artemia uit hobby kweekschaal?


Esthersvisjes

Well-known member
Lid geworden
14 augustus 2016
Berichten
1,831
Beste mensen, inmiddels heb ik een goed gelukte artemiakweek, zonder de eierschalen door de hele kweekschaal. Ik ben al een dag zeefjes aan het scheppen uit de schaal, maar het schiet niet op, de schaal zit helemaal vol artemia. Ik vroeg me af, heb de infofolder er ook al op nagekeken, maar is er ook een handige manier om alle artemia er in 1x uit te halen zonder de eierschalen mee te nemen zoals de vorige keer? Toen heb ik dat schenktuitje aan de zijkant gebruikt, waardoor de eierschalen over de witte rand gingen.
 
Google levert ook nog niets op.
 
Ik heb deze ook en als je hem vult tot de goede hoogte dan krijg je in het zeefje enkel levende artemia en geen eieren of schilletjes hoor. Door het licht boven het zeefje zullen ze daar in terecht komen namelijk.
 
Ja klopt, dat schrijf ik ook, ik ben de hele dag al elke keer het zeefje aan het legen, maar ik vroeg me af of het ook in 1x kan omdat de schaal helemaal vol zit met artemia en er in het zeefje elke keer maar een klein beetje zit.
 
Ze komen op het licht af en dat zullen ze niet allemaal tegelijk doen denk ik.
 
klopt, dan ga ik maar eens kijken hoe lang ze in leven blijven in de schaal.
 
Dan is een artemiafles toch beter denk ik dan toch om te ontkapselen.
 
Is het erg als er eat schaaltjes mee momen?
 
Voor hele jonge visjes is het beter als er geen schilletjes meekomen en dat is juist met zo n schaal mooi want die komen niet in het zeefje.
 
Dan is een artemiafles toch beter denk ik dan toch om te ontkapselen.
Ja, dat begin ik nu ook te denken. Maar ja, ik heb nu eenmaal die schaal, wilde niet knutselen gezien mijn totale gebrek aan conditie na de operatie.

Is het erg als er eat schaaltjes mee momen?
Ja, ik zag de eerste keer dat het qua grootte overeen komt en dat de vissen ze ook opeten (en ook weer uitspugen), maar het blijft dus in je aquarium drijven. En stel dat ik jonge vissen heb, dan kunnen die verstopt raken daardoor.

Voor hele jonge visjes is het beter als er geen schilletjes meekomen en dat is juist met zo n schaal mooi want die komen niet in het zeefje.
Precies. Ik ga nu maar gewoon kijken hoe lang het goed gaat. Eventueel de artemia voeren, ofzoiets. Ik ga maar eens meer lezen over dit onderwerp. Zag al een leuk filmpje op youtube van een Duitser met een bakje vol algen in de vensterbank. :D
 
Afgelopen dinsdag had ik de kweek opgestart en vanmorgen weer uitgespoeld. Ik heb 'm dus gewoon laten gaan en geobserveerd wat er gebeurde.
Na 48 uur kon ik de eerste lading artemia aan de vissen geven, de volgende twee dagen ook nog. Gisteren lagen er dode artemia's in het zeefje en de artemia's die nog leefden waren inmiddels duidelijk groter. Vanmorgen nog weer grotere artemia, maar ook meer dode artemia, ook in de buitenste ring. Ik heb het maar weggegooid, want er kwam nu ook een raar luchtje van af.
Kortom, wat er gezegd wordt, dat ze op het licht afkomen, ik weet het niet hoor... Ik denk meer dat het zo is dat ze zich gelijkmatig over het water verdelen, want er zat nog steeds levende artemia in de buitenste ring. Ik had er in de eerste 2 dagen ook flink wat uitgevangen door regelmatig het zeefje te legen in een glas water en dat water met artemia heb ik ingevroren in een ijsblokjeshouder. Maar alle uitgekomen artemia gevangen en gevoerd of ingevroren, bij lange na niet. Zo'n setje met fles en luchtsteentje lijkt toch een stuk efficiënter. Maar voor nu eerst maar de hoeveelheid eitjes door de helft of nog meer uitscheppen. Verder sta ik natuurlijk nog open voor tips om van de eierschalen af te komen. :D
 
Het is inderdaad niet om heel veel tegelijk mee te kweken.
 
Ik vind het wel een praktisch ding, die schaal.
Twee keer per week maak ik een nieuwe schaal. Na 24 uur komen de eerste artemia uit. Ze zwemmen zelf naar het zeefje. Het zeefje kleurt zelfs oranje van de hoeveelheid artemia.

Je moet wel de deksel erop houden. En het tuitje op closed zetten. Anders komt er licht in de schaal. En dan blijven daar ook artemia.
 
