Malawi in Juwel Vision 450 van poecillia


P

poecillia

Guest
Ik heb sinds kort de aquarium hobby weer opgepakt en heb inmiddels twee Juwel Vision 450 aquariums. De eerste bak heb ik in een logeerkamer staan en dient als kweekbak. Deze is snel en spartaans ingericht met alle apperatuur in het zicht. In de bak zwemt een kweekgroepje Pseudotropheus Saulosi met jongen.
IMG_20200401_143921.jpg


Na de verhuizing hadden de moeders de jongen in hun bek los gelaten. Die heb ik in een klein kweekbakje onder gebracht dat in het aquarium drijft. Verdwijnen ze niet in het filter en kan ik ze specifiek voeren. In deze bak zitten momenteel 3 filters: de tetra bioflow XL en twee Tetra potfilters. Zo hou ik het filtermedium 'levend' waardoor ik straks in het tweede aquarium minder opstarttijd heb. Fijn om alvast een aquarium te hebben draaien. Ik ken mezelf en zo is in ieder geval de behoefte aan vissen voorlopig gestilt. Dat voorkomt dat ik bij de inrichting van de tweede bak te snel wil :)

De tweede bak komt in de woonkamer en daarvan wil een mooie Malawi bak maken, met flinke rotspartijen en een grillige achterwand. De apparatuur moet onzichtbaar zijn. Wat ik verder mooi vind qua dieptewerking is een stukje blauw in de achterwand tussen de rotsen dat de suggestie van een doorkijkje tussen de rotsen wekt. Ik wil het aquarium relatief donker houden met als zand JBL Sansibar dark en donkere stenen. Ik heb het tweede aquarium nog niet in bezit maar ben wel alvast bezig met experimenten met het zelf maken van stenen van piepschuim en tegellijm. Ik heb ook al epoxy de stenen inert te maken. De grotere stenen hang ik op aan touw zodat ik ze makkelijk van tegellijm kan voorzien. Daarna spons ik ze zodat de structuur natuurlijk wordt.
IMG_20200401_144110.jpg

De droogtijd is in onze koude garage toch wel enkele dagen. Verder hebben de grote stenen nog steeds drijfvermogen, dus moet ik nog een keer. Ik ben daarom gaan kijken naar alternatieven. Ik heb een flinke partij breuksteen die helaas niet de goede kleur heeft en vermoedelijk veel ijzer en kalk bevat. Ik heb daarom een experimentje gedaan om deze stenen met donkere verf in te smeren.
IMG_20200401_144032.jpg

De stenen zijn wel erg donker geworden, volgende keer moet er meer wit bij. Ook deze stenen wou ik na verven in de epoxy zetten.

Dan de achterwand. Die wordt zeer grillig met overhangende stenen en alle apparatuur volledig weggewerkt. Ik heb eerder een dergelijke achterwand gemaakt en dat is veel werk, maar kan een mooi resultaat opleveren. Ik wil nu een stapje verder gaan en ook een flink binnenfilter integreren in de achterwand met overhangende steen. Ik heb een plaatje gemaakt in powerpoint om het idee helder te maken.
filter.jpg


Dit is natuurlijk een flinke klus, maar lost twee problemen op: Ik ben niet zo weg van de Tetrafilters die nogal wat lawaai maken en niet zo hard doorstromen, ook nadat ik ze heb schoon gemaakt. Verder heb ik bij een overhangende rots, als ik deze van piepschuim maak teveel drijfvermogen. Die rots moet daarom sowiezo hol zijn of verzwaard worden. Dan kan ik er net zo goed een filter van maken. De aanpak is als volgt: Ik bouw de rots grof op van piepschuim en hol deze uit. Ik lamineer de binnenkant met glasvezel en epoxy waarbij ik zorg dat het geheel ook goed aan de wanden vast zit. Vervolgens werk ik de buitenkant af met tegellijm, verf en epoxy. De pomp (wordt waarschijnlijk een Juwel Eccoflow 1000) trekt het water onder uit het filter en laat het langs de verwarming stromen waarna het met flinke kracht naar buiten stroomt. Ik wil twee gecamoufleerde ingangen maken, aan de oppervlakte en op een diepe plaats waarbij ik tussen deze twee ingangen kan varieren.

