niet schuwe corydoras soorten


V

vriend van de cory

Guest
Beste forumleden,

Ik ben op zoek naar een corydoras soort die niet schuw is.

Zelf heb ik aeneus albino, arcuatus, metae en sterbai.

De sterbai en arcuatus vind ik schuw, ik zie ze nooit enkel als ik ze voer.

Soorten die ik nog mooi vind zijn de panda, trillineatus en hastatus.
 
Corydoras zijn niet echt schuwe dieren, ik vermoed dat ze zich om een reden verstoppen. Je houdt 4 verschillende soorten, maar in welke aantallen houd je ze? Want als je er van allemaal slechts 1 of 2 hebt, zullen ze zich niet op hun gemak voelen.
 
6 albino's en 5 arcuatus en 2metae in dezelfde bak.
De metae zijn even actief als de albino's :) .

De sterbai zitten zelfs met 8 in een andere bak.
 
Ik heb panda's, en die zitten met 7stuks.

wat jij omschrijft zie ik ook bij hun, met etenstijd komen ze alle tevoorschijn.
en de rest van de dag moet je echt wel zoeken om ze te vinden, eens in de zoveel tijd struint er even 1tje langs maar dat is het ook wel.
 
Was het wildvang of nakweek? jouw visjes?
 
Ik heb C. paleatus zitten, die zijn totaal niet schuw. Er zijn zelden momenten dat ik er niet minstens 4 van de 6 zie.
 
Nu ik verschillende soorten heb gehad kan ik wel zeggen dat er geen peil op te trekken is.

Ik heb wildvang die uit mijn hand eet en nakweek die je amper zag.

Wat ik eerder heb gehad:
Nakweek aeneus, waren heel tam, zaten veel op de voorgrond
Wildvang arcuatus, verstopten zich eerst wel, maar daarna zaten altijd op de voorgrond
Wildvang similis,waren iets schuwer op bewegingen, maar zaten ook veel voor

Wat ik nu heb:
Wildvang panda, totaal niet schuw
Wildvang axelrodi, alleen schuw op snelle bewegingen vlak voor het aquarium
Wildvang goldstrip, zo schuw als maar kan
Wildvang pygmeus, waren heel erg schuw op bewegingen vlak voor het aquarium, maar beginnen steeds meer te wennen

Wat mijn vader heeft:
Wildvang Kanei, waren super schuw in het begin, maar nu niet meer, enkel nog op snelle beweging vlak voor de bak
(?) sterbai, redelijk schuw, verstoppen zich ook wel veel, maar als er geen beweging in de kamer is zie je ze allemaal tevoorschijn komen. En ze worden ook steeds minder schuw


Wat ik wel heb gemerkt is dat je de meeste cory's heel langzaamaan kan laten wennen aan bewegingen voor de bak.
Mijn extreem schuwe wildvang goldstripe is een mooi voorbeeld. In het begin had ik ze in de dicht beplantte Rio125. Ik zag ze nooit, behalve als ik ze net had gevoerd en heel stil op een afstandje naar ze ging kijken. Ik wilde heel graag met ze kweken, maar dat lukte niet in de Rio en daarom heb ik ze overgezet naar mijn kweekstelling in de slaapkamer. Hier zitten ze in een bak van 40x40x30 cm. Drie zijden zwart geverfd, stukje hout, wat mos en pvc pijpjes als schuilplaatsen.

In het begin dacht ik dit word nooit wat, maar langzaamaan gaan ze steeds beter, in verschillende fasen:
  1. Ze zaten continue verstopt onder het hout, het mos en in hun pvc pijpjes. Bij iedere beweging in de kamer, schoten ze als gekken door de bak en vlogen ongecontroleerd tegen de ruiten aan. Het duurde dan heel lang voor hun ademhaling weer normaal was.
  2. Na een tijdje werden ze wat rustiger. Ze durfden uit hun schuilplekje te komen als er geen beweging in de kamer was. Maar schoten nog altijd als gekken in de stress zodra ze iets zagen bewegen in de kamer.
  3. Heel langzaam raakten ze wat meer gewend. Mijn bed staat op een afstand van ongeveer 2 meter van de stelling. Als ze in hun schuilplaatsjes zaten, kon ik me inmiddels omdraaien in bed en bleven ze zitten waar ze zaten (ze vlogen dus niet meer kris kras door de bak) behalve als ik geen pyjama aan had :juggle:
  4. Op die manier zag ik dat ze steeds minder angstig werden en inmiddels kan ik al heel stil voor hun bakje zitten en blijven ze zitten waar ze zitten, sommigen in hun schuilplekje, anderen gewoon los in de bak. Ze schieten niet meer door de bak heen, zelfs niet meer tijdens de waterwissels
Het is dus heel belangrijk om goed met ze te oefenen en de bewegingen voor de bak langzaam op te bouwen.
De medebewoners van de bak, kunnen zowel helpend als niet-helpend zijn. Het helpt bijvoorbeeld niet om een groepje schuwe cory's bij andere schuwe medebewoners te zetten en het helpt ook niet om ze bij bewoners te zetten die op ze jagen, maar dat is logisch ;)
Zorg voor voldoende en goede schuilplekjes, cory;s willen niet in een hol zitten maar onder een afdakje of in een pvc pijpje.
Drijfplantjes kunnen helpen
 
Ik ben ooit in het bezit geweest van een school van 20 Corydoras elegans, deze zwemmen door de hele bak en zijn niet zo aan de bodem gebonden. Ze zijn supernieuwsgierig en ze eten na een paar maanden letterlijk uit je hand!
 
