Groot aquarium inrichten


L

Lonneke1611

Guest
Hallo,

Sinds kort heb ik een ander aquarium aangeschaft. Ik heb nu een aquarium van 160x45x55 cm.

Nu heb ik altijd een bak van 120 gehad en tussendoor een hoekaquarium. Opeens dus veel meer liters waar ik even geen raad meer mee weet. Ik wil graag een gezeldschapsbak en heb al 2 l nummers die mee gaan. Ik kan gewoon geen hoofdvis kiezen... zand of grind...Ik ga inmiddels aan alles twijfelen.

Wat vinden jullie nou mooie hoofdvissen voor in zo een groot aquarium? Welke bodem raden jullie aan? Ik weet t even niet meer hahaha
 
In zo n bak zouden Maanvissen mooi staan maar veel valt of staat met je smaak denk ik. Zelf gebruik ik altijd grind maar ook dat kan weer afhangen van welke bewoners je kiest.
 
Hoi jessicapilon, bedankt voor je reactie.

Maanvissen zijn erg mooi! Zelf wil ik heel graag bijlzalmpjes boven en dwergklauwkikkertjes onder. Geen eis maar vind ik wel heel erg leuk.
Jij schrijft grind, waarom die keuze? Geen zand?
 
Ja ik heb al zolang ik bakken heb in de regel grind gebruikt en dat bevalt me goed dus waarom switchen denk ik dan. Ik gebruik in de kleine bak hier de bodem van de Hornbach met een korrel van 0,4-0,8mm en dat is ook fijn spul wat al meer leden gebruiken.
 
Ik heb ook altijd grind gebruikt hoor maar nu kan ik opnieuw beginnen dus wil alle opties opnieuw bekijken. Maar grind uit goede ervaring dus

Qua hoofdvis is het inderdaad ook een eigen smaak ding. Maar ik hoor graag nieuwe ideeën of tips. Wat hebbem jullie? Of wat zouden jullie doen?
Vaak blijf ik in het zelfde vissenbestand rommelen vandaar de vraag
 
Bedankt voor je reactie sschot,
En hoe doe je dat dan opzetten? Nog een voedingsbodem oid? Geen last van rotting?
 
Voedingsbodem moetje er niet in doen hoor Lonneke want als die uitgewerkt is dan gaat die beginnen rotten en stinken,je bent beter dat je dan kleibolletjes of andere voedingscapsules tussen de wortels van je planten steekt,geld uiteraard voor planten die voeding opnemen langs de wortels,voor andere planten kun je gewoon vloeibare plantenvoeding gebruiken als je geen gebruik maakt van Co2.
 
Hoi altispinosa, Ik heb nu co2 en vloeibare voeding en waar nodig bolletjes. Dus dat laat ik dan maar zo. Nu zit er wel een voedingsbodem in en daar merk ik weinig goeds meer van. Dus dat er niet in en de rest zo doorgaan. Tnx voor het advies.
Nog tips voor een mooie hoofdvis?
 
Zelf goede ervaringen met filterzand (0.4-0.8mm) of het zand van de Hornbach met idem maten.
Filterzand is wat dat betreft echt spotgoedkoop.

Zelf nog nooit rot in mijn filterzand bodem gehad.
vuil blijft op het zand liggen waardoor het niet in het zand gaat liggen rotten, door de stroming komt dit vanzelf in je filter terecht.
Voor veel (bodem)vissen vind ik zand een vereiste, beter voor de buik & vinnen en als je vissen hebt die zand zeven in een bak met grind doet ontneem je ze m.i. 1 van hun belangrijkste natuurlijke activiteiten.

op de plaatsing waar nodig is (bij de planten) wat voedingscapsules stoppen.

Bewoners.. ja dat is altijd lastig :)

Aangezien je zegt "gezelschapsbak" zou ik geen maanvissen oid nemen.
dat zijn vissen van een heel ander kaliber.
 
Bedankt voor alle tips richD1011, h

Heb je nog leuke ideeën voor andere vissen? Ik wil graag iets wat op elkaar afgestemd is met een paar mooie eyecatchers .
Maanvissen zijn onwijs mooi maar wat kan daar naast?
 
Geen voedingsbodem of je moet gaan aquaschapen. Bij de moerasplanten wat voeding bij de wortels steken, is veel toegepast en werkt prima.

Met filterzand is de kans op rotting ongeveer nihil.
 
Oke top bedankt! Denk toch dat ik dat maar eens moet gaan proberen.
Nog tips voor een leuk vissen bestand of leuke hoofdvis?
 
