Welke algeneter is dit?


VetteV8

Well-known member
Lid geworden
23 maart 2017
Berichten
246
Locatie
Zuid Drenthe
Een poosje terug heb ik over een vis geschreven met de vraag of die in mijn bak moet blijven of niet.
Aan de hand van plaatjes bij winkels en op het internet was ik tot de conclusie gekomen dat die de 'Prachtvin algeneter' zou moeten zijn. (Epalzeorhynchos Kalopterus)
Inmiddels zie je dan weer andere foto's , ook hier op het forum, die naar mijn mening sprekend lijken op mijn vis, maar die anders genoemd worden, bv. de Siamese of Indische algeneter, dus hierbij een plaatje van mijn vis, die al een poosje in een bakje apart zit.
Kan iemand mij vertellen om welke vis het hier gaat, waarna ik mij kan inlezen hoe dit samengaat met bv Discus, en de daarbij behorende temp. (28* +)
Dank!
Cor

16kBhi10nTRuEGQSVoecGIcwEjKvY4Ko.jpeg


16kBhi10nTRuEGQSVoecGIcwEjKvY4Ko.jpeg
 
Ja die site is wel een beetje verwarrend moet ik zeggen.

Maar typ gewoon eens in google afbeeldingen de 2 soorten op en je zal zien dat jouw vissen exact op de siamese algeneter lijken en niet op de E. Kalopterus.

Zoals je op deze 2 fotos ziet heeft de siamese algeneter geen witte streep nog boven de zwarte streep , en geen rode tinten in de vinnen.

EG33KSvTC5OrZrlKP/2Q==
3b7deeeb9b30de230bdcefe0c52af512.jpg


upload_2017-5-23_22-34-15.jpeg
 
Die laatste foto is dan van de E. kalopterus, de 'prachtvin'?
Cor
 
Ben nog verder aan het zoeken geweest, en heb deze site gevonden:
http://www.thekrib.com/Fish/Algae-Eaters/

Dat maakt het weer niet eenvoudiger, want mijn vissen hebben geen gekartelde lijn van het zwarte deel aan de bovenkant, maar die is strak; daarboven een lichtere lijn en het bovenste deel weer donkerder, net als de Kalopterus, MAAR ze hebben geen kleur in de vinnen en de staart; de donkere middenstreep loopt wel licht door in de staartvin, en dan zou de vis volgens de eerder genoemde site de "valse" siamees zijn. De vis in rust hangt wel op al zijn vinnen en staart op d bodem, of een lang plantenblad.

Ik heb ook de "Dr. Axelrod's mini atlas (mini= 992 pagina's) maar die brengt ook geen uitsluitsel.
Ik zal proberen een van de vissen uit te vangen en in een kleine bak fotograferen, dan kun je het beter zien. En zien of ze 1 of 2 paar 'barbels' hebben
Cor
 
Die laatste foto is dan van de E. kalopterus, de 'prachtvin'?
Cor

Ja dat is de prachtvin.

Op de link daar lijken jouw vissen toch ook op de bovenste (siamese algeneter) , en niet op een van de onderstaande?
Het zijn siamese algeneters, als het geen siamese algeneters waren zag je het dor de witte streep boven de zwarte streep.
 
Zoals gezegd, "even" de visjes uit gevangen en in een vaas gezet; hier is het resultaat:

IMG_0138_zpsb0ymuioz.jpg


IMG_0137_zpsktb9hear.jpg


IMG_0135_zpsqouwfkaj.jpg


Ben benieuwd!
Cor
 
@VetteV8 . Dat lijkt mij inderdaad de Epalzeorhynchos kalopterus hoor. ;) Ik zie vaak dat deze vissen niet altijd kleur in hun vinnen hebben. Het is meestal wildvang dus ik vermoed dat het aan de vangplaats ligt.
 
