190 liter bak van Aquaplecky


A

Aquaplecky

Guest
Dag allemaal!

Na jaren geen aquarium te hebben gehad, begon het de afgelopen maanden weer te kriebelen. Daarom afgelopen week een 190 liter hoek aquarium gekocht en met deze threat wil ik jullie de komende tijd meenemen in de opbouw, installatie en indeling van de bak.

Het is een aquarium met van alles erop en eraan (led verlichting, CO2 set, pH meter e.d.). Afgelopen week heb ik ook een pomp gekocht (jbl e1500), een CO2 diffuser en een doorstroom heater (Hydor eth200).

Ik ben momenteel bezig met de achterkant en het in orde maken van de techniek, voordat ik hem in de hoek zet, er water in doe en hij onmogelijk nog te verplaatsen valt. Met betrekking tot de achterkant heb ik gekozen geen achterwand te plaatsen maar alleen een zwarte poster.

Qua vissenbestand heb ik eigenlijk nog geen duidelijk idee, maar het worden vissen die goed overweg kunnen met planten.

Tips, advies en opmerkingen zijn altijd welkom!


1D503E87-9FFA-4290-9163-DF2ED5D6A127.jpeg


25857969-985A-459C-A228-C534C5E74D4C.jpeg


5013D1F3-78BD-44F1-B9C1-A3E5663429F7.jpeg
 
Veel plezier van je bak alvast.
 
Je pakt t meteen serieus aan, succes :thumbs:
 
Vandaag kwamen de plantjes binnen!

- Eleocharis sp. "montevidensis"
- Pogostemon stellatus Octopus
- Microsorum pteropus/ javavaren
- Hemianthus callitrichoides
- Anubias nana sp. Gold
- Microsorum pteropus Trident
- Vesicularia dubyana/Javamos
- Staurogyne sp. brown

Daarnaast heb ik een mooi stuk hout rechtop gezet waarmee ik een soort boom effect wil creëren. Eromheen liggen een aantal stenen met een aantal planten erop gebonden met visdraad. Voor het stuk hout wil ik een groen matje van Hermiantus (Dwergparelkruid) laten groeien.

Het water is nu nog ietwat troebel, maar hierbij toch de eerste fotos!

7B70D281-8F9A-4BA7-A349-6958D39B7A5A.jpeg
87EA84B2-6097-4547-AF98-7E53A71F990A.jpeg
90670A9D-BAB5-4C62-AE39-B7E898076717.jpeg
 
Ziet er al behoorlijk goed uit en je zal waarschijnlijk nog wel wat veranderen want het is zelden vanaf de eerste keer goed.
Succes met de verdere inrichting en ik ben benieuwd welke bewoners erin gaan komen.:thumbs:
 
Ik was toch niet tevreden met de inrichting (te weinig diepte), en ik heb afgelopen week een leistenen leghotel gekocht:

Knipsel.JPG


Deze is vrij flink en had ik daarom bedacht als fundering voor de verhoging achterin de bak.
Al met al, eerst het water eruit laten lopen en vervolgens opnieuw begonnen met inrichten:

1 (3).jpg




Een extra zak zand gekocht en verdeeld:


1 (2).jpg


Vervolgens alle plantjes er weer in verwerkt/vastgeplakt:

1 (1).jpg


Vanochtend met water erin:

4.jpg



De 12 legholletjes zijn nu semi-verstopt onder de boom en er is een soort ''grot'' ontstaan. Qua vissenbestand wil ik een leuke groep L-nummers. Ik heb vroeger een groep L134 gehad en wil nu eigenlijk wel graag een zwart met witte pleco (L46, L173, L236 iets in die strekking, iemand tips?). Verder een scholenvisje van het een of ander (bijlzalmpjes vind ik erg leuk) en misschien een harem gourami's.


