welke ondergrond discus vissen?


cone

Well-known member
Lid geworden
7 januari 2015
Berichten
473
Locatie
tegelen
Dit jaar moet het dan eindelijk gebeuren. Een grotere bak om discus te gaan houden.
Ik ben me daarom al flink in aan het lezen over de inrichting. En nu valt het mij op dat ik veel discus aquaria zie met zeer lichte tot wit zand.
Zelf heb ik in mijn huidig bak n JBL" sansibar grey" zand. redelijk donker zand maar ik wil eigenlijk nog donkerder zand. Maar houden discus wel van donkere bodem?
Of maakt het een discus geen bal uit.
 
Hallo cone,
Als bodem substraat is zand het beste omdat discussen voer vanaf de bodem oppakken en zo minder kans oplopen op hun bek te beschadigen of bij fijn grind een steentje in te slikken.
Over welke kleur dit zand moet zijn zal voor veel vissen gelden een donkere bodem omdat de meeste vissen zich daarmee beter op hun gemak voelen en het contrast met kleuren komen mooier uit met een donkere bodem dan een lichte bodem.
Zoals in het wild ligt er in de Amazone veelal zand met lichte kleur maar door alg en mulm laagje is het vaak donker en leven discus ook in donker troebel water tussen takken stronken aan de oevers waar het water amper stroomd.
Nu hebben wij vaak kweek discussen als meest gehouden en regels die bij wildvang gelden niet van toepassing meer zijn om zo goed mogelijk de amazon water waardes na te leven.
Of gekweekte discussen voorkeur geven aan licht of donker substraat kan ik niet echt een mening geven dan, ze doen het met lichte bodems en donkere bodems, beplant en niet beplant gewoon prima als je menige discus houders zijn biotoop inrichting ziet
Dus ik denk dat het een discus niet veel uit zal maken zolang er maar schuil mogelijkheden zijn zoals houtstukken en niet te fel licht.
 
Laatst bewerkt:
Discus voelt zicht het meest prettig op een lichte ondergrond.
Wanneer je voor zwart gaat dan lijkt het voor de Discus erop dat ze in heel diep water zwemmen, ze zien dan de bodem niet. En in diep donker water weet je niet wat voor rovers er onder je zwemmen.
De Discus zal meer gestressed zijn op een donkere bodem opdat ze continue waakzaam moeten zijn.
 
Discus voelt zicht het meest prettig op een lichte ondergrond.
Wanneer je voor zwart gaat dan lijkt het voor de Discus erop dat ze in heel diep water zwemmen, ze zien dan de bodem niet. En in diep donker water weet je niet wat voor rovers er onder je zwemmen.
De Discus zal meer gestressed zijn op een donkere bodem opdat ze continue waakzaam moeten zijn.
Mhh kweek discussen die nog nooit de amazone hebben gezien noch ooit in contact zijn gekomen met Roofvissen of in aquarium.kweekbak waar nooit geen gevaar heeft geheerst ?
Als Discussen zo alert zouden moeten zijn op een donkere bodem in ons aqaurium waarom wennen ze dan wel aan mensen en aan een omgeving waar regelmatig langs het aquarium wordt gelopen zonder dat ze daarvan schrikken en gewend aan raken en zelf naar de vooruit komen.
Dus ik denk dat er verschrikkelijk overtrokken over Discussen wordt gedacht en met name gekweekte en zich gewoon aanpassen naar hun huis, als dit zo zou zijn dat Discussen zich stresseriger voelen met een donkere bodem dan zouden alle vis soorten dit gedrag moeten vertonen met een donker bodem in het aqaurium.
En helaas voor veel zwart water type vis en ook waar de discus dus uit komt geven veel van dit soort vissen juist voorkeur aan een donkere bodem dan een lichte bodem.
En dat discussen denken met een donkere bodem dat het dieper is.. ?? oww en liggen er geen houtstukken als decoratie of planten in zulke biotopen dus ik vind deze stelling kompleet een fabel als zovelen in de Discus wereld die overtrokken zijn als het weer eens over Discussen gaat.
Zo bijzonder zijn discussen helemaal niet dat ze ineens een heel andere vis soort zou zijn terwijl het gedrag gewoon van chiclides zijn ofwel de bonte baarzen uit de Amazone.
Maar das mijn mening Discus zijn heus niet anders als Maanvissen zoals Altums alleen het karakter is wat anders maar verzorging en inrichting maakt het een Maanvis ook geen drol uit of je beplant,lichte/donkere bodem neemt ze doen het bij iedereen gewoon prima met verschillende inrichtingen.
 
