85 cm bakje voor dwergcichliden


Eddy Voerman

Well-known member
Lid geworden
25 februari 2013
Berichten
62
Leeftijd
63
Hallo allemaal,

Nadat ik een paar jaar geleden mijn 1900 ltr met Zuidamerika biotoop heb weggedaan wil ik nu toch weer
met de hobby beginnen, ik heb een bakje gekocht van 85x42x65 niet echt wat ik gewend ben maar onze woonkamer met veel glas geeft mij helaas niet meer ruimte.

Het wordt in elk geval een bak met biofilter er onder, een inrichting en een nog te maken achterwand dat een beetje een beekloop moet imiteren met zandbodem veel hout, een paar stenen en een of twee Echinodorissen oid.

Eikeblad op de bodem en een paar catababladeren, het wordt opgestart met osmosewater zoals ik destijds ook heb gedaan met de grote bak.

Aangezien het een klein bakje is biedt het natuurlijk niet zoveel mogelijkheden, het liefst wil ik er Apistogrammas in hebben met een school neons of Nannostomus. Maar wat is er met zo"n klein bodemopp. mogelijk met deze soort.
Ik heb met deze kleine cichliden n.l. geen ervaring.
 
Niet zoveel mogelijkheden, daar ben ik het niet mee eens. Wat dacht je van een apistogramma borelli? Je zou er dan in ieder geval twee vrouwen in kunnen doen.
Of een apistogramma cacatuoides? Zo zijn er nog meer apistogrammas die je in bak van 80 cm kwijt kan hoor.

Voordeel van de borelli is dat je er geen verwarming in hoeft te doen.

Mikrogeophagus ramirezi kan ook wel, maar het vinden van een ramirezi van goede kwaliteit is nogal een sport.
 
veel apistogramma soorten kunnen wel in een bak van dit formaat.

licht er ook even aan hoe de waterwaardes uiteindelijk worden.

@MaestroCygni heeft bijvoorbeeld de apistogramma panduro zitten, iets lastiger maar oh zo prachtig :smitten:
 
Vrijwel elke Apistogramma soort kun je in je bak houden.

Zoals Richard zegt zijn panduro (en eigenlijk elke soort van het Nijsseni complex) iets lastiger in zo'n "kleine" bak.
Niet omdat ze gevoelig zijn, maar omdat ze heel agressief kunnen zijn. Wil je er iets anders bij houden, moeten het Nannostomus zijn, en alleen mits er veel drijfplanten aanwezig zijn.
Houd er ook rekening mee dat vrijwel alle Nijsseni complex soorten monogaam zijn, en dus alleen in koppels moeten worden gehouden.
Verder zijn het waarschijnlijk wel de kleurrijkste en mooiste vissen van het genus.
 
dankje voor de reacties,

omdat ik met osmosewater werk kan ik de waterwaarden aanpassen aan de behoefte van de soort, wat betreft het bestand kan ik het beter bij een koppel laten gezien de grootte
van de bak.?
 
dankje voor de reacties,

omdat ik met osmosewater werk kan ik de waterwaarden aanpassen aan de behoefte van de soort, wat betreft het bestand kan ik het beter bij een koppel laten gezien de grootte
van de bak.?
Dat zal echt van de soort afhangen. Van de haremvormende soorten kun je prima een harem nemen, je bak is echt niet klein. Monogame soorten moet je écht nket in een harem houden, omdat het extra vrouwtje gedood zal worden.
 
Oke, maar ik bedoel eigenlijk of het mogelijk is om twee monogame paartjes in zon bak te houden.
Dat heb ik ooit al eens probleemloos gehad maar deze bak had een bodemopp. 160x60 dat is wel bijna een keer zo groot.
 
Oke, maar ik bedoel eigenlijk of het mogelijk is om twee monogame paartjes in zon bak te houden.
Dat heb ik ooit al eens probleemloos gehad maar deze bak had een bodemopp. 160x60 dat is wel bijna een keer zo groot.
Nee, dat kan helemaal niet. Het zijn hele agressieve vissen.
 
Was ik al bang voor in zon bakje, maar zomaar proberen ten koste van de vissen is niet mijn ding.
Volgende week eerst maar het aquarium ophalen, dus ik heb nog wel even voordat ik aan bewoners kan denken
 
Ik zou niet voor een harem gaan, ongeacht welke soort je neemt. Een trio levert alleen maar meer stress in een bak van 80cm dan een koppel. In mijn optiek kun je elke Apistogramma soort, wildvang of kweek, houden zolang de kh van het water maar lager is dan 4 en de ph rond de 7 of daar onder zit. Als je bijna op puur osmose water zit (wat jouw plan is als ik het goed begrijp) dan zul je altijd op deze waterwaarde uit komen. Sommige soorten kunnen wat extreme waterwaarde eisen om te kweken, maar als dat je doel niet is dan kan het prima.

