Bio CO2 bij labyrintvissen


M

Madscan

Guest
Hallo iedereen,

Ik ben de laatste weken aan het overwegen om eens bio CO2 te testen in mijn aquarium. Het principe lijkt mij eenvoudig:
2x 2l pet flessen (mogelijk lukt het nog met 2x 1,5l flessen)
per 2l fles
3gr gist samen met +-1,3l kraanwater(schudden tot gist opgelost is)
+-250gr suiker toevoegen(niet schudden)
indien je dit volgt blijft er +-1/4 vrij voor de schuimvorming tijdens het gisten en hoef je geen wasfles te gebruiken
de grote van het omgekeerd bakje +-1% volgens oppervlakte van je aquarium

Het omgekeerd bakje moet wel lukken. Blijkt dat het deksel van mijn tetra voer voldoet aan de oppervlakte. Als dit niet diep genoeg is kan ik ook het potje op lengte zagen?
Van een vorig experimentje heb ik nog droge bakkersgist liggen en suiker is er altijd in huis. Tot zo ver alles in orde dus.
Maar nu is het zo dat ik 2 Trichogaster chuna in quarantaine heb zitten die dit weekend intrede mogen doen in het hoofdaquarium:D. Is er een kans dat deze labyrint visjes naar lucht happen in het co2 potje en wat is het gevaar hiervan voor de hen?
 
Ja die kans is er en dat is gevaarlijk aangezien ze dan een behoorlijke concentratie co2 binnen krijgen. Is wel gemakkelijk te voorkomen door een fijn netje over de onderkant van je bakje te spannen. Dan kunnen ze niet meer in het bakje omhoog ;)
 
Dat van het netje is een handige tip want vissen zoals deze en de Betta kunnen anders co2 gaan happen. Nou weet ik niet of een incidentele hap co2 kwaad kan maar goed als je dit kan voorkomen dan zou ik dat doen.
 
Goed idee, ik zal zoeken achter een netje. Ik neem aan dat het netje niet te fijn mag zijn om de stroming niet te veel te hinderen?
Weet er toevallig iemand hoe diep het potje moet zijn om voldoende beffer te hebben?
 
Weet er toevallig iemand hoe diep het potje moet zijn
In mijn beleving hoeft het bakje niet zo hoog te zijn, mijn bakje is maar 30 mm hoog.
Een grote buffer is er volgens mij ook niet nodig omdat er continu verse Co2 wordt aangevoerd.
De 1% die wordt aangegeven (in de quote van triple) lijkt me wat aan de kleine kant, wat ik merendeels heb gelezen is dat je 1,6% procent nodig hebt voor circa 25 mg/l Co2
Mijn bakje is 2% van de oppervlakte en mijn Co2 gehalte is 20 mg/l, het aantal bellen wat ik per minuut heb is ongeveer 35 a 40 van de twee flessen die ik heb aangesloten, die ik beurtelings wissel voor een zo constant mogelijke aanvoer.

Het netje wat je van plan bent om er onder te maken heeft misschien geen zin, aangezien er een behoorlijke bel onder het bakje kan ontstaan zal het netje dus in de bel verdwijnen.
Of... er kan geen bel ontstaan omdat het netje de spanning van de bel doorbreekt, maar dit hoeft niet erg te zijn, Co2 is zwaarder dan lucht dus ligt het als het ware op het wateroppervlak.
Misschien zal het vormen van een mooie bel onder het bakje wel iets effectiever zijn, maar dat durf ik niet te beweren.
 
mijn bakje is maar 30 mm hoog
Bedankt, dan heb ik al een richtwaarde.

De 1% die wordt aangegeven (in de quote van triple) lijkt me wat een de kleine kant,
Hmmm, oke, maar het is ook niet dat mijn bak volstaat met 'moeilijke' planten. Ik zal eerst eens knutselen met het tetra potje, dat heb ik hier toch op overschot.

bellen wat ik per minuut heb is ongeveer 35 a 40 van de twee flessen die ik heb aangesloten.
Het aantal bellen is toch minder van belang omdat er met een potje wordt gewerkt? Ververs je dan ook iedere week 1 van de flessen? En wat doe je dan met de inhoud, kap je dat dan gewoon weg in het putje?