't Wordt steeds lastiger: ik had vergeten te vermelden dat deze vissen maar één paar 'barbels' hebben, dus dan is het toch weer niet de E. kalopterus, toch? en ook niet de 'valse'algeneter, wat die heeft ook 2 paar.
En ik heb dat goed bekeken, met een vergrootglas er bij!
Dit vergeleken met de gegevens van de site genoemd in mijn post #6

Cor
 
Zijn het geen Crossocheilus atrilimes?
Volgens Wiki is dit de Crossocheilus atrilimes, maar daar zit veel minder kleur op, zie de grote foto onderaan ; ik ga verder zoeken naar een beschrijving daarvan.
Edit:
gevonden op fishbase.org:
Conspicuous black mid-lateral stripe from tip of snout to end of median caudal rays; usually 1 or 2 rows of faint dots along scale rows below lateral stripe; 11/2-2 scale rows between anus and anal origin (Ref. 43281); body depth 23.8-26.4 %SL; a single pair of barbels
beschreven voor het eerst in 2000.
met een klein plaatje daarbij
igBi4wvcSOXb5TmqpuuF7BFDANlumwHU.jpeg




@Botia , Uw opmerking klopt, maar heeft U een goede naam voor mijn visjes?
Cor
Siamese_Algae_Eater.jpg
 
Laatst bewerkt:
Zijn het geen Crossocheilus atrilimes?
Na deze suggestie en de quote in mijn vorige post, moet het idd dan de Crossocheilus atrilimes zijn, met name de kleine foto daarvan;
iedereen het hierover mee eens? ;)
Andere input misschien?

Cor
 
Ik snap niet zo goed waar de conclusie Crossocheilus atrimiles vandaan komt? Ik vind ze er namelijk echt niet zo op lijken...

Ik zie hier gewoon E. kalopterum in, alleen al het gebrek aan kleur in de rugvin bij C atrimiles vs. aanwezigheid bij jouw vissen maakt voor mij dat ik denk E. kalopterum. Daarnaast hebben ze de kenmerkende witte lijn tussen 2 donkere banden in over de zijkant lopen. Ik kan niet tot iets anders dan E. kalopterum komen
 
Op de door mij eerder genoemde site ( http://www.thekrib.com/Fish/Algae-Eaters/ )worden de verschillende soorten besproken, en daarbij staat bij de E.Kalopterus het volgende:

Body and fin shape like two previous species. Thin specimens are often pictured in the aquarium literature. The overall color is warmer brown or even goldish and the black horizontal stripe goes from nose to the fork of the tail like on Siamese Algae Eater, but the part going through the tail fin in darker and broader. There is a narrow golden stripe over the black. Dorsal, anal and pelvic fins have indistinctive dark bands and bright white tips. It has 2 pairs of barbels. Maximum length is reported to be 15 cm (6"). No sexual differences are known.

In mijn post #11 heb ik aangegeven dat mijn vissen slechts 1 paar "barbels"(wat is de NL naam?) hebben, waaruit ik de conclusie trek dat het dus niet de E.Kalopterus kan zijn.
Zodoende.
Wat is nu Uw commentaar, Miky?

Cor
 
Bij de vis op foto 1 van post 9 zie ik toch echt twee paar baardraden... daarnaast vind ik het zelf vaak moeilijk echt te zien, bijvoorbeeld bij barbelen (er is een reden dat de naam bijna hetzelfde js als van het engelse woord 'barbel',) kan ik het nooit zo zien, dus dat vind ik altijd lastig.

Daarnaast dus het tweede paar baarddraden bij de voorste vis hier bij foto 1 post 9 (kan op mn mobiel niet de foto replieen...) en het feit dat ik de vissen in kwestie veeel meer op E. kalopterum vind lijken dan op C. atrimiles, en dan vooral wat betreft de witte band op de flank en kleur in de vinnen
 
Ik moet nu even weg, maar zal later een detail van de betreffende foto plaatsen (eerste foto, post 8 )
Cor
 
Hier zijn ze dus: bij de onderste vis zie je één paar steekt schuin naar voren, en dat 2e paar zit dan naar onderen, halverwege de afstand van neus naar oog??? Wit, als dat ook een paar baarddraden zijn, dan had ik die over het hoofd gezien :(
Cor
IMG_0138-detail_zpsfsoieron.jpg
 
Ik was ook van mening dat het hier duidelijk om de Siamese algeneter ging maar nu na het lezen van al deze reacties en nu die laatste foto ben ik er niet meer zo zeker van.
Ik ben wel reuze benieuwd wat het dan uiteindelijk wel zal zijn.
Dit volg ik op.
 

Terug
Bovenaan