Je zou ze inderdaad kunnen houden met nannostomus soorten, of kleine tetra soorten (deze zullen wel de eieren/jongen opeten).
 
Ja, die waarden kloppen aardig, bij mijn 2.50 mtr bak zat de kh meestal op +/- 2 en volgens mij de ph ergens rond de 6 dus daar zal ik straks weer ong. op uitkomen.
In elk geval weet ik nu een beetje wat de mogelijkheden zijn met dit formaat aquarium.

Volgende week maar eens beginnen met het plannen van een biofilter en doorvoeren boren.
 
Ben het ook wel met ChristianVT eens, met 80 cm loop je wel meer risico op vechtpartijtjes als je ze in een harem houdt, al zijn sommige Apistogramma's wel vreedzamer naar elkaar toe.
Bij de borelli verliep het in ieder geval probleemloos.

Bij sommige apistogramma's zijn de mannetjes vrij agressief (soms zijn het ook de vrouwen), die zou ik niet zo snel in een aquarium van 80 cm doen.
 
De bak heb ik uit elkaar gehaald en de zijwanden van 42 cm vervang ik door 72 cm, dus krijg ik netto 80 x 70 x 55 dus dat is al een stuk beter.
 
Hoogte maakt overigens niks uit voor Apisto's. Gaat ze vooral om diepte en lengte.
 
Meer dan dit zit er helaas niet in, maar voor een paartje moet het kunnen denk ik.
 
Voor een koppel is het inderdaad goed :)
 
Met een dergelijke oppervlakte kan een klein harempje ook hoor.

Wat voor dwergcichlide wil je houden? Apistogramma, Laetacara, Dicrossus, Mikrogeophagus?
 
Met een dergelijke oppervlakte kan een klein harempje ook hoor.

Wat voor dwergcichlide wil je houden? Apistogramma, Laetacara, Dicrossus, Mikrogeophagus?

In mijn optiek is een harem opstelling alleen mogelijk in een grote groep, en niet in een kleine opstelling. Een harem houdt in dat een man meerdere vrouwen tot zijn beschikking heeft. Wanneer je 1 man met 3 vrouwen in een bak doet, krijg je echter een probleem. De vrouwen gaan territoeium vormen en elkaar de vak uitjagen, plus dat de man ze nog eens achterna zit. Veel extra stress dus.. terwijl in een groep van 4 mannen met 10 vrouwen, de vrouwtjes elkaar niet op de huid zitten en de mannen voornamelijk aan het pronken zijn. Echter gaat 4 mannen en 10 vrouwen natuurlijk nooit in een 85cm. De wel bekende 1 man met 2/3 vrouwen is gewoon een verkooptruc om meer vissen te verkopen...
 
Dat vind ik een beetje kort door de bocht. Een harem gaat zonder problemen, zolang:

- de bodemoppervlakte groot genoeg is
- de zichtlijnen voldoende worden doorbroken
- de inrichting zodoende is dat er duidelijke territoria af te bakenen zijn
- er rekening wordt gehouden met het verdere visbestand

Natuurlijk zouden we allemaal grote groepen bij elkaar willen houden omwille het natuurlijk gedrag, maar dat is helaas niet voor iedereen mogelijk.

Ikzelf houd 1 man A. erythrura op 4 vrouwtjes en (!) 1 man D. filamentosus op 3 vrouwtjes op een bodemoppervlakte van 90x80. Dat gaat al een jaar zonder problemen, gejaag of gescheurde vinnen.

Dus met een bodemoppervlakte van 85x70 kan je prima een harem kwijt. Let wel op; mijn bak zit tot bijna halverwege de hoogte vol met planten en hout, waardoor de vissen minimale zicht op elkaar hebben.
 
Ik zie nu dat ik verkeerd heb gelezen. Ik was in de veronderstelling dat de bak 85x42x70 werd. Ik ben het ermee eens dat dat een mooi oppervlak is voor dwergen. Maar ik zie nog steeds de toegevoegde waarde niet van meerdere vrouwen houden met 1 man? Waarom zou je de agressie van onderlingen vrouwen opzoeken als je ook gewoon een koppel kunt houden?
 
