Clown botias stelen al het eten, zijn ze wel geschikt voor mijn 1000L gezelschapsbak


N

Nix

Guest
Hey allemaal,


Vorig jaar ben ik verhuisd en heb ik een groter aquarium geplaatst. Het begint nu eindelijk een beetje te stabiliseren. Ik zal binnenkort eens wat foto’s plaatsen, heb nog geen hele mooie kunnen maken.


Ik begin echter telkens meer te twijfelen of mijn clown botias wel zo goed bij de rest van mijn bak passen.


Aangezien ik constant nog overal slakjes en lege slakkenhuizen op de bodem blijf houden, en mijn filters relatief snel vervuilden zeiden ze bij mijn LFS dat ik veel spaarzamer moet voeren.

Ik geef nu al een tijdje wat minder eten en het leek in balans te komen. Vorige week voor het eerst sinds de bak staat nieuwe visjes toegevoegd, 10 torpedo barbelen.


Nu maak ik me alleen best wel zorgen om ze.


Ik geef over het algemeen elke avond een mix van tabletjes. 3 Botia, 1/2 corydora en 2 pleco tabletjes.

De botia en corydoras tabletjes breek ik in kwartjes omdat anders iedere clown botia aan komt zwemmen, een tablet meeneemt, en die in zijn verstopplek opeet.

In het begin ging dat nog goed, maar nu nemen ze de brokjes mee, eten ze snel op in hun verstopplaats, en zijn binnen een minuut weer terug om de volgende mee te nemen.

Ze komen heel lomp en paniekkerig aanzwemmen, beuken iedereen aan de kant, nemen alles mee, en vervolgens zie ik ze niet meer. Slakken hebben ze ook iets minder interesse in volgens mij omdat ze al behoorlijk wat gegeten hebben.

Had zelfs pleco XL tabletten gekocht in de hoop dat ze die zouden laten liggen voor mijn algeneters, maar zelfs die nemen ze nu mee. Terwijl ze daar helemaal niets mee kunnen omdat die veel te hard zijn.


Voor alle overige vissen ligt er helemaal geen eten meer. Mijn algeneters kunnen nog wel ergens iets vinden lijkt me maar gaan nu wel vaak mijn crypto's weer slopen. Ik maak me nu vooral zorgen om mijn jonge torpedo barbelen.

Die probeer ik op het moment overdag nog wat te voeren, meestal komen mijn botias dan niet tevoorschijn. Maar gisteren kwamen ze zelfs overdag alles meenemen en waren ze weer weg.


Ik lees overal dat het zo’n geschikte vissen zijn voor een gezelschapsaquarium, maar ik begin daar telkens meer mijn vraagtekens bij te zetten. Ik vind het hele mooie vissen, en kan me voorstellen dat als je een botia bak hebt het er prachtig uit ziet en voerverdeling geen probleem is. Maar op deze manier lijkt het echt niet te werken.


Mijn bak is 220x80x60cm en samen met mijn sump ongeveer 1000 liter netto.


Mijn visbestand is:
- 1x gibbiceps
- 5x clown botia
- 1x l-nummer van rond de 12 cm (weet niet welke)
- 1x klein l-nummertje (weet niet welke)
- 3x albino siamese algeneter
- 10x torpedo barbeel
- 2x corydoras (wil ik nog aanvullen als er meer rust in mijn bak is)


Van de clown botias is de grootste rond de 12 cm. Heb ze inmiddels een jaar of 7.


Ik had verwacht dat iedereen in mijn nieuwe bak wat meer ruimte heeft en het allemaal niet zo’n probleem zou zijn, maar het lijkt alleen maar erger te worden hoe ouder en groter ze worden.


Soms voer ik wat rode mugenlarven, bloedwormen, komkommer etc, meestal 1x per week. Daar krijgt wel iedereen de kans mee te eten. Maar wil dit niet iedere dag moeten geven, gaat ook lastig worden als ik een keer op vakantie ga en iemand anders het over moet nemen ofzo.

Ook dingen als overdag bijvoeren gaat lastig omdat ik overdag gewoon op mijn werk moet zijn.


Rationeel lijkt het me het beste om ze er uit te vangen, ik vind ze eigenlijk zelfs nog wel te groot worden voor mijn formaat bak. Helena slakken erin te zetten, corydorassen aan te vullen zodat het allemaal wat rustiger en makkelijker wordt.

Emotioneel vind ik het toch ook wel weer jammer want het zijn wel hele mooie vissen.


Vroeg me af of andere mensen dit probleem herkennen en wat jullie aanraden.

