Malawi bak 2,40×60×70 cm van Ed Tensen


Ook de gigantea's werden regelmatig eruit getrokken. Heb nu het idee van Killerfish en GCJ gecombineerd.
20200627_124426.jpgBegonnen met 1 Siporax pijpje, hier een wit katoenen draadtje door geregen en een knoop in gelegd.
20200627_124613.jpgVervolgens nog 2 pijpjes door het draadtje geregen en Valisneria plantje op 1 van de pijpjes gelegd.
20200627_125004.jpgDaarna pijpjes aangetrokken zodat ze om het plantje kwamen te zitten en het draadtje nog over 2 buitenste blaadjes gehaald en een knoopje erin gelegd.
Daarna gepland, ze staan nu zeer solide in het zand.

Verder nog even een foto gemaakt van een vrouwtje met een bekkie vol jongbroed.
20200627_151929.jpg

1 jong van een iets eerder nestje gespot die aan het kijken was hoe ik de plantjes erin aan het zetten was. Geen foto van kunnen nemen helaas.

Was hem weer ff voor nu,

Gr. Ed
 
Nog even een foto genomen van het witte katoen draadje wat zichtbaar is als het plantje in het zand staat.
20200627_225622.jpgAmper te zien ?.
Ook nog even een totaaltje van mijn bak gister avond. Hij was al bezig met licht afbouwen dat ik de foto nam.
20200627_225403.jpg


Dat was hem weer ff,

Gr. Ed
 
Erg fraai Ed en het valt me op de de bak keurig algenvrij is en dat zie je niet vaak.
 
Valisneria gigantea begint te zetten, eerste nieuwe blaadtjes komen erin, sommige intens rood/bruin, andere groen met roodachtige rand en sommige lichter groen. Mooi om te zien.

Verder een aantal dgn geleden gespot dat 2 Aulonocara's fire fish (vrouwtje licht roze gekleurd met wat andere kleur accenten en mannetje oranje, roze, rood) elkaar erg leuk vonden, resulteerde in een paar dgn "paringsdans".
20200628_184841.jpg
Slechte foto maar ze heeft een bekkie vol eitjes.
20200628_185212.jpg
Van deze man

Nu nog even een totaaltje van mijn hele Malawi bak bij daglicht. Vond dat wel eens leuk om te posten.

20200701_140547.jpg


Zal vrij binnenkort eens wat dieper ingaan op mijn waterwaardes en waarom ik doe wat ik nu doe. Dat "blauwe kastje" heeft daar o.a. mee te maken ?.

Was hem voor nu weer ff,

Gr. Ed
 
Dan hebben ze het vast goed naar de zin en ik ben benieuwd of er wat jongen gaan overleven.
 
Ik zou nog even terug komen op dat "blauwe" kastje boven mijn aquarium. Dit is een pH en EC meter van Aquamaster (700 pro serie) die je kunt calibreren. 1x in de mnd voer ik deze calibratie uit.

Ik voeg namelijk zout toe aan mijn bak. Ik gebruik hiervoor Keltisch zeezout. Dit zout bevat enorm veel mineralen en komt door het eeuwen oude natuurlijke win proces in Frankrijk. Dit even terzijde.

Ik merkte een tijdje geleden op dat een aantal vissen aan het schuren waren. Nou kan dit verschillende oorzaken hebben en wat vaak als eerste in ons opkomt is ziekte gerelateerd. Dit bleek in mijn geval niet zo te zijn, maar wat was het dan wel.

Dan maar weer eens kijken naar mijn kraanwater. Mijn kraanwater heeft een vrij lage EC, te weten 0,78 en een hoge pH van gemiddeld 8,3. Ook zat er een Chloride gehalte in van 150 mg/l. Dat laatste zou het wel eens kunnen wezen dacht ik, want Chloride is nou niet echt gezond voor je vissen. Seachem prime gekocht en gaan toevoegen (1 dopje op 200 ltr). Merkte iets verschil in de weken erna maar nog niet echt dat ik dacht "dit is hem". Nou bestaat het chloride gehalte hier voornamelijk uit zouten die overblijven na het zuiveren. Verder speuren dus.

