Goudvis staart blaar


V

Viscositeit

Guest
Beste mensen van het aquaforum,

sinds mijn vorige thread ging het best goed met mijn twee sluierstaarten. De nieuwe sluierstaart (Non) heeft nog steeds een enkele anaalfin in plaats van twee, en wat ook opvallend was, is dat zijn twee sluierstaarten een klein stukje aan elkaar vast zitten waar ze beginnen.

Vanochtend zag ik tot mijn verbazing dat Non een blaar of belletje op zijn staart heeft zitten op de plek waar de staarten splijten. Als ik "goldfish tail blister" of "goldfish tail bubble" google krijg ik allemaal resultaten met fotos die best wel lijken op wat Non heeft. Het lijkt echter totaal niet op alle standaard ziektes/symptomen. Een van de zoekresultaten meld dat de bel na een tijdje gebarsten is en een klein wondje achter heeft gelaten. Andere resultaten zeggen dat zolang de vis zich gezond gedraagt het geen kwaad kan. Het lijkt erop dat ik dus totaal niks kan doen voor mijn vis, puur omdat mensen niet weten wat dit is.

Wat me wel opviel aan alle fotos, is dat net als bij Non, al deze vissen een staart hebben die een beetje aan elkaar gegroeid is aan het begin, en dit ook de plek is waar de blaar groeit. Ik gok dat omdat de staart aan elkaar gegroeid is, er soms vuil onder blijft hangen, vooral als de vis tijdens het eten lucht hapt.

blaar.jpg


Dit is de enige foto die ik kon maken waar het redelijk goed te zien is wat ik bedoel. Wat niet te zien is op de foto, is dat er ook een enkel rood adertje te zien is in de staart, die naar de blaar toe loopt.

Weten jullie misschien wat dit is?

blaar.jpg
 
1 anaal vin is niets ernstig. Dat is een kweek mankement.

Een verkleefde staart is meestal geen goed teken. Als er ook nog wondjes op komen is er iets niet pluis in je vissenhuis.
90 % oorzaak is waterkwaliteit c.q. waterwaardes maar als er eenmaal iets niet pluis is, is het aan te raden vroegtijdig in te grijpen.

Wat meer info maakt het wat makkelijker;

Waterwaardes als je deze meet?
Liters waar ze in zitten, hoeveel vissen en hoe vaak je ververs en hoeveel?
Filter vermogen?
erg onduidelijke foto, een totaal foto van de vissen?
Wat is de kleur van de ontlasting?

Vuil dat onder een staart blijft hangen in het water lijkt mij zeer onwaarschijnlijk. Lucht happen en staartproblemen heb ik ook nog nooit van gehoord.
 
Misschien is toch een betere foto nog mogelijk;)
 
Waterwaardes:
Cl2: 0-0.8 ppm
NO2: 0 ppm
NO3: 25-50 ppm
pH: 6.4-6.8

2 vissen, in een juwel lido 200, met het filter wat er bij zat, capaciteit volgens mij 3x per uur. Verversen doe ik meestal als ik teveel alg snel zie groeien, of wanneer de waterwaardes te hoog zijn (ik hou nitraat meestal tussen de 10 en 25). Dat was ik van plan dit weekend te doen, helemaal omdat ik dus net zie dat er veel teveel nitraat in het water zit. Meestal ververs ik ongeveer de helft van het water.

De ontlasting is de ene keer bruinoranje, de kleur van het eten wat ik geef, en de ander keer groen, ik neem aan omdat ze ook van de plantjes en alg eten.

Aquarium:

aquarium.jpg


Sorry voor de belabberde fotos, ze willen niet echt stil hangen, en het glas is vies aan de binnenkant :(. Ik heb geprobeerd het schoon te schrobben, maar het is nogal hard op sommige plekken (volgens mij is het coralline). Hier nog een poging tot een closesup van de blaar:

blaar.jpg


De blaar is gevuld met een gele vloeistof, iets groter dan een doperwt, en donker grijsachtig gekleurd aan de bovenkant.