Ik denk dat beide wel kan, maar dan moet je wel een rustig mannetje hebben.

Vrouwtjes maken kleine territoria, komt een ander vrouwtje daar in, dan wordt ze eruit gejaagd, maar niet veel verder dan de grens. De grens wordt hierbij duidelijk gemaakt. Binnen al deze territoria zwemt het mannetje rond (in de natuur enkel in de territoria van zijn eigen harem, in onze aquaria meestal door de hele bak, aangezien er dan geen andere mannetjes zijn).

In principe valt de agressie in een harem dus wel mee. Met de juiste inrichting hebben alle vrouwtjes na enige tijd hun eigen territorium. Het mannetje zwemt enkel langs om te kijken welk vrouwtje wilt paren. Soms gaat dat kalm aan, soms iets hardhandiger, maar met voldoende schuilplaatsen valt dit wel mee.

Heb je enkel een koppel, dan heb wel dat het mannetje constant hetzelfde vrouwtje opzoekt. Dat kan wel, als het mannetje dus rustig is en het vrouwtje van zich af kan bijten. Een goede inrichting helpt uiteraard. Ik ben dan wel van mening dat een harem een veiligere optie is. Agressie onder de vrouwtjes valt wel mee, het is vooral het mannetje waar je rekening mee moet houden.

Het blijven ook karakter vissen hoor. Eerder vandaag heb ik ook in een post gezegd dat ik eens een hele dominante D. filamentosus mannetje had. Die eiste bijna de hele bak op (toentertijd een 2 meter bak). Het mannetje dat ik nu heb is daarentegen echt een sulletje.

Vroeger met A. cacatuoides hetzelfde verhaal.

Het blijft een gok. Als ik vissen haal kies ik ook nooit de meest dominante man in de bak. (Wel degene die mooi op kleur is). Puur voor de rust in de bak.
 
Naar mijn mening claimen vrouwtjes niet een klein territorium. De standaard 30x30cm die mensen zeggen is het territorium dat ze claimen wanneer ze jongen hebben in een grote groep. In een grote groep zijn er te veel concurenten om een territorium te claimen. Daarom is naar mijn mening de agressie laag in een grote groep, maar niet met maar 3 vrouwen.

Dicrossus is overigens een ander verhaal dan Apisto’s. Naar mijn mening zijn dicrossus een stuk vrediger dan Apisto’s in hun dagelijkse gedrag.

Ik heb meer dan 10 soorten apisto’s gehad en deze altijd in koppels gehad en dit is nooit fout gegaan. De keren dat ik meerdere vrouwen had werden er altijd vrouwen opgejaagd.
 
Dicrossus zijn over het algemeen inderdaad een stuk vrediger.

Je mening kan ik niet delen. Bij alle Apisto's die ik in haremverband heb gehouden, heb ik geen last gehad van hoge mate van onderlinge agressie (onder de vrouwtjes). De A. borelli heb ik als koppel gehouden en ook dat ging prima. Ik vind dus dat beide kan. Ligt naar mijn inziens grotendeels aan het temperament van de man.
 
En de soort waar we het over hebben. Mijn ervaring is dat soorten uit de macmasteri group vreedzamer zijn dan uit de biteaniata group.

Nijsseni soorten zijn uberhaubt niet in harems te houden natuurlijk vanwege de paarvorming
 
Klopt inderdaad, helemaal mee eens. Soort heeft er ook veel mee te maken.
 
Dat vind ik een beetje kort door de bocht. Een harem gaat zonder problemen, zolang:

- de bodemoppervlakte groot genoeg is
- de zichtlijnen voldoende worden doorbroken
- de inrichting zodoende is dat er duidelijke territoria af te bakenen zijn
- er rekening wordt gehouden met het verdere visbestand

Natuurlijk zouden we allemaal grote groepen bij elkaar willen houden omwille het natuurlijk gedrag, maar dat is helaas niet voor iedereen mogelijk.

Ikzelf houd 1 man A. erythrura op 4 vrouwtjes en (!) 1 man D. filamentosus op 3 vrouwtjes op een bodemoppervlakte van 90x80. Dat gaat al een jaar zonder problemen, gejaag of gescheurde vinnen.

Dus met een bodemoppervlakte van 85x70 kan je prima een harem kwijt. Let wel op; mijn bak zit tot bijna halverwege de hoogte vol met planten en hout, waardoor de vissen minimale zicht op elkaar hebben.

