bassleer granulaat


tuinkabouter

Well-known member
Lid geworden
18 januari 2010
Berichten
10,521
Locatie
alkmaar
halloo iedereen,

ik heb weer een vraagje.

heeft het granulaat van bassleer nou echt zoveel meerwaarde voor de vissen dan het granulaat van ludger dat het meteen 3-4x zo duur kan/mag zijn?

ik voer nu een mengsel van:
-artemia (vriesdroog)
-tubifex (vriesdroog)
-muggenlarven (vriesdroog)
-garnalen (vriesdroog en vermalen)
-premium vlokken
-krill vlokken
-chicliden granulaat
-chicliden pallets

lijkt me al een redelijk gebalanceerd dieet, ik wil dit misschien nog uitbreiden met zijderupsen en meelwormen (ook beide vriesdroog en vermalen)

ik heb maanvissen en geophagusen en 4 L nummers.

hebben jullie ervaring met het granulaat van bassleer? is het de moeite/geld waard om van granulaat te wisselen?
en als ik overstap is het dan raadzaam om dit dieet aan te houden of is enkel het granulaat voldoende?

alvast bedankt voor de hulp en antwoorden
 
dankje, hij staat nu in me leeslijst.
ben benieuwd. maar voor alsnog zien me vissen er goed en gezond uit en blijven me maanvissen groeien.
zal wel goedzitten dan zou je zeggen..
 
Ja dat heb ik ook met het voer van Ludger hoor. Het is mij ook niet bekend wat nu echt de meerwaarde is van het dure voer. Als dat van Ludger slecht zou zijn dan zouden de vissen het niet zo goed doen zou je denken toch?
 
Ik heb het voer gebruikt. Je moet er erg spaarzaam mee voeren. Het is een stuk hoger in calorieën. De basis is bij alle varianten hetzelfde. Alleen de kruiden maken het anders.
Let goed op de juiste korrel grote.

Zelf ben ik ervan afgestapt omdat ik voer wil hebben waar geen vismeel in zit.

Ook bevalt het mij niet, dat als ik korrels, vlokken of pillen koop. Dat het allemaal hetzelfde is. Alleen de vorm is anders, dus geen afwisseling.
 
Maar dan heb je dus een aanzienlijk risico op overvoeren?
En maken die verschillende toevoegingen echt zo'n verschil met de "normale" visvoeren?
 
Ik heb hier ook een potje Bassleer staan, maar vooral omdat dat het enige voer was wat mijn betta wilde eten. Of het nu echt beter was weet ik niet. Wel vond ik het goed voer om nieuw gekochte vissen met ingevallen buikjes aan te laten sterken (zal dan ook wel door dat vettere komen).
Overigens krijgen ze hier elke dag een mengsel van verkruimeld vlokvoer en granulaat van Ludger, gedroogde daphnia en een klein beetje bassleer.

En totaal of topic, maar dat granulaat van Ludger ruikt overigens wel super lekker :D
 
beetje late reactie..
maar ik twijfel nog sterk, mijn vissen vertonen een mooie intense kleur, eten gretig en zien er goed doorvoed uit.
dus wat dat betreft heb ik het niet "nodig"
aan de andere kant, de extra vitaminen lijken mij nooit verkeerd voor de gezondheid van de vis..
 
Overigens is het productieproces van korrels ( koude extrusie) en vlokvoer (hete droogtrommels waar het via scharapers vanaf wordt gehaald) wel heel verschillend waardoor korrel voer meer natuurlijke stoffen bevat dan vlokvoer!
 
ik ben erg tevreden over het voer van basleer, ik heb ooit wat staaltjes gehad op een BBAT-meeting en mijn vissen eten het gretig. sindsdien koop ik het ook (ik wissel af tussen de grote merken). Of het beter is als het voer van Ludger (of andere online shops) ga ik niet beweren, ik heb bij Ludger nog nooit voer aangekocht. Vermoedelijk kopen online verkopers hun voer zelf in grote verpakkingen en zullen zij het zelf in kleine porties verdelen, waardoor ze de prijs kunnen drukken. Zolang hij voldoende verkoopt en je niet te grote porties koopt, zal het allemaal wel me vallen. Anders zal de kwaliteit van het eten snel achteruit gaan.
Ook ben ik bang voor de aankoop van merkloos voedsel, de verkoper zou zomaar plots van leverancier kunnen veranderen zonder dat kenbaar te maken, waardoor je wel verschillen in kwaliteit zou kunnen meten.
Derde argument is dat ik niet wil besparen op voedsel, niet voor mezelf maar ook niet dat van mijn dieren.
 
Duidelijk verhaal, gebruik je enkel het granulaat of is het onderdeel van een "dieet"?
 
het is een onderdeel van een dieet. Ik koop vlokken en granulaat van verschillende merken om de voordelen van alle merken te benutten en om eventuele tekorten in een merk (mochten die er zijn) op te vangen. ook koop ik allerlei spirulina en andere tabletjes. Normaal gesproken geef ik om de dag diepvriesvoer (krill, mysis, muggenlaven, watervlo,...), maar ik moet zeggen dat ik daar door tijdsgebrek regelmatig niet aan kom. Als ik in de lfs passeer koop ik ook nog wel eens een zakje levend voer, gewoon om mijn vissen te verwennen en het is leuk om ze dat te zien eten. De regel is volgens mij afwisseling. Daarmee kan je veel tekorten opvangen.
 
Geen klagen over het voer van bassleer , is een toppertje onder droogvoer .
Maar ik voer het zeker niet dagelijks , maar als afwisseling , en dat is wat je eigenlijk zowieso altijd moet doen .
 
