Corydoras paleatus


Jelle Touwen

Well-known member
Lid geworden
11 maart 2013
Berichten
1,895
Locatie
wageningen
Zoals enkele van jullie misschien weten heb ik in de vijver een groepje Corydoras paleatus. Deze zitten daar normaal gesproken jaar rond in. Aangezien de schijfbaarsjes erg veel van de jonge vissen eten hebben wij afgelopen najaar de vijver helemaal leeg gehaald. Wij hebben al onze vijvervissen toen tijdelijk in wat lege bakjes in de schuur gezet.

Afgelopen weken is het water in deze bakken ongeveer 5-6 graden geweest. Alle vissen doen het daarop prima, zowel Tanichthys albonubes, Hyphessobrycon anisitsi als Pethia conchonius. Wat mij echter verbaasde was dat de corydoras met deze temperatuur niet alleen zich net zo gedragen als anders. Maar zelfs constant eieren aan het leggen zijn. Helaas is de temperatuur wel te laag om de eieren te laten uitkomen. Tot nu toe zie ik de zwarte stipjes in het ei maar heel langzaam groeien. Als ze toch uit gaan komen laat ik het jullie uiteraard weten.
 
en dat er dan mensen zijn die ze jaarrond op 25graden houden :deal:

ben benieuwd of het nog wat word.
 
Corydoras leggen eieren als het water kouder is, heb ik ook altijd als ik water ververs. Dan gaan ze lekker met elkaar spelen hahah.
 
Ben ook benieuwd, gaat nu nog niet hard. Zag pas in een winkel de ruitenvlekzalmen bij discusvissen zwemmen. waren heel wat minder mooi op kleur dan mijn vijvervisjes. Dit jaar maar weer eens kijken of we nog wat leuke 'tropische vissen" kunnen toevoegen in de vijver.
 
Ik heb Zuid Amerikaanse pantsermeervallen ze zeggen dat deze niet zullen overleven in de kou, ik betwijfel dat.
1 omdat als ik ze vang (ja daar worden ze gegeten) na een uur in de vriezer leven ze nog.
2 als ik water ververs dan is dit koud water dan gaan mn meervallen met hun kop in het zand daar blijven ze tot het water meer op temperatuur is denk ik.
Ik denk dat pantsermeervallen wel tegen kou kunnen maar het moet niet dagenlang gaan vriezen, wegens darmademhaling.
 
Leggen de vissen ook in het voorjaar eitjes? Ben erg benieuwd naar dit. Wil zelf ook een schooltje corydoras paleatus in m'n vijver hebben. Moet je ze nog bijvoeren? Zijn de eitjes goed te vinden?

Ben ook benieuwd naar de diepte van de vijver! ;)
 
Wij hebben nooit eieren gezien. De populatie blijft wel stabiel dus er zal wel af en toe wat geboren worden en overleven. Aankomende zomer hebben we geen fanatieke rovers meer in de vijver. Dan hebben we beter zicht op de snelheid van voortplanting. Met de 50 schijfbaarzen overleefden zelfs jonge guppen platys niet in de vijver. Wij voeren ze niet bij, er is meer dan voldoende eten te vinden. Vijver is 2x3 meter en ongeveer 1,50 diep op het diepste punt.
 
Vandaag na ongeveer 3 weken zijn de eerste eieren uitgekomen. Temperatuur is sinds dinsdag langzaam opgelopen naar ongeveer 18 graden. We hebben verwarming op de stelling gezet zodat onze Apistogramma er dit weekend in kunnen. Ook de prachtbarbelen zijn met deze temperatuur weer aan het leggen.
 
Super mooi! wilde ze in een vijver van ongeveer 80cm diep houden. Is dat genoeg? Zal er wel voor zorgen dat het water open blijft voor hun darmademhaling. In mijn bak kan ik als de zon er echt op schijnt dus de bodem zien... Kan dus wel eieren zoeken af en toe hihi. Zou wel leuk zijn. Hou me op de hoogte!
 
Wij maken normaal gesproken geen wak hoor 's winters. Lijkt me niet nodig. Je vijver lijkt mij die genoeg om door de druk van het ijs op de bodem 4 graden water te hebben. Daarin overwinteren ze.
 
Dat snap ik, volgensmij is 60cm minimaal. Corydoras zitten alleen met hun darmademhaling, weet niet of ze het bij zulke lage temperaturen ook moeten doen. Als ze het wel doen, zou een wak wel handig zijn denk ik. Wel fijn dat ze het dus gewoon overleven.
 
Begrijp ik het goed dat je prachtbarbelen en ruitvlekzalmen jaarrond buiten houd??
Palestus had ik al eens gehoord.

Mijn vijver is 90 cm diep
Was in de veronderstelling dat dit niet ging werken.
Zou prachtig zijn in mijn vijver , zwemt nu notropis chromosus notropis erythogaster cyprinella lutrensis macropodus occelatus
 
Ben ook benieuwd, gaat nu nog niet hard. Zag pas in een winkel de ruitenvlekzalmen bij discusvissen zwemmen. waren heel wat minder mooi op kleur dan mijn vijvervisjes. Dit jaar maar weer eens kijken of we nog wat leuke 'tropische vissen" kunnen toevoegen in de vijver.

Ik las van de week ergens dat we onze vissen eigenlijk doorgaans veel te warm houden. Of althans een groot deel ervan. Ik zal morgen eens dat artikel terug proberen te vinden.
 
Helemaal waar kijk allereerst maar naar hoe de meesten de bak verwarmen , standaard ingesteld op vast aantal graden.
Nergens ter wereld is het altijd dezelfde temperatuur.
 
Dat klopt Maurice. Ze zwemmen jaarrond buiten. Voor de zekerheid vangen we wel altijd een koppeltje uit in het najaar. Maar de vissen doen het prima op 1.20 m diepte. Ze kleuren veel mooier dan in het aquarium.
 
Oke 120 das best diep maar met de winters van tegenwoordig het proberen waard.
Eerder wel zomers buiten gehouden.
Dank je voor je reactie
 

Terug
Bovenaan