Dat het slecht is dat de staarten aan elkaar zitten wist ik niet, hij had het bij aankoop, en ik vond het er niet vreemd uitzien omdat je het op fotos van andere sluierstaarten ook wel eens ziet. Waar ik me op het moment het meeste zorgen om maak is het barsten van de blaar. Hopelijk is het gewoon vuil en dode bacterien, maar ik zal zsm een waterverversing moeten doen als het gebeurt. Ook ben ik bang dat als ik morgenochtend het water ververs, ik de osmotische waarde misschien verlaag en de blaar nog groter wordt.
 
Meet je de waterwaardes met een strip? Jammer dat je geen NH 3/4 kun meten want dit is een belangrijke waarde. Probeer eens een druppeltestje hiervoor en voor NO2 op de kop te tikken. Dit zijn de meest belangrijkste waardes.

Op zich zien je visjes er goed uit. Had eigenlijk wat meer schade aan staart of vinnen verwacht. Meestal zulk soort schade duid op een bacteriele infectie. Ook het verkleven van vinnen is een bacterieel probleem.

Ik kan het niet goed zien op de foto maar als je het idee heb dat de ogen wat naar voren komen kun je ervan uit gaan dat de bacterie druk te groot is en kun je behandelen met bactopur.

Ikzelf zou eerst beginnen met allebei de vissen een paar dagen een zoutbadje te geven en te kijken hoe dit gaat, Als je het idee heb dat de staart of vinnen er slechter uit gaan zien dan alsnog de bactopur of bactopur direct. De bactopur direct is een sneller en sterkere versie van bactopur met een optie een sterk badje om bacterieen snel de kop in te drukken.

Ik denk dat het stukgaan van de blaar juist goed is dan gaat de druk eraf. Wij mensen prikken ook een blaar door.

Nog wat algemene tips voor je sluiers.

Sluier aquariums werken anders dan tropische aquariums. Veel vervuiling en groeihormonen.

Omdat sluiers erg vervuilen en zich vaak beschadigen omdat ze erg lomp zwemmen is je bodem niet ideaal. Hier blijft een hoop vuil in zitten en ze grondelen ook en de kans dat ze een steentje inslikken is aanwezig. Een dun laagje aquariumzand van 0.5 cm zou beter wezen. Dit is vrij compact en dan dagelijks even de poep afhevelen zou beter wezen. Op het zand zie je de poepslierten liggen en kan je dan makkelijk even weg halen.

Je filtervermogen is erg minimaal.

Door de vele vervuiling en het afgeven van groeihormonen is het zeer van belang minimaal 1x in de week minstens 50% te verversen. Beter 1x per week 50 % dan 3 x 25% met schoon water op dezelfde tempratuur als je aquarium. Als je geregeld de poep afhevel scheelt echt al heel veel.

De alg is inderdaad geen mooi gezicht maar vinden je sluiers wel lekker als snackje. Vandaar de groene poep.:D
Als je geregeld witte, slijmerige draden poep zie is het foute boel.

Door de gedrongen bouw zijn sluiers geregeld verstopt. Wat diepvrieserwtjes in kommetje met laagje water even in magnetron blancheren, velletje eraf pellen en voeren. Hier zijn ze gek op en blaast de darmen schoon. Geblancheerde spruit, bloemkool. broccoli vinden ze ook lekker. Meerder malen per dag kleine beetjes voer geven is optimaal.

Wat snelgroeiers zoals waterpest, cambodia en vallisnera helpt een stukje om wat balans te krijgen in je aquarium en helpt tegen algen. Planten en sluiers is altijd wat moeilijker omdat ze ze graag uit je bodem woelen maar deze planten hebben geen bodem nodig. Plantjes even een paar dagen in een emmer zetten en geregeld verschonen om eventuele beestje en gif eruit te spoelen. Bosje maken met elastiekje erom en met een zuignapje aan je raam hangen.

