Het verzorgen en kweken van raszuivere maanvissen


Zo, terug van vakantie. Drie weken op de camping geweest. Nu drie dagen besteed aan het schoonmaken van alle aquaria. Pfff. En natuurlijk water verversen in alle aquaria. Bij de beplante aquaria ruim de helft er uit en bij de kale aquaria waar de jongen in opgroeien alle water ververst. Tussendoor nog even gecheckt of er nog dode appelslakken in de bakken lagen en trosjes eitjes daarvan. Was allemaal prima in orde.
Vanavond het eerste bericht gestuurd naar een liefhebbers voor Nanays. Er zijn er namelijk al een aantal groot genoeg om weg te kunnen. Komende weken veel voeren( omdat de vissen nu flink groeien) en veel water verversen om de afvalstoffen af te voeren.

Hobbygroet Jos Hut
 
Vanavond twee Discrossus maculatus bij elkaar gezet. Een mannetje en een vrouwtje. Van de twee koppeltjes die ik had bleven deze twee over. Een probleempje: ze zaten in twee aquaria, beplante aquaria met veel schuilplaatsen. Vanavond moest ik daarom een van deze bakken grotendeels leeghalen om het mannetje te kunnen verhuizen naar het aquarium van het vrouwtje. Ik ben benieuwd hoe dit gaat uitpakken.

In een ander aquarium zwemmen wat jonge Microgeogrophagus Altospinosa samen met jonge Redbacks. Gaat prima.

Verder groeit alles voorspoedig. Veel water verversen en veel voeren. Maar dat is niet zo gek met 2000 jonge maanvissen, die lusten wel wat.

Hobbygroet Jos Hut
 
Een filmpje van de 10 Pterophyllum sp. Santa Isabel in mijn huiskameraquarium. Ze zijn een jaar oud, de grootste is 28cm hoog, de andere vissen ongeveer 25 cm.


Hobbygroet,
Jos Hut
 
Als ze vlak voor het glas stil in het water hangen , van de bovenste punt van de rugvin tot aan de onderste vinstraal.

Nu even flink water verversen, zeker 500 liter. Net als goed voeren is dit erg belangrijk voor de groei.


Hobbygroet Jos Hut
 
Wat een prachtige dieren heb je, Jos! Echt schitterend! Er zal een hoop werk in zitten, maar als ik de dieren zie die allemaal bij jou vandaan komen is het dat dubbel en dwars waard!
 
Dank je wel, ik doe mijn best om een zo goed mogelijke kwaliteit vissen te krijgen. Veel en afwisselend voeren met daarbij erg veel water verversen. Bij de Santa Isabels in mijn huiskameraquarium ( inhoud 900 liter) ververs ik iedere week zeker 500 tot 600 liter om zo veel mogelijk afvalstoffen af te voeren. Dit moeten de ouderdieren worden van mijn toekomstige jonge Santa Isabels.

Hobbygroet Jos Hut
 
Dank je Sanneke, er zitten 25 Corydoras Sterbay in. Als algeneter heb ik twee Farlowella vittatus. Naast de maanvissen zit er verder nog een koppeltje Microgeophagus Altospinosa in. Daar heb ik ook wat jongen van. Ik verwacht dat ze binnenkort weer gaan afzetten, het vrouwtje zwemt al met de legbuis naar buiten.

Hobbygroet Jos Hut
 
Af en toe heb ik wat last van blauwe alg in een aquarium. Ik bestrijd dat dan met een wit poedertje afkomstig uit de apotheek. Het potje poeder dat ik tien jaar geleden kocht was leeg en ik vroeg bij de apotheek weer om dat poeder. Ik ben doorverwezen naar een apotheek die zelf nog medicijnen bereidt. Het witte poeder was alleen nog te bestellen per kilo. Ik heb nu dus een kilo in een grote bus en kan melden dat ik zeker voorzien ben tot 2059. In dat jaar hoop ik 100 te worden.

Hobbygroet Jos Hut
 
Zink oxide poeder. Grondstof voor zinkzalf dat gebruikt wordt voor tere babybilletjes.
Het helpt tegen blauwe alg maar het blijft een stof waar zeker risico's aan vast zitten bij het gebruik in het aquarium.

