nano scape ....


J

Jeepke

Guest
geachte forumleden ,


ik weet niet niet precies of dit in het juiste topic staat maar alvast hier mijn vragen ,
ik ben van plan een nano scape te gaan beginnen richting het werk van Takashi Amano ,
nu veel ervaring heb ik nog niet maar weet wel de basis van alles een beetje en weet ondertussen wel hoe het hele fotosynthese gebeuren werkt en heb dit succesvol kunnen uitbrengen in mijn juwel rio 125 , nu zou ik graag een stapje hoger gaan , richting dit .
nano.jpg


ondertussen heb ik al het boek Nature Aquarium Complete Works 1985-2009 besteld voor wat scape ervaring en ideen op te doen , nu heb ik een paar vraagjes omtrent dit alles ,

- welke bak raden jullie aan ? zoals op de foto dit formaat zou ik gaan willen .
- welke lamp raden jullie aan ? zou graag toch zeker aan 1w/1liter kunnen raken liefst met led .
- bodem ? het zal waarschijnelijk ada soil's worden .
- techniek qua co2 en filtratie ? ( ga vooral werken met lily pipe enz ) liefst ook geen intern filter .
- werken met ei methode of niet ?

Ook mensen die graag een foto willen plaatsen van hun nano en ervaringen willen delen altijd welkom , uiteraard zijn er zoveel vragen die ik zou kunnen en willen stellen maar het nano gebeuren en scape moet je ook een beetje zelf bekijken een deel zodat het uniek blijft uiteraard , nadat ik genoeg informatie heb en alles besteld heb zal ik het hele gebeuren uiteraard ook met jullie delen van het instellen van techniek tot het snoeien van planten .....

mvg en alvast bedankt
 
- welke bak raden jullie aan ? zoals op de foto dit formaat zou ik gaan willen
- een optic white, 45cm
- welke lamp raden jullie aan ? zou graag toch zeker aan 1w/1liter kunnen raken liefst met led
- Twinstar Light RGB
- bodem ? het zal waarschijnelijk ada soil's worden
- Tropica soil + Soil Powder
- techniek qua co2 en filtratie ? ( ga vooral werken met lily pipe enz ) liefst ook geen intern filter
- Eheim ECO 130 - CO2 met glazen diffuser
- werken met ei methode of niet ?
- ja, maar niet de standaard EI, anders krijg je geen mooie rode planten
 
Wat is je budget? Je kunt gaan voor float glass of voor optic white (amano stijl).

Zelf heb ik een ada 45p lekker klein formaatje (goedkoper qua hardscape, planten, soil) maar wel minder mogelijkheden. Ik denk dat de ada 60p een mooie tussenmaat is voor mogelijkheden maar toch "betaalbaar". Daarnaast heb ik een 80 cm bak geeft veel mogelijkheden maar is relatief gezien duur om te scapen.

Zelf erg tevreden met ada aqua soil. Ik gebruik verder niet de powder variant heb goed resultaat zonder. Maar zal ongetwijfeld iets "beter" zijn.

Verder zou ik heel goed kijken naar inspiratie wat je wil na maken. Ga is goed googlen en zoek plaatjes van hardscapes. Probeer het na te maken en het zal er toch net wat anders uit komen te zien omdat je andere hardscape hebt. Wat ik altijd doe is in een kartonnen doos aan de slag gaan. Koop een doos met dezelfde afmetingen als je aquarium. Zo kun je de ruiten niet beschadigen als je lekker aan het stoeien bent met de hardscape. Veel foto's maken en daar kritisch na kijken (ook posten op forums voor feedback)

Qua voeding werkt de all-in-one tropica speciliased ferts goed voor mij. Al heb ik nooit stems/ rode planten in mijn bakken gehad.

EDIT: Je wil voor een nano gaan dan is de ada 45p echt een prachtige bak. Ik ben er net één begonnen, de bak is duur maar de afwerking is echt prachtig. Onderin in mijn handtekening kan je de bak bekijken. Dit is een forest scape stijl maar er zijn ontzettend veel verschillende stijlen die je kunt toepassen.

Bepaal dus eerst welke stijl je wil gaan maken: jungle, nature aquarium, iwagumi of dutch.

Verder de tijd ervoor nemen en goed onderzoek doen. Dan komt het helemaal goed.

Zelf heb ik de eheim classic 150 voor de ada 45p.
 
Laatst bewerkt:
Chihiros RGB-30

iemand ervaring hiermee ?

mvg

Ik heb de chihiros rgb 60 op mijn 80x40x40 bak. Ben er heel blij mee. Kleuren komen mooi uit. Wel slaat het een beetje naar het blauw toe door de hoge kelvin. Zie mijn 128l bak voor de chihiros. Daytime oid is wel nog een stapje hoger / mooier.

Op mijn ada 45p heb ik een daytime eco 40.
 
oke bedankt , en qua bak ...zoals jullie weten HET merk is natuurlijk ada uiteraard maar zoals jullie weten gaat de prijs sterk omhoog bij dit soort merken waarbij de fame erg hoog is omdat toch wel de grote namen hiervan gebruik maken nu is mijn vraag zit er verschil tussen een ada cube garden of een
AZOO FLEXI-Mini OptiWhite ..BEIDE HEBBEN UITERAARD DE OPTIWHITE MAAR DE PRIJS IS ZEER UITEENLOPEND BETAAL IK BIJ DE ADA MEER VOOR DE NAAM OF IS DEZE BAK ECHT WEL ZICHTBAAR BETER GEMAAKT .. DAN HEB IK HET OVER HET GLAS , naden enzovoor ?

