Optimale temperatuur M. Altispinosa


B

bart12345

Guest
Op internet lopen de meningen over de optimale temperatuur voor de Altispinosa flink uiteen. Ik lees hier en daar dat deze vis geschikt is voor wat koeler, subtropisch water, zeg ongeveer 22 graden. Ook kom ik tegen dat deze soort tussen de 25 en 30 graden gehouden dient te worden, dat lijkt me aardig tropisch.

Wat is jullie mening, en of ervaring? Ik denk erover om een groepje Alti's aan mijn bestand toe te voegen, maar mijn bak staat op 22-23 graden. Als deze vissen 28 graden verlangen lijkt het me niet zo'n goed idee. Medebewoners zijn oa neons en panda's, vandaar de iets koelere temperatuur.
 
Volgens het boekje Dwergcichliden van Ulrich Schliewen zo'n 27 tot 30 graden. Ik denk dat je met jouw temperatuur dus wel erg cool zit. Of er iemand gebruikerservaring kan geven, is even geduld
 
ik zie niet in waarom je ze zo gigantisch warm zou houden.

seriouslyfish geeft zelfs vanaf 20graden aan, 22 lijkt mij meer dan prima.

ik weet dat er een aantal mensen zijn op het forum die ze op koele(re) temperaturen houden maar kan er even niet opkomen wie dat zijn.

veel van onze "tropische" vissen zijn eigenlijk gewoon subtropisch, langere tijd koel met een opwarming in de zomer (wat dan vaak nog wel tot afzetten kan zetten)
merk dat er vooral in de oudere artikelen en literatuur veel hogere temperaturen worden aangegeven dan in de nieuwere ingevingen.
 
Ik heb ook het idee dat die belachelijk hoge temperaturen die vaak vermeld zijn slechts weken voorkomen in het wild wat ze dan aanzet tot paaien. Neon tetra's en panda's kunnen volgens vele sites ook tot 26 graden. Het lijkt me echter alles behalve comfortabel als die beestjes het hele jaar door op die zweet temperaturen zitten.


Ik wacht nog even af of er wat ervaringen voorbij komen, dan kan ik me in de tussentijd hopelijk verheugen op de nieuwe aanwas;)

Ik ben bovendien meerdere malen in Bolivia geweest, en ik kan je verzekeren dat het daar eerder koud is dan voltropisch:regen:
 
Maar goed, altijd oppassen dat de wens de vader van de gedachte niet wordt met nieuwe vissen. Gelukkig is er dit aquaforum;)
 
Bij mij doen ze het prima op 22 graden. Het probleem met temperaturen in verslagen en naslagwerken is dat mensen vissen gaan vangen als het makkelijk is, veel vissen bij elkaar. Dat is aan het eind van het droge seizoen. Nu mag je raden hoe de temperatuur dan is.
 
Goed te weten Jelle, heb jij ook eiafzet gezien bij deze temperatuur?
 
Ik ga morgen een groepje van 6 (3m/3v) halen, via via. Zijn al aardig volwassen en er zitten als het goed is in ieder geval 2 bewezen koppels in. Ik ben benieuwd!
 
Ze zijn er hoor!

ijgaELU92JDZ25UYh1ELAc3NPys5lNCw.jpeg


ijgaELU92JDZ25UYh1ELAc3NPys5lNCw.jpeg


en totaaltje van hun nieuwe thuis

ijgaELU92JDZ25UYh1ELAc3NPys5lNCw.jpeg
 
Mooie vissen! Ik heb ze zelf ook een tijd lang gehad en hield ze op ongeveer 24 graden, in de zomer werd het water wel 30/31 graden (Stond op zolder). Hier leken ze ook geen problemen mee te hebben.
 

Terug
Bovenaan