Ben het er ook mee eens dat het van meer factoren afhangt. Om het per definitie af te raden vind ik ook te kort door de bocht. En niet te vergeten; het karakter van de vissen zelf. Dat sommige Apistogramma's feller zijn dat is zeker zo. Sommigen zelfs zeer fel. In dat geval zou ik me afvragen of je überhaupt een koppel in een bak van 80 cm wil houden..

Geen harem in een bak van 80 cm vind ik ook iets te kort door de bocht.
Wat wel heel belangrijk is dat je 'zichtlenen' doorbreekt met hout, planten, bladeren etc. zodat ze voor elkaar kunnen schuilen.

Sommige mannetjes kunnen wel eens vervelend gaan doen als het vrouwtje geen zin heeft. Zelf vind ik het voordeel van meerdere vrouwen dat de agressie over de vrouwen meer wordt verdeeld en niet op één vrouw. Heb nog nooit meegemaakt dat vrouwen elkaar onderling de bak uitvechten.
Ben het er wel mee eens dat een grotere groep Apistogramma's een waar genot is om naar te kijken en je vaak ook ander gedrag te zien krijgt inderdaad.

Heb zelf borelli's in een bak van 80 cm zowel in een koppel als in een harem gehouden. Maar dat is ook wel de enigste Apistogramma die ik met één man en twee vrouwen durf samen te houden in een bak van 80 cm.

Maar of je nou een koppel of een harem hebt, het is verstandig om altijd een reserve bak draaiende te houden. Want ook bij een 'koppel' kan het soms fout gaan.
Men gaat er maar al te vaak uit dat met het bij elkaar plaatsen van één man en één vrouw het automatisch ook een koppel gaat worden.
Ook een mislukt legsel kan soms aanleiding geven dat er ruzie ontstaat.
 
Met een koppel kun je altijd nog tijdelijk de bak opdelen natuurlijk. Maar mee eens een reserve bak is altijd handig.

Misschien is het overigens handig als we zelf foto’s plaatsen van bakken met veel zichtlijnbrekers van hout en planten. De definitie veel hout en planten is namelijk nogal breed haha.

Dit is 1 van mijn bakken geweest. Dit is een 60x30x36cm. Ik had hier een koppel Apistogramma sp. Abacaxis in.

93EFDF65-8083-462F-852C-A62376DB1F27.jpeg
 
Omdat ik aan dat kleine formaat bak maar niet kon wennen en het naar mijn mening te weinig mogelijkheden bood hebben wij een en ander verschoven en
nu staat er een bak van 160 x 60 x 65 compleet met bio en druppelfilter in de kamer.
het kleine bakje blijft voor noodgevallen staan.
Ga deze bak straks ook voorzien van automatische verversing met osmosewater.
Mijn voorkeur ligt bij de grotere cichliden zoals ik altijd heb gehad dus maar eens kijken wat het bestand gaat worden.
 
Wow, dat is nog eens groot! Nou heb je echt keuze uit veel (dwerg)cichliden. Ben benieuwd welke je gaat nemen.
 
Met een koppel kun je altijd nog tijdelijk de bak opdelen natuurlijk. Maar mee eens een reserve bak is altijd handig.

Misschien is het overigens handig als we zelf foto’s plaatsen van bakken met veel zichtlijnbrekers van hout en planten. De definitie veel hout en planten is namelijk nogal breed haha.

Dit is 1 van mijn bakken geweest. Dit is een 60x30x36cm. Ik had hier een koppel Apistogramma sp. Abacaxis in.

Bekijk bijlage 241693

Dan moet ik even wat oude foto's gaan opzoeken.
 
Wat dacht je van Bolivian Rams?
 
Hallo Forumleden,

De bak draait inmiddels een week, de automatische verversing werkt, ledverlichting is geinstalleerd en de eeste nitrietpiek is inmiddels geweest.
De bak is ingericht met grote en kleine keien en het hout is inmiddels aan het inwateren dus binnenkort kan de inrichting worden afgerond.

De bezetting ziet er straks wel anders uit als in de aanhef aangegeven, er komt een Midden Amerika bezetting in met een klein koppeltje Parachromis Motaguense
en een klein koppel Vieja Synspilum.

Nu is bak natuurlijk veel te klein voor twee koppels volgroeide Midden Amerikanen dus als ze aan de maat zijn blijft er maar een kweekkoppel over.

De vissen zijn nu 9-12 cm groot dus kunnen wel even vooruit.
 
Met alle respect hoor! maar waarom geen vissen nemen die gewoon bij je bak passen. Ik voorspel een matpartij in je bak met vroegtijdige sterfte
 

Terug
Bovenaan