Arduino verlichtings controller


Het is niet verstandig om een transistor te gebruiken tussen de voedingslijnen van deze JMB balken.
Je zou namelijk de stroombegrenzer die erin zit kunnen beschadigen en dan is het afgelopen met je balken.
 
ah, ik wist niet dat JMB een constant current driver gebruikt in hun balken..
 
No probleem. Als je een beetje googled kun je een review zien waar de schakeling ook te zien in.
Als het mijn balken waren, zou ik dezelfde besturing gebruiken als hun eigen controller ook doet.
Om dat mogelijk te maken, zou je even de aansluitingen kunnen nameten..
( zoals ook gedaan is de eerder geplaatste verwijzingen )
 
UPDATE!

Inmiddels zijn binnen; een Arduino UNO, een LCD scherm en een RTC clock.

De wijze van aansluiten van de Arduino, straks, op mijn balken is nu wel bekend.

Tussentijds heb ik niet stilgezeten maar me zo goed mogelijk ingelezen in de programmeertaal C.

Met de sketch om mijn 3 led balken afzonderlijk aan te kunnen sturen ben ik ook al op weg.
Op mijn scherm wil ik kunnen zien met hoeveel lichtsterkte de desbetreffende balk aanstaat uitgedrukt in procenten. Dat werkt al, de volgende stap wordt om de tijden in te programmeren.

955485_0_82_img_0206.jpg


247193_0_82_cimg2228.jpg
 
Goed bezig Benvo, je bent druk geweest zie ik!
 
Ja, vandaag weer een stapje verder; de eerste timer is in het programma gezet die er voor zorgt dat op een bepaalde tijd een ledbalk op een bepaalde helderheid gaat branden.
 
Het, volgens mij, moeilijkste deel is klaar. De programmering van mijn Lichtcontroller is rond en werkt goed. Ik kan een, afhankelijk van het totale Arduino pinnen, een groot aantal onafhankelijke kanalen aansturen. Op die kanalen kan ik ook weer een groot aantal tijden invoeren waarop ik de lichtsterkte wil wijzigen. Dat alles gebeurd dan geleidelijk, fade up of fade off. De fadingsterkte/grootte wordt gestuurd door de tussenliggende tijd, is dus ook variabel. Op een LCD scherm lees ik de datum en tijd af. Verder kan ik voor de in mijn geval gebruikte drie JMB Balken de lichtsterkte in procenten aflezen. Volgende stap wordt het (in)bouwen van de Arduino en het maken van een shield met de benodigde aansluitingen.
 
De programmering is klaar maar is, alvorens met de hardware opbouw te beginnen, nu in de testfase belandt. Als al eerder vertelt ben ik begonnen met een lichtcontroller. Dit deed ik omdat dit, m.i., een van de moeilijkste onderdelen is bij de opbouw van een aquariumcontroller. Wellicht komen er dus uitbreidingen! Nu werk ik met een Arduino Uno maar ik heb, zonodig ook een Mega. Hieronder een filmpje van de test; die ik trouwens om zeker te zijn wel een aantal dagen laat lopen. In mijn bak hangen 3 ledbalken als omschreven op de display. Elke balk wordt in de testfase gesymboliseerd door een led. De wit-rode balk door een rode led. De wit-blauwe balk door de blauwe led en tenslotte de gele led die de witte balk symboliseerd. Laatstgenoemde zie je langzaam uitgaan, hij dimt tot 18:00 uur.

 
Morgen zal ik alle foto's in mijn fotoboek zetten. Want, HET IS KLAAR!!! Mijn (led-) verlichtingscontroller is helemaal af, alles heb ik vandaag ingebouwd. Momenteel draait hij voor het "echie" op mijn bak en stuurt 3 JMB Balken aan.
 
Voor de geïnteresseerden; de foto's staan in mijn fotoboek.
 
Als eerder beloofd: We gaan toch verder. Straks wordt deze temperatuurmeting toegevoegd aan mijn lichtcontroller.

IMG_0270.JPG
 
Ligt wel in de planning, eerlijk gezegd. Alleen ontbreekt de noodzaak een beetje doordat er op mijn bak al een volledig automatisch (CO2) systeem draait. Op dit moment kijk ik eigenlijk meer nog naar een touch screen, een Nextion bijvoorbeeld. Daar zou ik dan een menu voor moeten maken. Maar goed, haast heb ik (nog) niet maar soms kriebelt het wel...
 
Leuke schermpjes die nextion
Hoop dat het makkelijker te programmeren is dan een elekfreaks of sainsmart
 
Knopje indrukken blijft, gaat de achtergrond verlichting voor 10 seconden aan. Hoef je niet altijd tegen zo'n hel schermpje aan te kijken.

 
Mooi gemaakt. Temperatuur meet ik via een Arduino (MySensors) welke het weer door zet naar Domoticz (domotica)
Hierdoor kan ik overal waar ik ben (met internet) de temperatuur zien en wanneer deze te veel afwijkt dan krijg ik een notificatie.
 
Mooi gedaan Benvo. Als je zoiets hebt gemaakt kun je de hele avond op een knopje blijven drukken hè. :D
 
Zo, nieuwe ontwikkelingen. Ik ga werken met een Nextion scherm aan mijn Arduinoscherm. Dat gaat er zo uitzien als op de afbeelding. De schalen heb ik gemaakt met een tekenprogramma Inkscape. Dat is een gratis programma, we blijven Nederlanders, tenslotte. Bovenin staan 3 lichtmeters die in procenten de lichtsterkte aangeven van mijn 3 JMB Balken. Onderin de Temperatuurmeter die nu ook aanstaat; hij geeft 25 graden Celsius aan. Er zal nog tijd en datum op het dashboard komen en een instellingen knop waarachter een Menu komt met de diverse instelling mogelijkheden. Ik ga er stap voor stap verder mee, maar het begint ergens op te lijken.