Het netje wat je van plan bent om er onder te maken heeft misschien geen zin
Is het dan geen goed idee om bijvoorbeeld het bakje 40mm diep te maken en op 10mm een aantal boringen te voorzien voor de 'ontluchting'.

Verder nog een vraagje over de temperatuur. Zou je weten wat de minimum temperatuur is?
 
Goed idee, ik zal zoeken achter een netje. Ik neem aan dat het netje niet te fijn mag zijn om de stroming niet te veel te hinderen?
Weet er toevallig iemand hoe diep het potje moet zijn om voldoende beffer te hebben?

Om misverstanden te voorkomen; De schrijver dezes zal hier geen beffer maar buffer bedoelen...
1170fb2fef7ff630db5a0cd8c94c4ddc--emoji-faces-smileys.jpg
 
Ik zal eerst eens knutselen met het tetra potje, dat heb ik hier toch op overschot.
Je kan het eerst even aanzien idd, kan daarna altijd nog groter natuurlijk.
Het aantal bellen is toch minder van belang omdat er met een potje wordt gewerkt?
ja dat klopt, maar er is toch wel een minimaal aantal bellen nodig om de hoeveelheid Co2 in het bakje op pijl te houden.
Ik zie bijvoorbeeld wel dat de grootte van de bel onder het bakje op den duur af gaat nemen.
Ververs je dan ook iedere week 1 van de flessen?
Ik maak iedere Zaterdag en iedere woensdag een nieuwe fles, misschien wat overdreven maar dan weet ik zeker dat er genoeg voor handen is.
De fles leeg ik in de gootsteen ja.
Is het dan geen goed idee om bijvoorbeeld het bakje 40mm diep te maken en op 10mm een aantal boringen te voorzien voor de 'ontluchting'.
Één heel klein gaat bovenin het bakje is daarvoor al voldoende, denk daarbij aan een gaatje van een 1 mm, op die mannier kan de valse lucht ook goed ontsnappen.
Zelf heb ik er een extra slangetje ingemaakt met een dopje, dat dopje laat ik er in de avond/nacht vaak af zodat het bakje weer vol met verse Co2 loopt.
In de Ochtend als ik de plantenvoeding geef doe ikdat dopje er weer op.
Persoonlijk heb ik er een beter gevoel bij als er een mooie bel onder het bakje hangt, dan staat er net iets meer druk op dan wanneer er een gaatje inzit, of het echt iets uitmaakt weet ik niet.
Verder nog een vraagje over de temperatuur. Zou je weten wat de minimum temperatuur is?
De minimale temperatuur is iets van 18 graden dacht ik, maar bij 23 loopt het wel een stuk harder, uiteraard ook korter.
Mijn flessen staan in een bak water voorzien van een 25 Watt heater, de heater schakelt mee met de TL verlichting.
 
Laatst bewerkt:
De schrijver dezes zal hier geen beffer maar buffer bedoelen...
Phaha, oeps, waar zat ik nu weer met mijn gedachten :br:

Zelf heb ik er een extra slangetje ingemaakt met een dopje, dat dopje laat ik er in de avond/nacht vaak af zodat het bakje weer vol met verse Co2 loopt.
Dit had ik gezien in jou fotoalbum. Lijkt me wel handig. Vult het bakje dan zo rap met lucht?

