Doseersysteem


benvo

Well-known member
Lid geworden
28 mei 2014
Berichten
13,308
Locatie
Hellendoorn
Website
aquaforum.nl
Zoals een aantal van jullie al weten ben ik begonnen aan de zelfbouw van een doseersysteem. Buiten het feit dat het handig zou zijn dat zo'n ding je bak automatisch van meststoffen voorziet op gewenste tijden zijn er misschien ook zaken waarvan jullie zeggen; hier zou je ook aan moeten denken. Dat zou iets kunnen zijn dat je bij je eigen doseersysteem node mist, bijvoorbeeld. Dus graag tips! Hieronder een paar foto's van iets waarvan ik zelf denk, dat kan handig zijn. Foto 1 toont het Dashboard scherm dat ik voor ogen heb. Neutraal met klok en datum. Foto 2 toont een viertal flessen met verschillende inhouden, boven elke fles zit een knop. Druk ik daarop dan zit elke fles vol zoals foto 3 laat zien. Bij elke automatische dosering mindert de inhoud van de flessen op het scherm. Het doel daarvan is dus om op dat scherm te kunnen zien wanneer de flessen leegraken en ik dus moet bijvullen. Een voorbeeld van een "handigheidje (?)" waarnaar ik zoek. Alvast bedankt voor het meedenken allemaal!

IMG_20180315_173018.jpg
IMG_20180315_173029.jpg
IMG_20180315_173547.jpg
 
Pomp calibratie, restant aantal doseringen, doseerhoeveelheid

Check ff de iaqua software voor de back-end van dit verhaal ;)
Front-end maak je toch zelf met je nextion scherm
 
Pomp kalibratie heb ik inderdaad, verder dacht ik aan de mogelijkheid om om de dag te doseren voor de stoffen (ferro, bijvoorbeeld) die beter niet in aanraking komen met andere stoffen. Uiteraard is het ook fijn als er meerdere keren per dag gedoseerd kan worden. Doseer hoeveelheid kan ik dadelijk, als het programmeren lukt zoals me voor ogen staat, via het (Nextion-)schermpje invoeren. Ik denk er nog over na of het zinvol is om de doseringen te loggen? Zelf zie ik daar niet direct het nut van in. Restant aantal doseringen? Wat bedoel je hier mee? En waarom?

Dank Wouter, voor het meedenken! Ik vind dit fijn want nu er nog weinig is kan ik alle kanten op, het zou een raar idee zijn dat wanneer de boel opgestart wordt je iets belangrijks vergeten bent. Geloof me, dat is me wel vaker overkomen...
 
Stel je hebt 500ml flessen, per dosering doe je 50ml
Heb je 10 doseringen in 1 fles, na iedere dosering is dat minder natuurlijk.

Zou al je instellingen in de eeprom plaatsen en instelbaar houden via je scherm zodat je wat makkelijker alles kan aanpassen

6BFD8D88-D508-41D0-9956-7170B23A6BAD.jpeg
59889459-E30C-4821-B3B5-8E02D3E344F3.jpeg
48D22E9D-EED8-4D6F-A6F6-316B04E9D826.jpeg
 
Stel je hebt 500ml flessen, per dosering doe je 50ml
Heb je 10 doseringen in 1 fles, na iedere dosering is dat minder natuurlijk.

Zou al je instellingen in de eeprom plaatsen en instelbaar houden via je scherm zodat je wat makkelijker alles kan aanpassen

Bekijk bijlage 246113 Bekijk bijlage 246114 Bekijk bijlage 246115
Ah, dank je! Nu begrijp ik het. Mijn idee is in ieder geval om de bij de calibratie gevonden waarde in EEPROM op te slaan. In het programma komt de gewenste dosering te staan die ik via het scherm invoer. Middels de EEPROM waarde en de gewenste dosering berekening zal het programma telkens precies vaststellen hoeveel ml. er in mindering gebracht moet worden in de flessen inhoud. Dit wordt dan zichtbaar op het scherm, als aangegeven op bovenstaande foto's, zo is het plan.
 
Klinkt als een plan.

Ben benieuwd naar het resultaat
 
beveiliging dat die na een halve minuut doseren automatisch afslaat en niet meteen hele inhoud van de fles in aquarium pompt.
 
beveiliging dat die na een halve minuut doseren automatisch afslaat en niet meteen hele inhoud van de fles in aquarium pompt.
Dat zal in de software komen met daarbij; bij stroomuitval wordt een eventuele dosering onderbroken. Zodra de stroom weer aanwezig is worden de gegevens uit de EEPROM gehaald voor eerstvolgende doseringen.
 
Is voor mij en voor vele onder ons puur latijn maar ben wel benieuwd wat het uiteindelijke resultaat ervan zal zijn succes.:thumbs:
 

Terug
Bovenaan