Zuurstof belletjes aan groene alg


Skipper

Well-known member
Lid geworden
22 januari 2017
Berichten
56
Leeftijd
67
Locatie
Julianadorp
Sinds zaterdag heb ik een Co2 installatie draaien bij mijn aquarium. Ik zit nu op 70 bellen per minuut. De continue test zit tussen licht en donker groen. Dus we gaan de goede kant op.
Echter de groene algen groeien nog steeds of zelfs beter en ik zie nu vanaf het midden van de daglicht periode (verlichtingsperiode) dat er allemaal kleine belletje hangen aan de groene algen. Zowel de algen die aan de planten hangen als op de achterwand zitten.
Ik doseer de plantenvoeding volgens het perfect plant systeem van Dennerle ook pas sinds zaterdag.
Verlichting draait 3 uur aan 2 uur pauze 5 uur aan.
Wat betekent het dat die belletjes aan de alg hangen? Ik weet dat kennelijk het water O2 verzadigd is en er zich daarom belletjes vormen, maar worden de algen nu juist gestimuleerd in hun groei?
Het weekend zal ik waterwaarden meten en waterwisselen. Maar het water was goed in principe. Alleen nauwelijks fosfaat, maar dat zou met het perfect plant systeem (v30, s7 en e15) opgelost moeten zijn.
 
Wat voor algen heb je en heb je verder geen tekorten? Heb je een foto van de algen?
 
IMG_2758.JPG
IMG_2757.JPG
IMG_2756.JPG
 
Is och goed? Dat krijg je ook met veel zuurstofplanten.
Geven S,nachts CO2 af, wordt overdag weer opgenomen.

Daar reageren de planten op.
 
@John: hierbij mijn waterwaarden gemeten tussen 14 - 15 uur. Co2 staat aan vanaf 08 tot 23 met 60 bpm.
Het licht vanaf 1045 en gaat om 1345 in 2 uur pauze en dan van 1545 tot 2015 dus totaal 7,5 uur aan.

gH=9
kH=5,5
pH=7,0
NH4=<0,05
NO2=<0,01
NO3= ca 5 waarde ligt tussen 1 en 10 op JBL kaart
PO4=<0,02
FE= 0,05

Volgens de JBL kaart geïnterpoleerd komt Co2 dan uit op ca. 15mg/ltr. En dat klopt ook weer met de continue test kleur van JBL.
Ik doe gelijk nog een paar foto's van de algensituatie van dit moment erbij.
IMG_2829.JPG

IMG_2831.JPG

IMG_2830.JPG


Ijzer blijft ondanks wekelijkse bemesting laag, dus daar zal ik iets meer tabletten moeten gebruiken.
Verder is en blijft fosfaat PO4 laag. Waarschijnlijk door wekelijks verversen momenteel nog.
Kan Aquatan van Sera hier nog invloed op hebben? Gebruik dat rijkelijk.
Het inwendig filter lijkt op grond van de NH/NO waarden zijn werk goed te doen, ondanks schoonmaak van het siporax deel van de Bluewave 07.
Heb afgelopen weekend wel uit voorzorg algexit van easylife toegevoegd en wil in ieder geval de minimale kuur van 4 weken uitvoeren. Maar dat heeft tot nu toe nooit veel geholpen.
Zoals in een thread bij Co2 al aangegeven ik heb de taipun op 27 cm lengte wat goed is voor 600l. En mijn aquarium is ca 225. Toch lossen bij 60 bpm niet alle bellen op en ploft de rest geregeld naar het oppervlak. Nog een keer uitbreiden kan wel, maar ik betwijfel of dan wel alle bellen oplossen.
 
Dat niet alles oplost is normaal hoor. Ik zou wel zorgen voor meer po4 want die is inderdaad erg laag en dan krijg je tekorten wat weer de groene puntalg kan opleveren. Heb je al de EI in overweging genomen om zo voldoende voeding in de bak te hebben? Zelf denk ik dat meer toevoegingen naast de voeding weinig nut heeft.
 
Je co 2 draait kort dus ik zou zoveel mogelijk de algen verwijderen en zorgen voor voldoende voeding in de bak en dan een paar weken de bak de tijd geven om hieraan te wennen. Ik denk dat 8-9 uur belichting prima is verder als je voldoende voeding in het water hebt.
 
John bedankt. Ik laat de zaak zo verder draaien. Hooguit voorzichtig wekelijks de Co2 nog iets verhogen en verder ga ik fosfaat toevoegen om de balans in voedingsstoffen te zoeken. Dennerle perfectplant bevat geen fosfaten. En die nitraat van 5 is al tijden constant, dus die gebruik ik als richtlijn. Zo even kijken wat ze hebben bij de winkel aan fosfaat middelen.
 

Terug
Bovenaan