Last van vlooien....?


S

Sanneke80

Guest
Vrijdag was ik bij mijn vader en wilde ik gaan snoeien in zijn Rio 240.

Toen ik de kleppen open deed, wist ik niet wat ik zag.

Miljoenen vlooien? dreven op het wateroppervlak en sprongen van blijdschap in de lucht.


Op crustahobby schrijven ze dat ze 0,5 cm groot kunnen worden, maar deze waren eerder 0,5 mm.
(ik kreeg ze dan ook niet op de foto ;) )

Zouden dit toch watervlooien kunnen zijn? Of misschien iets anders?


En weet iemand waar deze (vlooien)explosie ineens vandaan komt?
 
Zie ze er zo snel ook niet bijstaan maar als je via google zoekt op springstaartjes en aquarium staat er een hoop info.
 
Ik heb die ook Sanneke! Alleen in kleine aantallen, maar een paar. Ik heb het idee dat als je veel drijvers hebt, ze zoch makkelijk kunnen voortplanten. Ze houden helemaal niet van stroming bij mij, en als ik weer eens een hand kroos wegschep, dan worden het er altijd een stuk minder.
 
Zag er laatst ook een aantal maar heb er weleens heel veel gehad en toen ik nog van die Ringbandsnoekjes had zag ik ze regelmatig jagen op die beestjes.
 
Ik heb die ook Sanneke! Alleen in kleine aantallen, maar een paar. Ik heb het idee dat als je veel drijvers hebt, ze zoch makkelijk kunnen voortplanten. Ze houden helemaal niet van stroming bij mij, en als ik weer eens een hand kroos wegschep, dan worden het er altijd een stuk minder.

Nou daar zit wel wat in! Want de bak was aardig dichtgegroeid door de drijfplanten, vandaar dat ik ook nodig moest gaan snoeien.
Dus dat ze dan sneller voortplanten klopt helemaal :D

Zie ze er zo snel ook niet bijstaan maar als je via google zoekt op springstaartjes en aquarium staat er een hoop info.

Oke thanks! Ik zal eens gaan lezen over die gekke beestjes :D
 
Ik heb er af en toe ook wat in de bakken en heb dan ook veel drijvers. Zolang ik er geen jeuk van krijg vindt ik het niet zo heel erg:D:D
 
Ik heb ze ook in mijn bak.
Meegelift met limnobium uit de vijver, merk echter niet dat er van de vissen enige belangstelling is.

Grt hans
 
Hier zie ik de vissen er niet echt naar omkijken en met verversen zuig ik een groot deel af maar ik moet zeggen dat het ook niet zo heel veel zijn. Hoe ik eraan kom mag Joost weten want ik haal niks uit een vijver en ook niet recent nieuwe planten toegevoegd.
 
Springstaartjes kan je overal in een vochtige omgeving verwachten, ze zitten ook vaak op de natte aarde van bijv. kamerplanten. Ik heb ze zelf nog nooit in een aquarium aangetroffen maar ik kan me zo voorstellen dat er d.m.v. veel drijfpanten wel een geschikt mileu voor ze ontstaat. Het is prima voer voor kleinere insectenetende diertjes. Gifkikkerhouders willen ze nogal eens kweken.
 
Ze kunnen inderdaad een klein stukje springen maar zijn loei klein en amper te zien. Echt een minuscuul stipje die bruinig is volgens mij.
 
Ik ook niet want als ik daarover lees dan lijken mij die groter toe. Die hier zitten kunnen echter wel een paar centimeter springen als ik ze wil afzuigen/afhevelen met een bakje.
 
Ik heb ze een tijdje geleden eens bekeken met een loep van het werk,was een een vrij sterk vergrotende,maar toch kon ik niet zien hoe ze er eigenlijk
uitzien.kan dus niet vergelijken met internet foto,s.
ik vindt wel dat ze voor zo,n klein beestje vrij ver kunnen springen ik schat 5 tot 10 cm.
zou echt graag willen weten wat het precies voor beestjes zijn.

grt hans
 
Ik was even afwezig hier, maar ik zal eens proberen of ik ze op een filmpje kan zetten. Geen idee of je ze daarop kan zien, maar ga het proberen.
Want naast het aquarium van mijn vader, heb ik ze nu namelijk zelf ook in mijn Rio.
 
Ik ben er toch vrij zeker van dat het springstaartjes zijn:

In mijn aquarium:
IMG_4332.JPG


Op google:
IMG_4333.JPG
 
Dat is heel iets anders dan ik dus heb. Deze kun je redelijk nog zien maar die ik heb zijn als een stofje zo klein en grijs/bruin van kleur. Ze kunnen enkele centimeters springen.
 
Er bestaan zeer veel soorten springstaarten die behoorlijk van elkaar kunnen verschillen in grootte en kleur. Het lijken mij wel springstaarten op de foto's.
 
Wellicht heb ik dan een kleinere variant want een stukje springen doen ze inderdaad wel. Touwtjespringen heb ik ze nog niet zien doen overigens:D:D;)
 
Het is gelukt om ze op video op te nemen!



Op het einde zie je ze echt door het beeld springen :D
 
Op de video zie ik duidelijk de voelsprietjes maar bij de mijne zijn die echt niet te zien zo klein en de mijne zijn ook bruiner van kleur. Ze hebben de rare gewoonte om naast het oppervlak 1 blad van een grote Echino te bewonen en dan lijkt het net stof of vuil wat erop het blad zit.
 
Zo ervaar ik het ook John,kan geen voelsprietjes of zo herkennen zoals in dit filmpje.
ze zijn wel bruinachtig/beige.

Grt hans.
 

Terug
Bovenaan