mvg
 
oke bedankt , en qua bak ...zoals jullie weten HET merk is natuurlijk ada uiteraard maar zoals jullie weten gaat de prijs sterk omhoog bij dit soort merken waarbij de fame erg hoog is omdat toch wel de grote namen hiervan gebruik maken nu is mijn vraag zit er verschil tussen een ada cube garden of een
AZOO FLEXI-Mini OptiWhite ..BEIDE HEBBEN UITERAARD DE OPTIWHITE MAAR DE PRIJS IS ZEER UITEENLOPEND BETAAL IK BIJ DE ADA MEER VOOR DE NAAM OF IS DEZE BAK ECHT WEL ZICHTBAAR BETER GEMAAKT .. DAN HEB IK HET OVER HET GLAS , naden enzovoor ?

mvg

excuses voor de rare lettertype's heb hier ergens op gedrukt denk ik ... mvg
 
ADA betaal je zeker voor de naam maar de afwerking kan gewoon niet beter naar mijn mening. Bij ADA vind ik twee producten het geld waard: de soil en de bakken. De rest vind ik erg duur in verhouding.

Naden zijn nauwelijks / niet zichtbaar bij de ada bak. Je hebt nul storende kitranden aan de zijkanten.
 
Laatst bewerkt:
ADA betaal je zeker voor de naam maar de afwerking kan gewoon niet beter naar mijn mening. Bij ADA vind ik twee producten het geld waard: de soil en de bakken. De rest vind ik erg duur in verhouding.

Naden zijn nauwelijks / niet zichtbaar bij de ada bak. Je hebt nul storende kitranden aan de zijkanten.


oke bedankt , dus als ik het zo even bekijk dan is dit een goede optie alq licht of toch een beetje in een hogere klasse gaan ? http://www.hinterfeld.com/new-chihi...arium-colorful-led-lamp-25-50w-light-30-60cm/ het zal dit model worden dan ,
RGB-45:

  • Whole Lamp dimension : W420 x D110x H10mm
  • Power consumption: 37W
  • LED: Colorful.
  • For 45~60cm long tank.
zou het voldoende zjn voor een scape ...mvg
 
iemand die ook weet waar je deze het beste besteld of koopt ?

mvg
 
Is een prima lamp. Betere prijs-kwaliteitverhouding ga je niet vinden denk ik. Heb je meer budget en hoge eisen dan zou ik voor een daytime/ radion oid dergelijk gaan.

Een ada 45p is 30 cm hoog maar hij zal iets hoger komen te hangen maar je hebt ook nog soil. Zeg dat de lamp 30 cm van het substraat is verwijderd. Dat geeft jou 52 par. Par geeft een beter inzicht dan lumens/watts. 52 par is echt een heel mooi getal en kan je prima planten mee laten groeien. De ada verlichting systemen geven ook ongeveer 50 par op het substraat. Mocht het wat te veel zijn en krijg je algen dan kan je hem lager zetten. De lamp komt met dimmer. Het is dus totaal afhankelijk van je plantenkeuze of je hem op vol vermogen gaat draaien of niet. Mijn 128l forest scape draait nu op z'n 30-40 par. Wel heb ik geen planten met extreem veel behoeften aan licht. Fissidens bijv doet het prima.

Via aliexpress had ik net pech en moest ik inklaringskosten en btw betalen. De verkoper zet een lagere waarde op het pakketje maar je kan wel is ongeluk hebben. Dit heeft mij uiteindelijk 30 euro meer gekost. Bij de meeste mensen is dit niet het geval maar er blijft altijd een klein risico.
 
Hee wat grappig dit ik ga binnenkort ook met een nano-scape beginnen! Heb de rgb-30 van chihiros al besteld bij ebay, en per ongeluk ook bij hinterfeld..... Dus nu komen er twee, maar die van ebay was al binnen 3 dagen onderweg.
Ik ga als filter de dennerle scapers flow gebruiken, maar die zie je uiteraard veel beter zitten dan een extern filter met lange slangen, maar een tweedehands filtertje als deze scheelt een hoop geld!
 
Met de bakken van ADA kan je geen niet fout gaan, zijn wat prijzig maar dan heb je ook wat hé. Heb er zelf geen in bezit maar ik heb al eens gezien hoe deze eruit zien en zijn echt prachtig afgewerkt en de kleine bakjes zijn nog wel betaalbaar.
Aquasoil zou ik ook gewoon van ADA nemen aangezien alle prijzen aardig gelijk aan elkaar liggen, hier maak ik zelf ook gebruik van en ben er zeer tevreden over!

Verlichting is al van alles op genoemd zie ik, hier moet je zeker even goed over nadenken aangezien dit erg belangrijk is.
Zelf werk ik met niet al te veel licht zodat de vraag naar voeding verminderd wordt en de kans op problemen ook aanzienlijk minder is, daarom is het ook aan te raden om een lamp te nemen met een dimmer.

Kwa Co2 kan je gewoon gaan voor een glazen diffuser als het je niet stoort in de bak, zelf vind ik het altijd wel een mooi gezicht zo'n glazen diffuser :D
Als je dit niet echt mooi vind kan je altijd nog een inline atomizer overwegen mits je de werkdruk ervoor heb.

Ei-methode is wel aan te raden, vooral met kleine bakjes is het makkelijk en je zorgt er toch voor dat je plantjes altijd hun nodige voeding krijgen.
Met de Ei test ik eigenlijk ook nooit de waardes aangezien je de bak toch wekelijks reset en weer bijvult met vers water en mineralen, dit vind ik dus een groot voordeel van de Ei :D
 

Terug
Bovenaan