Cichliden in klein aquarium?


15h is zeker teveel. Met mijn Malawibak zit ik op 13h incl 1,5 zonsop en ondergang, dus 9h verlichting op 80%. Maar goed, ik kan de sterkte regelen en weet niet of jij dat kan. Je duur is in ieder geval te lang. Ik zou hem terug brengen naar 9h. In mijn plantenbakken draai ik overigens op ongeveer 8h verlichtingsduur.

Temp zou nog wel 1 graadtje warmer mogen.

Gr. Ed
 
Die verlichtingsduur is inderdaad veel te lang, tenzij je m uiteraard kan regelen en je m de meeste van de tijd maar op 20% oid hebt staan :))
 
De groote stenen vind ik juist wel mooi, de bruine alg trekt vanzelf weer weg
Zelf heb ik 15 Mbuna's zwemmen in een bak van 100 x 50 x 50 en dat gaat allemaal prima tot nu toe, maar ze zijn nog niet volwassen.
Let ook op de PH waarde deze moet toch zeker de 8 aantikken, verhogen kan met een mix van Baking soda en huishoudsoda.

Van hard water houden de vissen (en de Vallisneria ook) 10 a 12 dH is wel een mooie waarde.
In 80 cm zou ik niet meer dan 4 a 5 vissen gaan houden, en dan zoals genoemd bij één soort houden, eigenlijk is de bak te klein, ikzelf zit net op de grens met mijn 200 liter.
 
Dank allemaal wederom voor jullie reacties. De temperatuur staat nu op 25 graden en de verlichtingstijd heb ik terug gebracht naar 10 uur op een dag.
En... ik kon er niet langer op wachten... Gisteravond acht visjes gekocht (3x man/5x vrouw).
Aanvankelijk zwommen ze honderduit, maar sinds vanmorgen lijken ze schichtiger. Heb ook het idee dat er nog maar zeven zijn, maar dat weet ik niet zeker omdat ze vrij veel achter de stenen blijven.
Heb er drijvende cichlidenkorrels bij gekocht, maar die pakken ze niet, want ze gaan nooit echt hoog. Heb er vanmorgen nog maar een steen bovenop gelegd in de hoop dat ze dan ook hoger gaan zwemmen.
Ook heb ik spirulina kleeftabletten gekocht, maar die pakken ze tot dusver ook niet...
 

Bijlagen

  • aqua1.jpg
    aqua1.jpg
    422.4 KB · Weergaven: 180
Mooie visjes. Hoe lang heb je het aquarium nu in laten draaien en heb je het water getest voor de vissen er in gingen? Hopen dat ze zich snel wat meer op hun gemak voelen.
 
Ik zou even navragen wat ze bij de verkoper hebben gegeten. Je bent er verder heel vroeg bij met vissen toevoegen. Je bakkie is in mijn ogen nog niet stabiel genoeg. Wat ook weer extra stress geeft op je vissen, naast het stuk vervoer en nieuwe omgeving.

Hou je waterwaarden goed in de gaten. Vooral nitriet en amonium piek liggen op de loer nu. Ververs zeker 1x p/w 50% water en mogelijk 2x de eerste weken indien nodig.

Gr. Ed
 
@Visvis2021 : Heb het aquarium ruim 2 weken zonder vissen laten draaien. De waarden zijn voldoende volgens mijn teststrookjes.
@Ed Tensen : Ja, ik weet het. Ik zou nog wachten tot komend weekend, maar heb ze toch maar genomen. Ik wilde aanstaande zondag voor het eerst de helft van het water verversen, kunnen de vissen even tot rust komen.
Het voer is hetzelfde als dat ze bij de verkoper kregen, daar kwamen ze wel aan het wateroppervlak. Hier nog steeds niet, ze blijven continu onderin helaas. Het voer kan ik dus nu niet gebruiken, maar heb de kleeftabletten nog.
 
Ik begrijp dat 2 weken wachten en geen schokkende dingen zien, en zelfs een test hebben die OK! zegt, je het idee kan geven dat de bak klaar is voor vissen. :) Maar zo snel vissen toevoegen zonder bepaalde kunstgrepen te doen, is eigenlijk een beginnersfoutje. Een die bijna iedereen op dit forum wel eens gemaakt heeft, dus ach. Maar in feite zwemmen je vissen nu rond in een bak die nog geen goed draaiende cyclus heeft. Dat kan problemen gaan geven. Google evt eens op nitrogen cycle / stikstofcyclus.
 
