zieke guppie


stejer2

Well-known member
Lid geworden
11 juli 2017
Berichten
214
Leeftijd
27
Locatie
zuid-limburg
deze guppie zwemt raar en knijpt zijn vinnen bij elkaar.
ook is er een platy gestorven oorzaak is onbekend

wie weet wat dit kan zijn

20170712_114351.jpg
 
Beetje meer info.

Aquarium, liters.
Hoeveel vissen, wat voor soort meer.
Waterwaardes
Laatste tijd groot onderhoud enzo
Alleen de gup ziek
Als gup ademd gebruikt hij twee kieuwdeksels. Zie je nog meer vreemd gedrag of uiterlijke afwijkingen bij gup of anderen. Schuren over bodem, vinnen flikkeren, slijmerige witte poep, schrikachtig door de bak flitsen etc.

Foto van gehele bak ook handig. Zie gup zijn staart is niet zoals hoort, hebben andere ook van die rafilge vinnen?
 
Beetje info.

Aquarium, liters: 240 liter juwel bak 1,20 lang
Hoeveel vissen, wat voor soort meer. neon tetra's platy's zalmpjes, botia's zwaarddragers, guppy's en antcistrussen
Waterwaardes: zijn oke nitriet en nitraat getest weet niet welke ik nog meer moet controleren
Laatste tijd groot onderhoud: ander halve week geleden veel nieuwe planten gekregen en voor een kwart ververst


tot nu alleen die gup wat zich raar gedraagt, de rest van de vissen zwammen gewoon rustig zo als ze altijd hebben gezwommen ze hangen dus niet boven in het water

hij gebruik beide kieuwdeksels voor de rest zie ik geen rare dingen aan het uiterlijk van de vis, ze schuren niet over de bodem, geen witte poep en niet over actief door de bak vliegen


sommige ouderen guppen hebben ook zon rafelige vinnen maar dat hebben ze al sinds dat ik ze heb.
 
Hoelang heb je deze vis? Guppen hebben graag een wat hogere ph en kh dus het kan helpen als je deze waarden ook weet. Veel Guppen uit de lfs zijn erg zwak en die hebben vaak geen lang leven.
 
ik heb mijn bak nu 3 maanden deze gup zat toen al in de bak en was toen ook al volwassen.
dus hoe oud hij is durf ik niet te zeggen

de ph is 7 kh kan ik helaas nog niet meten
 
Mooi aquarium:)

Ik heb een tijdje geleden een ziekenboeg met guppen van me moeder in huis gehad. Doffe ellende. Elke dag wel een dode.

Als dit het enige visje is die het niet goed doet en je wilt iets proberen om hem te redden zou ik dit visje apart in een bak/emmer doen en behandelen. Klein filtertje of Luchtpompje erbij zou top wezen. Heb je dit niet dan om de dag verversen en bijdoseren.

Ik zou Sera omnipur gebruiken omdat dit een breed werkend middel is en veel zaken kan genezen. Omdat er verder niets aan de vis te zien is zou ik denken aan iets bacterieels dus mocht je hiervoor al iets in huis hebben kun je dit ook proberen. Als je iets goeds wil gebruiken zou ik geen ESHA nemen.

De beschadigde staarten kan ook een teken zijn van vinrot, dit is ook bactetieel dus het medicijn helpt hier ook tegen. Als je ruimte heb zou je al de guppen erin kunnen zetten met het idee dat je zeker ben in geval van vinrot dat dit in ieder geval behandeld is.

Ik zou geen medicatie in het aquarium doen als de rest van de vissen gezond zijn want dan helpt de medicatie je biologische systeem om zeep.

