Zen 30 van Stracciatella


S

stracciatella

Guest
Hallo allemaal,

Ik heb mij kortgeleden hier aangemeld en het leek mij leuk om een fototopic bij te houden van de vorderingen.

Zoals te lezen in mijn voorstel topic heb ik geen al te beste start gemaakt. Samenvatting: garnalen in een vaas gestopt, deel heeft het niet overleefd, voor de overlevers een groter aquarium gekocht.

Het aquarium is een superfish zen 30 (30x30x30 cm inhoud 27 liter)
Bij het aquarium zat verlichting en een filter. De verlichting heb ik ondertussen los geschroefd en naar het midden van de bak verhuisd. Ook heb ik de achterkant zwart geverfd. De huidige inrichting is tijdelijk, ik ben mij nu aan het oriënteren naar makkelijke planten. Mos zal sowieso erbij komen :). De garnalen zijn trouwens rode vuur garnalen.

1.png


Dit was de eerste dag na het vullen. De planten die erin staan zijn afkomstig uit de vaas. De garnalen zitten vooral verscholen.

2.png

Dit is vandaag, 8 dagen later. Ik heb nu ook wat waterpest toegevoegd. Omdat ik bang was voor pesticiden heb ik de waterpest 6 dagen in een bak water laten weken, maar nu zijn de blaadjes wat verslijmd. Zal dit nog bijtrekken? De garnalen zijn al wat minder schuw en heb ook al een aantal vervellingen gevonden.

3.png

Mooi rode garnaal op de filter

4.png

Deze garnaal is niet helemaal egaal gekleurd. Weet iemand trouwens hoe deze plant heet?

Heb ook een colombo koffer met water tests gekocht. Wil voorkomen dat er nog iemand sterft. De waterwaardes waren vorige week woensdag:
NO3 0 mg/l
NO2 0 mg/l
NH3 0 mg/l
PO4 0 mg/l
pH 8
kH 8
gH 9
Wat aan de harde kant maar begreep dat vuur garnalen daar wel tegen kunnen? Heb overigens bacteriën toegevoegd, maar meet alsnog elke dag de nitriet.
 
Leuk bakje en misschien kun je wat hout met mos erop in de bak doen. Dat waarderen garnalen wel. Soms verkoopt men de koudwater versie van de waterpest en die kan verslijmen en bruinig worden. Maar even afwachten en je kan deze plant ook mooi laten drijven zodat de garnalen daarin kunnen gaan zitten;).
Stapje voor stapje kom je er wel hoor:deal:
 
De onderste garnaal noemt men wel een Rilli (variant van het Vuurtje)

Sagittaria Sabulata is een leuk en vrij klein grasachtig plantje.
 
Mooi bakje zekers voor garnaaltjes,vind de verlichting niet tegenvallen zo op de foto.
De plant heet C. thalictroides en staat te diep aangeplant, wordt wel behoorlijk groot.

succes..
groet koos.
 
Heb net bij de dagelijkse nitriet meting wat nitriet gemeten. Het was nog minder dan het volgende stapje op het kaartje (colombo druppel set) maar niet helemaal wit doorzichtig zoals de afgelopen dagen. Heb meteen ongeveer 50% van het water ververst en weer tetra safe start toegevoegd. Nitriet lijkt nu weer 0 te meten. Heb ook de waterpest verwijderd aangezien een verslijmende plant mij niet heel handig lijkt in een onstabiele bak. Heb een klein topje wat nog niet was verslijmd terug in de grond gestoken. Heb ook de C. thalictroides wat verder uit het zand gehaald, deze zie ik dagelijks een stukje groeien. Morgen ochtend voor de zekerheid weer nitriet meten.
 
Vanochtend was de nitriet nog steeds goed, vanavond weer meten.

Heb ondertussen een mooi stuk hout binnen gekregen van aquaplantsonline.
IMG_20170322_120920396.jpg

Ik ga hem eerst laten zinken in een emmer want ik wil niet teveel afval stoffen in mijn aquarium op dit moment.

