Wat voor algeneter is dit?


L

Lisaxtiethoff

Guest
Hoi allemaal,

Ik heb sinds vorige week een 80 liter aquarium en daarbij heb ik 2 vissen overgenomen. Een hiervan is een algeneter en ik weet totaal niet wat voor soort algeneter is.

Van de week was ik in een dierenwinkel en diegene wist niet wat deze vis precies was, alleen dat het een L nummer is.

Net liep ik weer in een dierenwinkel en wilde wat vissen halen, en ik kreeg het met een medewerker over de algeneter. Diegene zei dat deze vis weleens oud kon zijn of een illegale vis die niet meer verkocht mag worden.

Dit maakt mij nu wel heel nieuwsgierig en wil graag weten wat voor algeneter/vis dit is.

Alvast bedankt,

Lisa.

IMG_1106.JPG


IMG_1113.JPG
 
Ik denk dat het een Gyrinocheilus aymonieri is.
Staat het plantje inmiddels al in de bodem?
Zie ook 2 sluierstaarten zwemmen dus zou in ieder geval geen vissen meer bijkopen hoor.
 
Hij lijkt er idd op! Dankjewel voor het noemen.
 
deze vis is echt geen Gyronocheilus. Deze vis is een echte koudwater-bewoner en heet Barbatula angorae bureschi, of wel de goud-modderkruiper.
Hij komt voor in Europa met als zwaartepunt Bulgarije. Wordt zo'n 9-10 cm en moet gehouden worden op 10-20*C.
Let op, deze vis eet GEEN algen maar eet eigenlijk alleen voedseldiertjes (en droogvoer voor chicliden)
Houdt van stromend en zuurstofrijk water.
 
@BigSmoke Weet je dat zeker? Als ik google dan zie ik dat ze bekdraden hebben wat deze toch echt niet heeft. Denk dat je te snel hebt gekeken, want een modderkruiper kan ik hier echt niet in herkennen! Lijkt me ook sterk dat deze in een dierenwinkel wordt verkocht, aangezien modderkruipers moeilijk te vangen zijn, door de geringe grootte. Een volwassen Gyrinocheilus aymonieri heeft een patroon dat ook veel egaler wordt na verloop van tijd.
 
100 % zeker de Gyrinocheilus aymonieri. Hij lijkt met alle respect helemaal niet op deBarbatula angorae bureschi. Zoals al is aangegeven moet het plantje uit het potje en de watten van de wortels af.
 
In het belang van de vissen zou ik nog wel wat duidelijkere foto's willen zien van alle bewoners. Ik vind de goudvissen er zo op het eerste gezicht niet goed uit zien. Vandaar mijn vraag.
 
Bigsmoke is zo stellig met zijn reactie dat ik bijna niet kan voorstellen dat hij ernaast zit want dan bega je toch wel een enorme blunder.
 
Ben ook benieuwd. Ik kan me natuurlijk ook vergissen, maar we zullen zien.
 
Is inderdaad een inschattingsfout mijnerzijds. Is dus GEEN Barbulata. Zuignap geeft daarvoor de doorslag, zoals hierboven al terecht opgemerkt.
Is een Gyrinocheilus maar gezien de donkerer buikpartij ben ik van mening dat het geen aymonieri is , maar een G. kaznakowi.
Lijkt ook wel logischer, mede omdat deze vis met goudjes wordt gehouden op lagere temperatuur ( 20-25* C) dan wat G. aymonieri fijn vindt ( 20-30*C)

Voor de rest zelfde gedrag als de G. Aymonieri.

Excuses voor de foute determinatie, maar ook BigSmoke is maar een mens! :oops:
 
Ik kom eigenlijk op alle sites die ik heb gezien waar beide namen genoemd worden tegen dat de kaznakowi een van de synoniemen is van de aymonieri. En dus de zelfde vis.
Dat ze hier bij goudvissen gehouden worden zegt helemaal niets over welke soort het is. Dat is maar net waar de eigenaar voor kiest. Aangezien de goudvissen in een veel te kleine bak gehouden worden denk ik ook niet dat deze "algeneter " bewust met de door jou genoemde reden in de bak is geplaatst. Ook is de bak te klein voor de Gyrinocheilus.
 
Dag rikkert,

De 2 soorten zijn beschreven en komen ook vrij endemisch voor ,zeker voor wat betreft de G. kasnakowi. Alleen al de geografische gegevens van beide (onder?) soorten wijken dusdanig van elkaar af, dat de G. aymonnieri niet kan overleven in het leefgebied van de G. kasnakowi. de gelegde eitjes kunnen bij de voor de G. kasnakowi "normale" temperaturen, namelijk niet of nauwelijks uitkomen.
 
Gyrinocheilus kaznakovi en Gyrinocheilus aymonieri zijn volgens zowel fishbase als de catalog of fishes synoniemen, oftewel dezelfde soort.
 
Lees aub de 1ste beschrjvingen van deze vissen. Het kan intussen wel vastgesteld zijn dat ze onderling zeer nauw verwant zijn, dat neemt echter niet weg dat ze verschillende leefgebieden hebben met elk voor hun leefgebied specifieke eisen die (helaas) niet overeenkomen.
 
Ik lees na een poosje zoeken op google, op 1 site na, overal dat het synoniemen zijn.
Op die ene andere site lees ik dat de Gyrinocheilus aymonieri waarschijnlijk nooit is ingevoerd, maar dat dat altijd de Gyrinocheilus kaznakovi is geweest. Hoe dan ook is mijn interpretatie dat we kunnen concluderen dat het 1 en de zelfde vis is.
 
Ik laat iedereen vrij in zijn mening. Ik ga echter toch liever af op de beschrijvingen van de toenmalige "1ste" ontdekkers, mede omdat deze ook het leefgebied en de wateromstandigheden vrij uitvoerig hebben beschreven. Daarom geef ik in een eerdere reply al aan, dat het misschien wel (genetisch gezien) dezelfde vissen zouden kunnen zijn, dat echter hun biotoop erg verschillend is. Dat kan duiden op een vissensoort die zeer tolerant is qua leefgebied en/of waterwaardes of op een vissensoort die door een geologische gebeurtenis is verdeeld in 2 populaties die beiden een heel andere leefomgeving bewonen. He tis immers wel zo dat de ene soort (vrijwel) alleen zwemt in het stroomgebied van rivieren die naar het noorden stromen en de andere voorkomt in rivieren die juist naar het zuiden stromen, gescheiden door bergmassieven.
 
Ik laat ook iedereen vrij in zijn mening, maar ik ga liever af op bevindingen van mensen die ook onderzoek hebben gedaan en na verloop van tijd met nieuwe inzichten en feiten hebben kunnen vinden.
 

Terug
Bovenaan