Wel even goed je vissen in de gaten houden zodat je zeker weet dat er niets besmettelijks in zit. Hou 1 gup met de mooiste staart in de gaten, zie je dat daar ook happen uit gaan verdwijnen is het zekers vinrot of je moet een staartenbijter erbij hebben rondzwemmen.
 
vandaag de guppie dood en 2 platy's met zelfde verschijningen.

ben er achter gekomen dat mijn pomp hapert dat hij er soms gewoon even mee stopt

ik had nog esha2000 en exit staat en wat zout zonder jodium dit heb ik gewoon afgemeten en er in gedaan in de gehele bak

iemand onder tussen al een idee wat het kan zijn
 
Als je Filter niet functioneerd en haperd zou ik als eerste je waterwaardes meten vooral je NH 3. Hoog NH3/4 is giftig en kan ervoor zorgen dat vissen dood gaan. Je kunt niet zien of je water wel/niet goed is. Enigste manier is, meten is weten. Waterwaardes oké, waarop gebaseerd?

De ingetrokken vinnen is een teken dat er iets niets goed is maar de vraag wat, is te onduidelijk.

Al de medicatie en zout die je nu toegevoegd heb kan helpen met veel mazzel maar dit is enigzins een te ondoordachte oplossing. De ESHA is al een oud middel waar vele vissen resistent voor zijn. De exit is enkeld voor stip wat ze niet hebben gezien je niet aangeef dat de vissen stip verschijnselen hebben. Zout is voor het strippen van de slijmhuid en eventuele parasieten. Ik weet niet wat het doet allemaal in combinatie van elkaar maar ik denk dat de vissen nu in een soort van algeheel slecht watertje zitten.

De zout stript hun slijmhuid wat de natuurlijke afweer van je vissen is. Medicatie en zout kan heel hard aankomen in combinatie. Weet niet of zout en ESHA elkaar versterkt maar weet wel de combi niet altijd kan. Als waterwaardes ook niet goed zijn is het watertje waar ze in zwemmen een soort van toverpot van Hetty de heks.

Ik ben bang dat je door de toevoeging van dit alles de benodigde bacteriecultuur in je filter om zeep heb geholpen en je moet beginnen bij opstart aquarium. op forum info opstart aquarium. Als je waterwaardes niet meet is de enigste houvast veel verversen.
 
Ik zou nu ook zorgen dat de haperingen in je filter worden verholpen. Enig idee wat de reden kan zijn? Wat voor filter heb je? Zoals Michelle al aangeeft je waarden nu goed in de gaten houden.
 
de exit heb ik gedaan omdat inderdaad ondertussen visse zijn met witten stip ik heb gister morgen water ververst en gister middag gemeten toen klopte de waardes

en liever op nieuw opstarten van de bak dan alles dood
 
Maar volgens helpt het allemaal niet wat ik heb gedaan want er zwemmen nu meerdere met geknepen vinnen rond
 
ik heb gewoon de orginele juwel rio 240 pomp er Nog in

ik heb nu voor de zekerheid nog een klein pompje er in gehangen als de grote uitvalt neemt de kleine de stroming beetje over

ook heb ik nu 2 zuurstof pompjes er inhangen
 
Als je filter voor langere tijd uitvalt dan kan de bacteriecultuur daarin stuk gaan dus het is wel belangrijk dat je filter goed werkt. Kun je eventueel de waterwaarden ook meten?
 
ik heb momenteel geen foto van de vissen ben zelf namelijk op het werk.

maar ze vertonen allemaal de zelfde verschijnselen dan de gup die hier boven op de foto staat


ik heb een heel sera test set gekocht maar welke waardes zijn nu belangrijk om te meten
 
Als de vinnen knijpen.plakken dan is dat denk ik een bacterie. Als je uitval hebt gehad van je filter dan zou je last kunnen krijgen met de nh3/4 of no2 maar dat hangt af van de duur dat de uitval heeft plaatsgevonden. Als dat niet heel lang is geweest dan merk je vaak weinig met een interne filter.
 
oke en welke medicijnen kan ik het beste gebruiken tegen deze bacteriën ik had nu esha omdat ik deze nog had staan
 
Ik zou niet zomaar een medicijn gaan toevoegen.

Het kan namelijk van alles zijn.

Nu kunnen de vissen ziek worden door een nitrietvergiftiging door het haperen van je filter.