Gelukkig hoeven wij het niet eens te zijn met elkaar en mag de TS zelf een keuze maken uit de aangeboden adviezen.
 
Gelukkig hoeven wij het niet eens te zijn met elkaar en mag de TS zelf een keuze maken uit de aangeboden adviezen.
Dat mag zeker, maar ik spreek uit eigen ervaring met discussen en met name gekweekte zijn echt niet zo moeilijk en lastig te houden als dat overal wordt beweerd en dat een inrichting van een aquarium er vrijwel geen bal toe doet omdat ze vaak zelf in een aquariums worden gehouden zonder substraat op de bodem en dat geeft ook geen problemen.
Wildvang.. zelf die worden gehouden in lege aquariums en dat gaat prima, maar wat ik al zei Discussen worden vaak gezien als een heilige vis die ineens andere verzorging nodig hebben als andere bonte baarzen uit de amazone en dat is dus onzin die door elite groepen de wereld zijn ingebracht net dat als audiophilen het verschil kunnen horen tussen 2 speakerkabels wat niet meetbaar is op apparatuur.
Maar goed...er zijn zoveel fabels en myntes in deze hobby die nu nog steeds als argumenten of als statement worden gemaakt.
 
Wetenschappelijke naam: Symphysodon aequifasciatus
Nederlandse naam: Discus
Familie: Cichlidae (Cichliden)
Herkomst: Amazonegebied (Zuid-Amerika)

Lengte​

15 tot 20cm.

Geslachtsonderscheid​

De mannetjes zijn vaak iets groter dan de vrouwtjes. Ook zie je verschil bij de geslachtspapil, die is bij de mannetjes wat meer puntig en heeft bij de vrouwtjes eerder een rondere vorm.

Huisvesting​

Houd discusvissen in een lange, hoge bak. Het aquarium moet minimaal 50cm hoog en 150cm breed zijn. Zorg voor voldoende vrije zwemruimte en richt de bak verder in met een donkere bodem en veel planten en wortelhout, zodat er genoeg schuilplekken zijn voor de discussen. Deze vissen houden ook niet van al te fel licht, dus het gebruik van drijfplanten is aan te raden.

En hier laat ik het verder dan ook maar bij dat vele informatie donkere bodem wordt opgegeven bij Discus...
 
Jullie zijn aardig verdeeld. Ik vind het nog steeds lastig. Zeker als ik op YouTube discus aquaria bekijk veel naar mijn mening erg lichte bodem zie. Maar ik wil natuurlijk niet het risico lopen dat ik een donkere bodem neem, en de vissen zich niet prettig voelen. Vandaar mijn vraag.
 
Jullie zijn aardig verdeeld. Ik vind het nog steeds lastig. Zeker als ik op YouTube discus aquaria bekijk veel naar mijn mening erg lichte bodem zie. Maar ik wil natuurlijk niet het risico lopen dat ik een donkere bodem neem, en de vissen zich niet prettig voelen. Vandaar mijn vraag.
Het is denk ik niet zo lastig omdat Discussen in verschillende aqaurium inrichtingen worden gehouden met verschillende bodem substraten en er nergens problemen worden vermeld dat discussen met donker of licht substraat anders reageren of stres er door krijgen.
De meeste stres wordt veroorzaakt door te fel licht of geen schuil mogelijk heden en te kleine groep discussen in een te groot aquarium of er zijn koppels ontstaan die teritorium op eisen zodat overige discussen in een hoek worden gejaagd als ze een nest hebben met eieren.