Hallo Gino88, heb er naar gezocht via google, maar begrijp niet goed wat ik hier op dit moment aan kan doen. Is er een middeltje dat ik kan toevoegen aan het water? Ik ga zondag de helft van het water verversen, hopelijk heeft dat ook een positief effect.
Maak me wel een beetje zorgen over de vele groene alg, de vissen lijken er ook geen interesse in te hebben. Bovendien gaan ze nog steeds niet naar boven, ze komen niet eens tot het midden van het aquarium. Daarom heb ik ook niks aan die drijvende korreltjes, want die pakken ze niet...
 
Hoi. Hoi. Ik denk dat je met de groene algen op dit moment alleen maar blij mag zijn! Die halen een klein beetje van de afvalstoffen uit je bak. Mag ik je iets anders aanraden? Haal tijdelijk los drijvende plantjes zoals waterpest en doe die in de bak. Ze "horen" weliswaar niet in een Afrikanenbak, en het staat wellicht minder mooi, maar je kunt die hulptroepen op dit moment goed gebruiken voor de ammoniak en/of de nitriet die nog niet goed wordt verwerkt.

Ik zou ook willen aanraden: koop om deze tijd beter door te komen een druppeltest. In ieder geval voor nitriet zou ik zeggen, maar het liefst ook voor ammoniak. (Kan zijn dat de ammoniak al goed blijft, maar hoe zeker weet je dat...) Z.s.m. daarop testen. Je hebt nu ook al een teststrip maar die is niet precies genoeg voor nitriet, en meet geen ammoniak.

En wacht niet met zondag tot die waterwissel zou ik zeggen. Zolang je niet die druppeltests gebruikt hebt, zou ik minstens om de dag 50% verversen. En anders verversen wanneer de test aangeeft dat een van de twee genoemde stoffen aanwezig is.

Het is niet zo leuk om te moeten doen, maar vissen zijn er niet op gebouwd om in ongefilterd water te zwemmen.

Afhankelijk van de soort kan drijvend voedsel wel geaccepteerd worden uiteindelijk. Voor nu zou ik het echter houden bij zinkend voer; dat past beter bij deze vissen. Zinkend granulaat bijvoorbeeld.

Als je de genoemde dingen doet en het filter de komende tijd volledig met rust laat, moet het na een aantal weken stabiel worden en dan komt het goed. Hou ons op de hoogte? :)
 
Middeltjes toevoegen is over het algemeen trouwens niet aan te raden. Je verlengt er de tijd alleen maar mee om de cyclus door te komen. En dan krijg je een soort abonnement op die spullen. In noodgevallen een flesje gebruiken dat de genoemde gifstoffen bindt: ja dat kan. Maar ben je er gewoon bij en kun je zelf ingrijpen met planten en waterwissels, dan lijkt me dat de betere tactiek.
 
Ten 1e: hou eens op je zorgen te maken over die algen. Als je geen algen wil , moet je niet aan een Malawibak beginnen. Hoort er gewoon bij.
Ten 2e: als je die drijvende korrels eerst voorweekt gaan ze wel zinken. Kunnen de vissen ze wel pakken. Geef ze niet teveel want dat kan je filter nog niet aan.
Ten 3e: elke dag testen met druppels of voor mij part strips om je nitriet te meten.
Ten 4e: elke dag water verversen. Zoveel mogelijk maar 25% is ook al goed.

Voor de rest geduld hebben! En ook genieten van je bakje :D

Ohw en geen middeltjes gaan toevoegen, dt wordt een gebed zonder end.

Dus eigenlijk volg ik Gino88 :D
 
@Gino88: Dank je voor je tips! Heb gisteren direct 60% van het water ververst en zal dat morgen nogmaals doen. Ook heb ik waterpest gehaald die nu aan de oppervlakte drijft. Volgens de teststrips (waar ik er nog een heleboel van heb) blijven de waarden stabiel.
@meksjoef: Jij ook dank voor je hulp. Ik zal het niet meer over die algen hebben 😳, heb inmiddels een nieuw potje voer (granulaat) gekocht die wel naar de bodem zakken. Zoals ik aangaf zal ik voorlopig om de dag of twee dagen de helft van het water vervangen.

Denken jullie dat de vissen ooit wel hoger gaan zwemmen? Ze blijven nu continu onderin en volgens mij moet dit soort toch overal komen? Bij de verkoper zaten ze wel ook bovenin...
 

