Nieuwe ronde: Fp. deltaensis / Fp. gardneri


Ze zien er super mooi uit Peter. Hopelijk gaat het met deze eitjes ook goed komen :thumbs:
 
Kijk! Daar doen we het voor!
CRW_1777.JPG

(van de deltaensis dus).

Op 5 gefotografeerde eitjes nu 2 oogjes een een twijfelgeval. Ik vind het nog net wat te vroeg (Ik wil een wat hogere succesrate dan 50%)
Dat lijkt dus ineens wel hard gegaan. Wat is wijsheid: Nu wekelijks kijken?
Alternatief zou kunnen zijn om ze uit te sorteren, maar dat compliceert de hele kweek wel enorm ivm verschillen in afmeting die dan in de opgroeibak gaan ontstaan. Hopelijk is het mogelijk de donderdag voor de voorjaarsvakantie op te gieten. Dan is de drukke eerste week beter te behappen :)

De nigerianus doen het goed! Ik heb inmiddels een harempje uitgeselecteerd voor vervolgkweek en zal in de loop van de week een tweede harem appart zetten. De rest (7m/6v) kan in de verkoop of anders hopelijk naar een viszaak.
CRW_1761.JPG
 
Nog nieuws Peter?

John.
 
Helaas geen nieuws bij de deltaensis :-(
De 3 eitjes die ontwikkeld leken kon ik een paar dagen later (toen de artemia kweek weer liep) niet meer terugvinden. De rest is nog altijd blanco. Over een week ga ik weer kijken.
Maar het geeft wel aan wat het problem van deze soort is: De eitjes ontwikkelen zich slecht voorspelbaar en zijn kennelijk maar kort in een opgietbare toestand. Om deze uit te laten komen, had ik ze gelijk moeten opgieten, maar dan had ik de eerste 36-48 uur geen levende artemia gehad. Toch denk ik dat ik dat volgende keer toch maar moet doen. De artemia staat trouwens nog, dus wellicht heb ik de volgende keer wel wat uit een permanente artemia kweek om dit te overbruggen.

De nigerianus doen het prima. Ik heb 3 harempjes geselecteerd voor eventuele vervolgkweken. Verder zijn er nog 6 mannen en 4 vrouwen over die ik moet zien te slijten. Die zitten nog altijd samen in een aqua20 en hebben het erg gezellig. Lijkt een beetje in lijn met mijn hypothese dat agressie het best beteugeld wordt door de groep zo groot te maken dat niemand dominant kan worden :). Bij de harempjes zie ik regelmatig dat een dame zich verstopt tussen het glas en een pluk riccia, maar dat heb ik bij het gezelschap van 10 nog nooit gezien.
 
Jammer van de deltaense, hopelijk komen er nog een paar tot ontwikkeling.
Gelukkig gaan de nigerianus goed.
Zal waarschijnlijk niet lang duren voordat de eerste nakweek er is.

Groetjes en succes John.
 
Jammer van de deltaense, hopelijk komen er nog een paar tot ontwikkeling.
Wat ik me heb lopen afvragen: Als deltaensis eitjes zich zo onvoorspelbaar ontwikkelen, zou het dan niet handiger zijn ze gewoon in water te houden? Ik dacht dat de meeste Fp. soorten ook zonder droge periode wel uitkwamen? De maximale opbrengst is dan misschien wel wat lager, maar alles wat zich ontwikkelt, kan dan tenminste uitkomen?
 
Ik denk dat de ontwikkeling dan te snel gaat.
Een onderzoek hiernaar is natuurlijk wel gerechtvaardigd.
Het zou het wel makkelijk maken zonder droge tijd.

Groetjes John.
 
Ik denk dat de ontwikkeling dan te snel gaat.
Een onderzoek hiernaar is natuurlijk wel gerechtvaardigd.
Het zou het wel makkelijk maken zonder droge tijd.

Ik bedoelde het anders: Deze eitjes hebben een lange droge tijd gehad.