Qua waterwaarden draaide de bak iets meer dan een week toen ik gister besloot dat ik het anders wou. De KH was kraanwater achtig (8-10) en heb ik toen verlaagd met regenwater (tot rond de 5), waardoor ik de PH kon instellen op 6,75 en het regelbaar was met CO2. Echter is nu het regenwater op en zit de bak weer vol met kraanwater en heb ik de PH ingesteld op 7,2. Buiten ben ik bezig met het sleutelen aan de regenton, ik wil graag dat het water door een watten ''filter'' loopt en ervoor nog een opvang stuk voor blaadjes e.d. In de hoop dat het regenwater niet volledig geel kleurt.
 
Ziet er supermooi uit hoor , nu nog geluk hebben met je KH en PH en dan ben ik wel benieuwd welke L nummers het zullen gaan worden.
 
Ben benieuwd wat je er van gaat maken! Ziet er al goed uit met een hele gave 'boom'
 
Ziet er gaaf uit! Knap gedaan zo met de boom op de heuvel ;)
 
Heel mooi!!
 
Dank voor de reacties!

Vandaag de waterwaardes getest (Aquarium draait nu ca. 2wk):

- pH: niet getest, zit een pH meter in het aquarium.
- KH: 7
- GH: test werkte niet, of de GH is hoger dan 50.
- NH3/NH4: 0
- NO2: 0
- NO3:10
- PO4: +-10 mg/l a.k.a. in de verste verdunning nog overduidelijk zeer blauw
- Cu: 0
- Fe: 0,1

Als eerst wil ik een side note doen dat de test koffer die ik heb (SERA) volgens mij al vrij oud is (overgenomen tegelijk met het aquarium).

Leidingwater volgens het bedrijf: 6,4 dH
PO4: 0.12 mg/l

Conclusies:
- regelbare pH (CO2) stond voor de test ingesteld op 7,2 (want dacht dat KH 9 was) --> staat nu op 6,9 voor optimale CO2.
- Fe: ijzer waarde te laag, alle grote planten voorzien van een voedingstablet bij de wortels (ik heb namelijk ook geen voedingsbodem) + scheut plantenvoeding toegevoegd.
- PO4: absurd hoog zonder ook maar een reden. Wel aquariumvoer eerder die dag toegevoegd, maar dan nog zijn deze waardes absurd. Bovendien geen algengroei zichtbaar. --> re-test in LFS
- Stikstofcycles waardes prima.

Al met al volgende week een bezoekje brengen aan de LFS met een emmertje water om eens te kijken wat er daar uit komt, vertrouw vooral mijn PO4 test niet. (Iemand ervaring met dit soort waardes?)

Verder ook een knoop doorgehakt m.b.t. vissen bestand: ik neem toch weer een groep L-134. Ik heb mij de afgelopen weken verdiept in de zwart-witte pleco's, maar omdat ik semi het gevoel heb dat er veel hybride kruisingen plaatsvinden, de prijzen enorm zijn, het onderscheid tussen de soorten lastig is, en ik graag volwassen exemplaren wil, besloten voor de L-134 te gaan: een betaalbaar, mooi en ''zuiver'' alternatief, waarbij het ook mogelijk moet zijn om wildvang te bemachtigen ipv nakweek. Ik zit te denken aan een groep van 8: 3 mannen en 5 vrouwen (ook hier iemand ervaring met groepen L134?).
 
Laatst bewerkt door een moderator:
Deze hoorde nog bij de vorige post :)



Foto 05-05-18 22 20 41.jpg


QYqQMFv.jpg
 
Laatst bewerkt door een moderator:
Netjes!
 
Ziet er goed uit!
Hoe heet die plant die helemaal linksvoor staat?(tegen de ruit aan)
 
Laatst bewerkt door een moderator:
Mooi ingericht hoor en als je testen hebt die over de datum zijn dan zou ik ze vervangen zodat je wel weet waar je aan toe bent.
 
Zoals ik het kan zien is dat Sterrenkruid.