Tot zover mijn startpost hier. Ik hoor graag jullie opmerkingen en advies.
 
Groots plan! Ben benieuwd wat je ervan gaat maken. Eenmaal alles weggewerkt is het dan nog wel mogelijk om de leidingen schoon te maken indien nodig?
 
Ben benieuwd! heb je wat close-ups van je Chindongo's? (pseudotropheus is de oude benaming :))
 
Groots plan! Ben benieuwd wat je ervan gaat maken. Eenmaal alles weggewerkt is het dan nog wel mogelijk om de leidingen schoon te maken indien nodig?
Onderhoud moet ik uiteraard rekening mee houden, geldt ook voor filter zelf. Overigens zijn er weinig leidingen.
 
Ik ben begonnen met het binnenfilter. Gisteren een pomp gekocht en voor deze Sicce gekozen.
IMG_20200403_074658.jpg

Getest in een emmer pompt deze ongeveer 10 liter in 25 seconden. Dat is meer dan de Juwel. Niet helemaal geluidloos, maar als je contact geluiden vermijdt acceptabel. De pomp komt nu onderin het filter te staan. Ik heb inmiddels een mal gemaakt waar ik het filter tegenaan bouw.
IMG_20200403_072720.jpg

Op de voorgrond de eerste contour van het filter waar ik de rotsen omheen vorm. Vandaag haal ik het aquarium.
Volgens mij hoort dit topic onder 'zelfbouw projecten'. Wat mij betreft mag moderatie het verplaatsen.
 
Inmiddels heb ik mijn tweede Juwel Vision binnen, ditmaal in beuken. Nu totaal 3 meter aquarium in huis. Het was de bedoeling dit aquarium in de woonkamer te plaatsen, maar mijn vrouw besliste anders. Het donkere hout was mooier in de woonkamer en de blankhouten versie moest maar in de logeer/hobbykamer. Dat betekende wel dat ik de inhoud van de net ingerichte bak moest omzetten en veel gesleep met de zware aquariums. Een heel weekend hard werken, maar het is gelukt. De vissen zwemmen nu in de blankhouten bak en ik ben begonnen met de filterconstructie voor de bak in de kamer. Hieronder een foto van het in elkaar gelijmde piepschuim en de nieuw ingerichte bak op de achtergrond.

IMG_20200406_173814.jpg


Ik ben vanavond bezig geweest met het vormen van het piepschuim voor het filter. Ik heb de contouren van de stenen gemaakt en de binnenkant van het filter zo groot mogelijk gemaakt.
Na het wegsnijden van het materiaal heb ik dit met een brander nog verder vergroot waarbij het zachte piepschuim een hard laagje krijg. Daarbij is wel een gaatje ontstaan, maar dat krijg ik wel weer dicht. De binnenkant is daardoor wel wat onregelmatig geworden. Ik denk dat het lastig wordt om de binnenkant met glasweefsel te bekleden. Ik heb verder de onderwater invoer aangebracht en een pijp gelijmd die het water naar boven leidt.

IMG_20200406_205215.jpg
 
De afgelopen dagen weer wat klusjes en experimenten gedaan. Het stuk schuimplastic dat het filter gaat worden moest verstevigd worden. Ik heb het daarom ingesmeerd met epoxy.
IMG_20200408_112025__01.jpg

Het schuimplastic is nogal onregelmatig geworden. Ik kon daardoor geen glasvezel gebruiken en het nam nogal wat epoxy. Hier ook goed de overloop te zien, gemaakt van de bodem van oud Eheim filter. Misschien wat te grof voor jonge vis, maar kan er wel een plukje wol voor plaatsen. Hoogte zo goed mogelijk gepast, maar blijft een beetje gok of doorstroom van beneden en boven zo voldoende is.