Ben mij gaan focussen op de EC. Deze is uit de kraan dus 0,78 met een pH van 8,3. Dat zou niet verkeerd moeten zijn voor de huidige standaarden voor het houden van kweek Malawi's. In het meer wordt dan wel een EC gemeten van 2,0-2,3, maar voor alle "eigen" kweek heb je dat toch niet nodig? Nou hebben vissen een zoutgehalte van 0,6-0,9%, wat relatief betekent dat het zoutgehalte in de cellen hoger is dan in het water. Dus trok mijn water zouten uit mijn vissen en dan met name via de kieuwmembranen. Voor vissen o.a. heel belangrijk voor de zoutregulatie en transport. Dit verklaarde een hoop.

Na mij verdiept te hebben in zouten kwam ik uit op Keltisch zeezout. Ik voeg 90 gr op 400 ltr toe bij een waterwissel (Dit om het stabiel te houden) en daarvoor het zoutgehalte in mijn bak omhoog gebracht met 180 gr op 800 ltr (netto water volume). Mijn EC is nu 1,3, dus 0,5 hoger dan wat er uit mijn kraan komt. Mijn vissen schuren nu niet meer en zijn beter op kleur (intenser).

Missie geslaagd ?.

Gr. Ed
 
Echt een hele mooie bak.
Die schaduw/grot vind ik echt fantastisch.
Kan er naar blijven kijken.

Zou je het Amerikaanse principe van alleen maar mannen kunnen uitleggen?
Want ik was juist in de veronderstelling dat juist meerdere vrouwen per man voor minder agressie zorgt.
 
Echt een hele mooie bak.
Die schaduw/grot vind ik echt fantastisch.
Kan er naar blijven kijken.

Zou je het Amerikaanse principe van alleen maar mannen kunnen uitleggen?
Want ik was juist in de veronderstelling dat juist meerdere vrouwen per man voor minder agressie zorgt.
Allereerst bedankt voor het compliment, stel ik zeer op prijs.

Amerikaans principe is eigenlijk een alleen mannenbak en je "overbevolkt" je bak. Nou wou ik geen disco bak met 80 cicliden rondzwemmen dus zocht ik een middenweg. Dit zorgt ervoor dat er minder agressie is in de bak, maar sommige soorten kunnen weer wat minder op kleur komen als er geen vrouwen zijn om te pronken.

Ik had nog een aantal vrouwen zitten die weg kwijnde in een opvangbakje. Dit kon ik niet langer over mijn hart verkrijgen en had besloten ze in mijn Malawi hoofdbak te doen. Dit is echter niet iets wat je zomaar kunt doen en is zeker niet zonder risico, met o.a. de rede die jij hierboven al aanhaalde. Gelukkig waren dit een paar soorten waar de kans van slagen groter was, daarom erop gewaagd en dit pakte bijzonder goed uit.

Mocht je verder vragen hebben, schiet ze er maar in ?.

Gr. Ed
 
Korte update:

2 jongen van Pseudotropeus acei hebben het overleeft tot op dit moment, 1 kon ik redelijk op de foto krijgen.
20200706_150955.jpg

Rechts onderop net naast 1 van mijn Syno's, dat kleine zwarte vlekkie ?

Gr. Ed
 
Visite is weg, nu bezig met onderhoud voordat we weer op verjaardag gaan.

2 dgn geleden 4 jonge Pseudetropheus solei gespot. Dus geen Acei (zelf correctie). 2 vrouwtjes hebben een bekkie vol, te weten weer een Pseudotropheus solei en mijn Aulonocara fire fish (roze). Vooral de laatste zal binnenkort wel lossen, want ik zie ze zitten in de bek.