Mocht je overwegen je bodem te vervangen vang je visjes met een emmertje aquariumwater en laat ze hier inzitten. Met een tuinslang hevel je grind en al het water af. Dus 100 % verversing omdat bij bodem vervangen heel veel ammoniak los komt. Vers water op tempratuur van emmer erin en visje terug. Op deze dag niet je filter gaan reinigen!!! Hooguit alleen de bovenste spons even uitspoelen.

Ik hoop dat je er wat aan heb en dat je de staartproblemen hiermee kan oplossen.
 
Ik denk dat je al een boel goede tips hebt gekregen in bovenstaande post. Misschien is een goede buitenfilter ook mede een oplossing.
 
Bij dat blaasje wat je beschrijft krijg ik op een of andere manier steeds koipokken in m'n hoofd, misschien eens googelen of het er op lijkt?
De foto's zijn niet scherp genoeg om het te kunnen zien
 
Bij dat blaasje wat je beschrijft krijg ik op een of andere manier steeds koipokken in m'n hoofd, misschien eens googelen of het er op lijkt?
De foto's zijn niet scherp genoeg om het te kunnen zien

Koipokken zijn als ware wratten. Hard achtig, bloemkoolachtig. Ik heb er eentje met een tumor, dit is wel zacht maar zit onder de huid. De huid komt omhoog als ware. Wat ik zo zie is het een doorzichtige opzwelling/bel. Ik heb het ook nog nooit eerder gezien en de foto is inderdaad niet erg duidelijk.

Kan ook niet zien of er wat inzit, pus of lucht. Doorprikken zou wellicht ook kunnen zodat de aanwezige vieze troep eruit loopt.
 
De blaar is weg! Zaterdagochtend was hij al 2x zo klein als zondagavond, en nu zie ik alleen dat zwarte plekje. Kan ik in plaats van dat zoutbadje ook gewoon wat zout in het aquarium doen?

De bodem van dit aquarium was een beetje fout gegaan. Op de bodem had ik eerst wit zand met een zakje lichtblauwe stenen erdoor, maar toen ik een groter aquarium nam moest ik meer kopen en heb in plaats daarvan bruin grind gekocht, ook zodat ze de plant niet uit de grond trekken. De eerste week had ik alleen dat bruine grind in de hoek met de plant en de rest was een witte bodem, maar dat duurde niet lang. Nu ligt alles door elkaar, en de blauwe steentjes zijn bruin van de alg. Ik dacht er inderdaad aan om binnenkort de bodem te vervangen en weer naar het witte zand te gaan. Ik zal je tips zeker onthouden!
Ik voer ze ook wel eens kiwi, dat vind Bubbles, de grootste van de twee blijkbaar lekker.
Voor snel groeiende planten heb ik waterpest en andere plantjes met kleine blaadjes meerdere keren gehad, maar ik merk dat die snel de blaadjes verliezen, en dat de vissen het ook niet altijd opeten na het slopen. In mijn ervaring werkt eikenbladvaren beter. Ik had de plant eerst in een mandje op de bodem en nadat hij vrij snel groeide, ging hij drijven. De vissen konden ook makkelijker stukjes afscheuren van een grootte die zij willen en kunnen opeten omdat het dunne bladeren zijn.
 
Je kan zeker wat zout in je aquarium doen. Gebruiken vaak salina zout. In ieder geval zonder toevoegingen en jodium.

De plantjes slopen ze inderdaad maar helpt wel je Nitraat en algen onder controle te houden. De vallisnera gigantea is echt een Nitraat vreter. Deze is vrij hard en scherp en is niet echt aantrekkelijk voor ze tenzij er niets anders is dan gaat hij er ook aan.

Goed om te lezen dat de blaar weg trekt.
 

Terug
Bovenaan