Antennebaarsjes sneuvelen met de vleet


J

jennk

Guest
Beste aqualiefhebbers

Een paar maanden geleden heb ik een schooltje antennebaarsjes (Mikrogeophagus ramirezi) aangekocht.
De eerste van de vijf sneuvelde al na een week, de weken daarna volgden er nog drie.
Ik heb dan het schooltje terug aangevuld tot vijf, maar nu enkele weken later zijn er opnieuw drie gestorven.
Al mijn andere vissen zitten er al maanden, jaren in zonder enige problemen.

Alle visjes sterven met dezelfde symptomen: de lijfjes trekken bleek en niet doorzichtbaar. Ze verzwakken en beginnen zich te verstoppen. Na enkele dagen beginnen ze naar lucht te happen en kunnen ze amper rechtblijven.
Meestal is dit het laatste stadium en vind ik ze de volgende ochtend levenloos terug.

Ik dacht eerst aan een zwemblaadinfectie en had deze apart gezet in weinig water. Dat hielp niet.

Hebben jullie een idee wat hier aan de hand zou kunnen zijn? Foto in bijlage!


Groeten, Jen

IMG_20180102_210446.jpg
IMG_20180102_210446.jpg
 
Heb je misschien wat meer informatie? Zoals de maten van je aquarium, visbestand en (nog veel belangrijker) de waterwaarden? Hoe meer informatie je kunt geven, hoe beter...
 
Heb je wellicht wat meer informatie over de bak? Waterwaarden, formaat, medebewoners? Dit kan mogelijk verklaren waarom je vissen niet blijven leven

edit; zie dat @Ridaro me net voor was :juggle:
 
Dag iedereen

De waarden gemeten op dit moment (snel met een stripje, maar ze liggen in de lijn van de vorige weken met vloeistof)

NO3: 25
NO2: 0
GH: 10
KH: 5
PH: 6.5
PO4: 1
 
Zou het dit kunnen zijn? Het klopt wel met de verschijnselen:

Vissen TBC
Symptomen: De vis takelt af, de kleur verdwijnt, evenals de eetlust en het zwemgedrag. De vis vermagert en zondert zich af.
Behandeling: Helaas is deze ziekte niet te behandelen, het is daarom het beste om de vis uit zijn lijden te verlossen. Probeer de waterkwaliteit in het aquarium te verbeteren. Pas altijd goed op met TBC, want deze ziekte is overdraagbaar op de mens! Controleer daarom of je geen wondjes hebt voordat je met je handen in het aquarium gaat.

Bron: http://aquariumvissen.net/ziektes-bij-aquariumvissen/
 
Moeten mijn andere vissen dit dan ook niet krijgen? Momenteel zijn het enkel de antennebaarsjes die sneuvelen, soms met weken tussen...
 
Je Gh, Kh en Ph lijken me iets te hoog, en je temperatuur iets te laag. Zijn de vissen eigenlijk wildvang of nakweek?
 
TBC is een optie, maar doorgaans zijn het gewone erg tere visjes (mede door slechte nakweek als dat ze standaard al gevoelig zijn)

even terugkomend op de waterwaardes. deze zijn niet geschikt.

ze hebben zeer zuiver water met een lage PH / hardheid nodig.

Nitraat 25 te hoog, probeer het onder de 15 te houden maar hoe lager hoe beter
fosfaat ook zoveel mogelijk tegen de 0
GH 10 is veel te hoog
KH 5 is randje
PH 6,5 moet eigenlijk ook nog lager, het lijkt mij trouwens lastig om een ph van 6,5 te hebben met een KH van 5 maar dat terzijde.

dit is te bereiken met turf en osmose water, als je ze dit niet kan bieden zou ik ze niet houden.

wellicht als je goede sterke nakweek te pakken kan krijgen dat je het iets ruimer kan nemen, maar dan nog zul je echt iets aan de waardes moeten doen. en zelfs als je ze de benodigde waardes kan bieden zijn het nog niet de makkelijkste vissen, @Ruben01 kan er wellicht wat meer over vertellen.
 
Ben het er inderdaad mee eens dat sommige winkels ramirezi's van slechte kwaliteit verkopen.