Hobbygroet Jos Hut
 
Jos, Blauwalg is een gevolg van verkeerde waterwaardes, de gevolgen bestrijden met chemische middelen is weliswaar mogelijk, maar is dweilen met de kraan open als je de oorzaak niet aanpakt.
Ik vind het dan ook vreemd dat jij als ervaren aquariaan een middel aanprijst waar een zeker risico aan vast zit.
Met jouw jarenlange aquarium ervaring weet jij dan misschien waar je mee bezig bent, dat geldt echter niet voor vele forumleden, zeker beginners.
Deze zullen jouw goeroe tip wellicht gaan toepassen zonder de gevolgen te onderkennen, met verlies van vissen tot gevolg.
Beter is aquarianen te wijzen op bijv. dit artikel.

http://www.hobbykwekers.nl/artikelen/item/blauwalg

Beetje vreemd dat jij met jouw genoemde ervaring af en toe last hebt van blauwalg, juist jij zou beter moeten weten.
 
Jos, net als veel andere liefhebbers heb ik wel eens last van blauwalg. Ik schreef daarover om liefhebbers te laten weten dat er bij mij ook wel eens wat mis gaat. En dat is niet zo gek met 30 aquaria.
De waterwaarden na drie weken op de camping zonder dat er water ververst is waren goed genoeg om blauwe alg te krijgen. Het artikel op hobbykwekers kende ik niet. Ik ga ervan uit dat mensen met blauwalgen er veel aan zullen hebben bij de bestrijding. Het zal je opgevallen zijn dat ik niets geschreven heb over de manier waarop ik het gebruik, en dat is niet voor niets. Daarnaast heb ik geschreven dat het gebruik zeker niet zonder risico's is, om dezelfde reden.

Hobbygroet Jos Hut
 
Feit is dat jij het middel noemt, uit ervaring weet ik dat mensen die dit lezen meteen willen proberen, want de kenner noemt het.

Dat je het artikel niet kent verbaasd mij helemaal, is al een jaren oud artikel en nog steeds niet achterhaald dus aktueel.

Ook op vakantie gaan zonder water verversing heeft bij mij nog nooit tot blauwalg geleid.
Kwestie van minder laten voeren zorgt ervoor dat vervuiling ook minder is.
En de vissen kunnen daar best tegen.
 
Ik ben blij dat er in de periode dat ik op vakantie ben een zeer ervaren liefhebber bereid is om voor mijn vissen te zorgen. Van tevoren zorg ik er voor dat alle filters schoon zijn en dat er flink water is ververst. Ik ben de hele week voorafgaand bezig geweest om alles zo goed mogelijk voor elkaar te hebben. Voordat ik weg ga komt hij langs en spreken we de belangrijkste dingen door. Tijdens de vakantie bel ik een paar keer en informeer of het allemaal lukt. In de drie weken dat mijn vrouw en ik op de camping zitten voert hij de vissen 1 keer per dag en rijdt daarvoor maar liefst 450 kilometer. Zijn brandstof vergoed ik en ze zijn uitgenodigd om over twee weken gezellig samen met onze vrouwen uit eten te gaan. Na mijn vakantie ben ik altijd een paar dagen bezig om alles er weer fris en fruitig uit te laten zien. Als er dan ergens wat blauwe alg of baardalg in zit bestrijd ik dat. Baardalg met behulp van appelslakken, blauwe alg zuig ik af en bestrijd het alleen chemisch als het niet anders kan.


In de komende weken heb ik verschillende afspraken voor het afleveren van maanvissen. Ze zijn ook in de vakantie weer flink gegroeid.

Hobbygroet Jos Hut
 
Caravan opgehaald van het vakantieadres in Noord Holland. Bij thuiskomst heb ik mijn aquaria gecheckt en de vissen gevoerd. Ik vond een dode Corydoras davidssandsi. Een van de oudste vissen die ik heb: deze was tussen de 15 en 17 jaar oud. Ik wist niet dat ze zo oud konden worden. Ik heb er nog drie die van hun oude dag genieten in een aquarium met twee koppeltjes Redbacks. De laatste drie uit een groep van 25.

Hobbygroet Jos Hut
 
Bijzonder Jos, wat een mooie leeftijd! Vul je de groep bewust niet meer aan of is er niet meer aan te komen?
 
Ik had er ook geen idee van dat ze zo oud konden worden.
Erg leuk Jos! En ook eer van al je werk en liefde die je in je hobby stopt.
 
Ik heb de groep verdeeld over andere aquaria toen ze ouder werden. Er was toen ook lastig aan te komen. Ik heb toen een groep Corydoras sp uit Peru gekocht. Het restant daarvan zit ook op zolder bij een koppeltje maanvissen in. In mijn huiskamer aquarium zit nu een groep van 25 Corydoras Sterbay.