Als je de natuurlijke omgeving ziet waar de discus leeft is dat troebel water en veelal een grote groep die op allerlei dieptes te vinden zijn aan de oevers waar veel beschutting is met ook geen lichte bodem maar begroeid met algen of molm en vuil.
Gekweekte discus is opgegroeid in een kaal aqaurium bij de kweker en nooit bloot gesteld aan gevaar zoals rovers, een vis wend aan zijn omgeving en raak er vetrouwd mee dus acht zich veilig na wenning.
Ze raken ook aan mensen gewend zodat ze ook na een poosje gewoon voer uit je hand eten dus ik zou mijn niet zo druk maken of je nu donker of licht substraat neemt het is een kwestie van smaak wat jij mooi vindt ogen.
Zolang je de basis aan houd met gekweekte discussen dat je niet fel licht en schuil mogelijk heden bied zou ik niet te veel leunen op oude verhalen over discussen omdat een 50liter regel ook al jaren is achterhaalt en een groep houden met 25liter per discus ook prima gaat zolang je filtersysteem de bioload gewoon aan kan en er regelmatig water wordt ververst omdat je meer voert op aantal discussen heb je wel meer vervuiling.
Welk soort subtraat kan wel belangrijk zijn, neem geen grind of fijn grind dit is slecht voor de bekken omdat discussen graag voer van de bodem oppakken + je krijgt een berg onderhoud omdat alles aan voerresten en ontlasting in het grind gaat zitten zodat je bergen werk krijgt met elke week je bodem moet afzuigen van vuil.
Met zand dat niet te fijn is en geen kalk afgeeft heb je minder onderhoud en plus je spaart de bekken van vissen + zand is ook natuurlijker aanzicht dan grind, maar das voor iedereen persoonlijk zo ook de kleur van het substraat.
Voor gekweekte discussen gaat het weinig uit maken, die wennen na een poosje aan hun omgeving en ook jou als verzorger en aan alle geluiden en bewegingen in de kamer waar het aquarium staat..
De discussen die hier zwemmen vinden de TV zeer intressant als hun licht uit gaat hangen ze gewoon voor de vooruit alsof ze meekijken terwijl er gezegd wordt dat discussen in een rustige kamer moeten staan zonder teveel drukte en bewegingen en licht bronnen van buiten af.
Nou die hier zitten schrikken nergens van behalve als er een plotse beweging is zoals te snel het licht aan in het donker, maar ze zijn hier nooit echt spookt out en in de planten getrokken of blijven dan in een hoek hangen van schrik en komen ze na 5 seconden gewoon weer naar de vooruit om te gluren of een hapje eten te bedelen.
Dus je kan alle kanten op, en zijn de discussen die je gaat kopen gewoon gezond dan wennen ze vanzelf aan de situatie in je huis en de geluiden en ook de inrichting want zo kieskeurig zijn discussen nou ook weer niet.
 
Laatst bewerkt:
M.i. komen bij foto's en filmpjes de bodems vaak ook lichter uit dan het in werkelijkheid is.
Daarbuiten bepaald de verlichting boven een bak ook deels hoe een bodem eruit ziet.
In mijn Malawibak in der tijd met 12.000K incl blauwe led lampen leek mijn filterzand aardig wit, nu onder mijn 8000K incl rode led lampen oogt het zandbruin, onder 3000K lampen oogt het vaak veel geler.

Zolang je gewoon een zandkleur bodem neemt, zit je m.i. altijd goed.
Zelf ben ik gek op het 0.4-0.8mm filterzand zoals Wildkamp dat verkoopt.
 