Toch beter om ze eruit te halen en ergens anders een mooie bak te gunnen, of doe ik zelf iets verkeerd?



IMG_4944.JPG


IMG_4945.JPG
 
Laatst bewerkt door een moderator:
Het gedrag dat je beschrijft zie ik ook in de bak bij mn vader. Ze zitten veel overdag verstopt bij de achterwand tussen de planten en als er eten wordt gegeven dan zijn het net dolle stieren door de bak heen. Na het eten trekken ze zich weer terug.
 
Yup, als dolle stieren is inderdaad een hele goeie vergelijking.

Ze willen voor de voedertijd savonds soms nog wel eens zenuwachtig wat op en neer zwemmen, maar verder zitten ze eigenlijk altijd verstopt tussen de achterwand en wat stenen, hout en planten ja.

Wat dat betreft heb ik er maar weinig plezier van terwijl ze het voor mijn andere vissen lijken te verpesten.

Daarbij zijn het best flinke vervuilers en door deze problemen heb ik juist eerder meer slakken dan minder.
Als ik nog spaarzamer ga voeren weet ik zeker dat mijn overige vissen niks meer hebben. Misschien ben ik te bang, maar dat durf ik echt niet aan.

Voedertijd vond ik altijd een van de leukste momentjes, maar dat is nu zo stressvol voor iedereen dat daar eigenlijk ook niet veel leuks meer aan is :-(
 
12cm en 7jaar oud.. zijn dus flink vergroeit.

Dit is geen manier van werken natuurlijk, of je doet ze weg of je doet de andere bodembewoners weg.
 
12cm en 7jaar oud.. zijn dus flink vergroeit.

Dit is geen manier van werken natuurlijk, of je doet ze weg of je doet de andere bodembewoners weg.

Raar dat ze zo klein blijven in die grote bak. Mn vader heeft ze ook te klein zitten in een meterbak en die zijn een jaar of 5 maar toch al wel 15-20cm.
 
Ontzettend bedankt voor jullie snelle en eerlijke antwoorden. Het is inderdaad onverantwoord op deze manier, en de pantsermeervallen zijn mijn grote favorieten dus die wil ik er écht niet uit doen. Dan deze maar.

Misschien is de grootste net iets groter dan ik zei, maar zeker niet meer dan 14cm als ik het zo zie. En er zijn er ook een paar iets kleiner.
Vrees dat ze toch een groeiachterstand hebben ja.

Is mijn grootste beginnersfout geweest. Destijds de eerste aangesmeerd door de een viswinkel die niet meer bestaat. Ééntje tegen de slakken in een bak van 120x40x40.
Toen ik inzag dat dit fout was een grotere bak van 200x50x50 gekocht en er 4 bij gezet. Maargoed, dat is natuurlijk nog steeds veel te klein voor deze vissen.
Ze zitten nu pas een jaar in deze bak. Ik hoopte dat het nu eindelijk goed zou zijn, maar dat is het dus niet.

Ik ben ze er nu uit aan het proberen te vangen. Hopelijk krijgen ze in hun volgende bak wel een fatsoenlijk onderkomen.

Ik mag ze bij mijn LFS terug brengen. Maar mocht iemand hier een waardige botia bak hebben mag je ze in principe zo op komen halen, hoef er dan niet eens iets voor te hebben.
Dan wel graag zsm laten weten. Mocht ik ze te pakken krijgen wil ik ze anders morgen al proberen naar de winkel terug te brengen.
 
Nouja, ik zou de bak die je nu hebt absoluut als geschikt bevinden.
dus aan je bak ligt het niet.

Alleen jammer dat het karakter van deze vissen niet meewerkt (wist trouwens ook niet dat ze zo gigantisch op voer gericht waren)
 
Zijn ze eigenlijk na 1 jaar al uitgegroeid?
 
Yup, en daar kan ik het alleen maar mee eens zijn. 5 vind ik eigenlijk ook iets te weinig. Zat te twijfelen om er nog een paar bij te zetten, maar denk dat ze eruit halen nu absoluut de beste beslissing is voor mijn bak.
Volgens mij groeien ze in het begin best hard, en blijven daarna langzaam doorgroeien.

Ik heb er inmiddels al 2 gevangen en appart gezet, maar valt nog niet mee zeg. Gisteren de hele avond bezig geweest.

Vandaag met een dikke pvc buis een soort val gemaakt met een luikje aan een touwtje.
Vanavond eens testen of dat werkt als ik daar voer in doe. Zoniet dan ga ik alle verstopplekken met hout stenen en planten eruit halen, maar hoop eigenlijk dat dat niet nodig zal zijn.
 
