Bijen of hommelgarnaal


quistero

Well-known member
Lid geworden
28 september 2016
Berichten
5,771
Ik heb jaren geleden een groep garnalen gekocht. Ik heb ze gekocht als bijengarnalen maar heb zelf het idee dat het hommelgarnalen zijn. Misschien dat hier iemand uitsluitsel kan geven. (Ondanks de niet zo geweldige foto's)
 
20170202_202342.jpg
 
Hoi Yilleke, dank je voor je reactie. Ik had dezelfde foto's op een ander forum geplaatst en daar werd ook gedacht aan hommelgarnalen. Volgens mij zijn er ook niet veel mensen met hommelgarnalen of wel?
 
Hallo John (als ik het goed heb) dank je voor je reactie, had deze foto ook al een keer bekeken. Die van mij missen idd het oranje bij de kop en staart wat kenmerkend zou zijn voor bijtjes. Denk dat ik ze maar officieel moet omdopen tot hommels.
 
Ik zag je vraag ook op het andere forum voorbij komen. Vooral bij de eerste foto zeg ik dat het onmiskenbaar een hommel is. Hommels schijnen slecht te kweken, zelf heb ik ze net twee weken dus kan er nog niks over zeggen. Hoe heb jij ze zitten? Verwarmd? Speciaal water? Welke bodem? Ik las dat je ze al 10 jaar hebt, kweken ze goed bij jou?
 
Hallo John (als ik het goed heb) dank je voor je reactie, had deze foto ook al een keer bekeken. Die van mij missen idd het oranje bij de kop en staart wat kenmerkend zou zijn voor bijtjes. Denk dat ik ze maar officieel moet omdopen tot hommels.

De naam heb je inderdaad goed hoor:D:D;)
 
@ John, gelukkig toch goed opgelet hier op het forum:D.
 
@Yilleke, ik heb ze idd al tien jaar en ze zitten bij mij in een gezelschapsaquarium. Heb ze samen gehouden met amber tetra's, vuurneons en nu heb ik neon tetra's en altijd een groepje otto's. Ze zitten nu rond de 20/21 graden Celsius en zomers warmt dit gewoon op met de temp. in huis. Verder niks speciaals. Heb gewoon fijn grind en gebruik gewoon kraanwater. Ze kweken bij mij niet echt snel. Soms zie je een aantal zwangeren en daarna is het weer een poos rustig, nu weet ik niet hoeveel jongen eventueel worden opgegeten door de vissen maar de groep houdt zich hier in stand. Waar ze niet tegen kunnen zijn te hoge temperaturen maar denk dat je dat wel weet. Jaar of zeven geleden 90% van de populatie kwijtgeraakt tijdens een hittegolf en vorig jaar ongeveer 25% door een kapotte thermostaat, dat was iets minder geslaagd :'( Mocht je nog iets willen weten dan hoor ik het wel.
 
@Yilleke, Mocht je nog iets willen weten dan hoor ik het wel.

Bedankt voor je antwoord. Ik heb de complete groep van een kweker (10 stuks) waar ze het niet deden, 1 maal 1 jong. Hij had ze dacht ik op osmose water. Hier zitten ze onder dezelfde omstandigheden als bij jou. Helaas gisteren 1 doodgegaan maar dat kan na zo'n drastische verhuizing. Inmiddels heb ik wel weer een verwarming erin gedaan want ik zag ze niet, ze zaten allemaal in de garnalenflat behalve de twee kleinsten. Nu 23 graden en ik zie ze weer. Ik hoop dat ze het net zo goed gaan doen als bij jou. Ik heb er alleen geen tetra's bij of andere vissen. Ik heb nl weinig vertrouwen in de tetra's. Er zijn niet zo heel veel succesverhalen over het kweken van hommels, dat is jammer want ik vind ze prachtig.
 
@Yilleke, wat een mooie foto! Jammer om te horen van de ene garnaal, hopelijk gaat de rest het heel goed doen en heb je over niet al te lange tijd jonge garnaaltjes rondlopen. Doe je over een tijdje een update over je garnalen (misschien in je fotoalbum)? Ben wel benieuwd hoe het ze vergaat.
 
Inmiddels is er een tweede hommel doodgegaan. Deze zag er al beroerd uit toen ik de verwarming erin deed. Temperatuur is nu vast op 23 graden en de hommels zijn veel actiever. De kleinsten racen rond en de grotere zitten lekker te grazen wat ik tot nu toe nog niet echt gezien had. Ik hoop dat e nu geen meer dood gaat. Ik ga je zeker op de hoogte houden hoe het gaat met de kweek (als ze tenminste gaan kweken). Zit zelf iig met spanning te wachten.
 
Het rondracen in de bak klinkt iig goed. En nu elke dag vol spanning in het aquarium kijken en ze af en toe toespreken :D
 
Wat leuk dat je hommelgarnalen het zo goed doen! En ze zijn mooi. En dat ze bij jou zich in stand houden vind ik wel hoopvol! Had inderdaad gelezen dat de temperatuur in ieder geval niet te hoog mag zijn. Deze heb ik ook meteen iets naar beneden gedaan. Ik ben er nog over verbaasd dat ik er nog een aantal heb rondlopen. Want na het lezen van ervaringen van een aantal ervaren hobbykwekers dacht ik dat het snel was afgelopen met de hommelgarnalen.

Ik hoop ze er in ieder geval uit te hebben voordat de vuurgarnalen zich 3209393 keer vermenigvuldigen. Selecteer jij je hommels uit?
 
Ik heb ze nog nooit uitgeselecteerd. Jaren alleen maar 1 aquarium gehad. Toch zit er nog altijd variatie in de tekening/kleurstelling.
 
Dat is jammer maar ja dat gebeurt vaker bij de garnalen. Gaat de uitval door of heb je af en toe uitval en zie je bepaalde kenmerken?
 
Uitval gaat volgens mij nog door maar is wel een stuk minder geworden. Enige wat ik heb gezien bij enkele garnalen is dat ze gewoon lijken stil te staan maar niks meer doen. Gaan terplekke dood zonder vreemd gedrag (niet gezien in elk geval), alsof de batterij op is. Ook geen kleurverandering waargenomen.
Heb gisteren op aanraden guavebladeren besteld om te kijken of dit helpt.
 
Vreemd dan maar ik herken het en heb ook wel uitval gehad om onverklaarbare reden. Zo is in 1 jaar mn groep cr s omgevallen nadat ik een groepje van 17 van de beurs in 2016 had bijgeplaatst. Na 4 dagen begon de ellende en de laatste was pas 1 jaar later dood.
 
Nou het hoeft niet hetzelfde te zijn natuurlijk. Bij mij kwam het denk ik doordat ik garnalen had bijgeplaatst die iets met zich me droegen. Ze zijn erg leuk maar erg gevoelig en soms heb je veel uitval zonder er een vinger op te kunnen leggen.
 
Kan volgens mij niks anders doen dan afwachten. Grote aquarium net ververst en guavebladeren waren binnengekomen dus hier 1 van ingedaan. We zullen zien.....
 
Wat jammer dat je wat uitval hebt. Maar als je ze al 10 jaar hebt, zal het wel goed komen denk ik. Ik herken dat wel, ik had dat ook bij de citroengarnalen, geen symptomen van ziekte, nog volop aan het eten, stilstaan en dan..garnaal dood. Zo jammer, maar soms heb je dat nou eenmaal.
 

Terug
Bovenaan