Verbetering co2 opstelling


F

fish-lover

Guest
beste,

Ik heb hier een aantal forum berichten gelezen en nu vraag ik me af wie hier tips heeft om mijn opstelling te verbeteren. Omdat deze niet ideaal is volgens mij aangezien ik met 2 terugslag ventielen zit die een eind uit elkaar zitten. Waardoor een goede en precieze afstelling van bellen moeilijk wordt. (Door de opbouw van druk in systeem) Heb even een tekening gemaakt ter verduidelijking.

Alvast bedankt voor jullie ervaring en hulp!

08159977-DF5B-4305-BE84-66F159C3E04E.jpeg
 
Ik zal om te beginnen je co2 slangen wat korter maken.
Dan bouw je makkelijker druk op en heb je minder kans op mogelijke lekkages. Waardoor mogelijk je minder goed druk opbouwd.
Ik heb zelf van de co2 fles naar mijn Atomizer maar 50cm co2 slang. Aangezien je bij een Atomizer wat meer druk moet geven van uit de fles is het ook verstandig on een terugslagventiel voor co2 te gebruiken en niet een voor een luchtpompje.
Als je een JBL Atomizer hebt net als ik kun je de losse bellenteller er tussenuit halen omdat er in de Atomizer al een bellenteller zit dat scheelt ook weer slang. En verminderd de kans op het ontsnappen van druk.
Ik heb me eens laten vertellen dat de optimale druk als je een Atomizer gebruikt 1.5 tot 2 bar moet zijn. Waarschijnlijk ontsnapt er ergens co2 waardoor de druk niet goed opgebouwd kan worden.
Hoe minder extra's tussen je co2 slang hoe minder kans dat er ergens co2 ontsnapt en de druk niet goed opgebouwd kan worden.
 
Ps.
De moeilijke afstelling van het aantal bellen kan veroorzaakt worden door een schommelende druk van je fles naar je bellenteller. Als je ergens een lek hebt zitten in dat gedeelte en je druk valt weg in je slang kan je nooit goed afstellen.
 
Moeilijk zeg je om af te stellen maar veranderd het aantal bellen dan steeds als je hem eenmaal hebt afgesteld? Hier is de ene set ook makkelijker dan de ander af te stellen en dat zit hem hier meer in de fijnafstelling die per merk anders reageert.
 
@JDS bedankt voor je hulp!


Okee kortere co2 slangen is idd al een goeie tip!

Ja die bellenteller zal ik er zeker van tussen laten. Dat is idd al een mogelijk lek minder.


Nu vraag ik me enkel nog af. Ofwel; drukfles > co2 terugslag ventiel (van apo) > 50 cm co2 slang > proflora atomizer.


Of is dat terugslag ventiel niet nodig in het begin indien er al een ingebouwde terugslag zit in de atomizer van Jbl proflora. Of is het te riskant om enkel die terugslag te gebruiken. (Dat was de reden dat ik de bellenteller ertussen liet om extra beveiliging van teruglopend water)


Bedankt voor je duidelijke uitleg!
 
@jessicapilon jaa hij is moeilijk af te stellen en eenmaal ik het met rust laat zie ik elke dag ander hoeveelheid bellen. Scheelt soms 10, soms 20-30 bellen per dag. Ik meet 1x per dag rond hetzelfde uur

Bedankt voor je reactie
 
Probeer anders eens het extra ventiel weg te halen en kijk dan hoe het gaat. Of dat invloed zal hebben durf ik niet te zeggen.
 
@jessicapilon ja ik zal zoiezo de bellenteller met terugslag ervan tussen halen en kijken als het helpt. Maar als jou Jbl atomizer wel perfect werkt met nog een extra terugslagventiel dan moet het normaal lukken. Welkeen gebruik jij? Ik twijfelde tussen die van apo of de Jbl. Apo lijkt me betere kwaliteit.
 
@JDS bedankt voor je hulp!
Sorry voor de late reactie. Maar graag gedaan.
Of is dat terugslag ventiel niet nodig in het begin indien er al een ingebouwde terugslag zit in de atomizer van Jbl proflora.