Hou er rekening mee dat je ze dit weekend niet bij de lfs kwijt kan;)
 
Yeah had ik al aan gedacht, komt goed. Toch bedankt voor de tip :)
 
sommige vissen zijn echt een ramp om uit te vangen.. en om de 1 of andere reden denk ik dat botia's daar ook bijhoren :sorry:
 
Ouch. Daar was ik gisteren bij het uitvangen inderdaad ook extra voorzichtig voor, lijkt me niet fijn.

Gekopieerd uit het artikel dat hierboven al gelinkt was:
"Bij het vangen en vervoeren van de Chromobotia macracanthus – Clown Botia even opletten. Net onder hun oog zit een stekel die ze opzetten bij gevaar. Deze stekel kan makkelijk verstrikt raken in het netje. Bij het losmaken van deze stekel kun je de vis beschadigen. Bij het vervoeren van de Clownbotia ook dubbele plasticzakken gebruiken. De stekel prikt makkelijk door een plasticzak heen waardoor je water verliest."
 
Pfoe, heb ze eindelijk allemaal te pakken. Gisterenavond de hele avond met die val geprobeerd (pvc buis met een dichte achterkant, daar voer in, en voorin een valluitje) maar daar gingen ze toch nog niet in.
Omdat ik mijn vissen ook geen stress wil blijven geven vanmorgen toch maar al hun schuilplaatsen afgebroken. Veel hout stenen en planten eruit en ik heb ze nu eindelijk alle 5 te pakken.

Dacht dat ik de grootste al had, maar had er vanmorgen een die 16cm is.

Morgen is de LFS geopend als extra koopdag dus dat komt mooi uit.

Botias terug en dan zet ik er mooi helena slakken in. Die vind ik eigenlijk ook wel erg mooi en zullen vast een stuk rustiger zijn :p.

Zojuist wat eten gegeven en iedereen eet nu zoveel relaxter en het gaat er weer veel vriendelijker aan toe. Vind het nog steeds heel jammer want die botias zijn echt mooie vissen, maar is gewoon de beste keuze op deze manier.

Allemaal ontzettend bedankt voor jullie support en hulp!!
 
Zijn inderdaad mooie vissen maar behoorlijk aanwezig
Heb er zelf ook drie zitten ondanks de grote van de bak werd alles aan de kant gezet door de heren/dames.
Heb dan het zelfde moeten doen waar jij nu aan toe bent wel jammer want ondanks hun drukke gedrag blijven het mooie vissen.
Succes en sterkte
 
Ik denk dat je een verstandig besluit hebt genomen. Zeker als de botia,s je stress geven. Ik zelf heb ook botia,s maar de kleine variant. De botia,s vinden heus wel weer een goed tehuis.
 
Nogmaals dank voor alle berichten en het meedenken.
Inmiddels een half jaar verder en dit was absoluut de juiste beslissing.

Al mijn vissen groeien goed, zien er allemaal weer goed doorvoed uit en mijn planten laten ze nu ook weer met rust. Ze hebben nu tijd genoeg om rustig te eten en de rust is volledig teruggekeerd, zowel voor de vissen als voor mij.

Het was pijnlijk maar blij dat ik het zo gedaan heb, en ze zijn door de LFS inderdaad op een goede plek terecht gekomen.

Afgelopen week samen met een vriend van me foto's gemaakt, hij heeft een relatief goede camera en zat best wat leuks tussen. Nog even uitsorteren maar ik zal binnenkort een fotoalbumpje aanmaken op het forum :cool:
 
Steken? Met hun vinnen? Zit daar ook gif in? Nieuwsgierig.


Beetje laat antwoord! ;)
Gif weet ik niet maar de stekel ging best diep in mijn hand waardoor het nog wel een tijdje een akelig gevoel was.
 
Auw, dat klinkt niet fijn.

Owja, en er zitten nu ook wat helena slakjes in die supermooi zijn en waardoor ik ook amper nog last heb van andere slakjes.
 
Is al het werk niet voor niets geweest een aantal maande terug dus:thumbs:
 
  • Leuk
Waarderingen: Nix
Ik heb eigenlijk een soort zelfde probleem met mijn meervallen. Die eten ook 90 % van het voedsel binnen 10 sec op en ik voer veel. Ik geef daarom altijd de pleco een stuk groente, dit eten mijn meervallen niet en jouw botia's ook niet. Wat ik altijd probeer is het eten zoveel mogelijk te verspreiden en ik geef altijd echt veel eten. Maar het voordeel van mijn vissen is dat het grote vissen zijn waardoor ik het maar 1x in de week hoef te doen.
 

Terug
Bovenaan