Etroplus maculatus (Aziatische cichlide)


tjvkooten

Well-known member
Lid geworden
10 maart 2016
Berichten
559
Leeftijd
30
Locatie
Putten, NL
over een paar dagen komt er een nieuw aquarium mijn kant op, 100x40x40, hierin gaan mijn 5 Brachygobius xanthozona en 2 Neritina slakken... alleen lijkt me dit een beetje weinig voor zo'n formaat bak.

nu ben ik al een paar keer Etroplus maculatus tegen gekomen en vind deze wel interresant, hij zou in de bak moeten kunnen alleen kom ik wisselende verhoudingen tegen: een paartje tot een school van 8 stuks (die een hierarchie zouden vormen), wat is nu de beste verhouding?


(PS. ik wist niet in welke groep hij het beste paste, maar het komt kwa hardheid wel overeen met afrikaanse cichliden naar wat ik vind.)
 
Ik weet niet of je al actie hebt ondernomen, maar ik denk niet dat het verstandig is deze vis in jouw bak te doen. Ik heb zelf geen ervaring, maar heb van diverse bronnen dat je ze in een groepje moet houden. Ik denk dat in jouw bak (ondanks hun geringe grote en agressie) de kleinste zullen wegkwijnen...
 
te klein 1.5m is een beter formaat voor deze vis. Je hebt trouwens een brakwater bak toch? Ik zou dan eerder zoiets nemen als guppen of blackmolleys. Die doen het ook erg goed in brakwater en sommige zeggen zelfs dat zout ook oke is.

wat je ook kan doen is garnalen
of slakken eruit kogels erin
 
Laatst bewerkt:
Dan neem ik ze niet, ben nog op zoek naar andere brakwater soorten.

Overigens neem ik geen snelkwekende levendbarenden meer, tenzij ik een rover vind die 99% van de jongen op eet...
 
zou het wel kunnen in een bak van 100x60x40, dus meer oppervlak en dezelfde hoogte?
 
Jammer meer ruimte heb ik niet...
 
Dit is een erg oud topic al, maar toch, voor iemand die er in is geïnteresseerd wil ik toch mijn ervaring delen.

Ik heb Etroplus Maculatus in brak, begonnen met een schooltje van 7, er zijn er in de loop der tijd 2 van overleden. Er is een koppeltje ontstaan die al 4 keer jonkies hebben geproduceerd, de volgende keer probeer ik er een paar in leven te houden. Tevens heb ik een advertentie op marktplaats gezet om er nog wat aanvulling op te kopen, wat mij betreft mogen er nog wel een paar bij.
Het zijn echt superleuke visjes, eigenwijs, broedzorg, ze worden niet groot en ze zijn gewoon erg mooi.

Om de oorspronkelijke vraag te beantwoorden. De bak waar ik ze in heb is 1.80, voldoende ruimte om lekker te zwemmen. En als je bang bent voor een explosie aan jonkies, er is er bij mij nog geen eentje blijven leven. De tweede soort die erbij zit in de bak is Monodactylus. Samen met volwassen Etroplus gaat het heel goed samen, prima tankmaatjes, niks van agressie naar elkaar, volkomen vreedzaam, maar jonkies maken geen schijn van kans. Prima jagers die Mono's hoor.
:pp

gr

Mark
 
heb je fotos van je aqua? vissen?
 
heb je fotos van je aqua? vissen?

Joh, Wout
Waar ik achter ben gekomen, is dat echt mooie foto's maken van je eigen bak en vissen een wetenschap op zich is. Nooit krijg ik die mooie plaatjes gemaakt die je op internet kan vinden. Natuurlijk heb ik wel geprobeerd om alleen voor mezelf wat vast te leggen.
Foto's zijn ook niet recent meer, ik ben constant bezig met mooiere stenen, mooier hout en betere verstopplekjes te maken.
foto 1 is de bak toen alleen de Mono's er nog in zaten, foto 2 is meer van afstand toen de Etroplus werden geïntroduceerd. Kijk niet naar de kwaliteit, ik vind het zelf helemaal niks, in het echt ziet het er zeker een stuk mooier uit hoor. Elke avond zit ik te genieten.

Mono02.JPG
IMG_2257.JPG
 

Terug
Bovenaan