Insecten uit de tuin voeren?


Eco Creations

Well-known member
Lid geworden
23 maart 2018
Berichten
845
Leeftijd
35
Locatie
Heerlen
Vanochtend had ik een aantal zwarte mieren bij de schuifpui rondlopen die mijn dochter van 2 vrolijk plat stond te trappen 😅
En terwijl ik ze in de vijver wilde gooien, bedacht ik me 'waarom niet in het aquarium?' Dus ik heb eerst wat zoekwerk verricht op internet. Zowel om te kijken of er meer mensen zijn die dit uitproberen en ook om te kijken wat vissen zoal in de natuur naar binnen werken.

Ik las dat veel tropische vissen, met name tetra's insectivoren zijn. En juist deze vissen halen essentiële vetten uit insecten die ook invloed hebben op kweek en de kwaliteit van eitjes.
1652094968145.png


Ook las ik dat mieren en vliegen prima aan een Betta gevoerd kunnen worden (en dan waarschijnlijk ook aan andere vissen).
1652095214102.png


Deze website thesprucepets (klik) moedigt mensen zels aan om met een plastic pot struiken en bomen langs te gaan en zelfs met een schepnet de beken en vijvers af te gaan, dat lijkt me dan weer niet zo'n heel goed idee i.v.m. allerlei ongewenste (micro-)organismen.

Ook kwam ik mensen tegen die bijvoorbeeld (schoongespoelde) aardwormen voeren. Sommigen hebben kennelijk zelfs een (micro)worm 'farm' opgezet 😂😝
Maar ook meelwormen, kakkerlakken en krekels schijnen een optie te zijn.

In de natuur staan er ook verscheidene insecten op het menu. Dus ik vroeg me af of iemand hier daar ervaring mee heeft of juist bepaalde bezwaren tegen heeft en waarom? Welke insecten zijn veilig en welke niet?
 
Hallo, geen ervaring met mieren voeren, maar ga er simpel vanuit dat deze op het water oppervlak kunnen lopen en zo ook weer de bak uit kunnen verlaten, lijkt mij dat je daar niet op zit te wachten.
Krekels en kakkerlakken zijn min of meer voor de ' lopende reptielen" toch, kan mijzelf niet of nooit voorstellen om deze ( de kakkerlakken) in huis te hebben, laat staan voeren.

Wat dan wel, voorheen had ik een aquarium waar ook een grote school bijlzalmen in verbleef, en die voerde ik met fruitvliegen.

Als ik dan op een gegeven moment een pot vol ontwikkelde fruitvliegen had, zette ik het bakje 2 minuten in de diepvries en daarna gingen de dode vliegen weer in een nieuw plastic potje.

Bijlzalmen hebben de prettige eigenschap om alles wat op het watervlak beweegt waar te nemen, en zo zijn er nog wel meer vissen die slim omhoog kijken en het wateroppervlak bekijken.De dode fruitvliegen die aldus op het wateroppervlak dreven werden zeer snel door de bijlzalmen waargenomen, en opgegeten.

Zo zullen er na ondervinding wel meer vissen zijn die net als de bijlzalmen dit gaan ontdekken, maar dat is om uit te proberen.
 
Momenteel pak ik hier uit de tuin alle huisjesslakken voor de malawicichiden.
De guppen eten gekookte brandnetels incluis wat luisjes en een enkele rups, totaal conserveringsmiddelvrij
1652106841163452786787.jpg
goeie fotos ben ik niet geduldig of uitgerust voor.
 
Binnen de kogelvissen-houders zijn dit soort dingen eigenlijk wel heel normaal. Aardwormen (compost- en regenwormen) worden bijvoorbeeld veel gevoerd. Maar ook bladluizen, krekels, sprinkhanen, pissenbedden. Ook diverse soorten slakken worden veelvuldig gecultiveerd (zowel "tuinslakken" als voor de grote soorten Afrikaanse reuzenslakken). Qua wormen bijvoorbeeld ook wel grindals en enchytreeën. Meelwormen bevatten erg veel chitine en scoren niet zo hoog qua "verteerbaarheid".

In de regel wordt wel gesteld dat zelf cultiveren verstandiger is om te voorkomen dat je voerdieren toch toxines meedragen. Maar dit hangt ook weer af van hoe je woont en waar je ze vangt/vandaan haalt.
 
Ik gooi alle ongedierte in huis ook vaak in het aquarium.
Ze vinden het vaak nog leuk ook.

Een bromvlieg gaat er ook in. En als je zorgt dat die vlieg nog halflam beweegt, is het helemaal feest.
 
Ik heb sowieso materiaal om micro worm te kweken besteld. Maar ben nog steeds nieuwsgierig wat ik eventueel als variatie uit de tuin kan toevoegen.

