Hockeysticks scholen niet


R

Roy Korthout

Guest
Hoi Allemaal,

Ik ben een redelijk beginnende aquariumhouder en heb een juwel rio 240.
Mijn vissenbestand bestaat uit:
11 Corydoras Similis
14 hockysticks
koppeltje dwerggourami's

Mijn hockeysticks scholen niet zo heel goed op het momenten jagen wat op elkaar , ik heb wel eens gehoord dat ze beter scholen als ik er een grotere vis bij zou zetten.

Welke vissen zou ik hier bij kunnen zetten die indruk maken maar toch vredelievend zijn?

Ik hoor graag van jullie,

groetjes Roy
 
Ik heb zelf geen ervaring met hockeysticks maar vissen hebben het instinct te gaan scholen als er gevaar dreigt. Vandaar dat ze soms scholen als je wat groters erbij zet omdat dit duidt op gevaar.

Ik heb zelf zowel neon tetra's als beckfordis. Beide gaan pas echt scholen zodra ik in de bak bezig ben of als het aquarium licht gedimd is, om een of andere reden. Ik heb er wel grotere vissen bij zitten maar echt samen scholen door de bak heen doen ze niet perfect. Het zijn meer losse groepjes die elkaar volgen. De ene soort schoolt wel een stuk meer dan de ander overigens. Zoals eerder gezegd weet ik het niet van hockeysticks maar als je een wat forsere rover erbij wil zetten zou ik zeggen een laetacara of altispinosa, gelet op je corydoras. Is in mijn ervaring echter geen garantie op scholende vissen
 
Inderdaad gekocht als schooltje. Jammer maar niet zo heel erg.
 
Ben wel nieuwsgierig of ik bij dit vissenbestand nog een koppel/ harem kan toeoegen voor het midden en bovengebied van het aquarium. Iemand suggesties? kan een kempvis en een vrouwtje nog hierbij?
 
Laatst bewerkt door een moderator:
Ze gaan allemaal een territoriumpje vormen waar ze de gehele dag in hangen. Vaak ergens in de bovenste 10cm.

Ze kunnen behoorlijk bijterig worden en echt leuke vissen zijn het niet. Ik zou ze weg doen en een veel leukere vis nemen.

Je Dwerggoeramie',s hebben ze drijfplanten? En ze kunnen nog weleens last hebben van het iridovirus. https://www.aquaforum.nl/threads/dwerggoerami-trichogaster-lalius-colisa-lalia-ziekte-virus.69252/

Heb je misschien een foto van je bak en inrichting? Dat is wel zo handig om je advies te geven.
 
Wat zijn je waterwaardes en temperatuur?
 
IMG_4677.jpg

IMG_4677.jpg

IMG_4700.jpg



Blijf het vreemd vinden dat dit gedrag van de hockeysticks op heel veel websites niet wordt weergegeven. heb de foto's geplaatst en moet nog wel wat drijfplanten toevoegen.
 
De foto's zijn voor mij niet zichtbaar. Misschien ligt dat aan mij?
 
Nu wel maar ik zou daar geen betta in gaan houden want die houden van veel planten en drijvers. ook zou ik die niet combineren met de Gourami aangezien ze in dezelfde laag verblijven. Omdat je Gourami s hebt zou ik wel drijvers willen adviseren.
 
Nu zie ik ze wel:thumbs:

Wil je perse een koppel/harem voor de bovenlaag? Daar zitten je Gourami's al. Geef ze wat drijvers en zorg dat de stroming niet vol op het wateroppervlakte staat van je filter. Anders kunnen ze nooit aan een nest beginnen.

Gelet op je bestand zou ik een groepje of harem dwergcichliden aanraden voor de onder midden laag. Dan heb je bovenin gourami's, in het midden de hockeysticks, onder dwergcichliden en op de bodem corydoras. Omdat je corydoras hebt wil je eigenlijk substraatbroeders en geen holenbroeders. Daarom zou ik zeggen, neem een groep Laetacara curviceps of dorsigera. Of een groep M. Altispinosa. Een stuk of 6 jonge dieren nemen en kijken of er een koppel ontstaat. De rest terug naar de LFS oid. Misschien heb je geluk en ontstaan er wel 3 koppels. Je bak is in principe groot genoeg om een groep van 6 dwergjes te huisvesten als ze goed met elkaar om gaan.
 
Ten tijde van een nest op een steen worden de corys wel verjaagd door de Altispinosa's of Laetacaras. Grote kans van volwassen jongen heb je echter niet met corydoras want er glippen er altijd wel een paar overheen en dan zijn die eieren weg. Dus die nesten zijn er meestal niet al te lang.

Bij een holenbroeder als een Apistogramma Caca bijvoorbeeld zijn ze constant bezig met het territorium verdedigen waar constant domme corys doorheen banjeren, levert continu stress op voor beide partijen. Substraatbroeders zijn pas territoriaal tegen de corys als ze daadwerkelijk een nest gaan maken.

