led verlichting JBL/ JMB/ Oase/ Twinstar


M

Melle001

Guest
Mijn huidige ledbalken van HVP zijn aan vervanging toe. Aangezien de witte lebbalken het al voor gezien hebben gehouden, heb ik nu tijdelijke weer 2 tl balken in de kap gemaakt.
De led zijn altijd aangestuurd met een TC420

Mijn bak is 150 x 60 x 60 en de kleinere planten op de voorgrond moeten genoeg licht krijgen. Ik heb een rijk beplant aquarium, waar de voorgrond planten het nu helaas niet goed doen/ doodgaan.

Na een eerste selectie ben ik bij deze 4 merken uitgekomen, maar om nu een definitieve juiste keuze te maken vind ik lastig. Welke zijn nu het beste voor mijn planten, maar blijft het nog wel betaalbaar.
Ik vind mijn aquarium al snel te wit, de tl lampen hebben 3400 kelvin en ook bij de ledstrip van HVP heb ik destijds niet gekozen voor de 7000 kelvin.
Maar ik weet ook dat blauwe/ witter licht beter doordringt tot de bodem. Met een hoogte van 60 cm, heb ik denk ik wel een hogere waarde aan Kelvin nodig om de kleinere planten goed te laten groeien.

JMB:
De balken van JMB zijn 150 + 3 cm. Die passen niet boven mijn aquarium, heb ik dan genoeg aan een lengte van 120 cm om ook de zijkanten van voldoende licht te voorzien? Met mijn huidige tl balken van 120 cm, is dat niet het geval namelijk.
Deze hebben 1 soort wit met rood of blauw erbij in. Wat is de reden om te kiezen voor wit met rood of voor wit met blauw.

JBL
Deze hebben diverse soorten Kelvin in 1 strip zitten. (is dat handig of juist niet)

Twinstar:
Deze is denk ik niet verkrijgbaar in de juiste lengte, maar heeft ook alle kleuren in 1 balk zitten

Oase:
Er is me verteld dat deze lampen ook heel goed zijn. Deze heeft ook alle kleuren in 1 balk zitten

Ik heb het topic van Benvo gelezen die heeft op 40 cm 3 ledbalken. Dan heb ik met mijn 60 cm breedte eigenlijk ook 3 balken nodig, of kan het ook met 2?
Kun je in zijn opstelling het licht in het aquarium ook wat geler krijgen, zonder dat de planten te weinig licht krijgen.
Of moet ik gewoon gaan wennen aan een witter aquarium?

Hopelijk kan iemand mij hierbij helpen om een juiste keuze te maken voor mijn nieuwe verlichting.
 
Voor jouw bak kun je ook 2 x 60cm balken paar cm uit elkaar boven je bak hangen. Persoonlijk ben ik fan van Twinstar vwb verlichting, maar die zijn idd erg wit.
 
Dat is inderdaad ook nog een mogelijkheid. Om in totaal 4 balkjes van 60 cm te nemen. Alleen dan kom je met de aansturing misschien niet weg met 1 controller of wel?
 
Dat is inderdaad ook nog een mogelijkheid. Om in totaal 4 balkjes van 60 cm te nemen. Alleen dan kom je met de aansturing misschien niet weg met 1 controller of wel?
Ik weet niet of je er 4 nodig hebt, maar alles kan. Of je er 4 op je aansturing passen ligt aan wat je 4 lampen aan vermogen lusten en of dat binnen de perken van je aansturing valt of niet. Als die 100 watt kan leveren maar je units vragen in totaal 120 watt, ga je dat niet redden natuurlijk.
 
Daytime heeft ook mooie verlichting welke je kunt aansturen met TC420/TC421.
 
Daytime heeft ook mooie verlichting welke je kunt aansturen met TC420/TC421
Ik heb daar even naar zitten te kijken. Die kun je helemaal zelf samen stellen. Maar dat systeem is zonder controller ook nog behoorlijk prijzig. Ik had een bedrag van rond de € 500,- in gedachte om uit te geven. Ik krijg dat ook direct keuze stress, welke van de 3 witte lampen ik het beste kan nemen en in welke combinatie.
Met daytime met 10 modules ga ik al snel naar de € 750,-.
 
Waarom niet HVP lampen vervangen voor HVP? Je bent gewent aan de kleur van die lampen en je planten ook. Hoeven ze niet te wennen aan ander LED.
 
Waarom niet HVP lampen vervangen voor HVP?
Goede vraag:

Ik ben nooit helemaal tevreden geweest over deze ledlampen en de witte ledbalken zijn al bijna een jaar kapot. Er brand nu 2 T5 lampen boven. De planten zullen toch weer moeten wennen aan nieuwe led balken.
Mijn ervaring met HVP is helaas dus niet zo dat ik nu opnieuw voor zou kiezen. Tenzij andere me kunnen overtuigen dat de nieuwe lijn (gold) ook voor een rijk beplant aquarium echt goed werk leveren voor de kleine voorgrond plantjes zonder dat het aquarium op een ziekenhuis gaat lijken (zo erg wit vond ik het eerst, daarom de 7000 omgeruild voor wat was het 3400, dat weet ik niet zeker meer)
 
Ik heb nu ook een goldline set in gebruik, ze combineren de 7000 en de 3500 witte leds samen met RGB in 1 lamp.
Ik vind het erg natuurlijk ogen deze verlichting.

Een set van 2 goldline lampen is zeker goed genoeg voor een mooie bak met planten.
Ideaal om met een TC 420 aan te sturen of via de HVP minicontroller die er bij geleverd word.

Mijn set bestaat uit;

1x Goldline
1x daylight Retroline
1x RGB Retroline
TC420

Lichturen;
1 uur zonsopgang
1 uur Zonsondergang
8.5 uur op 90%

Als je de laatste 2 of 3 pagina's bekijkt van mijn fotoalbum dan heb je een beeld van hoe deze lampen kleuren in een bak vol planten.

Als je HVP een mail stuurt met je gewenste setup dan laten ze je ook weten welke kabels je moet meebestellen om deze lampen op een externe controller aan te sluiten.

Ik ben dus tevreden over de lampen en de service die ze bieden.
 
Ik heb je fotoalbum doorgekeken en inderdaad is het licht niet echt wit. Ik kan ze in ieder geval eens bellen met wat ze aanbevelen. Het is inmiddels ook al weer een tijd geleden dat ik deze lebbalken gekocht heb. Inmiddels zijn ze daar ook doorgegaan met ontwikkeling natuurlijk.
 
als je echte top verlichting wilt van een bedrijf die ZELF onderzoek doen, kwaliteitsborging uitvoeren, en ondersteuning leveren....



1-3-2021.jpg
 

Terug
Bovenaan