Bijlagen

  • aqua2.png
    aqua2.png
    2 MB · Weergaven: 173
Ze zijn nog wel een poosje schuchter, dat zie je wel vaker bij Mbuna's. Komt wel goed maar geef het tijd. Ze moeten aan veel dingen wennen waaronder jou onderhoudregime. Dat bedoel ik tevens niet verkeerd hoor 😊, maar ook dat is voor hun anders dan wat ze gewend waren.

Misschien nog een tip: Puur qua smaak, maar vind je die soort duikershelm leuk op de voorgrond?

Gr. Ed
 
Hallo Ed, wacht inderdaad gewoon af. Gisteren wederom het water ververst en dat ga ik de komende weken nog wel om de twee/drie dagen doen.
De duikershelm? Tja, gekregen van de kids... Moet ik hem er toch ook inzetten? De vissen vinden hem wel leuk volgens mij ;)
 
Inmiddels al weer een tijdje verstreken sinds mijn laatste berichtje... Het gaat best goed met het aquarium, de waarden blijven mooi gelijk en ik ververs de helft van het water om de drie dagen. Helaas blijven de vissen nog wel onderin, dus drijvend voer kan ik ze (nog) niet geven. Ze eten het andere voer overigens ook goed, binnen een paar minuten is alles op. Nu is er wel één vis die continu achter de anderen aan zwemt, waarschijnlijk een mannetje. Als ze ook maar iets in zijn buurt komen worden ze weggejaagd. Op de tweede foto kun je zien welke vis dit is. Ik zit eraan te denken binnenkort ook diepvriesvoer te geven, is één zo'n diepvriesblokje per week dan voldoende?
 

Bijlagen

  • aqua.png
    aqua.png
    1.9 MB · Weergaven: 171
  • vis.png
    vis.png
    1.7 MB · Weergaven: 164
Begint een mooi geheel te worden. Qua diepvriesvoer kan je meer geven hoor. Ik zit zelf op 1 blokje per dag momenteel, gaf altijd 2 blokjes per dag maar de vriezer van de zaak waar ik mijn diepvriesvoer haal is nog steeds stuk 😅. Daarom ben ik tijdelijk een blokje minder gaan geven. Vooral als je uiteindelijk jongen wil is diepvriesvoer wel van belang.

Puur even qua info wat ik doe, natuurlijk geen graadmeter voor jou situatie maar geeft je wel een idee.

Gr. Ed
 
Momenteel begint de bruine alg toch wel behoorlijk de overhand te krijgen, ondanks dat ik de helft van het water om de 2 a 3 dagen ververs. De verlichting is 10 uur per dag aan. Kan dit kwaad en hoe kan dit ontstaan?
 

Bijlagen

  • alg.png
    alg.png
    2 MB · Weergaven: 136
Momenteel begint de bruine alg toch wel behoorlijk de overhand te krijgen, ondanks dat ik de helft van het water om de 2 a 3 dagen ververs. De verlichting is 10 uur per dag aan. Kan dit kwaad en hoe kan dit ontstaan?
Geachte ,
Ik vind het wel iets hebben , ik zou het gewoon zo laten en niets aan doen , soms kan een bak er gewoon erg knap uitzien onder alg , Malawi zal ook wel profiteren van bijgaande algsoorten ...
 
Dit kan geen kwaad, mogelijk kan je al terug van 3 waterwissels naar 2 voor de komende week om de week erna op 1x p/w uit te komen als een standaard. Heb je een nitriet en nitraat setje? Dit zijn eigenlijk de belangrijkste meetsetjes voor Malawi bakken.

Gr. Ed
 
Dank voor de reacties.
Met betrekking tot de verlichting heb ik gelezen dat Malawi cichliden niet zo van fel licht houden. Is het misschien een idee in plaats van de standaard 2 leds er eentje uit te halen?
Wellicht is dit ook nog positief voor de algen? Op de foto zie je welke verlichting ik nu heb...
 

Bijlagen

  • licht.JPG
    licht.JPG
    29.3 KB · Weergaven: 116
Als dat de standaardverlichting is van Juwel (ik denk het wel) dan kan je daar volgens mij niet een individuele lamp van weghalen. :unsure: Lukte destijds bij mijn Rio in ieder geval niet, door de manier waarop ze bedraad zijn.
 