Alhoewel 1m 2v apistogramma wel goed gaat in een 1.20 bak denk ik. Zeker bij slim inrichten van holen aan de zij en achterkant waar de territoriums gevormd gaan worden, en een open zandstrand midden voor waar de corys zich 90% van de tijd zullen ophouden. Dan ontlopen ze elkaar wat natuurlijker.
 
Ik heb dat ervaren met de Caca s en de Panda s en dat was inderdaad geen goede combi destijds.
 
Ik heb borelli's in een 60cm bak gehad met panda's. Zou makkelijk moeten gaan volgens de verkoper. Na 2 dagen die borellis teruggebracht want dat ging verre van goed. Continu gezanik. Laetacara's en Altispinosa laten mijn panda's hier volledig met rust. Af en toe snuffelt er een nieuwsgierige panda zelfs over een Altispinosa heen, doet ze niets.

Pas bij een nest zullen de cichliden optreden, maar goed dat is betrekkelijk sporadisch in tegenstelling tot het territoriale gedrag van holenbroeders.
 
Ik ga me eerst verdiepen in de door jullie naar voren geschoven visjes en me concentreren in het bemachtigen van drijfplanten. alvast bedankt jullie
 
Hier gaat best wat mis. En dat is voor een beginner echt niet leuk.

- Erg kalkhoudende en scherpe stenen. Voor een cichlidenbak wellicht mooi maar voor een tropisch aquarium ongeschikt. Daarnaast zijn ze buiten proportioneel groot.

- Je bodem is van gemalen glas. De Corydoras zullen daardoor hun gevoelige baarddraden kwijtraken, ook is het niet prettig voor hun gevoelige buik. Dit soort vissen hou je beter op zand,

- Zo'n bellen ding is leuk maar het verdrijft ook CO² uit je water en juist dat hebben je planten nodig.

- Het vrouwtje lalia lijkt wat schimmel te hebben. Het mannetje lijkt al last van het irido virus te hebben of het is een wondje door de scherpe stenen?

Succes!
 
Oops zal de 'kritiek' van Botia even op me laten inwerken
 
Oops zal de 'kritiek' van Botia even op me laten inwerken
Rustig aan en iedereen maakt fouten, en niemand is foutloos begonnen. Helaas is het zo vervelend dat handelaren vaak geen verstand hebben van hetgeen ze verkopen.

Jezelf hoef je niets te verwijten, wel diegene die jou dit heeft verkocht.
 
Ik heb alles bij een dsz gekocht die gespecialiseerd is in aquarium en vivarium. Moet wel zeggen dat de corydoras een zeer gelukkige indruk maken, maar zal hier wel iets mee gaan doen want wil wel dat ze happy blijven.(ps: dat grind was nog een vrij dure grindsoort, waardoor ik dacht daarmee goed te den. Die stenen heb ik gekocht omdat ze veel schuilmogelijkheden geven.
De trichogaster lalius heeft inderdaad zich verwond. Het vrouwtje zou een schimmel kunnen hebben ik zie inderdaad een plekje zitten wat ik niet helemaal vertrouw, ik lees op het internet dat wat zeezout toevoegen dit kan verhelpen, maar ga me daar eerst in verdiepen.
De bellen heb ik niet de gehele tijd aanstaan en ben me bewust van het feit dat het Co2 erdoor afneemt. Maar de laatste metng gaf me een goed co2 door en houd deze met easy carbo onder controle.
 
Carbo is geen co2 en je moet wel oppassen dat de co2 niet teveel gaat schommelen.
 
Weet je nog hoe het grind heet? Ik vind het ook wel lijken op dat afgerond grind van dennerle, dat zou wel prima zijn voor corys.

Die bellen zijn overbodig. Je planten geven meer dan genoeg zuurstof voor je vissen. Pas op met easycarbo, is geen co2 maar een ander product. Een paar keer vergeten en dan maar wat meer erin kan desastreuze gevolgen hebben. Beter geen beluchting en een minimale hoeveelheid easycarbo regelmatig toevoegen als je niet in het bezit bent van een co2 installatie.

Ik ken die stenen niet, maar ik kan me vinden in wat Botia zegt. Beter om die eruit te halen en te vervangen met maaskeien. Dat zijn de afgeronde stenen die bij elk tuincentrum te koop zijn en vrijwel niks kosten. Hier kan je ook mooie scapes mee maken en schuilplekken bouwen, zeker in combinatie met wat kienhout. Let wel op dat je niet overdrijft want je cory's stellen bodemoppervlakte met zand of speciaal grind erg op prijs.
 
Was wel merk grind welk merk weet ik pas als ik bij de LFS ben geweest. Heb inmiddels de maanstenen eruit gehaald en maaskeien erin gedaan. Tevens heb ik wat drijfplanten besteld. Dus ben bezig. jullie alvast bedankt.
 

Terug
Bovenaan