Hobbygroet Jos Hut
 
Gisteren na thuiskomst zes aquaria schoongemaakt en daarvan het water ververst. De vissen eten als slootgravers, groeien als kool en vervuilen de aquaria daardoor in recordtempo. Vanmorgen vroeg opgestaan en de andere 24 aquaria schoongemaakt en alle water ververst. Tussendoor even de formule 1 gezien en vervolgens verder gegaan tot half tien.alle bakken staan er nu weer schoon bij. Nu Heel Holland bakt, als onze voetbaljongens er straks ook nog wat moois van bakken geeft dat de burger weer moed.

Hobbygroet Jos Hut
 
Caravan opgehaald van het vakantieadres in Noord Holland. Bij thuiskomst heb ik mijn aquaria gecheckt en de vissen gevoerd. Ik vond een dode Corydoras davidssandsi. Een van de oudste vissen die ik heb: deze was tussen de 15 en 17 jaar oud. Ik wist niet dat ze zo oud konden worden. Ik heb er nog drie die van hun oude dag genieten in een aquarium met twee koppeltjes Redbacks. De laatste drie uit een groep van 25.

Hobbygroet Jos Hut
Er is een Corydpras sterbai bekend van zelfs 43 jaar bij overlijden!

Maar gemiddeld kun je stellen dat een Corydoras een jaar of 12 mee gaat.
 
Morgen , samen met goede kennis Ap, eerst naar Nijmegen naar de Maanvis. Ik hoop dat ik daar niet weer een vergunninkje uit Leeuwarden scoor voor 4 km te hard rijden. Na ons bezoek aan de Maanvis rijden we door naar Aquabeek in Handel. Ap gaat daar kijken naar een speciaal soort haringcichliden en ik neem gelijk wat maanvissen mee.

Ik heb er zin in, hopelijk valt het met het weer nog een beetje mee onderweg.

Fijn weekend en Hobbygroet Jos Hut
 
Als je langs Huissen rijdt, de koffie staat klaar. Wat voor "haring-cichlide"? Uit het Tanganyikameer? ENNNN pas op in Nijmegen is het altijd een ellende met snelheidscontroles!!
 
Ap heeft een Tanganikabak. Bedankt voor de tip: ik zal stapvoets door het mooie Nijmegen rijden.
De vissen heb ik gelukkig gisteren al gevangen. Die hoef ik alleen nog in tempexboxen te verpakken.

Hobbygroet Jos Hut
 
De teller van mijn auto stond vandaag bij thuiskomst meer dan 400 kilometer verder. " even" naar de Maanvis in Nijmegen geweest en daarna naar Aquabeek in Handel. Op de heenweg hadden we het eerste stuk een enorme regenbui waardoor de snelheid wat naar beneden moest: 100 km/u ipv 130 op de autosnelweg. In het zuiden scheen de zon gelukkig. Leuke dag gehad met een lekkere koffieshop bij Laplace aan de A50 in de buurt van Apeldoorn.

Hobbygroet Jos Hut
 
Vanavond met Ap en zijn vrouw gezellig naar de wok in Emmen geweest. Dit om hem te bedanken voor het verzorgen van de vissen in de vakantie. Bij thuiskomst verwelkomden de Nanays mij met een mooi legsel. Het eerste na de vakantie. Ik ben er blij mee.

Hobbygroet Jos Hut
 
Af en toe neem ik tijdens het verzorgen van de aquaria geen tijd voor een bak koffie. En tijdens een gesprek met een liefhebber denk ik er ook vaak niet aan. Afgelopen week een nieuw apparaat gekocht voor in mijn kweekruimtes, getest en volgens mij gaat het nu goed komen.

Hobbygroet Jos Hut
 
Af en toe neem ik tijdens het verzorgen van de aquaria geen tijd voor een bak koffie. En tijdens een gesprek met een liefhebber denk ik er ook vaak niet aan. Afgelopen week een nieuw apparaat gekocht voor in mijn kweekruimtes, getest en volgens mij gaat het nu goed komen.

Hobbygroet Jos Hut
Balen dat ik geen maanvissen meer kwijt kan (en je te ver weg woont voor een bakkie...)
 
Ik heb een collega van mij naar je doorverwezen, Jos. Hij wil zijn Discussen gaan inruilen voor manen en als je dan toch mooie manen zoekt.. ;)
 

Terug
Bovenaan