Verder als test ook nog wat stenen in de epoxy gezet. Deze stenen heb ik met een muurverf mix behandeld, dezelfde kleur als die ik wil gebruiken voor de achterwand. Ik zie vaak achterwand en stenen verschillende kleuren hebben wat ik niet mooi vindt.
IMG_20200408_112843__01.jpg


IMG_20200410_095842.jpg


In het water raken de stenen de epoxy glans kwijt, maar als je de epoxy laag te dik maakt zie je dat toch nog wat. Als ze bealgen is dat weg natuurlijk. De bedoeling is grijze stenen, maar ik kies voor een iets warmere kleur voor het eindresultaat.

Na het drogen van de epoxy heb ik ervoor gekozen om beide kanten van het filter in de tegellijm te zetten. De tegellijm die ik gebruik kan overweg met elastische ondergrond, maar droogt zeer langzaam (een dag of drie minimaal). Dat schiet niet erg op als meerdere lagen nodig zijn. Hieronder de aquariumkant van het filter met overhangende steen.

IMG_20200410_095052.jpg

Dit is de binnenkant van het filter waar ik de tegellijm gebruik om de binnenkant vlak te krijgen.
IMG_20200410_095020.jpg

Als dit goed droog is kan ik een nieuwe epoxy laag opzetten en kan ik gaan denken aan montage in het aquarium. Ik lijm de kopse kanten voorlopig met siliconenkit. Daarna gebruik epoxy en glasvezel matten om het geheel goed aan het glas te bevestigen. Als dit in het aquarium zit kan ik de koker/uitloop waarin de verwarming komt construeren. Verder moet er nog een rooster boven de pomp komen. De afwerklaag tegellijm en de rest van de achterwand volgen daarna.
 
Vandaag bezig geweest met de andere kant van de achterwand. Ik wil een keienhoop simuleren. Daarom een 3D constructie gemaakt van piepschuim en deze in het aquarium gelijmd.
IMG_20200411_185359.jpg

Ik maak me zorgen om het drijfvermogen van het piepschuim. Ik moet hier en daar fixeren of verzwaren. Verder komen er nog echte stenen op te liggen. Maar die moet ik wel kunnen verwijderen om bijvoorbeeld vissen te kunnen vangen.

Bij het bewerken van het oppervlak met een brander vloog een stuk in de fik. Ik kon het met veel moeite uit krijgen. De holte smeer ik wel weer dicht met tegellijm.
IMG_20200411_160535.jpg
 
Weer een paar stapjes genomen met de paasdagen. Ik heb de filterrots ingelijmd, versteviging aangebracht en de omliggende rotsen gemaakt van piepschuim.

IMG_20200413_193019.jpg


Verder ben ik bezig met de uitloop van het filter. Deze heb ik gemaakt van reepjes tegel die ik met siliconenkit aan elkaar lijm.

IMG_20200413_193045.jpg

De pomp onderin het filter pompt straks het water omhoog door het pijpje waarna het water langs de verwarming naar rechts het aquarium in stroomt. De schoonheidsprijs zal het niet winnen, maar ik denk wel dat het het functioneel is.
 
Zolang je er van de voorkant mooi tegenaan kijkt, is er niks aan de hand toch. Lang leve de kap van een aquarium!
 
De afgelopen tijd ben ik druk met tegellijm in de weer geweest. Steeds batches van 2-3 kg aanmaken en dat verwerken op de de piepschuim achterwand. Hieronder de huidige situatie.
IMG_20200426_154011.jpg

IMG_20200426_154126.jpg

Er is ongeveer 35 kg tegellijm verwerkt. Ik hoop dat het voldoende is om stevigheid en gewicht te geven aan het drijfvermogen van het piepschuim. Voor de zekerheid heb ik rechts nog een aluminium strip in de tegellijm verwerkt die omhoog komen voorkomt.

