Een aantal CO2 vragen


S

Siemie

Guest
Hoi allemaal,

Ik heb een aantal vragen over CO2 en mijn 2 aquaria en hoop dat jullie kunnen helpen :) Ik ben nog best wel een beginner op het gebied van CO2

Ik heb nu sinds kort op mijn 60cm aquarium een CO2 set aangesloten met de JBL proflora direct co2 diffusor, deze zit inline op mijn filter slang van mn externe filter. Ik heb het idee dat er nog steeds best wel grote bellen uit komen, eigenlijk vanaf het begin af aan al. De diffusor zit zo dicht mogelijk bij mijn filter en gaat nog zeker een meter door de slang. In het begin lukte het wel om de CO2 zo in te stellen dat mijn continue meter in het lichtgroen kwam, ik denk dat ik net iets meer dan 60 bellen per minuut had. De laatste tijd had ik er niet meer zo goed op gelet en nu ik onlangs mijn fles heb verwisseld valt het me op dat de continue test maar in het donkerblauwe blijft staan en het lukt me niet meer om hem groen te krijgen, ik durf niet echt meer bellen te doen voor de bewoners. Kan het zijn dat de continue test niet goed meer is en daardoor niet meer verkleurd, of kan je die vloeistof "eeuwig" laten zitten zolang het glaswerk nog schoon is? Ik heb hem namelijk nooit eruit gehaald omdat het glas nog mooi schoon is. Of kan het zijn dat het keramiek van de diffusor niet goed meer is (zit er denk ik nu 3 maanden op en heb het niet schoongemaakt tussendoor, alleen de slangen van de filter).
Waarmee kan ik eventueel het keramiek schoon maken, ik ben bang als ik het in de chloor leg ik dit er niet meer goed uitgespoeld krijg? Zijn er anders andere diffusors die misschien toch beter werken? Al dan niet inline op de filter?

Verder zou ik graag mij 50cm aquarium weer opstarten en met dezelfde CO2 set aansluiten (deze heeft geen externe filter dus hier heb ik al een glazen diffusor voor liggen voor in de bak). Ik had al een splitter gekocht, namelijk deze:

0HZoUJz1Zk0URKKsi2anD2vAy6vLyTdQ.png


http://www.aquaplantsonline.nl/apo-...elkraan?search=tri regulator&description=true

Ik weet eigenlijk niet goed hoe ik deze moet aansluiten en hoe ik alles dan moet afstellen. Ik heb een regelaar met magneet ventiel dus beide bakken zullen dan wel de zelfde tijd CO2 krijgen.

Of zeggen jullie, dat is echt niks om te splitten naar 2 bakken, zorg maar voor 2 sets?

Alvast bedank!

Gr, Siemie
 
Heb je de vloeistof nog nooit vervangen? Om de drie vier weken vervang ik deze standaard eigenlijk. Als je te lang wacht verkleurt ze inderdaad niet meer op een gegeven moment..
Ik heb dezelfde externe diffusor en het lijkt me straf dat het membraan al na drie maand verstopt zou zijn dus het ligt denk ik aan je reageer-vloeistof.
Die splitter is zeer makkelijk aan te sluiten, zoals je zegt moet je dan wel dezelfde tijd toedienen aan beide bakken. Ik heb dezelfde maar voor drie bakken en werkt perfect!
 
Die continu testers moet je wel om de zoveel tijd vervangen. Hoeveel dat is staat wel in de gebruiksaanwijzing denk ik. Dat keramiek kan je in wat water met azijn schoonmaken. Gebruik maar geen chloor, goede kans dat de bevolking in je bak en de bacteriën dat niet goed op reageren.
Heb je verder nog iets veranderd? Bijvoorbeeld meer planten? Is meer co2 gebruik. Of meer oppervlakte beweging. Is meer co2 verlies aan oppervlak.
 
Bedankt, hier heb ik al veel aan, ga meteen die continue test vervangen dus, haha oeps :engel: Ik had de verpakking destijds weggegooid, niet zo slim.
Ik denk dat de hoeveelheid planten niet heel veel veranderd is, ik heb juist pasgeleden een hele bos rotala die compleet overwoekerd was eruit getrokken.

Fijn om te horen dat die splitter goed werkt! Kan je ook per bak een verschillend aantal bellen per minuut instellen?
 
Bedankt, hier heb ik al veel aan, ga meteen die continue test vervangen dus, haha oeps :engel: Ik had de verpakking destijds weggegooid, niet zo slim.
Ik denk dat de hoeveelheid planten niet heel veel veranderd is, ik heb juist pasgeleden een hele bos rotala die compleet overwoekerd was eruit getrokken.