Een update:
Ik ben er inmiddels van overtuigd dat het bij deze soort gewoon heel moeilijk is om ze in de ogen te kijken. Ik heb een aantal eitjes uitgeselecteerd en daar een plaatje van gemaakt (met excuus voor de kwaliteit, de macrolens was geleend, dus ik heb het nu met een telelens+macroring moeten doen):
CRW_1857.JPG


Het eitje onderaan (waar de naald naar wijst) heb ik vervolgens onder de microscoop gelegd:
WIN_20180318_15_53_18_Pro.jpg


Dit lijkt me dus een duidelijk verhaal! Twee ogen levensgroot in beeld. Echter: Toen ik de rest van de eitjes bekeek, kon ik er geeneen meer vinden. Verder zijn de oogjes ook niet te zien op de eerste foto. Wat me verder opviel, is dat er ondanks dat de oogjes niet in beeld komen, er wel veel leven in de eitjes zit. Van een aantal heb ik een filmpje gemaakt:
Bekijk media item 928Bekijk media item 927Bij de eitjes op deze filmpjes heb ik de oogjes dus niet gezien!

Ik begin het gevoel te krijgen dat ze de oogjes misschien niet altijd naar boven draaien en de kans groot is dat je geen oogjes ziet, zelfs als ze er wel zijn?

Ik heb het volgende idee, maar zou graag feedback hebben: Ik zou ze gewoon allemaal op willen gieten. Na 48 uur eventuele larven eruit halen en het overgebleven turf met eventueel niet-uitgekomen eitjes weer opbergen.
 
Laatst bewerkt:
ik vind dat je ze nu wel heel lang droog bewaard hebt, snap dat je ze wil opgieten.
Niemand bij AF heeft ervaring met deze specifieke soort. Om risico te spreiden zou je ook de helft kunnen opgieten en kijken wat er gebeurd.
Lukt het, gelijk de rest ook en anders weer droog knijpen en opbergen.
Mooie filmpjes zeg! Zou ook wel een microscoop willen hebben!

Groetjes John.
 
Ik zou ze gewoon allemaal op willen gieten. Na 48 uur eventuele larven eruit halen en het overgebleven turf met eventueel niet-uitgekomen eitjes weer opbergen.
Ik zou de helft opgieten van wat je hebt en daarna verder met de rest van jouw idee.

Nog wat extra info voor je Peter als je het nog niet had.

http://www.wak.aka.org/Ref_Library/Fundulopanchax/Fp.deltaensis.htm
https://escholarship.org/content/qt9tx9q1cg/qt9tx9q1cg.pdf
PMC4344141
http://www.killi-data.org/faq.php
 

Bijlagen

  • rspb20142189supp1.doc
    7 MB · Weergaven: 645
Laatst bewerkt door een moderator:
Nog wat extra info voor je Peter als je het nog niet had.

Ik had nog nooit de tijd genomen om naar je ref. PMC4344141 te kijken. Wat er leuk aan is, is dat ze benoemen dat bijv. de deltaensis een diapause II ondergaan, die bijvoorbeeld de gardneri niet ondergaan (rode soorten vs. zwarte soorten in fig 1). Ik moet nog verder zoeken naar wat deze fase inhoudt, maar als dit HET verschil in de diapauze van de nigerianius t.o.v. de deltaensis is, zou het ook kunnen verklaren waarom de ene soort in de hobby makkelijk tientallen jaren doorkweekt, terwijl de ander steeds snel verloren gaat en geeft het wellicht een aanwijzing voor een succesvollere aanpak voor de deltaensis.

In deze ref wordt dieper ingegaan op wat de verschillende diapauzes (of fasen daarin?) inhouden en staat een referentie naar oudere literatuur waarin ze gedefinieerd worden. Als ik de eitjes vanavond opgegoten heb, ga ik me daar eens verder in verdiepen.
 
