Veel vissen boven in de bak. Stress?


AquariWim

Well-known member
Lid geworden
12 september 2015
Berichten
125
Locatie
Bedum / Groningen
Hallo allemaal.

Sinds een dag of 2 zitten veel vissen van mij boven in de bak en happen vrijwel continue naar adem(?).

De bak (350ltr hoekaquarium van Fluval) draait al een paar maanden prima. Sinds 2 weken was de fles van mijn co2 systeem leeg. Maar dat heeft niet geleid tot verandering in het gedrag.

Wat is er de afgelopen dagen gebeurd?

Afgelopen zaterdag heb ik een paar roodkopzalmpjes gekocht. Vrij snel gingen er van de 5 stuks 3 dood. Zaten ook allemaal boven in. Met een quicktest van Tetra alles getest. Geen bijzonderheden. Allemaal nette waardes.

Met dit verhaal naar de Hornbach gegaan waar ik keurig ben geholpen. Hij heeft ook de ammoniak nog voor mij getest. Ook prima. Meteen vervangende vissen mee gekregen dus helemaal blij.

Omdat ik afgelopen dinsdag een afspraak bij Jos Hut had voor het ophalen van 5 red shoulder maanvissen heb ik afgelopen maandag nog een waterwissel gedaan van ruwweg 120 liter. Daarna opnieuw het water getest. Nog iets betere waardes mbt nitriet en nitraat.

Dinsdag naar Emmen gereden en tot volle tevredenheid geholpen door Jos. 8 maanvissen mee, 3 voor een collega van me en 5 voor mij. En nog 5 dikke vette appelslakken waarvan 1 al een dikke portie eieren heeft afgezet. :)

Die dinsdagavond de manen rustig laten wennen en overgezet. Inmiddels eten ze uit de pot mee. Net als de rest van de vissen.

So far, so good.

Maar, sinds die tijd zitten de maanvissen, de roodkopzalmen en ook een aantal black mollies de hele tijd boven in het water en lijkt het of ze naar lucht happen. Dat doen de manen die bij mijn collega in de bak zitten niet. Er lijkt dus iets mis te zijn in mijn bak. Ook mijn kardinalen schooltje zit veel boven in. Daar zitten ze nooit. Kan dit een vorm van stress zijn? Of is er iets anders aan de hand?

Of kan ik nog iets proberen te meten? Ik heb nog een complete testkoffer met allerlei buisjes en flesjes maar eerlijk gezegd ben ik daar nog niet heel veel wijs uit geworden....

En kan ik evt nog iets aan de stress doen?

Kortom, het lijkt op een probleem maar zeker weten doe ik het niet. En wie kan mij evt uitleggen wat ik eventueel nog kan meten en hoe?
 
Dat klinkt niet goed,wat is de temperatuur van de bak en heb je een luchtpompje en toebehoren toevallig?
 
even zorgen voor een goede oppervlakte stroming dmv luchtpomp of uitlaat van het filter naar boven te richten en kijken hoe ze daarop reageren. als de rest van de waardes echt goed zijn kan het toch alleen maar een zuurstof tekort in het water zijn denk ik.

als je een koffer hebt zou ik nog even goed testen op NO2.
 
Bovenin hangen en Lucht happen zou je in eerste instantie denken aan zuurstofgebrek..
 
Bovenin hangen en Lucht happen zou je in eerste instantie denken aan zuurstofgebrek..

Nitriet geeft dezelfde symptomen als zuurstoftekort. Het nitriet reduceert ijzer in het bloed zodat dit niet meer door het hemoglobine kan worden opgenomen. Daardoor kunnen de vissen stikken.
Vissen die lucht happen = groot alarm! Een luchtpompje kan een eventueel zuurstoftekort snel oplossen, maar een goede filterwerking en een goede stroming blijven toch essentieel.

Als de TS zegt dat hij na de waterverversing nog iets betere waarden voor het nitriet had, dan vermoed ik dat deze toch te hoog zijn. Zowel NH4 als NO2 moeten quasi nul zijn (niet meetbaar).
 
Bij manen is zuurstof gebrek gauw zichtbaar, als ze snel adem halen een soort pompen van het water door de kieuwen heen is het een tekort, ik weet niet of ze dat ook doen als je te veel NO2 hebt.
Check ook je Co2 nog even op een teveel.
 
Goed. Fijn dat er zo meegedacht wordt. Ik heb net een O2 test gedaan. 4mg/l. Dat is helemaal niets te veel. Ik heb best aardig planten in de bak. En nu net weer de CO2 fles aangesloten. Produceert weer fijn enige bubbeltjes. Een winkel is momenteel niet meer open. Ik heb de pomp opening naar boven gezet waardoor ik veel meer oppervlaktestroming heb. Die had ik vrijwel niet. Ik hoop dat dit voldoende is.
 