Mijn flessen staan in een bak water voorzien van een 25 Watt heater
Ook nuttig advies. Ik heb nog een heater op overschot, maar ik zal eerst zonder proberen... kwestie van elektriciteit te sparen ;)

Zeer handig om zo eens advies te krijgen van een bio CO2 pro. Na mijn thesis ga ik aan de slag :D
 
Vult het bakje dan zo rap met lucht?
Ik denk dat het misschien wel meevalt, maar ook hier doe ik het weer met de achterliggende gedachte (zekerheid) dat het goed is.
Maar wellicht bij een flink assimilerende bak, waarbij veel zuurstof opstijgt zou het bakje toch best snel verzadigd kunnen raken.

maar ik zal eerst zonder proberen... kwestie van elektriciteit te sparen
In de zomer is het ook niet nodig dan komt de temperatuur zelden onder de 20 in huis, en besparen tja, het zal iets schelen maar ik heb de heater op 23 staan, en zo heel vaak slaat ie niet aan.
Zeer handig om zo eens advies te krijgen van een bio CO2 pro.
Haha, ja ik weet niet beter, ik gebruik het nu al 4 jaar denk ik.
Ook verschillende verhouding qua suiker/gist/water getest, wat ik momenteel heb loopt een week goed en daarna zakt het af, loopt nog wel een weekje door hoor maar veel minder hard.
170 gram suiker, 0,6 gram gist en een beetje plantenvoeding doe ik in een liter water (1,5 liter fles) dit geeft de eerste 5 a 6 dagen 20 tot 25 bpm.
De slangetjes zitten bij mij ook maar een paar mm door het bakje zodat ze niet zichtbaar zijn, als je ze tot in het water laat doorsteken en je knijp iets te hard in de fles (tijdens het wisselen) loopt je aquarium leeg in de fles, daar kun je evt. terugslag klepjes voor gebruiken maar is op mijn manier niet nodig.

Hoe groot is jouw aquarium?
 
170 gram suiker, 0,6 gram gist en een beetje plantenvoeding doe ik in een liter water (1,5 liter fles)

Dat is iets meer suiker en een pak minder gist. Het fijt dat het langer loopt is wel interessant. Maakt de soort gist eigenlijk iets uit?
Van waar de plantenvoeding? Is dat dan voeding voor aquarium of kamerplanten :juggle:?

De slangetjes zitten bij mij ook maar een paar mm door het bakje
Ook een zeer nuttige tip! Ik heb hier ergens wel nog een terugslagklep liggen, voor de zekerheid ;). Ik zal dan nog zo een splitter zoeken voor de 2 flessen te verbinden. Voorzie ik best nog ergens kraantjes?

Hoe groot is jouw aquarium?
Mijn aquarium is 800 op 300, het water komt op 350mm. Dat komt op ongeveer 80liter. Niet zo fantastisch groot, maar het is ook nog maar mijn eerste ‘echte’ aquarium.
 
Maakt de soort gist eigenlijk iets uit?
Ik heb de goedkoopste gist die ik kon vinden (droge bakkersgist)
De plantenvoeding dient als voeding voor de gistbacteriën , is gewoon goedkope kamerplanten voeding
Voorzie ik best nog ergens kraantjes?
ik heb er niets tussen zitten, alleen een dopje op de ontluchting slang.
Gezien het formaat van het dekseltje wat je gaat gebruiken zou ik laag beginnen met suiker en gist, 75/0,5 bijvoorbeeld, en dan wissel je iedere week één fles.

Hier nog wat uitleg over de hoeveelheid suiker etc...
https://www.aquainfo.nl/bio-co2-een-brouwerij-aan-het-aquarium/
 
Wij hebben goede resultaten met onze bio co2.

Wij maken gebruik van 2 jbl bio co2 flessen, en dat werkt voor ons super Het staat in het zicht dus voor ons telt hoe het eruit ziet, en dan vinden we dit netter dan cola flessen.

Dat zijn flessen met een breed deksel waardoor ze ook goed te reinigen zijn. De flessen staan in de bijgeleverde thermomantel tegen het aquarium aan om daar wat warmte van mee te pakken. Het aquarium staat op 21,5 tot 22,5 graden. Je kan ze ook op de lichtkap zetten waardoor ze door de warmte van de lampen meegaan in het lichtritme.