Verder even inzoomen op wat speciaal onderhoud. Het hebben van een achtwerwand in je aquarium heeft voordelen en nadelen. Ik wil hier niet de voor- en nadelen gaan benoemen, maar even 1 puntje eruit lichten wat ik doe. Bij mij hoopt er na een tijdje wat vuil op achter de achterwand (visontlasting en dergelijke), ik hevel dit af door een stuk pvc buis te koppelen aan een aquarium pomp slang en hevel zo de troep achter mijn achterwand weg.
20200711_171307.jpg

Door de lengte van de pvc buis kom ik overal bij. Dus mocht je een achterwand willen (dan met name 3D achtig) zorg er dan voor dat je ook achter de achterwand kan komen!

Verder draait de bak prima, waterwaardes blijven mooi stabiel. EC 1,3 met een PH van 7,3 soms 7,4, nitriet 0, nitraat stabiel op 25 mg/l voordat ik ga waterwisselen.

Was hem weer ff,

Gr. Ed
 
En een luchtsteentje achter de wand die af en toe aangaat om eea om te spoelen/ in beweging te brengen? Of krijg je het dan nog niet in je filters?
 
En een luchtsteentje achter de wand die af en toe aangaat om eea om te spoelen/ in beweging te brengen? Of krijg je het dan nog niet in je filters?
Verwacht van niet, tis vrij "zware" ontlasting. Je hebt ook het risico dat er dan troep terug in mijn bak komt door de roostertjes in mijn achterwand.
 
Ff een totaaltje genomen van gister avond:

20200713_231342.jpg


Jonge solei's doen het goed, vandaag 3 gespot en durven al iets verder bij hun gekozen steen vandaan te komen. Maar nog te snel voor een foto. Andere vrouwtjes hebben nog niet gelost, vooral van de A. fire fish ben ik benieuwd. Bak begint verder meer en meer te rijpen en Valisneria wordt meer met rust gelaten nu, zouden ze dan toch een kans krijgen ??? Groei zit er verder wel in, mooi nieuw blad. We gaan het zien.

Gr. Ed
 
Ben persoonlijk nooit zo'n fan van Malawi bakken, maar moet zeggen dat deze spannend blijft om naar te kijken. Bak is erg mooi in balans met de stenen, keep up the good work!
 
In een woord: Geweldig!
Ik heb een lange tijd zo'n achterwand en modules op mijn verlang lijstje gehad toen ik nog Malawi's had. Ze zijn echt mooi, ook gave vissen en joekel van een bak. (y)
 
In een woord: Geweldig!
Ik heb een lange tijd zo'n achterwand en modules op mijn verlang lijstje gehad toen ik nog Malawi's had. Ze zijn echt mooi, ook gave vissen en joekel van een bak. (y)
Ze zijn zeker gaaf idd, maar kosten zwemruimte in je bak. Dit altijd incalculeren. 2de lossing is een feit, van de solei. Er zwemmen nu een paar kleinere spelden knopjes in de bak. De fire fish vrouw houd nog steeds vast ?.

Gr. Ed
 
Even je topic door gelezen kan maar 1 ding zeggen wow wat een bak en vissen zeg :smitten::smitten:en die inrichting zo mooi :petjeaf:(y)
Tevens een compliment naar je zelf pracht om te lezen hoe je met de hobby bezig kom er maar op dat zout verhaal bedoel ik (y)
 
Even kort van mijn Malawi bak.

Mijn roze Aulonocara fire fish vrouw heeft een gedeelte gelost, onderstaand 1 van haar kroost.
20200722_205504.jpg


Ook de jongen van de Solei's maken het goed, eerste lichting is nu rond de 0,5 cm, 2de lichting rond de 0,3 cm. In totaal rond de 9-10.

Zal binnenkort eens een video proberen te maken.

