PH meter


RichD1011

Well-known member
Lid geworden
3 december 2015
Berichten
9,539
Leeftijd
29
Locatie
Driebergen
omdat ik PH druppels aflezen nogal lastig vind (licht kleuren en contrastblind) zat ik te denken om een PH meter aan te schaffen.

en omdat ik jullie mening op prijs stel:

hebben jullie ervaringen/aanbevelingen voor een bepaalde PH meter? als het even kan niet als te duur maar laat je daar niet door beinvloeden :)
 
Mooi apparaatje :D van Conrad.

Misschien op marktplaats even snuffelen :c voor een ph meter die constant afleest.
Waarschijnlijk ben je dan ook zo ongeveer dezelfde prijs kwijt. :thumbs:
 
Dat is de meter die Ton en ik ook gebruiken en die bevalt prima met een verwisselbare electrode.
 
'K Durf het haast niet meer te zeggen; Arduino (cloon) 7 euro, sensor en een module 12,75, relais 1, 04. Plus wat werk. Kun je voor ruim 20 euro een volledig automatisch systeem maken... Over prijzen gesproken.
 
Had al verwacht dat er geen goedkope tevoorschijn kwamen :D goedkoop is duurkoop wat dat betreft denk ik zo

Maar hoe lang gaan die electrodes mee bij die dingen?
 
ja voor die prijs zeker.

maar is er iemand die wel is zo´n goedkopere meter heeft vergeleken met een duurdere?
 
Ja Backplay en die constateerde wel degelijk een verschil tussen de meters. Ik heb de goedkope ook gehad maar die hadden hier geen lang leven en daarna de Voltcraft gekocht.
 
Als je gewoon simpel een apparaatje wilt hebben om af en toe je PH te testen voor weinig geld is aliexpress je beste vriend.

Hier heb je bijvoorbeeld een goedkope PH meter die werkt op batterijen. Je calibreert hem door zakjes poeder op te lossen in gedemineraliseerd water (gewoon bij de super te koop). Hier vind je bijvoorbeeld de poeders om je apparaat af en toe te calibreren. ik heb ook nog een TDS meter die ook temperatuur meet (handig bij waterwissels met osmose).

Zo ben je voor een paar euro klaar en voor de kleine dingen werken die apparaatjes hartstikke goed naar mijn mening
 
Voor af en toe meten vast niet verkeerd maar bij intensiever gebruik geef ik liever wat meer uit;)
 
nou stel hij geeft 6,9 aan maar het water is eigenlijk 7.2.. dan denk ik mijn water gaat de zure kant op terwijl die nog basisch is :juggle:
 
Youtube die goedkope merkloze ph meters maar eens. daar worden ze vergeleken met de dure dingen. Moet de eerste video nog tegenkomen die meer dan 0.1 afwijkt.
 
Youtube die goedkope merkloze ph meters maar eens. daar worden ze vergeleken met de dure dingen. Moet de eerste video nog tegenkomen die meer dan 0.1 afwijkt.

Als die af zou wijken, dan maken ze daar geen video van denk ik.:juggle:
 
nou stel hij geeft 6,9 aan maar het water is eigenlijk 7.2.. dan denk ik mijn water gaat de zure kant op terwijl die nog basisch is :juggle:
Zoals Bart zegt, tot nu toe heb ik alleen maar filmpjes gevonden waar het verschil <0.1 is. Ik heb zelfs een filmpje gevonden waar een hanna meter (100 euro) vergeleken wordt met de 10 euro meter van mijn link. Uitkomst? De goedkope meter is zelfs beter dan de hanna. En ze werden allebei op ijk vloeistof getest, dus de ph van de vloeistof stond vast.
 
Dat zou logisch zijn als de maker van de video ook de maker van de meter is, maar als het door een normale youtube gebruiker is gemaakt, hoeft dat niet per se zo te zijn.

Ach, heb zo'n ding jaren geleden gehad. Werkte een half jaar goed. Daarna heel snel achteruit.
Je kunt er dan niet veel meer mee.
Bij een hervulbare elektrode, kun je opnieuw vullen. Dan werken ze weer oke.
 
