Witte stip gehad, alle vissen dood, hoe nu verder met de bak?


L

Lelie

Guest
Ik had na een aantal visloze jaren net een nieuw aquarium opgestart, ruim vier weken ingedraaid, daarna een schooltje van 10 roodkopzalmpjes erin. Had ze nog geen twee weken toen ik zag dat ze witte stip hadden. Ben de volgende dag begonnen met Punktol behandeling, dat was vorige week woensdag. De stip was al snel niet meer zichtbaar, maar helaas gingen ze toch stuk voor stuk dood, vandaag gaf de laatste de geest :(

Ik weet niet of het nou enkel de stip was of ook de stress van een nieuwe omgeving en telkens waterwisselen wat ik voor de Punktol kuur moest doen... (hoewel de eerste al dood ging net voor ik daarmee begon).

Maar goed nu de vraag, hoe verder om de bak stipvrij te krijgen. Als er nog vissen in hadden gezeten had ik nog een week door moeten gaan met de Punktol, telkens om de dag water verversen en behandelen. Maar hoe is dat zonder vis? Is het nu voldoende geweest om de stip te doden of moet ik nog Punktol blijven toevoegen (en wat met waterverversen - gevaar dat ik de vissen vergiftig is er niet meer..) Ik heb er tot nu toe 4x mee behandeld.

Ik heb de temperatuur nu ook op 30 gezet, maar ik lees ook her en der dat dat alleen niet altijd afdoende is.
Wat denken jullie dat ik nu het beste kan doen om alle stip echt weg te krijgen? En hoe lang wachten voor er nieuwe vis in kan, minimaal 2 weken of is nog langer wachten beter?
 
Hoe groot is je bak en wat voor filter? Wat waren de symptomen voor het sterven?
 
De bak is 70 liter, de filter is van Superfish wat erbij hoort. Kool had ik eruit gehaald toen ik met behandeling begon. Symptomen: begon met schuren, toen ik goed ging kijken zag ik enkele stipjes, en verder van het ene op het andere moment ondersteboven drijven en sterven. Ook toen de stippen al weg waren, want die waren 1 of 2 dagen na behandeling al weg maar toch bleven ze doodgaan. Ene moment ogenschijnlijk kerngezond, dan zich afzonderen van de groep en zeer snel daarna ondersteboven en dood.
 
Je kiest er wel meteen een moeilijke vis uit om in een opstartend aquarium te steken :/ Ik spreek uit ervaring want ik heb zelf ook al veel roodkopzalmpjes in een opstartend aquarium gestoken , en er veel aan verloren
Hadden ze echt allemaal witte stip? Als ik witstip zie is het altijd maar 1 vis
 
Welk aquarium heb je?
Een SuperFish Expert 70?

In elk geval zou ik geen roodkopzalmpjes meer nemen, die hebben liever een grotere bak.
 
Ik las het later ook ja. Ik had er vroeger een paar in een 300L bak die ik overgenomen had. Daarin zwommen ze niet zo fanatiek, maar 't zal achteraf gezien ook zijn omdat het geen heel schooltje meer was, deze waren met zijn 10en wel heel levendig.
Ik heb niet op alle vissen echt stippen gezien, een stuk of 4-5 wel denk ik.
Maar goed, het ging me er nu vooral om hoe ik de bak helemaal stipvrij kan krijgen, zodat ik er daarna andere vissen in kan zetten. Ik denk nu meer richting Chinese danio oid.
 
wel ik raad je de chinese danio echt aan!
Ik heb de gouden variant en het zijn echt heel actief en super makkelijk te houden visjes :) .
Kweken is ook niet zo moeilijk , maar ik heb dit (nog) geen poging gegeven .
Ze scholen bovendien ook altijd in de bovenste waterlaag , wat je naar mijn mening niet zoveel ziet bij zo een kleine scholenvis
 
Leeft de molly nog?
 

Terug
Bovenaan