Fijn om te horen dat die splitter goed werkt! Kan je ook per bak een verschillend aantal bellen per minuut instellen?

Ik zou denken dat je met nieuwe vloeistof snel een verschil zal zien.
En ja hoor, de splitter is af te regelen per uitgang.
Je zou trouwens wel kunnen op verschillende tijdstippen CO2 toedienen bedenk ik me net.
Door je magneetventiel na de split te steken kan je de toevoer per uitgang laten afsluiten. Dan heb je wel een tweede magneetventiel nodig natuurlijk...
 
Ah dat is best een slimme tip! Ik heb nu een regelaar met magneet ventiel er al aan maar die kan ik dan dus op de ruimste tijd zetten en dan voor m'n kleinste bakje een wat kortere tijd met een tweede magneetventiel.
Ik zag trouwens goedkope op ebay maar is dat een beetje betrouwbaar? Afgezien dat je een verloop nodig hebt dan om de stekker te laten passen.
 
Mbt die goedkope modellen durf ik me niet uitspreken, heb er geen ervaring mee hoewel de mijne ook geen duur model is hoor, hangt ook beetje af van wat je goedkoop noemt ;)
Wat ik wel merkte toen ik de splitter begon te gebruiken is dat ik wat meer werkdruk nodig had om alles vlot te laten opstarten maar dat is misschien niet altijd het geval..
 
Oke, bedankt :) Ik ga eerst wel even met dezelfde tijden werken en kijken of het me lukt alles goed af te stellen en dan kan ik altijd nog even kijken naar een extra magneetventiel :)
 
Wat betreft de splitter,
Ik raad het af.. Ik heb hem zelf gebruikt op 2 bakken maar was niet erg tevreden.
Het was teveel CO2 of te weinig
 
Naar jouw ervaring is het dus niet goed af te stellen?
 
Nope, het was bij mij niet goed af te stellen.
Komt denk ik omdat me fijnregelventiel op de regulator volledig open stond en de kraantjes op de splitter die functie over namen
 
Had jij dezelfde splitter of een andere? Het ligt er denk ik aan hoe nauwkeurig de splitter dan is?
 
Ik gebruik ook een splitter, een ander model weliswaar, en voorzie drie bakken van CO2.
Eén bak staat op 100 bps en een ander is een nano bakje van 20liter met dus een pak minder bps. Ik denk dat ik deze een maand of zes in gebruik heb en ben er vrij tevreden over eigenlijk. In het begin was er wel wat bijregelen nodig maar ondertussen heb ik er al maanden geen omkijken naar.

Ik wil de ervaring van Tuinkabouter niet in vraag stellen hé maar het kan ook anders want bij mij doet de splitter alleszins wat hij doen moet ;)
 
Het kan natuurlijk best dat er wisselende ervaringen mee zijn, ik ga het denk ik maar gewoon proberen! Waarschijnlijk ga ik volgend weekend knutselen met de inrichting etc :)
 
Even een aanvulling op de splitter.

Je reduceer ventiel staat ingesteld op een bepaalde druk. Voor inline diffusers al snel 2 Bar.

In theorie werkt een splitter alleen als de diffusors gelijk zijn. Dus allebij dezelfde weerstand (tegendruk) geven.
In de praktijk zal dit echter niet voorkomen. Dus de CO2 zoekt de weg van de minste weerstand (tegendruk) en gaat daar naar toe.
 
Hmm dus misschien is het dan beter om voor beide bakken een diffusor in de bak te hangen? Hoe hadden degene dit waarbij het toen wel lukte?
 
Ik werk in één bak met een JBL inline diffusor, 100 bellen per minuut.
In een kleiner bakje gebruik ik een keramisch steentje, 40 bellen.
In een nano bakje gebruik ik een glazen diffusor en daar zit ik aan maximum 30 bellen per minuut.
Bij de opstart begint de nano eerst te lopen, de andere kleine volgt vrij snel en bij de grootste bak duurt het 5 a 10 minuten langer, bouwt de druk op en plots blaast hij al het teruggelopen water door het membraan, loopt even te snel en begint dan binnen de 10 seconden stabiel te lopen. De andere bakjes blijven op dat moment gelijk lopen eigenlijk...

Edit: ik heb ongeveer 4,5 bar werkdruk, er staat wel op de kraantjes maximum 4bar maar dan startte mijn inline diffusor niet op...
 
Laatst bewerkt:
Oke bedankt voor de info daar heb ik zeker wat aan, anders had ik er vast niet aan gedacht de werkdruk hoger te zetten!
 
ik had idd de splitter van APO, maar zo zie je maar ervaringen wisselen.
 

Terug
Bovenaan