Ziet er goed uit!
Hoe heet die plant die helemaal linksvoor staat?(tegen de ruit aan)

Dat is de Hemianthus callitrichoides! Hij doet het tot dusver wel goed, maar schijnt best een wat moeilijkere plant te zijn. Hoop dat hij lekker uitloopt en er een groen tapijtje ontstaat voorin de bak!
 
Kwam er helaas wel achter dat de L134 niet meer leverbaar is bij elke winkel die ik heb benaderd (ook de grotere aquariumwinkels). Blijkbaar is hij nu niet leverbaar, al een poosje. Toch wil ik wel heel erg graag deze vis en ben ik dus op zoek naar volwassen exemplaren. Iemand nog wat rondzwemmen of tips waar/wie ik kan benaderen?
 
Kwam er helaas wel achter dat de L134 niet meer leverbaar is bij elke winkel die ik heb benaderd (ook de grotere aquariumwinkels). Blijkbaar is hij nu niet leverbaar, al een poosje. Toch wil ik wel heel erg graag deze vis en ben ik dus op zoek naar volwassen exemplaren. Iemand nog wat rondzwemmen of tips waar/wie ik kan benaderen?

Heb je VKC in Woudenberg geprobeerd? importeren ook uit Duitsland dus wellicht..
 
Inmiddels alweer een poosje terug, maar hierbij een update van mijn aqua. De bak is helemaal omgegooid. Het huidige vissen bestand:
- koppel diamant gourami's
- 15 afrikaanse blauwoogjes (+1 jong)
- x aantal Zebra pinto garnalen
- 2 Tylomelania sp slakken
- 8 L134 (Peckoltia Compta), 5 vrouw, 3 man.

In het begin de klassieke fout gemaakt om L-nummers in een bak met groen te houden, waarna er een giga zand verplaatsing plaatsvond. Inmiddels de bak een soort van opgesplits in twee. Aan de voorkant een plek met een heel klein laagje zwart grind en legholen voor de L134, deze zitten dus ook continu daar. Met erachter een terras met wit zand en daar de meeste planten (allemaal zuid-amerikaanse planten).
Foto 13-09-18 19 15 16.jpg

Foto 13-09-18 19 15 02.jpg

Foto 13-09-18 19 11 16.jpg

De tweede L134 link onderin heeft duidelijk haartjes op zijn achterste: duidelijk teken dat het een mannetje is.
Foto 13-09-18 19 10 56.jpg

Foto 13-09-18 19 10 08.jpg

Foto 13-09-18 19 10 03.jpg

Foto 13-09-18 19 09 51.jpg
 
Prachtige plaatjes hoor en leuk dat ze allemaal in de legholen zitten.
 
Goed nieuws, net even in het holletje van de L134 gekeken, en een van de mannetjes zit op eieren. Kon er helaas geen foto's van maken. Mochten de eieren uitkomen dan zal ik jullie meenemen in het opgroeien van de jongen!
 
Dat is leuk nieuws zeg en nu maar hopen dat ze het gaan redden.
 
Leuk nieuws! En hele mooie vissen!:daisy:
 
Ik wou het toch even checken, dus heb met de goPro een klein filmpje gemaakt, en ja hoor, overduidelijk eitjes!






eghgs.jpg



Ik had 5 vrouwtjes en heb er sinds maandag 3 mannetjes bij, waarvan er twee vrij klein zijn (+-8cm), maar blijkbaar al wel ''actief'', want dit is er één van. Afgelopen woensdag heb ik de holletjes verplaatst (had er een aantal nieuw bijgekocht) en gisteren was ik één van de vrouwtjes ''kwijt'' met tellen, maar vanochtend (vrijdag) telde ik wel weer 8 staarten. Dus wellicht dat ze donderdag gelegd heeft. Ik laat het nu met rust en verwacht rond dinsdag dat ze uitkomen, mits ze überhaupt uitkomen....
 