Ongeveer 1.5 uur geleden opgegoten. Tot mijn stomme verbazing staarde me van onder water uit zo ongeveer alle eitjes twee oogjes aan! Dit bevestigt mijn vermoeden dat de oogjes bij deze soort gewoon moeilijk te zien zijn op het droge. Een voorbeeldje (helaas geen macrolens tot mijn beschikking op het ogenblik...)
2018-03-20 19.55.31.jpg


Filmpjes uploaden lukt om de een of andere reden niet ("The following error occurred
Security error occurred. Please press back, refresh the page, and try again."), maar 10 minuten geleden zag ik live de eerste uitkomen! Ik denk dat dit wel goedkomt dus.
 
Gisteravond laat waren er 4 eitjes uitgekomen. Vanochtend zag ik verder weinig nieuws. Ik laat het zo tot morgenavond en dan ga ik de uitgekomen jongen eruit halen en de turf met overgebleven eitjes weer drogen.

Ik vond de larven vrij zwak ogen in vergelijking met andere soorten die ik gedaan heb. Ik hoop dat het goed komt...
Vanochtend heb ik Artemia toegevoegd. Wellicht oogt het anders als ze gegeten hebben.
 
Inmiddels het filmpje van gisteravond ge-upload:
Bekijk media item 943
Deze had er best moeite mee. Zoals je kunt zien zit hij nog met zijn kopje vast in de eierschaal en het heft een poosje geduurd voordat hij daadwerkelijk loskwam.
 
In de gauwigheid (tussen aankleden en de kids schoolklaar maken en naar het werk gaan...) zag ik tijdens het voeren vanochtend 3 vitale jongen door het bakje scharrelen. Die gaan het wel redden.
Toch valt de opbrengst tegen, en heb ik de indruk dat veel eitjes (inclusief eitjes waarin onder water de oogjes goed zichtbaar waren) verloren gaan. Een enkeling verkleefd in iets zwart/schimmeligs met het turf of ze worden ondoorzichtig wit.

Vanavond ga ik de vitale jongen overzetten in een ander opgroeibakje en het restant van 'de prut' uitpluizen op eventuele overgebleven eitjes die ik over een paar weken opnieuw kan proberen op te gieten.
 
Change of plan!

Vanavond telde ik 9 jongen! Samen met de twee verschimmelde/bedorven eitjes die ik gisteren zag, zijn dat er al meer dan ik aan eitjes geteld heb voor ik ze opgoot. Ik denk dat het meeste nu dus gewoon uitgekomen is en ik ze voor de veiligheid beter in het bakje kan laten zitten.

Hierbij mijn eerste foto's van deltaensis jongen:

2018-03-22 18.51.20.jpg


Hier dus 4 jongen in het hoekje met vrij veel dode artemia. Op dit moment durf ik alleen niet teveel van de turf af te zuigen omdat er in principe nog eitjes tussen kunnen zitten. Ik ververs dagelijks veel water (vanuit een goed draaiend garnalenbakje ernaast), om vergiftiging te voorkomen en over een paar dagen ga ik de bodem met restvuil wegzuigen. Deze werkwijze beviel me goed bij de nigerianus.

Verder doen ze het goed. Ik heb ze weer gevoerd. Een foto van voor het voeren:
2018-03-22 19.35.03.jpg


En eentje erna:
2018-03-22 20.37.18.jpg


Van de 9 jongen heb ik er nu 6 gezond en met volle buik rond zien zwemmen. Eentje vertoont het typische gedrag van een buikschuiver. Duimen dat deze zijn zwemblaas toch nog aan de praat krijgt....
 
Leuk om dit te volgen Peter.
 