Ach ja, je kan ze ook voor 5 euro bestellen. Als ik die elk half jaar eens moet vervangen is het ook niet erg. Overigens kan je die hervulbare ph meters met elektroden die kopieën zijn van https://www.conrad.nl/nl/voltcraft-...1551548_pla-192983467508_pla-101137&WT.srch=1 voor de helft van de prijs kopen daar en de elektrodes zijn 3x zo goedkoop als bij een conrad. Ik denk dat mensen zich snel verkijken op de kwaliteit van zo'n site. Mijn filter waar mijn hele aquarium vanaf hangt zal ik daar ook niet kopen, maar voor simpele dingen als TDS en PH metertjes is het ideaal. Neem bijvoorbeeld die zakjes poeder om te ijken. Als je dat hier willekeurig bestelt ben je een euro of 3 voor 2 zakjes kwijt, voor 5 euro heb je er 20 via een site als aliexpress. Zijn echt precies dezelfde zakjes, zou me niks verbazen als webwinkels in nederland hun spullen hier bestellen en gewoon doorverkopen onder hun eigen huismerk met een marge van 200%.

Die link die Meastrocygni plaatste is exact te kopen voor 3-4 euro bijvoorbeeld.

Ook voor bijvoorbeeld een mooie aquascape snoeiset betaal je daar 1-2 tientjes. Als je de huismerk sets koopt in Nederland ben je 3x zoveel kwijt en volgens mij is het echt precies hetzelfde.

Uiteraard geloof ik ook wel dat de meters van 100 euro vast veel langer meegaan, maar voor aquarianen zoals ik met een beperkte knip en die prima af zijn met de huis tuin en keuken spulletjes is het echt een uitkomst. Exact dezelfde spullen die je normaal voor 20 euro koop zijn gewoon voor 5 euro te koop. Ik ben in ieder geval fan;) maar snap de scepsis ook omtrent dit soort producten uit azie.
 
ik heb degene gekocht die christian voorstelde, eerst even kijken hoevaak ik m ga gebruiken. is dit vaak dan neem ik op ten duur een duurdere. eerst maar is vergelijken of die afwijkt van mijn druppel waardes.

ik wou m trouwens kalibreren, maar er staat dat je gewoon kraanwater of demiwater kan gebruiken (om de ijkvloeistoffen in op te lossen)

nu zit er tussen demi en kraanwater aardig wat verschil (?)... kan ik ook gewoon osmose water gebruiken?
 
Goede vraag want ik gebruik altijd van die potjes met ijkvloeistof maar ik zou ook denken dat de ph van je kraanwater invloed zal hebben. Maar ja, dat is maar een aanname hoor.
 
Een buffer bestaat uit bepaalde chemicatlien die een bufferrende werking met elkaar onderhouden.

Dus komt er wat zuur bij, dan zal dit door chemicalie a worden gecompenseerd. Totdat de ze weer in evenwicht zijn.
Komt er base bij, dan zal chemicalie b dit compenseren.
De hoeveelheid die gecompenseerd kan worden, noemt met buffercapaciteit.

Nu blijft de buffercapaciteit groter als je demiwater gebruikt. Want dan hoeft er niets gecompenseerd te worden.
Bij kraanwater zal er wat meer gebufferd moeten worden. Dus gaat de capaciteit wat omlaag.
Maar de waarde van de buffer blijft hetzelfde.

Even geprobeerd in jip en janneke taal uitleg te geven.

Voor meer info zie:
https://nl.m.wikipedia.org/wiki/Buffer_(scheikunde)
 
ja het is me (zo goed als) duidelijk door je jip en janneke taal :D

dus eigenlijk is osmosewater een goede keus om te gebruiken? hierbij heeft de ijkvloeistof minder buffercapaciteit nodig om het water naar de gewenste PH te trekken... geloof ik :D
 
Ik heb die gele die bovenstaand genoemd is gisteren gekocht maar daar zitten geen zakjes bij? Ik begrijp ook niet hoe je hem voor de eerste keer gebruikt, er staat nergens handleiding in het nederlands :(
 
dank voor snelle antwoord maar hoe weet je op hoeveel je die dan moet zetten?
 

Terug
Bovenaan