Dus mochten er nog meer voorbeelden zijn, laat het ajb. weten 😁
 
In de regel wordt wel gesteld dat zelf cultiveren verstandiger is om te voorkomen dat je voerdieren toch toxines meedragen. Maar dit hangt ook weer af van hoe je woont en waar je ze vangt/vandaan haalt.
Ja klopt, op internet en reddit werd dit ook bevestigd. Lijkt me ook lastig om uit te sluiten, zelfs al haal je iets uit de tuin, is het onmogelijk te achterhalen waar zo'n beestje candaan komt..
 
Ja klopt, op internet en reddit werd dit ook bevestigd. Lijkt me ook lastig om uit te sluiten, zelfs al haal je iets uit de tuin, is het onmogelijk te achterhalen waar zo'n beestje candaan komt..
Ja klopt, in veel gevallen in woonwijken bv weet je nooit wat je buren eventueel wel aan allemaal giftige meuk in de tuin gebruiken.
 
Goudvissen zijn helemaal gek van alles wat zich op het wateroppervlak begeeft. Ik zie ze regelmatig zelfs boven het vijveropppervlak uitspringen om een voorbijvliegende mug of zo te vangen.
Binnen voer ik regelmatig wat slakjes uit mijn slakkenbak aan de muisbotia.
En als ik in huis een vlieg vang, gaat ie het aquarium in. Maar ook een kleinere regenworm die ik in de tuin tegenkom, wordt gedoneerd.

Ik ben van plan om na de verhuizing een vlindervis aan te schaffen en dan zal alles wat kruipt in de nieuwe tuin voor hem/ haar zijn. Vliegende insecten leggen grotere afstanden af, maar kruipers blijven min of meer in hetzelfde gebied, dus ik denk niet dat je daarbij bang voor gif hoeft te zijn.
 
Ik stond mij hetzelfde af te vragen bij mijn regenton. Daar zwemt van alles in rond, voornamelijk muggenlarven. Zou je die veilig aan je vissen kunnen geven? Er is altijd iets van een risico natuurlijk maar ik vraag me af hoe groot dat is. De buren gebruiken geen gif volgens mij.
 
Ik stond mij hetzelfde af te vragen bij mijn regenton. Daar zwemt van alles in rond, voornamelijk muggenlarven. Zou je die veilig aan je vissen kunnen geven? Er is altijd iets van een risico natuurlijk maar ik vraag me af hoe groot dat is. De buren gebruiken geen gif volgens mij.
Ik zou dat niet doen, niet vanwege de muggenlarven, maar het risico dat ik algencellen en libellenlarven meeneem is me te groot.

Heb laatst zelfs een zakje daphnia in de vijver gedaan omdat er iets anders bij zat waarvan ik dacht dat het een libellenlarve was.
 
Zojuist twee kleine kweekjes van microwormen binnengekregen. Om ze te voeden hebben ze een bron van zetmeel nodig. De bacteriën die hier in ontstaan worden door de micro wormen (Panagrellus redivivus) gegeten.

Ik heb gekozen om havermout te gebruiken, deze wordt met een verhouding 1/3 havermout en 2/3 water gemixt tot een papje, dat vervolgens in de magnetron gaat om mogelijke sporen van schimmels te doden.

Uiteindelijk eindig je dan, door verdamping, met een stevige brei waar een lepel rechtop in moet kunnen blijven staan.
20220511_171036.jpg


Daarna de mix verdelen over potjes, het liefst 3 of meer om de kans van succes te vergroten, mocht een lading slecht worden.
20220511_171840.jpg


Daarna laat je de havermout afkoelen, want microwormen kunnen slecht tegen temperaturen boven de 25 graden. Sommigen mixen gist door het mengsel om het proces te versnellen, maar ik kwam ook bronnen tegen die succes hadden zonder.
Ik heb ervoor gekozen het zonder te doen.

En na zo'n 30 min afkoelen kunnen de microwormen worden verdeeld en opgeborgen op een koele en donkere plaats.
20220511_175443.jpg


En nu is het wachten, na zo'n 3 á 4 dagen zouden de eerste wormen tegen de rand moeten zitten, die dan geoogst kunnen worden met een penseel of lepeltje.

De kweek kan in leven worden gehouden door er elke week even in te roeren en af en toe wat nieuwe havermout toe te voegen als het te waterig wordt.
Somme kweken kunnen wel een jaar draaien voordat er een nieuwe opgestart moet worden met een deel van de oude wormpjes.
 
Ik heb het ook ooit gebruikt maar vond dat het na een week altijd zo ging stinken.
 
Geen insect, maar Asellus Aquaticus, een detritovore kreeftachtige die van nature de bodem van allerhande wateren bevolkt, is dubbel goed voor je bak.

Ze houden de bodem van je aquarium schoon, en vormen een lekkere snack voor je visjes.

Worden niet veel verkocht maar een flinke schep in de blubber onderin de vijver geeft meestal een berg van de beestjes. Wel eerst in quarantaine doen uit overweging voor parasieten e.d., natuurlijk.

Voor de terrariumhouders onder ons: Zie ze als de springtails van de aquariumhobby.
 
Laatst bewerkt:
Hoe isoleer je die beestjes van de troep waar ze in leven? Ik vind het niet zo'n goed idee om halfvergane vijverblubber in mijn bak te storten.....
 
