NVC - Nederlandse vereniging van cichliden liefhebbers


meksjoef

Well-known member
Lid geworden
29 oktober 2008
Berichten
1,724
Locatie
Eindhoven
Website
www.hetncf.nl
468E6F48-E32D-41FB-A7C4-E9673DF249F2.jpg


De Nederlandse vereniging van cichliden liefhebbers.

Een vereniging welk geregeld activiteiten organiseert aangaande cichliden.
Bij deze activiteiten zijn geregeld internationale en nationale sprekers die hun verhaal doen over hun ervaringen in het aquarium en in het wild.
Ook zullen er in veel gevallen stands zijn waar vissen geruild of gekocht kunnen worden.

Een leuke bijkomstigheid is het blad Cichlidae.
Er wordt weleens gezegd dat de meeste liefhebbers lid van de NVC zijn vanwege het periodiek "Cichlidae". Of dat nou klopt of niet, het geeft in ieder geval aan dat dit blad een zeer belangrijke positie inneemt tussen de activiteiten van de vereniging. Cichlidae is een blad waar vele auteurs graag in schrijven. Elke aflevering bevat 28 pagina's die geheel in fullcolour worden afgedrukt. Per jaar verschijnen zes afleveringen,steeds aan het begin van de even maanden.

Lid van deze vereniging heeft dus meerdere voordelen. Is het niet het blad en de activiteiten, dan zijn het wel de kortingen die je kunt krijgen bij enkele van hun sponsors.

http://nvcweb.nl/
https://www.facebook.com/NVCichlidenliefhebbers/
 
Rick Meijdam en Martin Geerts hebben toegezegd een lezing te houden. Mogelijk komt er nog een derde lezing.

Workshops die betrekking hebben op Midden en Zuid-Amerika.

Grote visbeurs waar zowel thuiskwekers als professionele kwekers en handelaren aanwezig zijn.

De uitslag van de landelijke fotowedstrijd, georganiseerd in samenwerking met de diverse fora en onze facebookpagina. De jurering wordt gedaan op deze dag.

Tombola.

Kijk regelmatig op de website, facebook en de nieuwsbrief voor meer nieuws over deze dag.









Datum:
Saturday, March 5, 2016 - 10:00 to 16:00
 
meksjoef zei:
10 januari zal er een kleine bijeenkomst zijn,
B17F5C84-3C7C-4985-A859-9D8A16363541.jpg

Een kleine aanvulling,
Zoals in de activiteitenkalender vermeld staat is er op 10 januari een nieuwjaarsbijeenkomst in "het Dorpshuis", Rijneiland 7, 3984 MA, in Odijk, waar je oude bekenden en nieuwe leden de hand kan schudden en onder het genot van een hapje en een drankje het afgelopen cichlidenjaar nog eens kan doornemen.

Maar er is meer gepland op deze dag. Er is een visbeurs en we hebben die dag 2 lezingen. De eerste lezing wordt verzorgd door Bas Pels. De tweede lezing wordt gegeven door Ernst van Genne. Hieronder wordt een korte inhoud van deze lezingen gegeven.

Hoe `nieuwe� vissen te houden? Met de opkomst van vissen uit `nieuwe� gebieden volstaan de oude aquariumboeken niet meer. Wat de eisen zijn van een nieuwe soort Mbuna - dat is bekend. Een nieuwe soort uit Mexico? Geen probleem - ook al omdat die dieren in elk water zwemmen, als het maar schoon is.
Maar wat te doen met een vis uit de Congo? Uit Zuid Afrika of van ergens op de pampa's ion Zuid Amerika? Er zijn - nagenoeg - geen vissen uit die gebieden met een lange historie, dus de oude aquariumboeken zwijgen.
Toch hebben de meesten van ons wel degelijk een boek in huis waarmee je verder kan komen - de atlas. We zijn in Europa gewend aan een grillig klimaat, en dus is het voor ons niet logisch om uit een atlas voorspellingen te doen. Maar andere continenten hebben een klimaat dat dit wel toestaat, en dus kan je aan zo'n kaart veel aflezen, meer dan je zou denken. En wat er niet staat, dat kan je op het internet vinden. Bas Pels, die de afgelopen jaren veel ervaring heeft opgedaan met vissen uit Uruguay, gaat in op de manier hoe je dat doet. Met voorbeelden, tips, en getallen - maar het gaat vooral om de manier waarop.