Volgende stap als de tegellijm goed droog is is het schilderen van de stenen. Daarna komt er epoxy op.
 
De stenen zijn geschilderd en er is een laag epoxy aangebracht.
IMG_20200502_145816.jpg
IMG_20200502_145807.jpg
Lekker knoeiwerkje en een race tegen de potlife om de epoxy goed in alle hoekjes aan te brengen.

Ook de stenen die ik wil gebruiken zijn geschilderd en in de epoxy gezet.
IMG_20200502_145952.jpg
Het filter heb ik van binnen ook in een paar lagen epoxy gezet en met glasmatjes nog extra tegen het glas geplakt.
IMG_20200502_145836.jpg

Ondertussen twijfel ik over het visbestand. Ik ging voor Malawi, Mbuna en de bak is daarvoor ingericht met veel rotsen en schuilplaatsen. Maar ik voel me toch ook wel aangetrokken tot Tanganyika. Ik kan een groep Tropheus krijgen, maar eigenlijk vind ik het aquarium daar net wat te klein voor.
 
Laatst bewerkt door een moderator:
Ik ben bang dat ik het verknoeid heb. Het probleem is de geschilderde laag. Daarvoor heb ik muurverf gebruikt omdat dat een steenachtige uitstraling had. Deze muurverf is niet watervast, maar ik dacht dat ik hem goed zou kunnen insluiten met epoxy. Dat blijkt een probleem te zijn. Hieronder twee foto's wat er gebeurt als de epoxy laag te dun is.

IMG_20200507_073352.jpg


IMG_20200507_073715.jpg


De eerste foto is een testje in het aquarium op de bodem waar ik twee lagen epoxy heb gebruikt. Als ik hier wat water op laat staan vormt zich vrij snel een witte laag onder de epoxy. De tweede foto is een foto van een teststeen met één laag epoxy. Op plaatsen waar de epoxy laag dun is of beschadigd lost het water de verf op en dit wordt zelfs naar buiten geperst.

Ik kan natuurlijk meer lagen epoxy aanbrengen. Daarmee kan ik 95 of misschien wel 99% waterdicht krijgen. Maar de structuur van de rotswand is erg onregelmatig en er zijn hoekjes en kieren waar ik heel slecht bij kan. Er zullen plaatsen zijn waar ik niet de juiste laagdikte krijg of op den duur water via de achterkant de verflaag bereikt. Overigens is de laatste laag epoxy al weer 4 dagen oud wat te oud is voor goede hechting van een nieuwe laag.

Ik zie helaas geen oplossing om de rotswand te redden. Spijt natuurlijk van die ondoordachte verfkeuze en het werk dat er in zit. Ik zie eigenlijk geen andere oplossing dan de hele wand met alle verfresten te verwijderen. Gezien de sterkte van de laag epoxy en tegellijm wordt dat een beproeving. Wat resteert is dan een wand met veel lijmsporen. Misschien kan ik het binnenfilter redden, Dat heeft aan de binnenkant geen verf. Maar ik weet niet of ik zin heb verder te gaan met dit aquarium.
 
Wat jammer!! Ik volg je project met veel belangstelling, ik droom er van om zoiets ook nog eens zelf te doen. Goed dat je eerst getest hebt op teststenen, voorkomt een hoop ellende. Haarlak is iets wat in me op komt, maar dat zal niet watervast zijn. Is er niet een watervaste spuitbare optie beschikbaar?
 