Ja klopt, de eerste dag zit er heel veel artemia in het zeefje, de dagen daarna is het minder, maar de zelfs na een week zat er nog artemia in de buitenste ring. En ik heb het deksel erop en het tuitje op 'closed', zoals het hoort. :thumbs:
 
Hier ook een schaal in gebruik, de hele winter was de opbrengst niet al te best maar sinds vorige week heel goed.
Ik voer nu al 4 dagen van dezelfde kweek en kom nog geen doden tegen, wel zijn ze duidelijk wat groter geworden. Ik denk dat vandaag de laatste dag was, dan kan ik morgen weer een nieuwe opzetten.
Ideaal ding wat mij betreft, geen gezeur met lawaaiige luchtpomp enzo..
 
Ben ook heel tevreden met de schaal. Staat boven op mijn lichtkap, dus wordt lekker verwarmt. Over de opbrengst heb ik eigenlijk ook geen klagen en ik kom bij het schoon maken eigenlijk alleen schillen tegen, maar geen actief levende artemia, volgens mij.
 
Ik vind het ook en groot voordeel dat deze werkt zonder luchtpomp en dat was dan ook de reden deze schaal aan te schaffen.
 
Op zich is het inderdaad een heel handig ding, werkt prima, behalve dan dat de artemia na een week nog steeds in de buitenste ring zwemt. Ik zal eens gaan nadenken over een manier om de schilletjes van het water te halen.
 
Valt er wel genoeg licht in het zeefje bij je waardoor ze daar naartoe zwemmen dan?
 
Ben ook heel tevreden met de schaal. Staat boven op mijn lichtkap, dus wordt lekker verwarmt. Over de opbrengst heb ik eigenlijk ook geen klagen en ik kom bij het schoon maken eigenlijk alleen schillen tegen, maar geen actief levende artemia, volgens mij.

Ik heb hem ook op de lichtkap gezet. De kweek ging heel goed.
Maar nu met al die toestanden staat de schaal weer naast het aquarium. Eens kijken of het net zo goed gaat.
Vind het toch iets practischer naast het aquarium.
 
Voor het eerst zo'n schaaltje opgestart, benieuwd hoe het hier gaat. Staat ook op de lichtkap.
 
Populair gevalletje dat Hobby ding.

Lampje erboven hangen niet bevordelijk om zoveel mogelijk artemia naar het zeefje te lokken?
 
Bij mij staat ie in de vensterbank, met de radiator eronder ook lekker warm. En het licht van buiten natuurlijk. Zal morgen weer een kweek opstarten.
 
Voor het eerst zo'n schaaltje opgestart, benieuwd hoe het hier gaat. Staat ook op de lichtkap.

Staat bij mij ook weer op de lichtkap. Minder handig. Maar de uitkomst is wel hoger.
19 graden of 23 graden is toch net het verschil.
 
Eerste ervaring is goed te noemen. Ga vanavond de tweede keer opstarten. Had binnen 24 uur al een goede uitkomst en de vissen waren er blij mee.
 
Altijd een goed resultaat gehad met zeezout, de eitjes van VVV en de schaal op de radiator-ombouw, eigenlijk nooit iets van stank bemerkt.
 
De stank kwam pas nadat er artemia doodging na een dag of 4, 5, daarvoor geen enkele stank.
Morgen verwacht ik weer nieuw! De ingevroren artemia is nu op, wordt ook goed gegeten. Ze vinden het zelfs zo lekker dat als ik gewoon vlokvoer geef of de cyclops dat ze heel lauw reageren. 'Oh. Eten. Nou vooruit.' En dan zwemmen ze er langzaam doorheen, terwijl met de artemia, dan gaan ze allemaal los! :D
 
De stank zal inderdaad pas merkbaar zijn als er dingen gaan rotten zoals dode artemia.
 
Als er veel artemia in de buitenste ring blijft zitten dan moet je misschien wat meer water toevoegen en een flink felle lamp er boven zetten, geef het een uurtje en je hebt een zeefje vol ;)
 
Ze komen inderdaad op licht af en om dan even wat licht erboven te zetten kan inderdaad helpen. Soms doen mensen met flessen dat ook vlakvoor het afvangen van de artemia.
 
Heb net ook een kweekje opgestart met z'n Hobby schaal. Staat nu boven op de kap van de Rio. In eerste instantie een luchtpompje aangesloten (omdat ik die nog had liggen en er een uitsparing in de deksel voor zit), maar toch weer snel weggehaald, aangezien ik klachten kreeg van het geluid van het water ;). Morgenavond eens kijken of er wat leven in zit.
 
Ik vind het een ideaal ding. Ik heb er twee die ik om en om gebruik om zo altijd verse artemia te hebben. Ik zet er een fel bureaulampje boven dan zwemmen de artemia netjes boven het zeefje en kan je er veel in één keer uithalen.

Als ik een schaal start let ik goed op dat ik hem niet te vol en niet te leeg vul met zout water. Ik gebruik per schaal twee schepjes met eitjes van het merk Hobby (die geven bij mij het hoogte uitkomstpercentage). Ik start hem rond 14.00 in de middag. De volgende ochtend heb ik dan om 9.00 verse artemia. En de dag erop om 14.00 start ik de volgende schaal. De eerste gooi ik dan in de avond leeg.
 

Terug
Bovenaan