IMG_0334.JPG
 
Wauw! Ziet er top uit!
 
So far, so good! Toch maar een filmpje van m'n testopstelling van de komende aquariumcontroller. Arduino gestuurd, het scherm is een Nextion Enhanced screen.

In het eerste filmpje kun je goed zien dat alle balken branden op 100%. Uiteraard kan er zon-op (meer rood in het licht) en zon-onder (meer blauw in het licht) ingesteld worden. Verder vele tusseninstellingen. De dimduur is bij elke instelling ook aanpasbaar. Een pH schaal heb ik al ingebracht maar alle benodigheden heb ik nog niet dus daar zit nog werk in! De temperatuur meting werkt perfect. Hier is de temperatuur is te laag voor mijn bak daarom knippert er een lampje. Na het verwarmen, met m'n hand, gaat het lampje uit en verdwijnt. Zet ik de sensor in koud water komt hij terug en knippert.
Het tweede filmpje laat het begin van mijn menu zien. Daar wordt ook aan gewerkt. Hier kan ik ook nu al de klok instellen.



En zo knoeien we langzaam verder...
 
Over mijn pH meterschaal was ik niet tevreden. Niet nauwkeurig genoeg!
Dus fluks een nieuwe getekend én (test-) software bijgevoegd. Deze werkt perfect en ik kan de pH waardes op twee decimalen achter de komma aflezen. Nu is het wachten op bestelde hardware en ik kan alles automatiseren.

IMG_0374.JPG
 
Prachtig Benvo! Heb je beroepsmatig ervaring met programmeren of automatiseren?
 
Prachtig Benvo! Heb je beroepsmatig ervaring met programmeren of automatiseren?
Nee, eigenlijk heb ik vorig jaar, zo rond oktober, voor het eerst iets gehoord over een Arduino. Iemand had er een topic over gemaakt op deze site. Dat triggerde mijn belangstelling. Het bleek een ding dat maar een paar euro hoefde te kosten maar met, zo las ik, behoorlijke mogelijkheden. Ik begon met het maken van een lichtcontroller die sinds die tijd mijn licht aanstuurt. Op een klein LCD schermpje kan ik zien met hoeveel procent intensiteit elke balk draait. Verder kan ik naar believen kanalen toevoegen met als enige limitering de arduino zelf, daarbij kan ik op elk kanaal instellen op welk tijdstip de helderheid moet worden aangepast. Dit maakt zonsopgangen of ondergangen of wat je nog meer zou kunnen bedenken mogelijk. Niet zo lang geleden las ik over Nextionschermen. Ook hier zijn weer allerlei dingen mogelijk zoals je hierboven al zag. Op dit moment heb ik er verlichting, temperatuur en pH inzitten en uiteraard een klok/datum. Overigens mijn oude beroep was marketing/accountmanager dus niet iets in deze richting. Eigenlijk vind ik het gewoon leuk om te doen!
 
Bedankt voor je uitvoerige antwoord :D het schept wel hoop, want zelf zou ik ook wel zoiets willen maken maar ik heb totaal geen ervaring met programmeren en automatiseren. ik zat zelf te denken aan een simpele versie die ph en temperatuur meet. Mijn JMB community verlichting wordt al aangestuurd met een originele controller.
 
Bedankt voor je uitvoerige antwoord :D het schept wel hoop, want zelf zou ik ook wel zoiets willen maken maar ik heb totaal geen ervaring met programmeren en automatiseren. ik zat zelf te denken aan een simpele versie die ph en temperatuur meet. Mijn JMB community verlichting wordt al aangestuurd met een originele controller.
Juist met deze blaken heb ik mijn eerste controller gemaakt! JMB is daar heel erg geschikt voor o.m. omdat ze ingebouwde drivers hebben! Ik was ontevreden over de JMB controller; A, omdat twee kanalen niet afzonderlijk aangestuurd kunnen worden en B, omdat ik 3 balken heb, ik zou dan een extra controller moeten kopen. Daar begon alles mee!
 
Wat zou daar het voordeel van kunnen zijn, Tom?

Het is een open source licht-controller project waarbij alles al opgezet als het gaat om icoontjes en instelling via een display..
Zelf heb ik het betreffende topic wel eens doorgelezen maar het zou je een hoop moeite kunnen besparen.
In hoeverre het bruikbaar is, kan ik zo 1-2 niet zeggen maar tuinkabouter, kan je daarmee helpen..
 
Het is een open source licht-controller project waarbij alles al opgezet als het gaat om icoontjes en instelling via een display..
Zelf heb ik het betreffende topic wel eens doorgelezen maar het zou je een hoop moeite kunnen besparen.
In hoeverre het bruikbaar is, kan ik zo 1-2 niet zeggen maar tuinkabouter, kan je daarmee helpen..
Ik begrijp het maar ben dit niet nodig, ik heb al een perfect werkende lichtcontroller. Die had ik al gebouwd en is inmiddels ook al aangepast aan mijn nieuwe ronde meters. Bovendien, ik vind het leuk om zelf iets te bouwen wat voldoet aan mijn wensen. Hetgeen niet wegneemt dat het interessant kan zijn om te zien wat anderen maken. Dank je wel voor je reacties, Tom!
 

Terug
Bovenaan