Bij manen is zuurstof gebrek gauw zichtbaar, als ze snel adem halen een soort pompen van het water door de kieuwen heen is het een tekort, ik weet niet of ze dat ook doen als je te veel NO2 hebt.
Check ook je Co2 nog even op een teveel.

No2 en NH4 zijn vrijwel niet meetbaar. CO2 te veel kan ook niet. Heb de fles net weer aangesloten. Indicatieballetje geeft ook mooi groene kleur aan.
 
4 mg/l O2 is juist de ondergrens.

Klopt, daarom poste ik al dat het helemaal niets te veel was. Ik hoop dat mijn maatregelen nu voldoende zijn. Ik moet ook wel zeggen dat ze niet heel erg paniekerig en heel snel ademhalen maar vooral de kardinaaltjes zwommen eerst mooi door de hele bak heen. En nu zitten ze dus veel boven in.
 
Ah op die manier,ik snap hem ;)
Hopelijk komt het zo in orde idd maar een waterwissel zoals Alex al aangeeft zou ook geen kwaad kunnen.
 
Maar ik heb maandag al 120 liter gedaan. Kan ik dan zo snel opnieuw wisselen?

Daarnaast heb ik nog wel een probleem met mijn Lobelia's. Er vallen allemaal gaten in de bladeren. Of ze worden er in gevreten door mijn L nummers. Kan dat? Het zal in ieder geval niet goed zijn voor de zuurstofhuishouding. Welke planten zijn echte zuurstofmakers? Ik heb nu lobelias, een grote valisneria, cryptocorines, een rode lotus en een beetje hydrocotile maar dat is niet veel. En het nodige aan javavaren.
 
Laatst bewerkt:
Je hebt toch een bak met 350 liters erin, dan is 120 liter verversen met jonge maanvissen geen echte overvloed van verversen.
 
Als je je filterinlaat omhoog zet zou het water zuurstofrijker moeten worden. Dan zouden je vissen er snel op reageren. Geen stroming is minder zuurstof in het water en minder bouwstoffen voor de plant. Beperkende factor voor fotosynthese. Weer minder zuurstof. Toevoegen van 5 grote vissen is weer minder zuurstof. Grote bak langere buffer. Ik denk dat ze in een kleiner aquarium allemaal op hun kant lagen. Het zou wat anders kunnen zijn maar dit is waar ik aan denk.
 
Mijn filter inlaat kan ik helaas niet omhoog zetten. Deze Fluval heeft de doorvoer door de bodem en hij staat al op maximum. Wel heb ik de pomp verschoond, de uitstroom veel meer via de oppervlakte laten gaan en nog weer een verversing gedaan. Met een veel rustiger bak tot gevolgd. Net even het zuurstofgehalte weer gemeten maar dat is nog niets te hoog. Rond de 5 mg/l. Er zit toch wel aardig planten in de bak. Wat kan ik nu nog meer doen om het gehalte te verhogen?
 
23 a 24. Heb net nog een zooi Cabomba en waterpest gekocht. Ik lees over die pompjes dat het ook weinig effect zou hebben?
 
weet niet waar je dat gelezen zou hebben, maar mijn inziens helpt er bij een zuurstoftekort niks beters dan een luchtpomp (om het tijdelijk op te lossen dan)
 
Als je garnalen hebt moet je oppassen met cacomba. Kunnen slakken gif bevatten,
 
hmm.. ik zie het. maar, die bubbels zorgen er ook voor dat je wateroppervlak goed in beweging komt. en wat dat doet lees je een stukje verder :) en dat zal een groter effect hebben dan het uitdrijvende vermogen.
 
Maar dat heb ik nu opgelost door de uitstroomopeningen allebei iets boven het water uit te laten komen. Daar heb ik nu flink stroming.
 
weet niet waar je dat gelezen zou hebben, maar mijn inziens helpt er bij een zuurstoftekort niks beters dan een luchtpomp (om het tijdelijk op te lossen dan)

Mijn inziens ben je verkeerd geïnformeerd.

hmm.. ik zie het. maar, die bubbels zorgen er ook voor dat je wateroppervlak goed in beweging komt. en wat dat doet lees je een stukje verder :) en dat zal een groter effect hebben dan het uitdrijvende vermogen.

Lees het dan nog maar eens goed door, niets beter om water zuurstof laten opnemen dan een bewegend wateroppervlakte.
 
Een luchtpompje doet ook niet veel meer dan het oppervlak laten bewegen dus dan kun je net zo goed de uitstroom het werk laten doen waardoor je meer uitwisseling krijgt en meer zuurstof in je bak.
 
23 a 24. Heb net nog een zooi Cabomba en waterpest gekocht. Ik lees over die pompjes dat het ook weinig effect zou hebben?

