Zwaarddragers


J

julie jaasma

Guest
ik heb 3 vrouwelijke zwaarddragers. Ik ben me ervan bewust dat 1 van de vrouwen uitijndelijk een man kan worden. Nu is het zo dat ik vanmorgen zomaar een baby visje zag zwemmen. Deze heeft dezelfde kleuren ( zwart met oranje ) als mijn zwaarddragers dus ga ik er van uit dat het een baby zwaarddrager is. Alleen is het zo dat ik volgens mij nog geen man heb. Ik heb de vissen nu zo ongeveer 2 maanden. En ze zien er alle drie nog hetzelfde uit als toen ik ze kocht. Dus ze hebben nog geen zwaard. Wel is 1 van de drie vrij klein gebleven vergeleken met de andere twee. Zou het kunnen dat 1 van deze een man is geworden zonder het te zien? Ik zie ook trouwens maar 1 jong. Op internet staat dat het er tussen de 10 en 70 worden. Nu kan het natuurlijk zo zijn dat mijn andere vissen de jongen hebben opgegeten maar ik had er toch wel meer moeten zien? Ik heb het jong tijdelijk in een maatbeker met aquarium water en beplanting in het aquarium gehangen en haal morgen een speciaal bakje. Wat eten de jongen?
 
Ben geen kenner maar:

Een man is altijd een man, het kan alleen soms erg lang duren voordat dit zichtbaar gekenmerkt word.

Ik weet dat meerdere levendbarende zaad op kunnen slaan voor later, dus wellicht in de winkel al gepaard.
 
Dit is de aarsvin.

Het kan natuurlijk zijn dat die nog niet (goed) zichtbaar is.

Een foto van jouw vissen kan helpen natuurlijk.

932391_0_82_xiphophorushelleriman.jpg
 
Dit zijn de vissen waarom het gaat

5C05659E-7FA8-4642-92EB-8D27BBB3034E.jpeg


F5209BB8-D0D6-4217-8D3A-46D5C0E9900D.jpeg


8F92EC44-E66C-4D5C-8647-27346910A73F.jpeg
 
Ben geen kenner maar:

Een man is altijd een man, het kan alleen soms erg lang duren voordat dit zichtbaar gekenmerkt word.

Ik weet dat meerdere levendbarende zaad op kunnen slaan voor later, dus wellicht in de winkel al gepaard.
Xiphophorussoorten (zwaarddragers en platy's) worden feitelijk met zowel mannelijke als vrouwelijke geslachtsklieren geboren. In de regel zullen bij een initiële man de vrouwelijke geslachtsklieren geabsorbeerd worden. Bij een initiële vrouw andersom. Doch het is opmerkelijk dat m.n. bij in gevangenschap gehouden exemplaren die absorptie niet altijd geheel plaatsvind. Los van het gegeven dat het fenomeen "late man" bestaat, kan een vrouw binnen deze orde op een gegeven moment wel degelijk mannelijke kenmerken gaan ontwikkelen, zoals de deformatie van de aarsvin tot gonopodium en het eventueel ontwikkelen van een zwaard. Het behoeft ook geen oud vrouwtje te zijn die dit overkomt wat ik nog wel eens in de wandelgangen hoor. In het geval dat een vrouw de mannelijke kenmerken verkrijgt zal de zg. zwangerschapsvlek blijven bestaan. Niet te verwarren met een pseudozwangerschapsvlek dat bijv. bij platy's voorkomt. Ongeacht de platysoort (xiphophorus maculatus, variatus, etc...) kan een man ineens een zwangerschapsvlek vertonen, hetgeen we een pseudozwangerschapsvlek noemen. Is die vlek eenmaal ontwikkeld, zal die ook niet meer verdwijnen.

Zaad opslaan bij vrouwen gebeurd bij een schare aan vrouwelijke eierlevendbarende tandkarpers. Dus niet bij alle eierlevendbarende soorten! En bij echte levendbarende tandkarpers zoals bijv. goodeïden is er helemaal geen sprake van zaadopslag in pakketjes bij de vrouwelijke exemplaren waardoor er steeds een nieuwe paring noodzakelijk is om tot een bevruchting te kunnen komen.

Mocht er sprake zijn van zaadopslag dan kan dat zelfs tot na een jaar bewaard blijven en niet zoals ik het wel vaker lees max. 3 maanden. Doch er kan wel gesteld worden dat bij een lange zaadopslag de kwaliteit van het zaad afneemt. Een dergelijke vrouw kan hierdoor dan wel 1-7 keer een zwangerschap aangaan van 1 paring (paring houdt nog niet in daadwerkelijk een bevruchting) zonder dat er dan een man in die periode nog aanwezig is. Doch gemiddeld zal een 3-5 keer een zwangerschap van een dergelijke paring een wat reëeler beeld afgeven.
 

Terug
Bovenaan