Gup of Molly


kw_nl

Well-known member
AquaForum Donateur
Lid geworden
13 mei 2017
Berichten
266
Leeftijd
40
Locatie
Delft
Ik heb een wat raar jong visje zwemmen. Toen ze heel klein was dacht ik dat het een Molly was. Maar ze werd niet echt donker. Maar aan de vorm en het gebrek aan kleur lijkt ze niet echt op een Guppy.... Ze zwemt vaak samen met een ander Black Molly jong.

Zou het een kruising kunnen zijn? Of kan dat niet?

Ik kreeg d'r niet scherp op de foto, dus dan maar een filmpje:

 
Hmmm, een Mollygup misschien;). Nee, ik zou het niet durven te zeggen en heb er nog nooit van gehoord dat die kruisen.
 
Als je het hebt over die zwarte met de grijze buik dan kan er gesteld worden dat het een molly is. Bij black molly's kunnen er wel wat jongen zijn die niet volzwart zijn.

Dan de vraag of molly's kunnen kruizen met guppen → Dat kan! Dat kan omdat het gonopodium van zowel gup als molly vrij overeenkomstig zijn qua vorm. En dat is dan compatibel met vrouwen van beide soorten. Doch in een bak met de twee soorten waarbij beide geslachten aanwezig zijn van deze twee soorten, zal een kruizing niet direct voorhanden zijn. Het gebeurd eerder als er van één van beide soorten slechts één geslacht aanwezig is.
Een kruizng tussen gup en molly wordt ook wel golly of muppy genoemd. Het is niet per definitie zo dat een dergelijke kruizing onvruchtbaar is, wat helaas al te snel wordt geroepen. Doch een afname (in wat voor een mate dan ook ) van de vruchtbaarheid is vaak wel aan de orde. Waardoor er in de regel wel gesteld kan worden dat een verdere doorzetting van de ontstane lijn vaak weinig tot geen zin heeft.

Wil wel een opmerking maken dat ondanks dat ze beiden tot het geslacht Poecilia behoren, het niet vanzelfsprekend is dat er onderling gekruist kan worden. De vorm van het gonopodium bij een man van de eierlevendbarende tandkarpers verschilt per soort. Veelal bij vrij dicht aan elkaar verwante soorten zullen er overeenkomsten zijn met de vorm van het gonopodium bij de mannen. Ook de schede van een vrouw binnen de groep aan eierlevendbarende tandkarpers is daarop geënt, waardoor dus niet elke man van een ander lid van de poeciliafamilie automatisch ermee kan gaan paren.
 
Laatst bewerkt:
Wauw, thnx! Wat een info :cool:

Ik denk dat het dan geen kruising is. Beide geslachten zitten in de bak.

Worden ze uiteindelijk zwart of blijven ze grijs?
 
Molly's zijn black maar als ze nog jong zijn zal ik even wachten totdat ze wat groter zijn kan je het beter zien.
 
In mijn Aquarium zwemt sinds kort ook een man Gup met een zilverkleurig vooreind en de rest is echt gitzwart zegmaar 1/3 zilver en 2/3 zwart.

Zart mangup 002.jpg
 
Zou deze vis geen afwijking van het pigment kunnen hebben :S
 
K,heb er nog nog een die geheel zwart is (Moscow Black).:thumbs:

Aquaristiek 001.jpg
 
In mijn Aquarium zwemt sinds kort ook een man Gup met een zilverkleurig vooreind en de rest is echt gitzwart zegmaar 1/3 zilver en 2/3 zwart.

Bekijk bijlage 243534
Dat is een half zwarte. Deze kweekvorm zie je vaak in de handel.
 
Dat is een half zwarte. Deze kweekvorm zie je vaak in de handel.

Dat kan wel kloppen Bothia, maar sinds kort beschik ik ook over een geheel zwart exemplaar.:thumbs:
 
Dat kan wel kloppen Bothia, maar sinds kort beschik ik ook over een geheel zwart exemplaar.:thumbs:
Dat is ook een vrij bekende kweekvorm.
 
Nu ga ik op zoek naar geheel Groene en Blauwe exemplaren, ik wil er een verzameling van aanleggen.
 

Terug
Bovenaan