Maar als je filter hapert zullen ongetwijfeld je waterwaarden aan het schommelen zijn.
De weerstand van de vissen neemt af waardoor ze vatbaar worden voor ziektes en bacteriele infecties.

In elk geval zou ik direct als je thuiskomt 50% water wissel doen (of iemand anders eerder laten doen indien mogelijk)
Dit de komende dagen even herhalen.

Voeg ook iets van filtermedium toe bij elke waterwissel om de slijmhuid en weerstand van de vissen te verbeteren.

Gaan de vissen alsnog verder achteruit kun je altijd nog medicijnen gaan toevoegen.
 
Heb gister avond al 50 %gewisseld dus zal dit straks rond 4 uur weer doen


oke dus geen medicijnen meer toevoegen
 
Heb gister avond al 50 %gewisseld dus zal dit straks rond 4 uur weer doen


oke dus geen medicijnen meer toevoegen

Top gedaan! :thumbs:

Het probleem met medicijnen is dat ze naast de schadelijke bacterien ook alle goede bacterien doden en de slijmhuid van je vissen aantasten waardoor ze kwetsbaar worden.
Hebben je vissen echt een bacteriele infectie dan kan het uiteraard nodig zijn om een goed medicijn toe te voegen.

Het nadeel van esha is, is dat het al zo lang in de handel is, dat vissen er immuun voor zijn geworden (hoe het precies zit durf ik niet te zeggen, maar dat het minder werkzaam is hoor je steeds vaker)

Hebben je vissen problemen gekregen door vuil water of verkeerde/schommelende waterwaarden dan kan het helpen om door middel van waterwissels, de bacteriedruk in het water te verdunnen. En kan het zijn dat de vissen weer op eigen kracht herstellen.


Ik zeg bewust KAN, want het hoeft niet zo te zijn als de vissen te erg ziek zijn. Of de bacterie te hardnekkig.
 
Medicatie heeft altijd even nodig om zn werk te kunnen doen. Maar goed je bent nu flink aan het verversen dus dan zal het deels er wel weer uit zijn. Het is zaak om eerst uit te zoeken wat er precies aan de hand is en dan kun je kijken naar een oplossing of eventueel medicatie.
 
oke dan doe ik dus nu 3 dagen alleen 50 % waterwissel blijven mijn vissen het nog krijgen beginnen met medicatie
 
Snap dat er even paniek is en je wilt wat doen.

Korte uitleg voor je, zodat je een beetje inzicht heb,

De belangrijkste waterwaardes zijn NH 3 en NO 2. je krijg eerst opbouw NH 3 door vervuiling. Dit is giftig en heeft heel veel invloed op je vissen. Na verloop van tijd gaan bacterieen zich opbouwen om het NH 3 om te zetten naar NO 2. Dit duurt meestal een week of 3. Je krijg de zogenaamde nitrietpiek. Blijven verversen totdat de NO 2 waarde zakt dan heb je een beginnend biologisch balans. De bacteriën opbouw gebeurd grotendeels in je filter, wat in je bodem en inrichting. In je water zelf is geen opbouw van bacterieen. Vandaar datbje nooit je filter in 1 keer moet gaan verschonen. Dan dood je ook al je bacterieen.

Medicatie dood de bacterieen en parasieten op de vis maar dood tevens de opgebouwde bacterieen zodat je filter qua bacterieen plat ligt.

Wat betreft de stippen op de vis, zijn dit grotere witte plekken die wat pluchig witachtig zijn of lijkt het op zoutkorrels op de vis.

Straks nog even beide waardes meten en posten. Omschrijving stippen posten.

Aan de hand van dit kun je zien hoe je filter nu is na de toegevoegde medicatie. Als je filter al dood is kun je beter meteen een goed kuurtje voor de vissen erin dien want zonde om filter op te bouwen en toch later weer medicatie erin doe.

Als je kool in huis heb doe dit even in het filtertje wat je heb bijgevoegd. Dit haalt de ESHA, exit en zout uit het filter zodat als je straks een goed middel heb er geen andere medicijn resten in je water zit.