Die legholen lijken wel een soort parkeergarage :p
 
Vandaag weer gekeken in het L134-holletje van de man met de GoPro, maar ik zag geen eitjes. Echter heb ik vandaag wel het opgroeibakje gemaakt, zie onderstaand. Toen ik geen eitjes zag met de GoPro dacht ik dat het mannetje ze had opgegeten. Ter dubbel check het holletje gepakt en erin gekeken en ja er lagen nog een tros eitjes in. Aangezien ik het holletje al had gepakt en toen de eitjes zag had ik natuurlijk al spijt, maar toch besloten om de eitjes in het bakje te doen, zie onderstaand. We zullen zien....

Foto 17-09-18 20 21 48.jpg
Foto 17-09-18 20 21 41.jpg
Foto 17-09-18 20 21 34.jpg
Foto 17-09-18 20 21 28.jpg
 
Leuk!

vertonen (deze) L-nummers eigenlijk broedzorg nadat de jongen zijn uitgekomen?
 
@RichD1011

Ik heb nooit eerder jongen gehad van deze soort dus durf het niet te zeggen. Over het algemeen wordt het vrouwtje vastgezet achterin het hol door het mannetje, waarna ze eitjes afzet. Het vrouwtje verlaat het hol en het mannetje gaat ''op'' de eitjes zitten en beweegt met zn achtervinnen om de eitjes te voorzien van stroming en ''broed'' ze als het ware uit. Na het uitkomen blijven de jongen nog kort in het hol (ze hebben een dooierzak) en verlaten het daarna, naar mijn weten. Volgens mij is er geen postnatale broedzorg om het zo te noemen van de vader. Wat ik gelezen heb halen kwekers de jongen vaak na de geboorte uit het hol en zetten ze apart in een opgroeibakje (wat ik eigenlijk ook van plan was), omdat de jongen anders slecht aan voedsel kunnen komen, wat impliceert dat er geen broedzorg is...
 
@RichD1011

Ik heb nooit eerder jongen gehad van deze soort dus durf het niet te zeggen. Over het algemeen wordt het vrouwtje vastgezet achterin het hol door het mannetje, waarna ze eitjes afzet. Het vrouwtje verlaat het hol en het mannetje gaat ''op'' de eitjes zitten en beweegt met zn achtervinnen om de eitjes te voorzien van stroming en ''broed'' ze als het ware uit. Na het uitkomen blijven de jongen nog kort in het hol (ze hebben een dooierzak) en verlaten het daarna, naar mijn weten. Volgens mij is er geen postnatale broedzorg om het zo te noemen van de vader. Wat ik gelezen heb halen kwekers de jongen vaak na de geboorte uit het hol en zetten ze apart in een opgroeibakje (wat ik eigenlijk ook van plan was), omdat de jongen anders slecht aan voedsel kunnen komen, wat impliceert dat er geen broedzorg is...

Ah oke, nouja dan maakt het niet zoveel uit of je de eitjes er voortijd uithaalt.
bij vissen die postnatale broedzorg vertonen kan je de eitjes & vissen de eerste tijd er beter in laten, dit vergroot het succes van de volgende generatie.
 
Toch is het voor de jonkies beter als ze bij de ouders blijven, de ouders leren de jonkies o.a. wat eetbaar is en dergelijke, en de jonkies groeien aanzienlijk beter dan als ze apart zitten.
 
Eitjes zien er nog goed uit, verwacht dat ze binnen 48u uitkomen. Meteen wat foto's gemaakt van de rest van het aquarium.



Foto 18-09-18 19 43 15 (800x600).jpg
Foto 18-09-18 19 42 54 (800x600).jpg
Foto 18-09-18 19 42 47 (800x600).jpg
Foto 18-09-18 19 41 36 (800x600).jpg
Foto 18-09-18 19 40 44 (800x600).jpg
Foto 18-09-18 19 40 21 (800x600).jpg
Foto 18-09-18 19 39 48 (600x800).jpg
 

Terug
Bovenaan