Wij gebruiken een erg eenvoudig mengsel, 6dl water, 0,5gr droge gist, 25gr suiker opgelost met de gist en 75gr suiker los gestort. Dat geeft hier wekenlang (ongeveer 3) tussen de 20 en 35 bellen per dag. Wij gebruiken geen plantenvoeding omdat we daar tot nu toe geen voordelen in zien. Dit werkt voor ons perfect.

Wij wisselen elke week een fles, maar gebruiken daarvoor een 3e fles waarin het mengsel vast een halve tot hele week op gang komt, zodat het goed loopt wanneer we het aansluiten.

Onze co2 gaat via bellentellers per fles, naar een Dennerle flipper en dat werkt super. Deze 2 flessen geven ons voldoende co2 om onze Rio180 op een laag gemiddeld co2 niveau te houden. De continu checker is eigenlijk altijd mosgroen.

Wij hebben geen planten die hoog in de co2 behoefte zitten, dus dit is voor ons voldoende. Onze planten hebben er merkbaar/zichtbaar resultaat van, frisser groen, terwijl we toch nog een voor ons veilige marge hebben voor de vissen en de garnalen.

Wij houden alles wel goed in de gaten, ook omdat we de betrekkelijke veiligheid van het omgekeerde bakje missen, en het kan zijn dat we in de zomer, wanneer de temperatuur hier in huis gaat oplopen, overgaan op 1 fles.
Onze honing gourami's waren 1 van onze redenen om voor de flipper te kiezen boven het omgekeerde bakje.

Wat betreft je vraag over soort gist.

In grote lijnen zijn er maar 2 soorten gist.

Je hebt de gedroogde bakkersgist die wij gebruiken. Bakkers gebruiken hier doorgaans de niet gedroogde variant van maar het is dezelfde gist. Alleen de gebruikte hoeveelheid zou dan wijzigen. Deze gist werkt tot een alcoholpercentage van ongeveer 8%.

Daarnaast is er nog een gistsoort die doorwerkt tot op een hoger alcoholpercentage, maar dat was voor ons niet interessant. Ik meen me iets te herinneren dat het duurder was ofzo.
 
Laatst bewerkt:
Champagnegist is wat je bedoelt dat houd het langer vol maar is ook een stuk prijziger, met plantenvoeding start het geheel net wat sneller op en geeft ook wat meer bellen maar wel een kortere duur.
 
Champagnegist is wat je bedoelt dat houd het langer vol maar is ook een stuk prijziger, met plantenvoeding start het geheel net wat sneller op en geeft ook wat meer bellen maar wel een kortere duur.

Dat was het inderdaad, dank je :)

En het sneller op gang daarvoor gebruiken wij dus gewoon de wisselfles :)
 
En het sneller op gang daarvoor gebruiken wij dus gewoon de wisselfles
Het loopt ook wat harder is mijn beleving.

Gezien de geringe hoeveelheid water waardoor het dus ook sneller is verzadigd met alcohol sta ik nog steeds te kijken naar de duur en de hoeveelheid bellen die jullie hebben.

Ik zal dit weekend nog eens een test doen met exact jullie verhouding, zoals je weet was de eerdere poging geen succes (maximaal 10 bpm gaf dat) weliswaar zijn mijn bellen wat groter maar dan nog is het erg weinig.
 
Het loopt ook wat harder is mijn beleving.

Gezien de geringe hoeveelheid water waardoor het dus ook sneller is verzadigd met alcohol sta ik nog steeds te kijken naar de duur en de hoeveelheid bellen die jullie hebben.

Ik zal dit weekend nog eens een test doen met exact jullie verhouding, zoals je weet was de eerdere poging geen succes (maximaal 10 bpm gaf dat) weliswaar zijn mijn bellen wat groter maar dan nog is het erg weinig.

Wij hebben er ook over nagedacht hoor. Want wij vinden het ook vreemd.