Bedankt voor alle tips richD1011, h

Heb je nog leuke ideeën voor andere vissen? Ik wil graag iets wat op elkaar afgestemd is met een paar mooie eyecatchers .
Maanvissen zijn onwijs mooi maar wat kan daar naast?

Het enige wat je nu hebt zijn die 2 L-Nummers? welke Nummers zijn dat???
 
In jou bak zou een groepje Mikrogeophagus altispinosus heel leuk zijn! Zijn een stuk socialer en minder lastig dan hun neven Mikrogeophagus ramirezi. Daar een flinke school zalmpjes boven is geweldig. Ik heb alleen geen enkele ervaring met die kikkers, dus weet niet hoe die zijn tegen andere bewoners net boven de bodem. Weet niet hoe graag je die wilt?
 
De ene is een golden nugget en helaas weet is de naam van de andere niet.
 
Met die kikkers weet ik ook niet direct of dat past met vissen want heb al eens ergens gelezen dat kikkers ook vissen durven pakken dus wat in het bekje past is weg hoor.
Een mooie school diamant zalmen is ook best mooi of een school bloedvlek tetra.
 
Heb ook geen ervaring met de kikkers.
Weet wel dat ze zo blind zijn als wat en gericht gevoerd moeten worden toch.
Als je dan een bak hebt met veel andere vissen erin.... zal geen groot succes worden naar mijn mening. vind dat meer "vissen" voor een speciaal bakje alleen voor hun.

Zit te denken aan een blikvanger die in de middaglaag zwemt maar wel goed in een gezelschapsbak past...
Biotodoma cupido wellicht maar denk dat ook deze meer onderin zwemmen.
 
Dat zou heel goed kunnen want voor de Biotodoma cupido is een aquarium nodig van minimaal 1.40 meter.
 
Kikkers zijn leuk, maar zou ik ook eerder in een speciaalbakje houden. Niet alleen vanwege hun gezichtsvermogen, maar ook omdat ik wel eens gelezen heb dat ze niet zo blij worden van een diepe bak.

Verder stem ik ook voor filterzand, zeker als je ook Corydoras oid wilt hebben, en ik heb er zelf wel een voedingsbodem onder liggen. Op advies van en lid hier heb ik er Tropica Plant Growth Substrate onder gelegd en dat bevalt me erg goed. Dit is een substraat dat voedingsstoffen uit de waterkolom opneemt en weer afgeeft, waardoor het niet uitgewerkt zou raken. Of dat zo is zal de tijd leren, maar na 1,5 jaar doet het het nog prima.

Qua blikvanger ben ik zelf voor Cleithracara Maronii (Sleutelgatchicliden) gegaan (mijn bak is 150cm) en de 4 die ik nu heb zwemmen zijn echt schitterend. Mijn bak is wel Z-A, dus ik heb gecombineerd met een flinke school P. Simulans (hou van kleine visjes omdat je dan een grotere school kunt houden), Nannostomus Marginatus bovenin en C. Sterbai op de bodem. Er zit nog wel wat meer in aan meervallen etc, maar dit is de basis en ik geniet er dagelijks van. :)
 
Die vissen zien er erg mooi uit. Een schooltje diamantzalmen zou erg mooi zijn. Is zo een Biotodoma cupido niet moeilijk on te houden? Kan hij bijvoorbeeld bij de zalmen? Ik kwam zelf de glasmeervallen tegen daar kan ik ook wel een school van doen?

Ik geloof dat ik maar af zie van de kikkertjes

Hoeveel scholen zouden er ongeveer in kunnen? Schooltjes van 20 stuks? Ik ben niet gewend aan zo een grote bak.... Afmetingen zijn trouwens 160x60x50
 
Gaan de Cleithracara Maronii samen met normale beplanting? Het zijn zeker mooie vissen! Bedankt voor alle uitleg.over de verschillende onderwerpen. Zo kom ik beetje bij beetje tot een mooi aquarium!
 
Gaan de Cleithracara Maronii samen met normale beplanting? Het zijn zeker mooie vissen! Bedankt voor alle uitleg.over de verschillende onderwerpen. Zo kom ik beetje bij beetje tot een mooi aquarium!
Voor de Cleithracara maronii is een aquarium nodig van minimaal 1 meter. De bak inrichten met dichte beplanting, bv. wat Echinodorus soorten, kienhout, halve kokosnoten of bloempotjes zodat er voldoende schuilplaatsen ontstaan. Ze laten de planten met rust en woelen nauwelijks in de bodem.
https://www.aquainfo.nl/artikel/cleithracara-maronii-sleutelgatcichlide/
 
Bedankt voor de info! Zal het eens goed doorlezen en kijken welke vissen qua water waardes goed bij elkaar passen.
 

Terug
Bovenaan