Opkweek cyclops


J

JoeriG

Guest
Hallo mensen,

Aangezien hier flink wat experts op het gebied van aquaria op dit forum zitten, dacht ik, ik plaats hier een bericht in de hoop dat jullie mij verder kunnen helpen.
Het zit namelijk zo: ik zou graag de kweek van cyclops willen starten. Nu maak ik het echter even wat moeilijker, want ik wil een kweek van één specifieke soort cyclops (Macrocyclops albidus) opstarten.
Nu is mijn vraag tweedelig want ik wil graag weten:
1) Hoe kweek ik (deze) cyclops het beste op?
2) Weet een van jullie wellicht hoe ik aan deze soort cyclops kan komen?

Toelichting op de vragen:
1) Ik heb mijzelf al ingelezen op verschillende websites en wetenschappelijke artikelen. Deze geven aan dat cyclops te kweken is door simpelweg een grote emmer (10L) of specikuip te vullen met water en dan bijvoorbeeld stro of hooi toevoegen. Met de stro/hooi kweek je paracemia op, die de cyclops dan weer kunnen gebruiken als voedselbron. Echter vroeg ik mij af of één (of meer) van jullie hier ervaring mee heeft, want elke bron die ik heb gelezen geeft een net iets andere aanpak weer.
2) Deze specifieke soort cyclops komt van nature ook voor in Nederland (bron: www.nederlandsesoorten.nl), maar dan blijft het uiteraard nog de kwestie van deze soort te vinden.

Ik hoop dat jullie mij hiermee verder kunnen helpen.
 
voor zo ver ik heb mee gekregen kunnen cyclops het zelfde gekweekt worden als daphnia en dan zou het werken om in een 10l emmer te kweken en dan als voer een combinatie van spirulina poeder en gist te geven
 
Bedankt voor de reacties en de tips! We gaan het zien of het allemaal zal werken. Ik moet allereerst mijn handen nog krijgen op deze specifieke soort cyclops. Mocht de kweek lukken, dan zal ik wel een update en mijn werkwijze hier online zetten.
 
Ik realiseer mij dat ik hier eigenlijk nooit meer op heb gereageerd. :oops:
Dit onderzoek heb ik destijds gedaan voor mijn afstudeerstage aan de universiteit. Ik wou cyclops opkweken voor het potentieel bestrijden van muggen larven.
Naast dat ik het een en ander heb heb opgedaan qua ervaring, heb ik ook mooie foto's / filmpjes kunnen maken van predatie op muggen larven. Hier is 1 foto bijgevoegd. Mochten mensen geïnteresseerd zijn hier in, dan kan ik uiteraard meer foto's, filmpjes of ervaring delen.

MC120028-1.JPG


Cyclops met muggenlarve (alleen het hoofd+syphon dan). Normale grootte is ongeveer 1-2mm.
 
Hieronder een video geüpload. Het gaat hier de cyclops soort Megacyclops viridis die een muggenlarve (Culex pippiens sp.) op eet. Zowel de mug als de cyclops zijn zelf opgekweekt.

 
De cyclops kweek was eigenlijk niet eens heel erg moeilijk. Het moeilijkste was het verzamelen, determineren en dan een start kolonie maken.
Ik ben gewoon naar de sloot achter mijn huis gegaan en daar een glazen vaas vlug onderwater gedompeld. Vervolgens kan je zien of er cyclops in zitten. Je herkent ze aan hun karakteristieke zwempatroon (erg schichtig).
Dan was dat daarna de beestjes meenemen naar huis (of in mijn geval het lab) waar ik individuen met wegwerp pipetjes heb opgedeeld in reageerbuizen. De truc hierbij was wel dat je ze in druppels water moest zetten en dat weer flink aanvullen met water zodat. Dit herhaalde ik 2-3 keer zodat ik zeker wist dat ik geen nauplii of andere beestjes (afgezien van bacteriën etc) mee kwamen. Hierdoor kreeg ik een pure lijn.
Van de 20 reageerbuisjes kwamen er eindelijk een paar buisjes naar voren waar er een vrouwtje met eitjes in zat. Deze kan je herkennen aan "trossen" met eitjes aan de zijkant, net als in het bovenstaande filmpje.
Van de vrouwtjes was er maar 1 (de heldin in het filmpje) waarbij de eitjes uitkwamen. Het vrouwtje heb ik overgeplaatst naar een nieuwe reageerbuis waarna ze later nog een keer jongen kreeg.