Het grootste verschil tussen jouw systeem en het onze is, los van de plantenvoeding, de fles, het systeem zelf. Het formaat, de thermomantel en misschien de aansluitingen. Het hoeft niet zo te zijn, maar misschien is een eigen gemaakt systeem gevoeliger voor het lekken van heel kleine hoeveelheden co2? Vooral wanneer het goed begint te lopen en er wat druk komt?

Puur theoretisch wat ik zeg. Van alles kan meespelen.
 
Lekken doet het van mij absoluut niet daar ligt het niet aan, maar ik had niet exact dezelfde verhoudingen aangehouden, of dat heel veel verschil maakt durf ik niet te zeggen.
Zo heel veel druk komt er ook niet op, de slangetjes komen uit in het bakje (of in de testfles) waar dus totaal geen remming in zit, hoogstens het water wat moet worden weggedrukt.
De thermomantel is er alleen voor de temperatuur, die van mij word ook op 23 graden gehouden.

Ik ga nog een keer een test doen, ik laat het je weten.
 
Hier nog wat uitleg over de hoeveelheid suiker etc...
Gezien het formaat van het dekseltje wat je gaat gebruiken zou ik laag beginnen met suiker en gist, 75/0,5 bijvoorbeeld, en dan wissel je iedere week één fles.

Bedankt voor de link, zeer nuttig. Ik had al wat zitten lezen op aquainfo, maar dit was ik nog niet tegen gekomen.
Ik zal beginnen met die 75/0,5 en zien hoe het loopt. Dankzij de link weet ik nu hoe en waar ik kan bijschaven indien nodig.


jbl bio co2 flessen,

breed deksel waardoor ze ook goed te reinigen zijn

Het is wel een stuk mooier en die mantel kan misschien wel nuttig zijn, maar petflessen zijn goedkoop en kan ik wekelijks vervangen door een nieuwe. Dan is het reinigen ook gemakkelijk. Het is momenteel gewoon eens testen, dus de prijs wil ik wat drukken. In juli studeer ik af, wie weet komt er dan wel een CO2 systeem met gasflessen....

tegen het aquarium aan om daar wat warmte van mee te pakken

Zeer nuttige tip! Dat zal ik ook doen. Ik kan de flessen tussen het aquarium en de muur zetten. Dan staan ze uit het zicht en kunnen ze wat mee genieten van de warmte van het aquarium. Dan isoleer ik ze van de muur.

Wij houden alles wel goed in de gaten, ook omdat we de betrekkelijke veiligheid van het omgekeerde bakje missen, en het kan zijn dat we in de zomer, wanneer de temperatuur hier in huis gaat oplopen, overgaan op 1 fles.
Onze honing gourami's waren 1 van onze redenen om voor de flipper te kiezen boven het omgekeerde bakje.
Voor de stabiliteit kies ik liever voor een bakje. Dan knutsel ik wel een afscherming zodat de gouramis weg blijven.
Ik zit nu met een hardnekkig baardalg probleem en dit zou kunnen komen van te weinig en/of onstabiele CO2 waarden. Stabiliteit primeert dus momenteel. Dan is het ook een stuk minder kopzorgen.
De baardalg is de hoofdreden voor mijn zoektocht naar bio CO2. Daarnaast heb ik wat rotala staan die niet lekker loopt. Hij zou deugd hebben van wat meer licht en CO2. Eenmaal ik CO2 toevoeg zal ik een reflector boven de lamp hangen. De andere planten zullen er ook wel van genieten. De groei is niet echt rap.
 
Dit bedoel ik dus met de plaats tussen het aquarium en de muur :)
0DB25460-FF6D-4FFF-88A5-42D16E750C27.jpeg
 
Dit bedoel ik dus met de plaats tussen het aquarium en de muur :)
Bekijk bijlage 271618


Is het een idee om een soort halve circels van bubbelfolie te maken voor om de achterkant van de fles?

Trouwens, ik weet natuurlijk niet wat voor verlichting je gebruikt, maar onderschat niet de kracht van de warmte van de lampen. Plus dat je daarmee meegaat qua productie in de behoefte tijdens de lichtperiode.