Ernst van Genne vertelt over zijn reis om de Apistogramma viejita naar Nederland te halen. Bij Puerto Gaitan zwemmen ze rond in een klein meertje, vlak aan de weg en het is gelukt ze te vangen en te filmen in hun natuurlijke biotoop. De eerste nakweek heeft inmiddels zijn weg gevonden naar diverse liefhebbers.
Maar er gebeurde meer. Ze vonden een rivier (Canoe Verde) met een zicht van minimaal 8 meter. Wonderbaarlijk om Satanoperca daemon rustig in de bodem te zien happen op zoek naar voedsel. Of een school Crenicichla lugubris tegen te komen. Sterker nog, hij kwam bijna in botsing met een rog. Kortom, een avontuurlijke reis waar Ernst u graag deelgenoot van wilt maken.
 
meksjoef zei:
Rick Meijdam en Martin Geerts hebben toegezegd een lezing te houden. Mogelijk komt er nog een derde lezing.

Workshops die betrekking hebben op Midden en Zuid-Amerika.

Grote visbeurs waar zowel thuiskwekers als professionele kwekers en handelaren aanwezig zijn.

De uitslag van de landelijke fotowedstrijd, georganiseerd in samenwerking met de diverse fora en onze facebookpagina. De jurering wordt gedaan op deze dag.

Tombola.

Kijk regelmatig op de website, facebook en de nieuwsbrief voor meer nieuws over deze dag.


Datum:
Saturday, March 5, 2016 - 10:00 to 16:00

Kleine aanvulling,
Nationale CichlidenDag 2016

De Nationale CichlidenDag 2016 vindt plaats op zaterdag 5 maart 2016 in "het Dorpshuis", Rijneiland 7, 3984 MA Odijk. Voor het eerst sinds 2011 is er weer een grootse beurs, waar zowel thuiskwekers als professionele kwekers en handelaren aanwezig zijn.

We hebben Martin Geerts en Rick Meijdam bereid gevonden om een lezing te geven.

Zoals u vast bekend heeft Martin Geerts onlangs het boek "De zaak van de OGENPLUKKENDE CICHLIDE" geschreven, waarin hij probeert aan te geven dat de mythe

van de ogen plukkende cichlide in belangrijke mate in stand wordt gehouden door
auteurs die een overdreven vertrouwen in natuurlijke selectie aan de dag leggen.
De lezing zal worden opgeluisterd door meer dan twintig tekeningen die door
De Zuid-Afrikaanse kunstenaar Dave Voorvelt speciaal voor het boek werden gemaakt.
Rick Meijdam vertelt over Stigmatochromis modestus, een kleine piscivoor uit het Malawimeer. Deze bijzondere soort blijkt zijn naam in de handel dikwijls te moeten delen met andere soorten waardoor begonnen wordt met een kleine zoektocht naar de echte S. modestus. Als de taxonomische situatie helder is wordt dieper ingegaan op de (natuurlijke) gedragingen van de soort, die ook in het aquarium tot uiting komen. Rick deelt zijn ervaringen met de soort en dat levert soms verrassende observaties op. Tenslotte wordt een locale variant van S. modestus getoond die mogelijk verschilt van de overige populaties van deze toch tamelijk weid over het meer verspreidde vissen. Zou het om een nieuwe soort gaan?

Er worden workshops gegeven die betrekking hebben op Zuid- en Midden-Amerika, waaronder Cor de Graaf die graag nog een workshop geeft over Crenicichla's

Daarnaast worden door een onafhankelijke jury de winnende foto's gekozen van de NCD fotowedstrijd 2016.

Natuurlijk is er ook de tombola en is er ook volop gelegenheid om onder genot van een drankje elkaar weer eens te ontmoeten en bij te kletsen.
 
johan verheesen zei:
Komend weekend 19 en 20 november staat de NVC met maar liefst 2 stands op de Vivariumbeurs. Bij de stand op de benedenverdieping staat een bak van maar liefst 4,5 meter, één van de grootste bakken van deze beurs, met daarin Satanoperca daemon, apistogramma viejita en een groep van 50 st. "Redback" maanvissen. Daarnaast staan er nog enkele door sponsors ingerichtte bakken. Het zou leuk zijn om ook leden van het NCF tegen te komen bij onze stands, dus kom gerust even kijken en laat zeker even weten dat je actief bent op het NCF.
Wisse Sluijters heeft onze nieuwe banners gemaakt. Deze zijn natuurlijk komend weekend ook te bewonderen.
banner%202%20NVC_zpsrf1nukyn.jpg

banner%201%20NVC_zpshkpahlhy.jpg
 
Kortom voor een ieder die nieuwsgierig is naar de Apistogramma viejita. Deze zijn te bewonderen bij de NVC stand ;)
 

Terug
Bovenaan