Een korte update:
Van de nigerianus heb ik nu nog 2 harempjes over (1m/2v en 1m/3v.) Dat moet voldoende zijn om eventueel verder te kweken. De rest is verkocht. Ik heb nu weer wat ruimte voor de deltaensis die aan het opgroeien zijn. Daarmee gaat het gaat erg goed. De jongen groeien hard en zijn het stadium "buik-met vinnen" voorbij. Het beginnen echte visjes te worden:
CRW_1874.JPG
 
Op zich gaat het aardig. De jongen groeien als kool:
CRW_1916.JPG
CRW_1918.JPG


Ik ben alleen gisteren en vandaag 2 exemplaren kwijt geraakt :-(
Vandaag zag ik dat het grootste jong een dode buikschuiver aanvrat. Ik denk dat dat dus gisteren ook gebeurd is. Ik heb de resterende jongen (7 gezonde) nu opgesplitst over 2 bakjes: de 3 grootsten appart. Ik hoop dat dit verdere ongelukken voorkomt. Verder ga ik vanavond voor het eerst proberen ze op diepvriesvoer over te laten gaan. Dan kan ik toch wat simpeler meer voeren.
 
Je hebt er denk ik veel werk aan Peter maar het is leuk om zoiets helemaal zelf te doen en dan met succes nakweek te krijgen.
 
Je hebt er denk ik veel werk aan Peter maar het is leuk om zoiets helemaal zelf te doen en dan met succes nakweek te krijgen.
Ja, het is toch een vorm van "creatief" bezig zijn. Daarnaast vind ik het erg leuk om met zeldzame vissoorten bezig te zijn. De deltaensis is een uitdagende soort en daardoor voor nederlandse kwekers verloren gegaan. Die uitdaging en mogelijk een her-introductie in de nederlandse hobby, daar heb ik wel extra lol in.
 
Vanavond eens een poosje zitten kijken naar de 3 grootsten en toen realiseerde ik me dat dit eigenlijk uitzonderlijk verloopt. Wat me het eerst opviel was dat er een het typische pronkgedrag van volwassen mannen vertoonde. Toen realiseerde ik me dat ze eigenlijk ook al heel groot zijn: 2-2.5 cm! Door omstandigheden lijkt de tijd op het moment te vliegen, maar in werkelijkheid zijn ze pas 2.5 week geleden uitgekomen!

Dit loopt dus totaal anders dan ik met de whitei en de nigerianus gewend was. Die kregen na een week of 5-6 voor het eerst een beetje kleur en gedrag tussen mannen volgde pas veel later. Kleur hebben deze niet, maar gedrag dus wel.
De groeisnelheid is ook (veel!) hoger dan ik lees in de info van de AKA. Daar geeft men aan dat die 2.5 cm pas na meer dan een maand bereikt wordt. Wat dan helaas wel overeenkomt is:
Also, when the fish get to about 1" they start to fight amongst each other causing fatalities.
Kortom: Hier had ik op moeten letten en ik had ze eerder meer ruimte moeten geven.
 
:-(

Vrijdag en vandaag weer een slachtoffer. Dit lag niet aan agressie: de laatste zat zelfs alleen. Ik hoop maar dat het nu stabiel blijft, want ik heb er nog maar 5 over....
 
Jammer om te horen, hopelijk blijft de rest in leven.
Misschien zijn ze gestikt in te groot stuk diepvriesvoer?

Groetjes John.
 
Het rare is dat dit weekend juist de grootste twee doodgegaan zijn. Ik heb ze allemaal (goed ontdooide) cyclops gegeven en op het oog is dat niet echt groter dan artemia. Maar voorlopig houdt ik het in elk geval weer bij Artemia.
 
Ik heb visjes (Enteromius hulstaerti) verloren die juist in diepvriescyclops zijn gestikt.
Die roeipootjes komen soms klem te zitten in de keel.
Bij bosmiden en zwartemuggenlarven heb ik dat nooit gehad.
Alhoewel ik twijfel, die deltaense zouden het makkelijk moeten kunnen handelen.

Groetjes John.
 
Jullie hebben er je handen vol aan begrijp ik wel.
 
Ik heb visjes (Enteromius hulstaerti) verloren die juist in diepvriescyclops zijn gestikt.
Die roeipootjes komen soms klem te zitten in de keel.
Bij bosmiden en zwartemuggenlarven heb ik dat nooit gehad.
Alhoewel ik twijfel, die deltaense zouden het makkelijk moeten kunnen handelen.