Als je gepost heb met de antwoorden zal ik met je meedenken over een goed medicatiemiddel. Zoals al is aangegeven zal het vermoedelijk iets bacterieels zijn. Omdat de vissen dan zijn verzwakt zijn ze erg vatbaar voor schimmels en parasieten dus moet je een breed werkend middel hebben die alles in 1 keer aanpakt. Bestrijd je alleen de stip is het zeer waarschijnlijk dat ze nog niet beter zijn omdat je de oorzaak niet aanpak.
 
dit is de duidelijkste foto wat ik kan maken van de platy met stip

15000302377351946662020.jpg
 
even gemeten
ph:7,5
nh3:0,5
no2:0
no3:50mg

de stip ziet er als klein zout vormig uit maar deze is wel al minder dan gister

ik heb kool in huis maar ik heb nog geen hoes om het in te doen kan dit ook gewoon in een kous?
 
Je kunt de kool gewoon in een netje, pantysokje etc. Doen. Haal het kleine filtertje wat je erbij heb gedaan leeg en doe de kool hierin. De kool moet een beetje losjes zitten zodat het kan bewegen. Wel even goed afspoelen voor gebruik.

De witte vlek op de kop is schimmel. De stip is veel te groot om stip te zijn. Stip is alsof er allemaal minuscule witte stipjes op de vis zitten.

Aan de waardes te zien is je filter cultuur nog goed maar je waterwaardes niet. Je meet 0,5 NH 3 dit is teveel vooral omdat je gister een grote verversing heb gedaan. Deze waarde moet 0 zijn. Hij is gelukkig niet schrikbarend hoog dus dit kun je oplossen door te blijven verversen. Je meet NO3 dit is een teken dat je genoeg bacterieen heb om de NO 2 om te zetten. Hoop dat je zo een beetje inzicht heb hoe het zit met waterwaardes.

Je hebt nu 2 opties.

Optie 1

Je blijf verversen totdat NH 3 en NO 2 minimaal is en wacht af of je zieke vissen gaan aansterken en zelf de problemen oplossen.

Voordeel je biologisch evenwicht van aquarium blijft intact.
Nadeel je weet niet in hoeverre je vissen sterk genoeg zijn om te overleven. Kan iets besmettelijks zijn en meer vissen worden ziek.

Optie 2

Je haal bij voorkeur een flesje sera omnipur omdat dit breed werkt. Bacterieen, schimmels en parasieten. Tweede keus een goed merk voor bacteriële zaken. Bijv. Sera, Colombo etc. Bactyfec, bactopur etc.

Voordeel je weet zeker dat ziektekiemen dood zijn en zich niet verder kunnen verspreiden.
Nadeel je biologisch evenwicht word vernietigd en zul je veel moeten meten en verversen. Zeker een maand lang.

Mocht je gaan voor de medicatie.
Je haal de kool uit het filtertje na een dag draaien in het aquarium afspoelen en bewaren en zorg je voor goede beluchting middels luchtpomp en uitstroom van filters op het wateroppervlak te richten. Wateroppervlak moet goed golven/ bewegen.

50% verversen en de kuur volgens gebruiksaanwijzing in je aquarium. Om de dag meten. Zie je verhoogde waterwaardes moet je verversen en eventueel het medicijn bijdoseren. Als je meerdere dagen moet doseren bijv dag 1,3,5 dan is het handigst de verversing te doen op de dag dat je moet doseren. Dan doseer je na de verversing volgens gebruiksaanwijzing. Stel je waarde op dag 2 is ernstig hoog en je moet verversen en je haal 50 % water eruit moet je die dag 50% medicatie bijdoseren omdat je de helft eruit heb gehaald.