De volwassen stadia van de cyclops voerde ik zowel muggenlarven als paramecium. Ik weet uiteindelijk ook niet precies of ze ook zonder muggenlarven konden overleven.:book:
De jonkies zijn minuscuul en zijn tegen het licht in nog net zichtbaar met het blote oog (mits je jonge ogen hebt:Dk) en zijn ongeveer even groot als pantoffeldiertjes.

Ik gebruikte ze om te testen of deze dieren ingezet kunnen worden als muggenbestrijders. Er waren nakomelingen van de bovenstaande cyclops die in 24 uur tussen de 15-20 muggenlarven afmaakten.
 
Het determineren was het ergste eigenlijk. Er is verrassend weinig wetenschappelijk literatuur beschikbaar over deze beestjes. Als er iets te vinden is, dan is het meestal over zoutwater cyclops.
Uiteindelijk via Duitse boeken een paar tekeningen kunnen vinden waarbij je aan de lengte en hoeveelheid "schubben" op de staart kon zien welke soort het hoogstwaarschijnlijk zou zijn.:juggle:
 
Heel bijzonder om te zien!
Dacht even dat de Cyclops eitjes had maar zijn dus schubben zeg je.
Heb volgens mij zelf nog nooit Cyclops in een bakje gehad maar weleens muggenlarven en als ik ze zo vergelijk met pasgeboren garnaaltjes lijkt mij toch dat Cyclops minder onschuldig is in garnalenbakjes dan ik dacht.
 
Heel bijzonder om te zien!
Dacht even dat de Cyclops eitjes had maar zijn dus schubben zeg je.
Heb volgens mij zelf nog nooit Cyclops in een bakje gehad maar weleens muggenlarven en als ik ze zo vergelijk met pasgeboren garnaaltjes lijkt mij toch dat Cyclops minder onschuldig is in garnalenbakjes dan ik dacht.

De "trossen" zijn wel degelijk eitjes hoor :)
De term schubben is niet geheel gepast. Er is een specifieke wetenschappelijke term voor, maar daar kan ik even niet opkomen :juggle:. Wat ik bedoelde met de "schubben" is zeg maar de staart inclusief de V-vorm en haren aan het einde. Er zijn stukjes wat over elkaar heen gaat. De afstand daar tussen, de hoeveelheid haren en de lengte daarvan zijn de "makkelijkste" manier om ze te identificeren.
In de video op 1:16 is daar op ingezoomd. Dit was voor mij des tijds bedoeld om te identificeren, vandaar dat ik hier zo op inzoom:Dk.
 
Pfff ja toch,ik lees nu je tekst nog een keer goed :juggle: sorry ;)

Maar wat denk jij in het geval met jonge garnaaltjes?
 
Ik moet zeggen dat ik geen jonge garnaaltjes heb gevoerd aan cyclops des tijds :pk
Maar als ik het moet inschatten zou ik de kans minimaal acht dat cyclops jonge garnaaltjes zouden aanvallen. Ik voerde de cyclops alleen de net uitgekomen muggenlarven (dus binnen 72 uur na uitkomen). Hierna waren deze eigenlijk al te groot voor de cyclops. De soort die ik had is 1 van de grootste soorten die in Nederland voor komt. Daarbij zijn het voor mijn gevoel geen jagers, maar eerder dat ze iets op eten als ze ze tegenkomen.

Voor de vorm kunnen we uit gaan van een worst-case scenario, namelijk dat er een gevestigde en omvangrijke populatie van een grote soort cyclops in je aquarium aanwezig is. Zelfs dan zou ik de kans dat het een grote invloed zal hebben op de populatie garnalen erg klein. Wellicht dat er een keer 1 gegrepen zal worden, maar dit zal voor mijn gevoel eerder een uitzondering op de regel zijn.
Dat de cyclops gevestigd kunnen zijn in het aquarium lijkt mij eerder reden om zorgen te maken. Ik heb ze eerder in mijn aquarium gehad, maar dat kwam omdat ik er eerder een slootprojectje in die bak had gehad. Toen ik deze had "schoongemaakt" hebben er blijkbaar wel eitjes/individuen overleefd. Deze zijn gaanderweg uitgestorven in de bak en dienden des tijds eerder als voer dan als bedreiging. En ik had ook vuurgarnaaltjes in die bak:Dk
Dit was mijn eerste eigen aquarium, dus heb er vooral van geleerd dat ik het beter moet schoonmaken en dat ik libelle larven er toch echt uit moet halen:oops:
 

Terug
Bovenaan