Verder heb ik mij de afgelopen dagen georiënteerd op planten. De volgende planten wil ik aanschaffen.
Hydrocotyle leucocephale
Vesicularia dubyana
Sagittaria Sabulata

Dit lijken mij geschikte makkelijke planten? Ik wil eventueel wel wekelijks platenvoeding toevoegen (iemand een aanrader die veilig is voor de garnalen?) maar wil geen dure lampen of een co2 systeem aanschaffen op dit moment. Eerst simpel beginnen :).
 
Dat moet even inwateren inderdaad maar het kan soms tijden wat kleur afgeven aan het water hoor. Als je Vuurtjes hebt dan zou ik gewone plantenvoeding nemen zoals Pro Fito. Eventueel de helft daarvan. Het is wel belangrijk dat de nh3/4 en de n02 0 zijn en blijven want garnalen zijn vrij gevoelig.
 
Net een dode garnaal aangetroffen. Meteen water gemeten en No2 zat weer tussen de 0 en de 0,5 mg/ml. Meteen ongeveer de helft van het water ververst. Baal echt enorm van de dode garnaal. Hoop dat de rest het red. Merkte geen heel bijzonder gedrag, behalve dan dat ze misschien wat rustig waren? Eerst waren ze vrij schuw maar net tijdens het water verversen ging er zelfs 1 op mijn hand zitten. Het lijkt inderdaad alsof ze nu wat actiever zijn, maar kan natuurlijk ook onrust zijn door de verversing. Als ik vanavond weer nitriet mee, kan ik dan opnieuw een 50% waterwissel doen of kan het ook te veel zijn op een dag?
 
Net even doorgelezen. Veel advies heb ik niet te geven, ik zou er zelf vanuit gaan dat als je nitriet meet, je beter water wisselt dan de garnalen daarin te laten zitten. Ik vind het wel een leuk bakje, en van een vaas naar de manier gaan waarop je er nu mee bezig bent..., dat komt wel goed.
 
Hallo allemaal,

Hier een foto van hoe het bakje er op 5 mei bij stond:
IMG-20170505-WA0039.jpeg

Inmiddels is alles nog verder gegroeid. Toen de bak gestabiliseerd was had ik nog 5 garnalen over. Anderhalf week terug ben ik verhuisd naar een andere kamer in de stad. Ik heb toen 80% van het water eruit gehaald en op de plek van bestemming meteen het water weer aangevuld. Ik denk dat de filter in totaal 2 uur uit stond. De waterkwaliteit is op deze locatie hetzelfde als op mijn oude kamer. Ondanks de grote waterwissel en het stilstaan van de pomp heb ik geen nitriet gemeten. Ik las dat er ook een groot deel van de bacterien in de bodem zitten dus ik neem aan dat die de 'klap' hebben kunnen opvangen? Ook omdat er niet echt grote vervuilers in zitten?

Nu zag ik voor de verhuizing dat 1 garnaal net zwanger was geworden! (gele eitjes). Ik was bang dat ze de eitjes door de verhuizing zou afstoten maar gelukkig heeft ze deze nog steeds. De eitjes zijn ondertussen ook donkerder geworden. Een paar dagen na de verhuizing is ook een andere garnaal zwanger geworden! Haar eitjes zijn ondertussen ook donkerder geworden. Ik hoop dat de babies snel geboren worden. Ik heb nu de hoekfilter van denerle. Is deze volledig veilig voor baby garnalen? Ik vind de spleetjes toch best groot.