Dat wij dat nu niet doen is alleen omdat ik het minder mooi vind, maar het werkte op zich erg goed.
 
Kon het toch niet laten om al eens te knutselen :juggle:.
Ik bedacht me dat ik niet echt nood heb aan een T connector als ik gebruik maak van een ontschuimer? Ik heb 3 haten voorzien, 2 voor de ingangen en 1 voor de uitgangen
180132FE-FC51-45A0-9BC7-9C3B779120AA.jpeg

Ik moet de luchtbuisjes nog op lengte snijden. Dus nu zijn het nog maar lijntjes :D

Wat het bakje betreft heb ik een idee om het gourami veilig te maken...of dat hoop ik toch. Het doel is om de CO2 bel volledig binnen het bakje te houden. Om voldoende stroming en gasuitwisseling mogelijk te maken heb ik gaten geboord aan de zijkant. In het deksel wil ik dan een net plakken. Zo hoop ik voldoende doorstroom te creëren en mijn gouramis weg te houden van het CO2. Wat denken jullie er van? Ik moet wel nog eens passeren met schuurpapier, let dus niet op de bramen
23287F6A-9C56-4D2F-AE54-5156C686CEA8.jpeg
2ADD95D9-A1BB-4C21-AC37-1D2F6232F798.jpeg
 
Die gaatjes komen dan boven het wateroppervlak? zo loopt alle Co2 eruit en zal er weinig Co2 in het water komen.
één piepklein gaatje aan de bovenkant was voldoende geweest om zodoende geen dikke bel onder het bakje te krijgen.
 
Het is de bedoeling dat die gaten onder het water oppervlak blijven. Dan kan er inwendig een mooi bel vormen. Als de bel voorbij de gaten komen 'ontlucht' hij zodat het niet door het netje komt. Dan hebben de gouramis geen kans om in de bel te happen. Ik maakte ook meerdere gaten om voldoende flow te kunnen creëren onder de bel. Ik neem aan dat dit ook een vereiste is?
 
Ja ik snap nu hoe je het bedoeld, volgens mij moet dit wel lukken zo.
En idd, er moeten dan wel veel gaten in zodat het water er goed door kan stromen
 
Ik ben zeker geen techneut maar normaal heeft men het over ongeveer 1-1.5% van het wateroppervlak voor je bakje aan te houden. Ga je daar nu wel aankomen dan zodat er voldoende co2 in je water komt?
 
er moeten dan wel veel gaten in zodat het water er goed door kan stromen
Dat dacht ik ook, vandaar al de gaten over de volledige omtrek. Misschien moet ik nog een rijtje boren onder de bestaande gaten.

Ik ben zeker geen techneut maar normaal heeft men het over ongeveer 1-1.5% van het wateroppervlak voor je bakje aan te houden.

De binnendiameter van het bakje heeft een oppervlak van iets meer dan 1%. Dat zou dus moeten voldoen. Ik zal dit potje ook vol in de uitlaat van mijn spraybar hangen. Dan kan het met co2 verrijkt water door de bak gevoerd worden.

Het is ook maar een probeersel. Het heeft me tot nu toe 30min van mijn tijd gekost. Dat valt van niet hoog he :D

Zou iemand toevallig weten waar ik goedkoop aquarium veilig net kan kopen?
 
Misschien moet ik nog een rijtje boren onder de bestaande gaten.
Zou kunnen maar de doorstroming lijkt me zo wel voldoende.
Ik zal dit potje ook vol in de uitlaat van mijn spraybar hangen
De mijne hangt ook voor de uitstroom, maar dan wel halverwege de bak.
 
Bedankt voor het advies. Ik kan achteraf nog bijsleutelen als het onvoldoende is. Ik kan niet wachten om het te testen. Dit weekend zal ik eens naar een doe het zelf zaak gaan op zoek naar wat kunststof net. :D
 
Misschien heb je nog een stukje horrengaas of vitrage liggen.
 

Terug
Bovenaan