Oke, dan laat ik het eerst nog maar even zo, of ik kan eens op zoek gaan naar andere lampen die iets donkerder kleuren. Wellicht is dat ook nog mooier...
Ik heb nog één ander vraagje: Zou een bruissteentje nog een toevoeging zijn voor deze cichliden of hebben ze dat liever niet?
 
Het kan even een zoektocht zijn hè, naar wat voor jouw omstandigheden het fijnst is. :)

Voor wat betreft het bruissteentje: zonder zuurstofmeter is het moeilijk te zeggen. ;) Je kunt er sowieso een plaatsen, maar het misschien wel makkelijker om een filteruitlaat te hebben die het wateroppervlak goed beroert (die golfjes creëert). Daarmee bereik je ongeveer hetzelfde effect. Dat geeft ook minder herrie en bellenlelijkheid. ^^
 
Hallo Gino88, dank voor je reactie. De filteruitlaat van de Juwel Rio beroert het wateroppervlak heel behoorlijk. Misschien wel te veel en is dat de reden dat de vissen nooit bovenin gaan zwemmen? Ik heb de uitlaat omhoog staan, dat lijkt me toch de beste optie?
 
Ik moet je eerlijk zeggen dat ik te weinig verstand heb van jouw Afrikaanse cichliden om te weten hoe belangrijk voor hen de bovenlaag is. Maar ik denk dat je het nu heel goed doet! Die Juwel-pompen zijn meestal niet al te sterk (vergeleken met wat er uit potfilters kan komen) en ik denk dan ook dat dit wel prima is. :)

Maar wij kunnen de bak natuurlijk niet zien zoals jij hem ziet. Is het evt mogelijk om een kort filmpje te maken waarop die uitstroom en de bak zelf te zien zijn? Misschien is het dan net wat beter in te schatten nog.
 
Je geeft aan dat je flink wst waterbewiging bovenin hebt. Dat is juist goed, des te meer zuurstof uitwisseling met je water. Teveel stroming bij Malawi en Tanganyika cichliden komt eigenlijk niet voor. Let wel; naar formaat aquarium, moet geen compleet gofslagbad zijn waarbij je vissen in een hoek gedrukt worden en er niet meer uit kunnen 😉.

Zuurstof/luchtpompje is niet van toegevoegde waarde. Los van de herrie, geven die bellen continue een verstoring in je bak.

Het kan echt wel even duren voordat de vissen genoeg gewend zijn en komt nog bij dat ze jong zijn. Ze blijven dan automatisch meer bij de stenen qua veiligheid. Puur natuurlijk instinct.

Lekker genieten zou ik zeggen en wekelijks onderhoud plegen 👍.

Gr. Ed
 
Dank jullie beide voor de reacties. Ik heb een klein filmpje gemaakt om de filteruitstroom te kunnen zien...
 

Bijlagen

  • filmpje.avi
    11.9 MB · Weergaven: 236
Wow wat zijn die vissen druk. 😂

Dank je voor het filmpje. Ziet er goed uit vind ik! Prima stroming.
 
Wow wat zijn die vissen druk. 😂
Ja, als ze te eten krijgen zijn ze ook niet zo bang meer... :rolleyes:
 
Ziet er prima uit 👍
 
Inmiddels alweer bijna een maandje verder. De vissen blijven nog steeds onderin, maar waar ik me toch vooral een beetje aan stoor is de alggroei. Zelfs het zand wordt nu helemaal groen. Ik ververs momenteel 1x per week het water (ongeveer 60 tot 70 procent).
Heeft deze algengroei er vooral mee te maken dat ik vrijwel geen planten heb en/of is hier verder echt niets aan te doen?
 

Bijlagen

  • 2.jpg
    2.jpg
    298.7 KB · Weergaven: 133
Wow dit is wel erg extreem.

wat voor verlichting heb je boven de bak en hoe lang staat deze per dag aan?
 
De standaardverlichting van Juwel die bij het aquarium zat (Juwel Rio 125). Deze heb ik 10 uur per dag aan en 14 uur per dag uit...

1624636792923.png
 
Ik moest ook gelijk denken aan jouw verlichting. Je algen bubbelen zelfs, zo goed doen ze het. ;) De verlichting zou daarnaast een rol kunnen spelen bij het "binnen houden" van je vissen...

Van mijn Rio (240) was de standaardverlichting ook best fel. Niet echt makkelijk mee te werken als je weinig onderhoud aan je bak wilt hebben. Weinig/geen planten hebben betekent dat licht + voeding volop voor algjes beschikbaar is.
 

Terug
Bovenaan