Dankje @Sanneke80 voor de goede uitleg :) .
Mijn aeneus albino en metae zaten eerst in een bak met weinig verstopplaatsen . De arcuatus heeft de halve bak om zich tussen de stenen te verstoppen .
Nu je zegt dat je panda niet schuw zijn , en de arcuatus eraan wennen, ben ik toch aan het overwegen om toch maar voor de arcuatussen te gaan .
Ik ben van plan veel planten en stenen te houden in de bak maar niet zoals mijn andere bak waar ze makkelijk kunnen verstoppen.
Mijn bak staat ook naast de eettafel in de woonkamer, dus ze zullen wel moeten wennen aan beweging !
Hopelijk gaan mijn cory's op een dag ook uit mijn hand eten dan haha :p
 
Mijn sterbai's hebben in ieder geval wel een leuke gewoonte. Ze hebben, kennelijk, zo hun vaste plekken. Zo liggen ze, in rustperiodes, vaak onder hetzelfde blad. Wanneer het licht, zo na zessen, wat minder wordt liggen ze dikwijls vlak achter het voorraam naar ons te kijken.
 
Sanneke noemde het, maar wellicht dat dither fish wel belangrijk zijn voor de cory's om zich veilig te voelen.
 
Ik ga er een grote school kardinalen bij steken.
Mijn sterbai's hebben in ieder geval wel een leuke gewoonte. Ze hebben, kennelijk, zo hun vaste plekken. Zo liggen ze, in rustperiodes, vaak onder hetzelfde blad. Wanneer het licht, zo na zessen, wat minder wordt liggen ze dikwijls vlak achter het voorraam naar ons te kijken.
Hahha is wel leuk dat ze zo hun eigen patroontje hebben :D
love corydorassen !!!
 
Als je doel is dat je cory's minder schuw zijn dan zullen kardinelen denk ik wel helpen (Nannostomus soorten zijn ook heel leuk). Is je voornaamste doel echter dat ze kweken dan zou ik ik wat meer advies in winnen bij de experts hier over wat het beste is.
 
Hier ook Corydoras Aeneus, Paleatus, Aeneus Albino. En een Brochis Slendens. Allen totaal niet schuw. Ze zijn de hele dag bezig.
Heb wel wat hout en planten waar ze zich onder kunnen verstoppen als ze zouden willen.
Heb ook nog 6 Synodontis polly dwarf. Die zijn weer wel schuw. Zie je alleen in de avond of als het licht wat dimt. Jammer.
 
Sanneke noemde het, maar wellicht dat dither fish wel belangrijk zijn voor de cory's om zich veilig te voelen.

Dank je Ralf, ik kon gister gewoon maar niet op het woord komen zeg pffff :D

Het klinkt misschien gek maar wellicht dat garnalen ook wel helpen.
Deze zijn altijd wel door de hele bak aan het scharrelen en trekken zich niks aan van bewegingen voor de bak.
Ze geven in elk geval het goede voorbeeld hihi (alleen wel even rekening houden dat het niet bij cory's kan die op hogere temperaturen gehouden worden).
 
Ik heb ook 7amano garnalen zitten, ik geloof dat ze ook een andere naam hebben maar enkel die onthoud ik haha :p .
 
Ik heb de ervaring dat de grotere nakweek soorten het actiefst zijn. Heb zelf 21 Hastatus zitten in een 80cm met verder honinggourami's als "grootste" soort. Die zijn zo schuw als de pest en dan moet ik echt effe voor de bak blijven zitten willen ze tevoorschijn komen. Mijn bakken staan op een aparte kamer dus het komt indd ook door de plaats. Toen de bak vroeger in de huiskamer stond waren de soorten een stuk minder schuw.
 
Ik heb zelf een groep je Corydoras Concolor die zitten haast nooit op de bodem, alleen met eten.
Maar ze zitten altijd hoog op een stuk kienhout, ze zijn helemaal niet schuw. Meest schuwe Cory's die ik heb zijn toch de Diphyes deze vluchten altijd weg. Paleatus zijn helemaal niet schuw die blijven gewoon naar je kijken van ok en nu wat wil je van me :D
 

Terug
Bovenaan