Wat ik ervan weet is dat ik 2 weken geleden mijn fles liet vullen en ik de co2 slang afkoppelde van de atomizer en die heel licht druppelde dus helemaal waterproof is die klep niet..dus heb ik ern een losse van glas met metaal omdat die veel sterker zijn dan een plastic ding.
 
Die van JBL zijn er wel speciaal voor gemaakt hoor Dirk en nog best prijzige jongens.
 
Ik heb een JBL terugslagventiel ertussen en gebruik ook de JBL Proflora.
Die heb ik ook . Heel fijn ding alleen de terugslagklep is niet zo best.
Ik heb dat ding nu een jaar en nog nooit schoon hoeven maken. Door de vrij hoge werkdruk hier van 2 bar krijgt het membraan geen tijd om te verstoppen met bacteriën.
 
Die van JBL zijn er wel speciaal voor gemaakt hoor Dirk en nog best prijzige jongens.
Oh ik begreep dat dan verkeerd. Ik heb gewoon een losse waar je de slangetjes tussen kan schroeven . Die is lijkt net op een hele grote zekering uit een oude radio. :D

Maar volgens mij zit er toch ook een terugslagklep in de atomizer zelf . Tenminste hier zie ik die zo zitten. En die bedoelde ik in mijn vorige post hahahaha
 
Laatst bewerkt door een moderator:
Ja in de atomizer moet er ook een zitten inderdaad maar ja ik neem liever het zekere voor het onzekere en heb daarom die van JBL uit mn eerdere link als extra ertussen.
 
Ja in de atomizer moet er ook een zitten inderdaad maar ja ik neem liever het zekere voor het onzekere en heb daarom die van JBL uit mn eerdere link als extra ertussen.
Daarom heb ik ook een losse ertussen zitten.
Die heb ik 2 weken geleden gekocht toen ik merkte dat het terugslagventiel van de Atomizer lekte
 
Dit is wat ze op de site van Dennerle zeggen over een terugslagventiel

Bouw het speciale CO2-terugslagventiel zo dicht mogelijk voor de drukregelaar resp. de CO2-nachtschakeling in. Het aantal CO2-bellen kan dan eenvoudiger ingesteld worden, omdat het verzetten van de naaldventiel op de bellenteller direct zichtbaar is. Ook het sluiten van de CO2-nachtschakeling is direct waarneembaar.
 
Je had ook met de Atomizer terug kunnen gaan Dirk.
Ja had gekunt.
Dat ding is al een jaar oud. En moet ik mijn pomp stilzetten. Ding ertussen uit. Pomp uit laten tot ik terug ben. Ik heb geen auto dus die pomp staat 2 uur stil.
Bacteriën dood in het flitser. ..

Hahhahaha

Nee hoor gewoon niet aan gedacht en zo'n ventiel gekocht :D:D
 
@JDS en @jessicapilon bedankt voor jullie tips! Heb de co2 installatie volledig veranderd met direct een goed ventiel en dan 30cm slang dan in de atomizer. En ik hou hout vast maar voorlopig blijft hij tegen alle verwachtingen in eindelijk stabiel! 3 dagen scheelt het maar 12 bellen ofzo iedere dag dus bijna niets! Hopelijk blijft het zo! Het kan soms simpel zijn heb dus een half jaar gefrustreerd en gezocht op een oplossing. Was dus te lange slang In combinatie met die extra bellen teller denk ik!
 
@JDS en @jessicapilon bedankt voor jullie tips! Heb de co2 installatie volledig veranderd met direct een goed ventiel en dan 30cm slang dan in de atomizer. En ik hou hout vast maar voorlopig blijft hij tegen alle verwachtingen in eindelijk stabiel! 3 dagen scheelt het maar 12 bellen ofzo iedere dag dus bijna niets! Hopelijk blijft het zo! Het kan soms simpel zijn heb dus een half jaar gefrustreerd en gezocht op een oplossing. Was dus te lange slang In combinatie met die extra bellen teller denk ik!

Ik ben blij dat we je hebben kunnen helpen en dat de frustraties weg zijn.
heel veel plezier met je hobby en geniet van je goedwerkende setje .
 
@JDS Idd de oplossing kan soms simpel zijn maar je moet het weten! Dank je wel zal in zeker doen!
 
