Tweede intern filter om op lange termijn de eerste te vervangen


Herbstnebel

Well-known member
Lid geworden
26 januari 2015
Berichten
999
Locatie
Provincie Oost-Vlaanderen
In ons 70 liter aquarium heb ik al sinds een jaar een superfish 100 draaien die zijn werk goed doet. Doch, om de 2 weken moet ik de sponzen uitknijpen en de pomp reinigen om het debiet weer normaal te laten stromen.

Nu heb ik sinds januari een jbl i80 draaien in een kuip met 2 goudvissen (sluiers) van 110 liter (tijdelijk, ze gaan van zodra de temperaturen het toelaten weer de vijver in) en ik ben zo tevreden van die filter dat ik een jbl i60 gekocht heb voor het aquarium omdat je daar veel minder onderhoud op moet plegen dan bij een superfish.


Nu is mijn vraag, hoe lang moet die nieuwe filter indraaien want aangezien er al een eerste filter in zit gaat die niet al teveel amonia en nitriet hoeven te verwerken.

En zou het helpen als ik de sponzen van de eerste filter uitknijp voor de inlaat van de nieuwe filter ?


De bodem bestaat uit poreuze kleine steentjes waar volgens het opschrift van de fabrikant zich ook bacteriën gaan in nestelen, geen idee of dat klopt en als het klopt of dat helpt...

De waterwaardes zijn Gh 4, Kh 2 en Ph 6,7. Ik houd 2 dwergklauwkikkertjes, ringbandsnoekjes en wildvang poropanchax macropthalmus. Het is vooral voor die laatste soort dat ik me zorgen maak voor nitrietvergiftiging.
 
goede avond,

het uitknijpen van de oude filtersponzen heeft mijn inziens weinig zin!
de nieuwe filter moet eerst nieuwe bacterien opbouwen en heeft wel een aantal weken nodig.
is het mogelijk om het oude filter te laten draaien samen met de nieuwe? zo kan het nieuwe filter indraaien en na verloop van tijd haal je het oude filter eruit!

in de bodem nestelen zich inderdaad ook veel bacterien! maar het is verstandig om het filter eerst in te draaien!

succes!
 
het uitknijpen van de oude filtersponzen heeft mijn inziens weinig zin!
Dit wordt wel vaker gedaan om een nieuwe filter alvast een boost met bacteriën te geven, het zogenaamde "enten" van een filter.
 
Dit wordt wel vaker gedaan om een nieuwe filter alvast een boost met bacteriën te geven, het zogenaamde "enten" van een filter.

klopt, ik ben er bekend mee maar heb mijn twijfels over de werking. vandaar ik ook zei dat het mijn inziens weinig zin heeft!
gelukkig verschillen meningen ;)
 
Wel, ik denk dat als je nieuwe filter wil enten met de sponzen van een ander aquarium dit wel eens kan mislopen omdat de waterwaardes al eens verschillen. Vooral de ph is een belangrijke factor.
Maar in eenzelfde aquarium geloof ik er wel in dat het een boost kan geven aan het nieuwe filter. Ik ga dit wekelijks doen en na een 3-tal weken het oude filter verwijderen en dan fingers crossed...
 

Terug
Bovenaan