In de toekomst wil ik misschien nog een aantal garnalen bijkopen om meer genetische variatie te hebben, want 5 is wel een heel klein aantal. Als ik dit weekend de ramen heb schoongemaakt zal ik een foto plaatsen van hoe het er nu uitziet :)
 
Klopt! Maar ik wist dat ik zou gaan verhuizen en ik vond het een beetje sneu om ze eerst te laten stressen door ze te vervoeren van de winkel naar mijn kamer en daarna weer te stressen om te verhuizen haha. Ik wacht het nog 1.5 week af of er geen nitrietpiek ontstaan en als de waarden goed blijven koop ik er 5 bij :)
 
Leuk dat je zwangere garnaaltjes hebt! Heb je het opzetstukje op het filter? Dat klik je over de spleetjes heen en dan kan er geen baby meer doorheen.
 
Ik gebruik in alle nano s de enkele Aquaell mini pat en heb de ervaring hiermee dat dit voldoende is. Zelf vindt ik een dubbele niet mooi staan in een klein bakje.

Daarbij maken de luchtpompjes vaak een irritant lawaai:deal:
 
Laatst bewerkt:
Bedankt allemaal. Ik heb op zich al de denerle filter dus het lijkt me een beetje zonde om nog een andere filter aan te schaffen. Ik zal kijken naar het opzetstukje!
 
De plantjes zijn lekker gegroeid! Leuk ook met dat stuk hout erin!

Ik heb ook dit bakje en heb ook direct de verlichting los gehaald en meer naar het midden verplaatst hihi.

Ik vind het echt een ideaal bakje, ook lekker om in te kunnen werken.
 
Is dat dan makkelijk te verplaatsen? Ik heb hier de Expert 30 maar daar zou ik niet weten hoe je dat moet verplaatsen (ook niet nodig overigens).
 
Je schroeft de houdertjes los en plakt deze ergens anders weer vast ;) :D
2016-11-17 08.00.50.jpg
 
Oh wat leuk!
Ik volg je op de voet. Hier ga ik de komende tijd ook aan de slag met de opstart van een Zen 30. Vanmiddag na het werk meteen de verlichting verplaatsen haha
 
Hallo allemaal.

Ik heb lang niks meer van mij laten horen. In de tussentijd heb ik mij wel flink zitten inlezen, en onlangs heb ik de stap gemaakt om mijn aquarium een flinke makeover te geven.

De vrij dunne bodem van zand heb ik vervangen voor een mooie laag opgebouwd uit een voedingsbodem en een mooie laag donker grind. Het planten bestand heb ik veranderd en er is een mooi stuk hout bij gekomen. Qua filter ben ik over gegaan op een jbl cristalprofi 402 met glazen lily pipes. De verlichting is een AquaLighter AquaScape 30cm. Op dit moment voeg ik nog co2 toe met een hs aqua co2 starter set, maar binnenkort wil ik overgaan op een systeem met een drukfles. Ik ben erg benieuwd hoe de planten het gaan doen. Ik zal proberen wat regelmatiger updates te plaatsen.


IMG-20190210-105557659.jpg
IMG-20190210-105538043.jpg
IMG-20190210-105533540.jpg
IMG-20190209-214206854.jpg

IMG-20190210-WA0001.jpg
 
Planten groeien erg goed. De vind vooral de peacock moss heel mooi vertakken nu, toen ik hem binnen kreeg waren dat echt nog losse slierten. Vind de rechter kant wat leeg dus heb een cryptocoryne sp Flamingo toegevoegd, hoop dat die het goed gaat doen. Heb ook easy life ferro aangeschaft omdat ik las dat dat fijn is voor de rode (en roze?? :D) planten. Kan ik gewoon de aanbevolen hoeveelheid aanhouden als ik dit in combinatie met profito gebruik?


IMG_20190221_210646475.jpg

IMG_20190221_205815853.jpg
 
Heb ook easy life ferro aangeschaft omdat ik las dat dat fijn is voor de rode (en roze?? :D) planten. Kan ik gewoon de aanbevolen hoeveelheid aanhouden als ik dit in combinatie met profito gebruik?
Ja hoor, dat kan prima, hoewel ijzer ook al in de Profito aanwezig is, mogelijk eerst met de helft beginnen en even meten waar je op uit komt.
 

Terug
Bovenaan