Ik heb vandaag het aquarium gevuld omdat ik benieuwd was of het filter goed werkte. Tot mijn verrassing werkt het prima. Ik had verwacht dat de verhouding tussen water van onderen en van de oppervlakte getuned moest worden en dat de uitstroom aangepast zou moeten worden. Maar alles is goed in evenwicht en waterstroom is fors. Er is echter één probleempje. De Sicce pomp leek aardig stil, maar als ik die in het filterhuis plaats (ingekapseld in foam) is er toch een irritant gerammel. Ik heb wat experimentjes gedaan en het blijkt dat de pomp vrij in water stil is, maar dicht bij de rotswand rammelt. Het aantal witte plekken valt erg mee trouwens. Ik kijk het nog even aan. Slopen kan altijd nog.
 
Dit is de bak nu.
IMG_20200528_215045.jpg

Ik heb de moeilijke beslissing moeten nemen de rotswand af te breken en e.e a. Opnieuw op te bouwen. Inmiddels ben ik geswitcht naar Tanganyika. In de bak komt paracyprichromis, xenotilapia en julidochromis. Ik heb gemerkt dat ik deze rustige vissen prettiger vind dan de drukke mbuna's.

De vier lagen epoxy moeten nu eerst nog goed uitharden. Ik heb ook een nieuwe pomp, een Skimz. Ben benieuwd of die echt zo stil is.
 
Weer eens tijd voor een update. Inmiddels staat het aquarium in te draaien. Hieronder enkel foto's. Ik heb geprobeerd vanuit meerdere kijkhoeken diepte te creëren

IMG_20200609_213017.jpg

IMG_20200609_213059.jpg

IMG_20200609_213121.jpg

De inrichting met verticale elementen is vooral bedoeld voor Paracyprichromis Nigripinnis waarvan ik binnenkort een schooltje van iemand over neem. De zandbodem is bedoeld voor Xenotilapia Ochrogenys Kigoma en de rotspartijen voor Julidochromis Regani. Misschien nog een rustige slakkenhuiscichlide (Neolamprologus Brevis). Als planten hoornblad en Vallisneria. Het penningkruid hoort natuurlijk niet in een Tanganyika bak, maar ik vond het daar wat kaal.

Dan nog wat foto's van de techniek. De overhangende rots bevat een intern filter met flinke capaciteit waarvan het filtermateriaal uit de filters van een ander aquarium komt. Dit zijn met name lavakorrels als biologisch filter en een laagje filterwatten als mechanisch filter. Verder een zak actieve kool erop gelegd want je weet nooit. Dit filter bevat tevens de verwarming die in een goot op het filter ligt. Het geheel kan ik afsluiten met een plaat kunststof zodat de vissen niet in het filter kunnen komen.
IMG_20200609_212103.jpg

IMG_20200609_212311.jpg

Na veel testen is mijn keuze gevallen op de Jecod DCP 2500 die van alle geteste pompen (Sicce, Eheim, Skimz) veruit het stilste en bovendien het krachtigste en best instelbaar bleek. De pomp kan veilig op vol vermogen draaien maar dat verzet zoveel water dat de stroom wel erg sterk wordt wat bij deze vissen niet nodig is.

Tot slot heb ik ook nog de lichtkap aangepast. Het Juwel aquarium heeft afdekplaten die bestaan uit twee TL balken en drie kunststof plaatjes die lastig te monteren zijn. De TL balken gebruik ik niet en ik wil graag de platen snel kunnen verwijderen en terugleggen. Ik heb daarom twee afdekplaten van Polypropyleen gemaakt die ondersteund worden door een aluminium balk over de hele breedte van het aquarium.
IMG_20200609_213355.jpg


Ik ben nog niet tevreden over het licht, maar moet kijken wat de vissen en de bak het beste doet uitkomen. Het licht moet een beetje gedempt blijven. Zodra de vissen er zijn zal ik weer een update geven.
 
Mooi dat er vorderingen zijn. Ik snap de keuze van de 2 stenen in het midden, maar (wellicht persoonlijk) zijn er een beetje rare stenen voor als je het mij vraagt. Erg plat en lijkt wat onnatuurlijk zoals ze nu staan. Doet afbreuk aan de achtergrond
 

Terug
Bovenaan