Tussen kunst en kitsch: nieuw in te richten Ferplast Dubai 100


Mafkees

Well-known member
Lid geworden
3 maart 2018
Berichten
928
Hallo allemaal,

Verleden week ben ik hier lid geworden omdat ik tegen een probleem aanliep met de bewoners van mijn nano-aquarium. Wat blijkt? Verkeerd geadviseerd in de winkel. Zucht. Dan maar een upgrade.

Inmiddels, na lang beraad thuis, heb ik een deal kunnen maken met een verkoper via Marktplaats. Het betreft een Ferplast Dubai 100 (L 101 x B 41 x H 52 cm), 200L inhoud.

Ik heb altijd wel wat artistiek sentiment bij me gedragen maar ik ben niet verfijnd genoeg om te schilderen o.i.d. Wellicht biedt aquascape de uitkomst?

Met behulp van wat volstrekt willekeurige internetplaatjes heb ik een scape gerealiseerd in Paint. Excuses voor het matige plakwerk maar het gaat om het idee - de invulling komt toch pas als ik de materialen in huis heb.

Belangrijk is m.i. dat de ogen van links naar rechts getrokken worden. Het aquarium zal vooral van links bekeken worden. Hij komt in het midden van de kamer en de eettafel staat aan de linkerkant namelijk! De tank moet van alle kanten mooi aangekleed zijn maar dit is de hoofdzakelijke kijkhoek. Omdat hij in het midden van de kamer komt te staan is een achterwand geen optie. Aan mij de taak om een layout te realiseren die daar dankbaar gebruik van maakt en om vissen te kiezen die er geen bezwaar tegen hebben. Maar vissen toevoegen duurt nog even, minimaal 6-8 weken i.v.m. ADA Aquasoil Amazonia. Dat is dus geen prioriteit.

Een toelichting bij mijn schetsen:
Het is de bedoeling dat je oog van links naar rechts getrokken wordt, met fijne nuances op de voorgrond en een schril contrast op ongeveer 1/3 van de tank door de hoofdrolspeler links, die overal ver bovenuit torent. De meest linker- en de meest rechter stenen doorkruisen hun grote naastgelegen steen halverwege en wijzen in een rechte lijn naar de top van de grote steen tegenovergesteld aan hun kant. Het kiemhout verlengt het wijzen van de linkersteen terwijl hij ook abrupt naar beneden wijst bij de X op plaatje 2, waar een nader te bepalen ornament/eye-catcher plant (plant vermoedelijk felrood en scherp contrasterend) zal komen te staan, die de basis van de rechtersteen deels bedekt zodat hij weliswaar nog steeds significant aanwezig is, maar de grootte van de hoofdrolspeler nogmaals benadrukt wordt.

Aquaruim schets.png

Aquarium schets lijnen.png


Bovenaanzicht: ik heb nog niet overal concrete soorten planten voor ogen, alleen kleuren en grootte. Dat gekke ovaal in het midden is de heuvel die ik wil maken. Oplopend 2-5cm boven het basissubstraat, hoeveel dat moet ik t.z.t. even aanzien. Let op de symbooltjes aub, de legenda staat erboven!
Aquarium schets bovenaanzicht.png


Dit is mijn eerste aquascape. De uitdaging die mij nu al duidelijk is, is de volgende: ik wil een heuvel maken maar deze gaat inzakken na verloop van tijd. Zijn er (goedkopere) alternatieven naast TGM Substrate Supports?

Het is te overwegen om het dwerg haargras geheel te vervangen door javamos. Duurder maar het is dan wat uniformer.

Ik ben enorm benieuwd naar jullie inzichten en ervaringen.
 
Laatst bewerkt:
Leuke plannen!
Ik ben benieuwd naar het vervolg.

De uitdaging die mij nu al duidelijk is, is de volgende: ik wil een heuvel maken maar deze gaat inzakken na verloop van tijd. Zijn er (goedkopere) alternatieven naast TGM Substrate Supports?

Je kan op de bodem gebruik maken van filterzakken gevuld met gebroken lavasteen (bvb JBL volcano) om de verhogingen te realiseren. Daarbovenop dan je soil/stenen. Op die manier moet je minder soil gebruiken en is het risico op inzakken minimaal.
Eventueel in combinatie met https://www.azaqua.nl/benodigdheden...tml?search_query=substrate+support&results=17 om verschuiving van je substraat te beperken.
Je kan deze makkelijk op maat snijden en echt veel heb je niet nodig meestal.

Als grofgebladerde bodemplant kan je misschien eens kijken naar Staurogene repens.
Riccia is soms moeilijk in bedwang te houden en heeft dan de neiging om los te komen en door de bak te zweven... Het is zeker een optie maar niet altijd de makkelijkste op termijn. Sommige mensen vergelijken het wel eens met eendekroos omdat je het moeilijk weg krijgt. Persoonlijk ben ik er minder huiverig voor en gebruik het in een bakje als drijver. Dan vormt het een dikke mat zonder uiteen te vallen...
Je kan als vervanger eventueel Micranthemum monte carlo overwegen. Makkelijke plant die mooi laag blijft.
Rode eyecatcher kan je eens kijken naar iets als Althernanthera Reineckii mini of Ludwigia mini super red.

Alleszins succes!
 
Mooie aquarium die ik zelf ook heb staan en ben benieuwd wat je er van gaat maken want je hebt hoge verwachtingen.:thumbs:
 
Bedankt voor de tips!

Mooie aquarium die ik zelf ook heb staan
Leuk! Weet je nog hoeveel de glazen bak ongeveer weegt (excl. bijbehorend meubel)? De vraag is of ik hem alleen met mijn vriendin kan verplaatsen of dat ik er iemand bij moet halen.
 
De bak zal los zitten van het meubel dus dat scheelt, bij twijfel altijd een ander erbij halen.
 
Bedankt voor de tips!


Leuk! Weet je nog hoeveel de glazen bak ongeveer weegt (excl. bijbehorend meubel)? De vraag is of ik hem alleen met mijn vriendin kan verplaatsen of dat ik er iemand bij moet halen.
Neen dat weet ik jammer genoeg ook niet want ik heb de mijne 2dehands gekocht en de verkoper wist dat ook niet want had dat ook gevraagd maar ik heb hem met de verkoper naar de 2de verdieping gedragen zonder lift naar mij thuis en dat was niet zwaar.
 
Bak op zich weegt niet zo veel zal rond 45 kg zijn zag dat er een glas dikte van 6 mm op gegeven werd
Is dus niet zo heel zwaar
 
Ik dacht dat mijn bak een glasdikte van 8mm had.
 
Ter info
Ferplastaquarium dubai 100 LED witHet complete Ferplast aquarium is van topkwaliteit.
Afmetingen: 101 x 41 x 53 cmInhoud: 190 literGewicht (wanneer gevuld): +/- 220 kgGlasdikte: 6mm
 

Terug
Bovenaan