Gr. Ed
 
Blijft prachtig
Verrast door de rust van de vissen
 
Blijft prachtig
Verrast door de rust van de vissen
Het is idd een vrij rustig geheel "voor Malawi begrippen ?". Koste ook wel het nodige uitzoekwerk wat er bij elkaar kon om het zo rustig mogelijk te maken. Dan nog blijft het een risico en is het altijd afwachten, er kan altijd een "etter" tussen zitten. Gelukkig niet ?.
 
Bij deze mijn eerste video, moet nog wel werken aan scherpte settings, maar ben er niet ontevreden over. Ik heb hem gemaakt van 1,5 mtr afstand.




Gr. Ed

Jouw bak is voor mij de referentie als het om Malawi gaat. Het heeft bij mij ook het enthousiasme aangewakkerd om zelf weer met Malawi aan de slag te gaan. Wat mij vooral aanspreekt is de succesvolle integratie van Mbuna's en Utaka's. Verder hou je het rustig qua soorten en aantallen waar de bak heel natuurlijk over komt, mede door de fantastische achtergrond natuurlijk. Maar dit is veel interessanter dan de wijze waarop Malawi's vooral worden gehouden: de bekende kauwgomballenbak met veel te veel en te grote vissen die niets anders doen dan zich staande houden in de veel te hoge stroming. Malawi is een meer, geen rivier....

Ik heb je eerder gevraagd hoe je om gaat met de verschillende voedsel eisen van mbuna's en utaka's, maar ik heb het nog niet helemaal scherp. Voer je nu mbuna voer als basis en vul je dit dan nog aan met meer eiwitrijk voedsel voor de Utaka's?
 
Jouw bak is voor mij de referentie als het om Malawi gaat. Het heeft bij mij ook het enthousiasme aangewakkerd om zelf weer met Malawi aan de slag te gaan. Wat mij vooral aanspreekt is de succesvolle integratie van Mbuna's en Utaka's. Verder hou je het rustig qua soorten en aantallen waar de bak heel natuurlijk over komt, mede door de fantastische achtergrond natuurlijk. Maar dit is veel interessanter dan de wijze waarop Malawi's vooral worden gehouden: de bekende kauwgomballenbak met veel te veel en te grote vissen die niets anders doen dan zich staande houden in de veel te hoge stroming. Malawi is een meer, geen rivier....

Ik heb je eerder gevraagd hoe je om gaat met de verschillende voedsel eisen van mbuna's en utaka's, maar ik heb het nog niet helemaal scherp. Voer je nu mbuna voer als basis en vul je dit dan nog aan met meer eiwitrijk voedsel voor de Utaka's?
Mijn hoofdvoer is cichliden vlokvoer aangevuld met wat cichlidensticks, die ik ook nog in kleinere stukjes breek. Dit week ik dan nog even voor in een bakje met aquariumwater. Vooral voor de sticks die nog wat uitzetten. Verder voer ik 1-2 × per dag een blokje diepvriesvoer (Cyclops, brine shrimp, mysis, Daphnia of krill). Hier varieer ik mee.

Het is een vrij eiwitrijk dieet wat ik geef. Voor de vrijzwemmers meer een must, voor de Mbuna's meer aanvulling, want zij grazen veel in de bak. In het meer eten ze trouwens ook aardig wat eiwitrijk voedsel wat doorgaans leeft tusen de algen etc.

Verder voer ik op 2 momenten op een dag.

Mocht je verder vragen hebben dan hoor ik het graag.

En tevens bedankt voor het mooie compliment :petjeaf:

Gr. Ed
 
Gister tijdens onderhoud besloten mijn linkerpomp schoon te maken. De flow was behoorlijk minder na 3 mnd. Heb hem nu hetzelfde ingericht als mijn rechter, behalve de purigen.

Nog even een videotje genomen vanaf mijn bank.




Gr. Ed
 
Jouw Malawi bak ziet er prachtig uit. De scaping doet me denken aan Devil’s den uit Florida.
 

Terug
Bovenaan