@biljoenblik wat voer je nu exact? En bevalt het zonder vismeel?

@BigSmoke granulaat is dus in de meeste gevallen "gezonder" dan vlokken?


Ik heb nu een aantal potjes van Dennerle. Het merendeel is granulaat. en 1 vlokken versie.
Het voer ruikt ook best lekker.
De vissen eten het graag. En ik voer wat minder. Als ik teveel geef, dan wordt het niet meer opgegeten. Terwijl het goedkope vlokvoer, daar bleven ze van eten. En na het eten zwelden ze nog verder op.

Na het zien van een consumenten programma over kattenvoer. Wilde ik eigenlijk geen vismeel meer op het potje zien staan.
Ook de tekst vis en bijproducten schrikt mij af.

Natuurlijk zal het allemaal niet schadelijk zijn, maar ja. Het is het idee.

Complete gourmet:

Samenstelling: arctische krill (31%), tarwe-eiwit, inktvis, mariene omega-3- olie, vlokreeften, watervlooien, sprinkhanen, maden, kalkroodwieren, gistextract, groenlipmosselextract, Artemia, Artemia naupliën, Moringa oleifera, cichorei inuline, spinazie, rode muggenlarven, Nannochloropsis algen (1%), kruidenextract, witte kool, Spirulina platensis (0,5%), citroenmelisse, knoflook, vogelmuur, chlorella (0,3%), venkel, anijs, stuifmeelpollen, druivenpitmeel, betaglucanen

Additieven per kg:
voedingsfysiologische additieven: vitaminen, provitaminen en chemisch duidelijk omschreven stoffen met een vergelijkbare werking: 2000 IE E 671 vitamine D3 Kleurstoffen: 300 mg E161j astaxantine
Zoötechnische additieven: darmflorastabilisator: 1x109 KBE 4d1712 Pediococcus acidilactici CNCM MA 18/5M

Analytische bestanddelen: ruw eiwit 55,5%, ruw vet 11,6%, ruwe vezel 3,2%, ruwe as 12,3%, vocht 5,5%

Cookies:

Samenstelling: arctische krill (31%), tarwe-eiwit, inktvis, mariene omega-3-olie, vlokreeften (4%), watervlooien (4%), sprinkhanen, maden, kalkroodwieren, gistextract, groenlipmosselextract, Artemia (2%), Artemia naupliën (2%), Moringa oleifera, cichorei inuline, spinazie, rode muggenlarven, Nannochloropsis-algen [1%], kruidenextract, wittekool, Spirulina platensis [1%], citroenmelisse, knoflook, vogelmuur, chlorella [0,3%], venkel, anijs, stuifmeelpollen, druivenpitmeel, betaglucanen

Additieven per kg:
voedingsfysiologische additieven: vitaminen, provitaminen en chemisch duidelijk omschreven stoffen met een vergelijkbare werking: 2000 IE E 671 vitamine D3 Kleurstoffen: 300 mg E 161J astaxanthine Zoötechnische additieven: darmflorastabilisator: 1x109 KBE 4d1712 Pediococcus acidilactici CNCM MA 18/5M

Analytische bestanddelen: ruw eiwit 55,5%, ruw vet 11,4%, ruwe vezel 3,5%, ruwe as 12,1%, vocht 6,2%

Complete flakes:

Samenstelling: proteïne-extract uit Hermetia-larven (25%), tarwemeel, tarweproteïne, krill (7%), inktvis, spinazie, maismeel, biergist, betaïne, mariene omega-3-olie, cichorei-inuline, groene kool, voedingscalcium, Moringa, spirulina, knoflook, beta-glucanen

Additieven per kg: voedingsfysiologische additieven: vitamines, provitaminen en chemisch gedefinieerde stoffen met soortgelijke werking: 950 IE E 671 vitamine D3 Kleurstoffen: 250 mg E161j astaxantine

Analytische bestanddelen: ruwe proteïne 45,2%, ruw vet 9,5%, ruwe vezels 4,2%, ruwe as 5,5%
 
moet zeggen dat het dennerle voer er completer uit ziet dan bassleer.
dennerle heeft chlorella en knoflook erin en dat is bij bassleer 2 aparte potjes
hoewel de concentratie's lager zijn is het beter dan niks lijkt mij
 
haha lekker, maar als de knoflook lucht zo sterk is..
wat houd mij dan tegen om zelf een beetje knoflook poeder door het voer te mengen?
 
ik hoor net dat ik wat knoflook poeder ga mengen bij het voer dat in de voer automaat zit, kijken of ze het dan nog eten.
ben benieuwd
 
Wel opletten dan dat het echt alleen knoflook is en niet dat er nog wat anders aan toegevoegd is
 
Granulaat wordt gemaakt via het zgn. expander principe waarbij de ingrediënten slechts enkele seconden op hoge temperatuur worden verhit. Door dit procédé worden ook het in de ingrediënten aanwezige zetmeel gemodificeerd, waardoor het verteerbaar wordt voor veel vissen die dat anders niet zouden kunnen. Ook worden door deze methode de eiwitten in de ingrediënten veranderd in een soort gelatine, waardoor het granulaat uiteindelijk waterstabiel wordt. Het wordt dan langzaam zacht en zal eerst drijven dan zweven en dan zinken, alle vissen krijgen zo de tijd om zich te voeden.
Deze gegevens zijn ontleend aan diverse artikelen van diverse voerfabrikanten en o.m. het blad van de N.B.A.T.
 

Terug
Bovenaan