  • Leuk
Waarderingen: JDS
Beste,

Hier ben ik terug! :/ (Jbl proflora m503)

De bellen zijn in orde en blijven behoordlijk gelijk soms zit er wel wat verschil van dag tot dag. Maar nu heb ik het probleem dat ik aan de 354/312/444 bellen per minuut zit met 120 liter water en nog kleurt hij maar amper groen. De darm is ongeveer 2 meter lang dus zou genoeg moeten zijn om op te lossen iemand een idee hoe het komt?

Alle hulp is welkom!
 
Dat je 444 bpm kan bepalen vind ik al erg knap, maar wat zijn de PH en de KH waarden nu?
 
Dat je 444 bpm kan bepalen vind ik al erg knap, maar wat zijn de PH en de KH waarden nu?
Jaa ik film gewoon 10 seconden in slow motion en dan tel ik ze erna x6. is goed te doen op die manier.

Mijn ph en kh weet ik niet ik zou ze eens moeten meten. ( denk ph rond te 6,5) ververs veel met osmose water voor mijn ramirezi. Het ging een tijd goed mooi in groen. Erna terug blauw terug de bellen opgeschroefd. Weer enkele dagen groen erna terug blauw enzo verder met gevolg dat ik aan 444 bellen zit en terug blauw valt.
 
Beter even een paar testjes aanschaffen om het wat meer te checken, heb je al geprobeerd om je dropchecker op andere plaatsen in de bak te proberen?
 
Zoveel bellen om naar een groene indicator te gaan kan dat liggen aan de waterWaardes? (Mijn ph is 6,8) mijn kh is 6,5. Hopelijk kunnen jullie me helpen. Zijn dit goeie waarden voor co2?
 
Ja volgens tabel enzo zou het moeten kloppen maar stond dus nog altijd op blauw. Ik denk dat ik eens het omgekeerde ga proberen minderen in bellen. Miss wordt er teveel co2 doorgeperst en zo minder opgelost miss is dit een oorzaak?
 
Ik denk, mits je waterwaarden correct zijn, dat je de oorzaak in de dropchecker moet zoeken, b.v. de plaatsing daarvan of de vloeistof.
Maar dat je met minder bellen af kan geloof ik direct.
 
Het is inderdaad een enorme hoeveelheid CO2 welke je er door jast. Dat je vissen nog niet aan het oppervlakte hangen op zoek naar wat zuurstof om te overleven verbaast me eigenlijk.

Ik zou eens kijken of je de PH en KH kan meten, zodat je (bij benadering) je CO2 gehalte kan berekenen. Verder zou ik inderdaad twijfelen aan je dropchecker.

Bij mij is deze met PH 6,7 KH3 en 100 bpm op 500 liter water gewoon limoen groen (20 mg/l versie) Dus meer dan 400 bpm, pffffff
 
@sschot ja idd mijn ph is 6,8 en mijn kh 6,5.

Ja ik zal morgen eens andere vloeistof indoen. Nu was het nogtans van merk Jbl zelf.

Heb de bellen al wat terug geschroefd. Morgen niet thuis dus zondag maar eens nakijken
 

@sschot ja idd mijn ph is 6,8 en mijn kh 6,5.

Zoals ik het begrijp met dat tabel (maar sorry als ik ernaast zit), is de kans groot dat hij 30mg/l vloeitstof heeft en dus CO2 blijft bijgeven, terwijl dat hij met zijn waterwaardes niet hoger dan +/-24mg/l kan komen. Al zou je kleur dan bij veel vloeistoffen wel geel worden toch?

Schiet me af als ik iets doms zeg.

Overigens moeten we die bellen per seconde/minuut echt gaan negeren. De ene bellenteller kan rustig 25% meer belgrote afgeven dan de ander. Als de maat van de bellen al zoveel scheelt moeten we het negeren. Daarnaast roept men dat de ene diffuser vele beter is dan de ander, laat staan het verschil met inline modellen zoals de TS heeft. Ik mag hopen dat het rendement dan ook aanzienlijk is bij de duurdere modellen. Dat mag dan minstens 10% beter zijn.

Dat zou dus al een potentieel verschil van 35% geven, en ik zou bellen dan ook enkel vergelijken als je exact dezelfde setup hebt.
 
Laatst bewerkt:

Terug
Bovenaan