Mhh kweek discussen die nog nooit de amazone hebben gezien noch ooit in contact zijn gekomen met Roofvissen of in aquarium.kweekbak waar nooit geen gevaar heeft geheerst ?
Als Discussen zo alert zouden moeten zijn op een donkere bodem in ons aqaurium waarom wennen ze dan wel aan mensen en aan een omgeving waar regelmatig langs het aquarium wordt gelopen zonder dat ze daarvan schrikken en gewend aan raken en zelf naar de vooruit komen.
Dus ik denk dat er verschrikkelijk overtrokken over Discussen wordt gedacht en met name gekweekte en zich gewoon aanpassen naar hun huis, als dit zo zou zijn dat Discussen zich stresseriger voelen met een donkere bodem dan zouden alle vis soorten dit gedrag moeten vertonen met een donker bodem in het aqaurium.
En helaas voor veel zwart water type vis en ook waar de discus dus uit komt geven veel van dit soort vissen juist voorkeur aan een donkere bodem dan een lichte bodem.
En dat discussen denken met een donkere bodem dat het dieper is.. ?? oww en liggen er geen houtstukken als decoratie of planten in zulke biotopen dus ik vind deze stelling kompleet een fabel als zovelen in de Discus wereld die overtrokken zijn als het weer eens over Discussen gaat.
Zo bijzonder zijn discussen helemaal niet dat ze ineens een heel andere vis soort zou zijn terwijl het gedrag gewoon van chiclides zijn ofwel de bonte baarzen uit de Amazone.
Maar das mijn mening Discus zijn heus niet anders als Maanvissen zoals Altums alleen het karakter is wat anders maar verzorging en inrichting maakt het een Maanvis ook geen drol uit of je beplant,lichte/donkere bodem neemt ze doen het bij iedereen gewoon prima met verschillende inrichtingen.
Stukje instinct krijg je er nooit uit, dat zit er eenmaal in hoe doorgefokt ook. Waarom stampt een konijn nog steeds met zn achterpoten als ie denk dat er gevaar is?
 
Stukje instinct krijg je er nooit uit, dat zit er eenmaal in hoe doorgefokt ook. Waarom stampt een konijn nog steeds met zn achterpoten als ie denk dat er gevaar is?
Dat klopt maar over het algemeen wennen ook vissen aan hun nieuwe omgeving, kijk maar naar kardinaaltjes of neo'ns normaal voelen ze zich veilig in een grote school.
Zodra je er maar 2 of 5 in een groot aquarium doet zijn ze de eerste weken schuw en na wennen zwemmen ze ongestoord door de bak heen als ze weten dat er geen gevaar heerst.
Discus doet dat niet veel anders en zeker de gekweekte niet, maar het karakter is ook per discus verschillend je heb nu eenmaal doetjes en bully's en helaas dat komt pas boven als je de groep in het aquarium hebt of je hebt goed gekeken en ervaring toen je ze kocht bij de winkel of kweker en doetjes of te dominante eruit gevist.
Liever teveel vrouwen dan mannen met discus anders krijg je meerdere koppels en dan krijg je ook veel stress in de bak door nestel drang.
Maar inrichting moah... ook discus geeft er verder niet veel om zolang ze maar schuilplekken hebben zoals kienhout of stenen, en als ze dan toch zo kritische zijn met een bodem substraat ?
Waarom geven ze dan ook geen problemen met een kaal aquarium zonder substraat op de bodem, deze weerspiegelen wel de vis en dat geeft een discus ook geen stress.
Dus is de groep gezond en hou je de basis regels aan maakt het geen bal uit welke kleur bodem substraat je neemt ze wennen er aan en mensen denken te moeilijk met discussen omdat het zowat als heilige vis is verklaard door alle verhalen uit het verleden.
Discus houden is niet zo moeilijk, zeker niet als je al ervaring hebt met een groep maanvissen houden zit er niet veel verschil in dan de temperatuur en het karakter verder stellen ze net zo veel eisen als een groep maanvissen .. bar weinig aan bodem kleur maar wel graag schuilplekken en niet te fel licht.
 
Laatst bewerkt:

Ik ga gewoon voor het zand in mijn huidige aquarium. Dat vind ik ook mooi en niet heel erg donker.
Gewoon een prima keuze... hier zwemmen ze ook met gewoon filterzand in de bak en in het verleden met donker zand en ik kan geen verschil merken dus gewoon prima keuze.
Het enigste waar je wel rekening mee moet houden met zand is bij een externfilter dat je de afzuigkorf minsten 5cm boven het zand houd of doe een spons op de korf ander heb je kans dat er zand in je filter terecht komt.
Niet dat dit heel erg is maar als er zand toch zijn weg weet te vinden naar de pompkop kan dit schade opleveren aan de rotor dus zomaar even een tip.
 
  • Leuk
Waarderingen: cone
Van die korf is een goede tip.
Zeker als je druktemakers hebt als Geopagus die steeds de bodem verhuizen.

Stiekem hoop ik wel dat je een bioloog eronder zet.
 

Terug
Bovenaan