En mijn ervaring is dat ramirezi's helemaal geen makkelijke vissen zijn; ze doen het veel beter wanneer het water zacht en zuur is. En de waterwaarden moeten vooral heel stabiel zijn, dwergcichliden kunnen slecht tegen snelle veranderingen van de waterwaardes, maar ramirezi's lijken er extra gevoelig voor.

Ramirezi's hebben ook heel schoon water nodig. Consequent en frequent het water verschonen, zeker elke week, is daarbij van groot belang. Doe je dit niet, dan worden ze sneller ziek is mijn ervaring.

En de temperatuur van het water mag bij ramirezi's zeker boven de 26 graden zijn.

Weet niet hoe groot je aquarium is, maar ramirezi's kan je beter niet in een school houden. Of je moet een heel groot aquarium hehben. Ze vormen uiteindelijk een koppel.
Of als het is omdat je jonge exemplaren hebt die je zelf een koppel wil laten vormen en dan de overige ramirezi's weg doet, is dat natuurlijk wel oké.
 
Ondanks dat het zo'n mooie dieren zijn met zo'n prachtige kleuren blijven het helaas heel moeilijke om te houden.
 
Het zijn inderdaad niet de makkelijkste visjes en zoals Richard al aangeeft heb je denk ik niet nu echt geschikt water voor ze met je huidige nitraat en fosfaat.
 
Veel waterwissels is volgens mij het belangrijkst. Ik heb er nu een tijdje 3 in mijn bak.

Ik heb gewoon een PH van 6.8 a 7. Temp staat op 25, mocht ik zien dat er een koppel vormt dan ga ik ze denk ik wel richting 27 a 28 zetten.

Het zijn geen snelle eters, dus in die zin moet je wel kijken welke andere bewoners je er bij zet.
 
Mijn ervaring met ramirezi's, geen wildvang: momenteel heb ik ruim een jaar hetzelfde mannetje, bij ph van <7, zacht water en nitraat van soms tot 50. Dus niet ideaal, maar hij doet het goed. Ik ververs wekelijks 20% van het water.Zijn eerste en tweede vrouwtje werden kleurloos, gingen zich verstoppen en stierven. LFS en ik dachten dat de vrouwtjes te veel achterna gezeten zijn door het mannetje/niet geaccepteerd werden door het mannetje.. Ik heb het mannetje daarna met zijn derde vrouwtje verhuisd van de 180 liter bak naar de 450 liter bak. Bovendien heeft de LFS een kleurrijk en dominant vrouwtje uitgezocht dat hopelijk makkelijker door de man geaccepteerd zou worden. Het is nu sinds 4 maanden een gelukkig paartje in de grote bak, ondanks de vijf cacatuoides die er ook wonen. Dus:
* ramirezi's doen aan paarvorming en mannetjes dulden niet elke vrouw. De vrouw wordt rustig de dood ingejaagd. Meerdere paartjes hebben dus een hele grote bak nodig.
* hoe groter de bak, hoe meer kans dat het goed gaat, omdat het vrouwtje voldoende uitwijk heeft
Ik begrijp dus niet goed dat je een hele groep ramirezi's houdt. Maar misschien mis ik kennis. Is je bak daarvoor wel groot genoeg?
En als het wildvang is, dan zit je waarschijnlijk vast aan een veel lager pH en veel zachter water.
Mijn ramirezi's zwemmen in ca 25 graden.


.
 
Dag iedereen

Wel, de visjes ramirezi's die er al van af het begin inzitten doen het goed.
De winkel waar de visjes vandaan kwamen konden geen koppel geven, omdat de kleurtjes nog niet duidelijk genoeg waren blijkbaar. Het kan dus goed zijn dat dat evenwicht absoluut niet goed was.
Op zich zijn de waterwaarden stabiel. Ik vervang elke week 20 van de +-150 liter waarvan de helft osmose (KH uit leiding is 12).
Temperatuur is 25° stabiel.

Ik denk ik de toekomst dus niet meer verder aan te vullen met die visjes, want ze lijken mij inderdaad erg moeilijk houdbaar, al zijn ze wel ongelofelijk mooi...


Bedankt iedereen!
 

Terug
Bovenaan