Ik heb ze van de blubber gescheiden door de hele boel in een fijnmazig vergiet te storten en de blubber uit te spoelen. Dan gewoon voorzichtig tussen duim en wijsvinger de beestjes er uit plukken. Is even priegelen.

In een apart bakkie doen met wat plantenresten. Steen er op dat de planten niet drijven, anders kan het zijn dat ze er niet bij kunnen.

Paar weken dagelijks water verversen tot de quarantaine over is. In het aquarium toevoegen.
 
Worden die niet heel snel opgegeten want in dat geval is het een hoop werk.
 
Worden die niet heel snel opgegeten want in dat geval is het een hoop werk.
Hangt er van af. In principe graven ze zich overdag in en komen ze enkel in de avond en nacht tevoorschijn. Misschien moet je ze even de tijd geven door de vissen apart te houden tot ze zich ingegraven hebben.
Sowieso lijkt het mee een goed idee een groter aantal toe te voegen om de kans op totaal verlies te verkleinen. Twintig stuks of zo.
 
Ik heb overtuigde vleeseters als maanvissen(6), corydorassen(7) en keizertetra's(13). Hoeveel van die waterpissebedden zou ik dan moeten toevoegen om te zorgen dat ze zich zelf in stand houden?
 
Kan ik geen uitspraak over doen. Ik voeg ze zelf toe voor de vis er in gaat. Ik ga er van uit dat als je ze s'nachts toevoegd als de vissen niet actief zijn de waterpissebedden het best zullen redden, maar elke bak is anders, dus je weet nooit. Uit de vijver is gratis, dus wat maakt het ook uit als ze allemaal opgepeuzeld worden? ;)
 
mieren worden zelden erg goed gegeten, hier worden ze wel gepakt maar net zo snel weer uitgespuugd. Zelfs echte insecteneters als halfsnavels blieften ze niet.
bladluizen zijn wel erg geliefd als voer, (erwtenluis kun je ook zelf kweken) als je grotere vissen hebt die goed van het oppervlakte eten zal het meeste weideplankton wel naar binnen gaan. Nadeel is nou eenmaal dat het meeste vliegt en dus gemakkelijk ontsnapt.

wat dat betreft kun je beter waterbeestjes vangen, zoals muggenlarven, watervlooien, waterpissenbedden, vlokreeftjes, slingerwormen etc. Torren, kevers, wantsen, platwormen en libelle larven zijn geen goed voer maar ook gemakkelijk te herkennen.
 
Geen insect, maar Asellus Aquaticus, een detritovore kreeftachtige die van nature de bodem van allerhande wateren bevolkt, is dubbel goed voor je bak.

Ze houden de bodem van je aquarium schoon, en vormen een lekkere snack voor je visjes.

Worden niet veel verkocht maar een flinke schep in de blubber onderin de vijver geeft meestal een berg van de beestjes. Wel eerst in quarantaine doen uit overweging voor parasieten e.d., natuurlijk.

Voor de terrariumhouders onder ons: Zie ze als de springtails van de aquariumhobby.

Nog nooit van gehoord, maar ben wel erg nieuwsgierig! Lijken me nuttige beestjes, ik heb nog een klein plastic 'transport' bakje staan. Denk dat ik ga proberen om daar een kweekje in quarantaine te zetten.

Dadelijk eerst maar eens wat bladeren uit de vijver scheppen...
 
mieren worden zelden erg goed gegeten, hier worden ze wel gepakt maar net zo snel weer uitgespuugd. Zelfs echte insecteneters als halfsnavels blieften ze niet.
bladluizen zijn wel erg geliefd als voer, (erwtenluis kun je ook zelf kweken) als je grotere vissen hebt die goed van het oppervlakte eten zal het meeste weideplankton wel naar binnen gaan. Nadeel is nou eenmaal dat het meeste vliegt en dus gemakkelijk ontsnapt.

wat dat betreft kun je beter waterbeestjes vangen, zoals muggenlarven, watervlooien, waterpissenbedden, vlokreeftjes, slingerwormen etc. Torren, kevers, wantsen, platwormen en libelle larven zijn geen goed voer maar ook gemakkelijk te herkennen.
Op zoek gaan naar de eitjes van de mieren 😉
 
Ben 2 uur en 4 schepnetten aan bladafval verder, ik dacht er zelfs een te hebben gevonden! Maar heb er alleen een vuil terras, een kleine dode pissenbed en een beetje rugpijn aan overgehouden 😅

Overigens wel 3 libellen larven eruit gehaald, de rotzakken 😬

De vijver lijkt waterpissenbed arm te zijn, of ik heb te slechte ogen.
 
Hier verdwijnt er van alles vanuit de tuin de bak in:
Regenwormen
Alles wat in stilstaand water (emmer) leeft, drijft of zwemt
Doodgeslagen vliegen/muggen.

Is altijd een feest als er iets levends de bak in gaat.
Ik zeg: wat de natuur je bied, dat koop je niet.
 

Terug
Bovenaan