Kuur is klaar dan weer 50% verversen en de kool weer in het filtertje doen. Dagje kool erin laten draaien. Meteen je filter schoonmaken want die is toch al om zeep geholpen en hoef je dit voorlopig niet te doen. Een maand meten en elke keer verversen bij verhoogde NH 3 of NO 2. Je krijg na een week of 3 een NO 2 piek blijven verversen totdat deze weer laag is. In deze tijd niets aan je filter doen.

Na de kuur moeten je vissen aansterken omdat ze zijn verzwakt dus moet je zorgen dat ze in optimale condities zitten, goed watertje, goed eten eventueel vitaminen toevoegen.

Genezing van je vissen duurt even ook na de kuur. Het kan zijn dat sommige vissen beschadigd blijven.
 
oke dank u ik heb dus gisteren gewoon optie 2 aangehouden

en ik denk dat dit de juiste optie was.

de 2 guppies die net begonnen met het knijpen van de vinnen die zwemmen nu weer met glorie rond.

de 2 platys die al iets langer aan het knijpen waren met de vinnen die hangen en liggen nog altijd overal dus ben er bang voor dat die het niet overleven
maarja als de rest dan gezond is, is het mijn ook goed
 
Mooi!

Je hebt best kans dat ook de platys nog opknappen hoor. Medicatie in het water is geen pretje voor ze en doet wat in het lichaam dus dat ze even niet blij zijn is logisch. Na de kuur moeten ze weer even aansterken.

Daarom ook van belang na de kuur je water optimaal houden zodat ze goed kunnen aansterken.

Net als bij ons mensen. Ben je ziek geweest duurt het weer even voordat je topfit ben. :)
 
Geef het ook even de tijd zou ik zeggen om te kunnen werken;). Je hebt het gister toegediend begrijp ik dus dat is nog kort dag.
 
eergisteren had ik ook al esha toegevoegd dus misschien werkt er toch al iets van

na de kuur blijf ik ander halve week water verversen elke dag 50 % en dan nog 1 week 25 %

zit ik dan goed?
 
Je hebt toch wel voordat je het nieuwe middel heb toegevoegd tenminste een grote verversing gedaan of over kool gefilterD?

2 verschillende soorten medicatie is niet aan te raden omdat de stoffen elkaar kunnen versterken of tegen elkaar kunnen gaan werken.

Je filter en bodem heeft na de kuur 3/4 weken nodig om opnieuw in te draaien.

Het is Moeilijk om je advies te geven over verversingen want dit hangt samen met de hoeveelheid vervuiling.Aantal vissen, grote vissen, kleine vissen, Poep, eten,planten etc. Dit is bij ieder aquarium anders.

Daarvoor zijn de druppeltestje uitgevonden. NH 3 en NO 2 het belangrijkste.

Elke dag verversen is wel veel. Als je geen druppelsetjes kan/ wil aanschaffen zou ik zeker 2 weken om de dag 50% verversen en dan 10 dagen om de 2 dagen, weekje om de 3 dagen. Weet je zeker dat het niet kan oplopen. Nadeel is stress dus probeer zo rustig mogelijk te verversen zonder plonsen. Geen garantie hoor!

Meten is weten wat dat betreft. Het enige wat zeker is dat je in het begin oplopende NH 3 ga krijgen en na een week of 3 de nitriepiek maar dit kan ook wat eerder of later zijn.
 
ik heb een druppelsetje mijn no2 was 0 en nh 3 is nog steeds 0,5

dus het water is redelijk stabiel.

ik heb savonds esha er in gedaan morgens over kool gefilterd en s'avonds sera middel er in en natuurlijk de kool er uit
 
Mooi!

Als je weer moet doseren ververs de helft. 0,5 is niet schrikbarend maar de helft is nog beter.

Zie je al dat de vissen het beter doen?
 
Vaak lees je dat een no2 boven de 3-5mg voor de meeste vissen schadelijk kan zijn. Het ligt er ook aan hoe gevoelig een vis is en hoelang de nitriet in je bak aanwezig is. In principe moet die zoals je vast wel weet 0 zijn maar tijdelijk een lage no2 waarde is vaak niet fataal voor de vissen.
 

Terug
Bovenaan