Zuid-Amerika biotoop

  • Onderwerp starter ChristianVT
  • Startdatum

C

ChristianVT

Guest
Graag deel ik met jullie mijn Zuid-Amerika biotoop. Hij is nog niet helemaal af. Het plan was om er een klein gezellschaps biotoopje van te maken, maar dat moet nog even wachten.

De bak betreft een ADA cube garden 60P (60x30x36cm)
Met een JBL e401 extern filter.
Een zelfbouw led lamp, 24 watt met 2150 lumen als deze op 100% staat.

De volgende planten staan in de bak:
Sagetaria subulata
Een cabomba soort
Pistia stratoites

Vissen:
Koppel Apistogramma Megaptera

Waterwaardes:

Ph: 6.0
Kh: 1-2
Temp: 25-26 graden celcius

Bij een biotoop hoort wat mij betreft ook een mooie zons op en ondergang. Hierom heb ik besloten zelf een lamp te bouwen waarmee de linkerkant, midden en rechterkant van de lamp apart aangestuurd kunnen worden. Dit geeft dan het volgende effect:

Zonsopkomst

6037F900-5B1D-438F-B9F3-58F4DA555F4D.jpeg


Midden op de dag

74AED009-3F46-4A47-AB96-F37B43F59139.jpeg


Zonsondergang

3575452F-4FD8-498E-B75A-32A050DD978C.jpeg


Doormiddel van een tc420 is dit een gelijdelijk proces.

Momenteel bevat de bak dus een koppel Apistogramma Megaptera. Er moest nog een scholenvisje bij komen, echter heeft het koppel binnen 2 weken al jongen en zal dit dus voorlopig moeten wachten.

Apistogramma Megaptera man

522A190C-EEFA-4944-BA5B-9C88B01BC549.jpeg


Apistogramma Megaptera vrouw met jongen

AE8877E8-7CBE-4EB4-AE19-B2EB6909849F.jpeg


Filmpje Apistogramma Megaptera met jongen



Als laatste nog een filmpje van het flirtende koppel.

 
dat laatste filmpje als die ineens zijn vinnen uitzet, wat een pracht beeld!
 
Supermooie biotoop en het laatste filmpje is uiteraard zeer mooi om te zien hoe de man zijn vinnen open zet.:smitten:
 
Mooi! De vissen zijn echt prachtig!!
 
Fijne reacties allemaal, dank daarvoor!

Dit is de eerste keer dat ik echt mijn best ga doen om jongen over te houden. Ik voer ze nu 2x per dag met net uitgekomen artemia wat ze goed eten. Hopelijk groeien ze snel tot een mooie grote :)
 
Prachtig!
 
Gister had ik de mogelijkheid om een laptop aan de dimmer te kunnen hangen. Dit maakte het mogelijk om de normale licht cyclus 256x te versnellen. Normaal begint de lamp om 9:00 en gaat hij uit om 22:30. Zie het filmpje hieronder voor het resultaat :)

 
Vandaag is een slechte dag. Ik was vanochtend de man Apistogramma Megaptera kwijt. Ik heb de bak overhoopt gehaald en daar kwam hij beschadigd te voorschijn. Duidelijk ruzie gehad met het vrouwtje. Ik heb meteen een extra bakje opgezet waar hij nu in zit. Hij heeft een lelijke wond tussen zijn ogen en waarschijnlijk een zwemblaas issue.... ik heb wat epsom salt toegevoegd maar ik ben bang dat ik hem niet meer kan redden :(
Het vrouwtje heeft nog ongeveer 10 jongen over.
 
Helaas lag de man vanochtend dood in de bak :(
 
En dan mijn gedachte:

Is een bak van dit formaat dan toch niet te klein voor deze vissen?
 
Het is een ja/nee normaal. Normaal gezien wordt de broedzorg bij deze soort alleen gedragen door het vrouwtje. Echter deden ze het hier samen. Normaal zou ik het mannetje hebben weg gehaald op het moment dat ik agressie zie. Woensdagavond waren de vissen nog volledig vredig tegen elkaar en donderdag was ik het mannetje kwijt. De reden geen idee, maar de bak is qua grote oke. Het zijn wel de minimale afmetingen daar ben ik het mee eens.
Maarja kweken is ook nooit de bedoeling geweest en vaak worden de jongen opgegeten. Les voor de volgende keer, toch het mannetje weghalen.
 
Klote...

Jammer van die prachtige vis....
 
Das inderdaad zonde van zo'n prachtig dier.
 
Gisteren was ik in de gelegenheid om een nieuwe man op te halen :) deze zit nu in een bak apart. De nieuwe man is helaas wat kleiner dan de man die is overleden, maar zeker net zo mooi. Gelukkig wordt elke vis uiteindelijk groot :)

Er zijn verder helaas nog maar 5 jongen over. Over een week of 2 hoop ik dat de jongen groot genoeg zijn om te vangen. Dan zal ik de jongen gaan uitvangen en plaatsen in de aparte bak zodat de man bij de vrouw in de bak kan. Wie weet dat er dan weer een nestje komt :)
 
Hopelijk zal de nieuwe man de vorige man evenaren en voor mooie broedsels zorgen.
 
Mooie inrichting van je bak, complimenten. ik ben ook geneigd om te denken dat een bak van deze afmetingen iets aan de kleine kant is
voor een ( af en toe ook wel ruziënde ) stel apistogramma's . . . maar het zijn en blijven mooie vissen, absoluut ! Hopen dat je met het
andere mannetje meer succes hebt, Christiaan !
 
Helaas zijn alle jongen verdwenen. 2 dagen geleden merkte ik dat het vrouwtje niet meer territoriaal over kwam. Ik heb de nieuwe man voorzichtig geïntroduceerd en dit gaat helemaal goed. Ik vermoed zelfs dat het vrouwtje alweer eieren heeft gelegd. Dus het wordt weer afwachten :)
 
Wauw!!
 
Inderdaad wauw! Die zou ik ook graag een keertje houden. Heel mooi. Hoop dat het goed gaat met hem en het vrouwtje en een evt nieuw nest.
 
Van een blikvanger gesproken wauw dat kan tellen succes ermee.
 
Fantastisch!
 

Terug
Bovenaan