Groetjes John.

Ja, dat was mijn idee ook. Ze hebben al enorme laadkleppen. Maar terugkijkend was bij de laatste twee het beeld wel dat ze de laatste dag wat melkachtig kleurden (minder doorzichtig werden) alsof er al iets mis was. Wellicht zegt de maat van de laadklep nog niet dat de afvoer ook groot genoeg is :-(.
Bosmiden heb ik niet. Zou zwarte mug nu al kunnen? Die heb ik wel.
 
Volgens mij kan zwarte mug wel.
Misschien iets wat watervervuiling of
juist te enthousiast met water verversen? Dat zullen de visjes niet waarderen.

Groetjes John.
 
Ik begin me nu toch wel zorgen te maken. Ze zijn op de kop af 5 weken oud en ik zie geen kleurontwikkeling en er vrijwel geen aggressie (ze zitten met zijn vijven in ~18 liter).
Het heeft er alle schijn van dat ik 5 dames over heb...
 
Oei dat zou wel heel jammer zijn...
Bij mijn Fenerbahçe heb ik ook alleen dames.... van de week een nieuwe batch an 25 eitjes gekocht.
Ook al twee keer zelf eitjes verkocht;)

Groetjes John.
 
Bij mijn Fenerbahçe heb ik ook alleen dames.... van de week een nieuwe batch an 25 eitjes gekocht.
Ik hoop dat het goed komt, want van de deltaensis zijn niet vaak eitjes te koop. Ik kan nog eens contact zoeken met de verkoper van deze eitjes, maar hij heeft ze al een poosje niet meer te koop staan. Sowieso zal het weer daar vandaan moeten komen om een zuivere lijn te houden...

Ook al twee keer zelf eitjes verkocht;)
Alleen dames en toch eitjes? Ik mis vast iets :)
 
Eitjes van hylopanchax stictopleuron heb ik verkocht
Moet eerst maar eens een paartje Fenerbahçe bemachtigen...

Hopelijk vind je Ze nog een keer.

Groetjes John.
 
Ik krijg steeds meer hoop dat het goedkomt met de deltaensis! Er zijn duidelijk twee verschillende kleuren/patronen. Er is een lichte variant met relatief weinig rode vlekken, die zich wel uitstrekken over de hele start:
IMG_0336.JPG


De variant die eigenlijk meer leek op een Fp dame, heeft een lijn van rode vlekjes die eindigt in de bovenste helft van de staart. Dit wordt wel beschreven als een kenmerk van een jonge man:
IMG_0330.JPG

IMG_0329.JPG


Wat verder opvalt in bovenstaande foto is dat de deze dieren in de lengterichting een koperkleurige glimmende lijn ontwikkelen. Dit is op de plek waar de mannetjes inderdaad vooral hun kleur krijgen. Dit is ook goed zichtbaar op de volgende foto:
IMG_0328.JPG
 
Met de deltaensis is het niets geworden. Het bleken toch allemaal dames en in de zomer zijn ze allemaal verloren gegaan….

Inmiddels is de vakantie voorbij en het lijkt erop dat het najaar iets rustiger wordt dan het voorjaar. Dat betekent dat het tijd is om de volgende ronde in te gaan met de nigerinus. Ik lees dat ze vrij makkelijk zijn. Gedurende mijn vakantie heeft een goede buur 2-dagelijks gevoerd. Dat blijkt toch wat krap en ik ben ze nu met dagelijkse diepvriesartemia aan het conditioneren.

Ik lees dat ze vrij makkelijk eitjes afzetten en zowel een wolmop als turf zou moeten werken. Omdat ze in de mop makkelijker te vinden zijn, wil ik dat eerst proberen:
IMG_1078.JPG


IMG_1080.JPG

Nu is het wachten totdat de dames eitjes aangemaakt hebben en ze gaan afzetten :)
Mocht dit niet lukken, dan probeer ik alsnog een potje turf op de bodem.
 

Terug
Bovenaan