Guppen houden zonder techniek?


E

Ellen11

Guest
Kun je guppen tijdelijk houden zonder techniek? Dus geen verwarming, lamp of filter? Ik moet een paar pandaguppen uitselecteren maar heb alleen een nanocube 10L over met een ledlampje. Dit bakje heb ik ooit gekregen en gebuikt om even mijn vissen in te parkeren toen ik in mijn aquarium het grind ging verwisselen.
Het is denk ik voor een maand of twee. Ik heb nog plantjes en grind over.
 
Dan zul je ervoor moeten zorgen dat planten de waterzuivering op zich nemen.
 
Zou je geen grotere bak hebben om die guppy's er in te doen? Het mag ook iets anders zijn dan een aquarium. Het is beter als ze groter zitten. Misschien heb je een curverbox in huis of zo een zwarte bloembak zonder gaten. Je kan guppy's perfect tijdelijk houden zonder filter en verwarming hoor. Zet ze op kamertemperatuur en dat is voldoende. Wel zou ik veel water verversen en de planten kan je er ook in doen.
 
Ik heb zelf een bakje van 10 liter voor uitgeselecteerde garnalen maar voor guppen is dat erg klein ook al is het tijdelijk. een curverbox is ook best een goed idee en die kosten amper iets.
 
Ik ga op zoek naar een geschikte bak. Verversen moet dan een paar keer per week?
 
Ik ga op zoek naar een geschikte bak. Verversen moet dan een paar keer per week?

Ik heb zelf een quarantaine bak voor nieuw gekochte vissen waar ook geen filter opzit. Ik ververs dan iedere dag 50℅ en dat gaat eigenlijk altijd goed. Wel zou ik er persoonlijk iets van een luchtpompje op zetten zodat er wel voldoende zuurstof in het water blijft.
 
Voor net over de 10 euro heb je al een filter. Dan heb je ook een noodfilter in huis mocht er in de serieuze bak eens wat mis gaan.
Ook al is dit geen antwoord op je vraag misschien heb je er toch wat aan.. Een paar reserve onderdelen in huis hebben kan best prettig zijn.
 
je moet wel altijd iets hebben wat beweging in de bak brengt. stilstaande bak word erg zuurstof arm denk ik + gaat gauw stinken.

zoals hiervoor al aangegeven werkt een curverbox ook prima, zou er dan een sponsfiltertje inhangen ofso en wel zeker om de dag 33% water wisselen dat op temperatuur is. alhoewel dat erg wel aan ligt hoe groot die bak is + hoeveel guppen erin zitten.
 
Nou, de vraag is goed te beantwoorden hoor. Ja, het kan!
Zelf heb ik hier ruim 65 bakken staan. Waarvan 3 op biologische wijze werken. Dus zonder mechanische filtratie danwel verwarming. Hier is reeds een opmerking geplaatst dat dan de planten de waterzuivering voor hun rekening nemen. Dat klopt! Doch ook het substraat op de bodem draagt bij aan de zuivering. In deze bakken zitten o.m. girardinithys viviparus, neotoca bilineata, poecilia kempkesi, campoma nr.3 en ginga kinubali grijs. De endlerstam en de 2 guppenstammen zitten separaat van elkaar. En de twee mini goodeïden zitten ook niet bij elkaar... dit i.v.m. het kruizingsgevaar.
Het enige wat ik met deze bakken doe is water aanvullen als het wat verdampt (het zijn open bakken) en niets meer. En in desbetreffende bakken wordt er volop gereproduceerd.
DSCF7612a.jpg
 
Een guppy heeft een temperatuur nodig van 24 graden. Ik zou een goedkoop verwarmingtje halen. Ik denk als je geen filter hebt de bak wel smerig word.
Mischien heeft u wat aan deze link: https://www.visaquarium.nl/weetje/miljoenenvis
Niet geheel waar..
Grootstaartige sierguppen vinden idd temperaturen vanaf zo'n 22°C t/m 26°C heerlijk. Doch guppen hebben een veel grotere marge qua temperatuursbestendigheid. Ik hou ze zelfs bij nog lagere temperaturen. Van nature worden guppen rond het gebied van het noordelijke gedeelte van Zuid-Amerika ook blootgesteld aan hoge en lage watertemperaturen afhankelijk van het dagdeel waar zij zich in begeven. Guppen komen ook van nature uit ondiepe wateren waarbij de temperatuursfluctuatie nogal goed weet te schommelen. Ik ben in bepaalde endemische gebieden in het verleden geweest waarbij het s' avonds niet altijd even fijn warm voelde in het water en toch zag je met een lamp wel de guppen rondzwemmen.
Ik hou ieder jaar gedurende een bepaalde periode van het kalenderjaar levendbarenden (eier- en echte levendbarenden) in buitenbakken zonder enige mechanische filtratie, verwarming danwel zuurstoftoevoeging via een pomp. Enkel substraat en vijverplanten erbij in. Gaat elk jaar goed en ik oogst de vissen pas in medio danwel eind oktober. Dit jaar heb ik de vissen eruit gehaald bij 12°C watertemperauur. Doch vergeet niet dat de vissen daar een behoorlijke tijd aan hebben kunnen wennen. Moet wel erbij stellen dat door de klomp aan wortelgestel en de dichtheid van de vegetatie er de nodige bescherming wordt geboden. Doch op zijn koudst heb ik goodeïden bij 5°C watertemperatuur overdag geoogst en ze waren nog happy. Vergeet niet dat vele zg. "tropische aquariumvissen" eigenlijk subtropische vissen zijn die van nature juist in kouder water voorkomen dan menigeen denkt. Ander voorbeeld zijn de xiphophorus-soorten. Hier vallen de zwaarddragers en de platy's onder. Het merendeel komt in het mexicaanse hooggebergte voor waar ze eigenlijk in kouder water leven. Het is iets dat uit de traditie van de mensen komt dat wij vele soorten als tropisch aanduiden en dus op warm water laten leven. Dit terwijl een grote schare rustig op wat lagere temperaturen kunnen zoals bijv. gewoon kamertemperatuur.
 

Terug
Bovenaan