kienhout


C

chris hermans

Guest
hallo collega's

heb 14 dagen geleden een 2 tal stukken kienhout aangekocht
het probleem is dat het steeds komt boven drijven heb het hout
afgekookt en staat nu al 10 dagen in een emmer water maar nog
steeds komt het boven drijven weet iemand wat ik nog kan doen
om het kienhout in mijn bak te plaatsen maar toch niet boven komt drijven grts??:S:help:
 
Het hout koken is vaak een slecht plan, je veranderd daarmee de structuur van het hout.
Voor de rest is het een bekend verschijnsel, geduld is de enige optie, en ja, het kan soms heel lang duren.
Je kan het ook gewoon in je bak doen en tijdelijk verzwaren met een steen o.i.d.
 
dank je ton maar door het hout te koken is het hout toch niet kapot
hoop ik na verloop van tijd zal het dan toch in orde komen?
 
Koken maakt de structuur kapot en zo verlies je veel waarde van het hout. Overgieten met heet water kan wel en verder geduld zoals Ton al aangeeft. Even tueel verzwaren met een steen zodat het op zn plaats blijft.
 
Geduld chris! Ik zet het hout vaak buiten in een speciekuip met water en stenen erop om het onder water te houden voor het het aquarium ingaat. Ik heb hier ook weleens stukken kienhout vers uit het veen gehad die een week of 4 nodig hadden om verzadigd te zijn. Zorg ervoor dat het hout helemaal onder water is en houd de druk erop met wat stenen, bijvoorbeeld in een bad of in een speciekuip. Dat werkt voor mij het beste in elk geval!
 
idd geduld 1 stuk is volledig verzadigd nu dit is al ééntje
dat onder blijft het ander is nog gewoon afwachten :thumbs:
 
Precies. Heb je weer wat geleerd.
Heb ook wel eens grote stukken hout in de badkuip van opa en oma gelegd voor 2 maand ofzo.
Hun elke dag nog even nat sproeien :).
 
Er is een houtsoort dat erg decoratief is en geen problemen geeft bij het afzinken, dat doet het namelijk direct, het is zwaar. Dat is Mopani hout. Wordt vaak vergeten.
 
Klopt, maar denk eraan dat als je het hout voor niet alleen decoratieve doeleinden, maar ook voor l-nummers in je bak wilt hebben mopani hout te hard is.

Overigens is mopani hout vaak een stuk lichter van kleur en vind ik de donkere kleur van kienhout een stuk mooier, maar ovre smaak valt niet te twisten;)
 
dank jullie heb weer wat bij geleerd over hout voor de ene voor de hand liggend
voor de ander iets minder bekend wat ik me ook laten vertellen heb dat er houtsoorten
zijn die wat kunnen helpen om de GH waarde wat naar beneden te halen klopt dat ;)
 
Zou het ook niet koken inderdaad. Gewoon geduld. Ik heb hier een stukje kienhout van 20 cm ofzo en dat ligt al 2 maanden in een emmer water en als ik de steen eraf haal komt hij nog steeds omhoog drijven. Heb hem al regelmatig gedraaid.
 
damn!!!!! 2 maand; En totaal geen optie om het te versnellen:stom:
 
gebruik zelf kraanheet water om in te wateren :) gaat het wel een stuk sneller van maar je kookt het niet.

gewoon elke dag nieuw kraanheet water erin.. of 2x per dag.
 
Ligt hem maar net aan de vorm van het hout. Zit er lucht in he hout vast dan duurt het super lang. Sommige stukjes zinken zowat nooit.
 

Terug
Bovenaan