Een tijd geleden had ik meer dan honderd corydoras baby's, allemaal in kleine bakjes om op te groeien.
Daar had ik dan een luchtpompje op aangesloten.
Als ik deze vergat aan te zetten zaten ze binnen twee uur allemaal aan het oppervlak lucht te happen. Zette ik hem weer aan dan zaten ze binnen het uur weer beneden en was hun ademhaling ook weer normaal.
En ik ben het een keer vergeten zodat ze de nacht zonder zaten en ze waren allemaal hartstikke dood.

Ik ben er daarom (uit eigen ervaring en niet wat er allemaal wel of niet geschreven wordt) van overtuigd dat het wel degelijk zuurstof in het water brengt.
 
Ik snap dat het hier eigenlijk niet de bedoeling is om een welles nietes topic te gaan houden over de werking van een luchtpomp maar wil toch even zeggen dat er idd ook andere manieren zijn maar een luchtpomp echt wel z'n nut heeft.
Uit eigen ervaring maar ook als je kijkt naar sites over koivijvers bv.
Mooiste en misschien beste is idd om te zorgen dat het oppervlak goed in beweging is door een filteruitlaat maar dat is zeker bij hele grote bakken niet altijd zo makkelijk dus kan het gebruik van een luchtpomp met een bruissteen die fijne belletjes geeft een prima toevoeging zijn.
 
Ik zeg ook niet dat het geen zuurstof in het water brengt Sanneke, maar er is een verschil en geen klein.

Je kan je kweek niet vergelijken met een normaal draaiende aquarium.
Een bewegende oppervlakte dmv bv. de uitstroom van een filter zal vele keren bij een normaal draaiende aquarium meer zuurstof in je water brengen dan een bruissteentje.

Trouwens, het is wel een normaal gegeven dat kleine/jonge corydorassen meer bovenaan zitten dan andere vissoorten, dit is om hun darmademhaling te beoefenen en te laten ontwikkelen.
 
Ik zeg ook niet dat het geen zuurstof in het water brengt Sanneke, maar er is een verschil en geen klein.

Je kan je kweek niet vergelijken met een normaal draaiende aquarium.
Een bewegende oppervlakte dmv bv. de uitstroom van een filter zal vele keren bij een normaal draaiende aquarium meer zuurstof in je water brengen dan een bruissteentje.

Trouwens, het is wel een normaal gegeven dat kleine/jonge corydorassen meer bovenaan zitten dan andere vissoorten, dit is om hun darmademhaling te beoefenen en te laten ontwikkelen.

Maar lieve Luc, ik reageerde helemaal niet op jouw post :D

Ik gaf alleen mijn eigen ervaring als voorbeeld.
Uiteraard is een kweekbakje niet te vergelijken met een aquarium met filter, maar hiermee wilde ik alleen laten zien dat een luchtpompje veel uit kan maken.
Jonge Cory's zitten idd meer bovenin dan de volwassen Cory's, maar niet allemaal tegelijk met een rete snelle ademhaling snakkend naar lucht om daarna dood neer te vallen ;)

Maar ik ging dus niet tegen je in hoor :D
 
Maar lieve Luc, ik reageerde helemaal niet op jouw post :D

Ik gaf alleen mijn eigen ervaring als voorbeeld.
Uiteraard is een kweekbakje niet te vergelijken met een aquarium met filter, maar hiermee wilde ik alleen laten zien dat een luchtpompje veel uit kan maken.
Jonge Cory's zitten idd meer bovenin dan de volwassen Cory's, maar niet allemaal tegelijk met een rete snelle ademhaling snakkend naar lucht om daarna dood neer te vallen ;)

Maar ik ging dus niet tegen je in hoor :D

Ik vrees dat ik beter voor enkele uren terug in mijn bed kan kruipen, want uitgeslapen zijn lukt me vandaag niet zo te zien. ;) :D
 

1 En hier wordt overheen gelezen, de manen moeten op een hogere temperatuur gehouden worden.


2 je hebt jonge visjes gekocht bij Jos en deze worden ook vaker dan 1 keer per dag gevoerd ( jonge manen worden net zoals discussen vele malen per dag gevoerd om ze groot te trekken ) waardoor je water kwaliteit behoorlijk op zijn donder krijgt en dus eigenlijk dagelijks een flinke waterwissel nodig is.
 
Ok mooi,merk je al verschil in het gedrag van de vissen?

Ja zeker. Ze zitten nu lekker door de hele bak heen. Ik zie de waterpest en cabomba nu al groeien.

Ik zal de temperatuur nog iets omhooggevallen doen. Dagelijks water wisselen wordt nog een opgave met een jong gezin en restanten van een verbouwing .
 

Terug
Bovenaan