Botia Striata eet ogen uit?


L

LED-Maniak

Guest
Hopelijk heeft iemand het hier ook ervaren..

Een paar maanden terug heb ik penseelvissen aan het aquarium toegevoegd. Op een ochtend misten opeens twee vissen één oog. Ik dacht eerst aan een ziekte, maar met meerdaags observeren en tellen kwamen er geen nieuwe gevallen bij. Omdat het eenmalig bleek dacht ik dat het kwam doordat ik twee dagen niet gevoerd had en ze hierdoor agressie vertoonden naar elkaar.

Om deze reden heb ik een voederautomaat gekocht. Helaas is die een week geleden vastgelopen omdat het voer nat was en er niet meer uit kwam(oplossing in een ander topic!). Nu had ik opeens van mijn sumatranen één sumatraan die één oog kwijt was. Dit ook weer na twee dagen niet voeren.

Alle vissen met een oog doen het trouwens nog uitstekend. Het is alleen niet zo'n fraai gezicht..


Ik heb al een jaar of 10 een koppel botia striata. Oude beestjes dus al. Ze doen het prima. Ik las over de yoyo modderkruiper dat hij slecht aardig kan worden en ogen van andere vissen uitzuigt.

Heeft iemand ervaring dat de striata ook dit soort gedrag kan gaan vertonen?
 
Botia kunnen in een kleinere groep inderdaad agressief worden, maar beginnen dan vaak de vinnen van hun medebewoners aan te vallen. ook is de Botia striata een van de meer vredelievende soorten dus ik verwacht niet dat dit de dader is, ook is de agressie van Botias meestal niet naar oppervlaktevisjes zoals penseelvisjes (Nannostomus eques?)

ik zou eerder denken dat de sumatraan zelf de dader is, deze kan nogal is bijterig zijn, en ook zeker tegenover de eigen soort en nieuwe bewoners.

een andere mogelijkheid is dat er iets scherps in je aquarium zit, waar de vissen zich aan vast 'prikken' en dan hun oog verliezen, dit is echter vrij onwaarschijnlijk omdat het zoveel gebeurd, en de vissen behoorlijk klein zijn dus vaak dan wel meer beschadigingen tonen.
 
Tja wie is de dader,jammer dat je die niet kan betrappen want daar ben ik wel benieuwd naar.
 
Ws zijn het de Sumatranen. En niet je nog jeugdigde Botia's. (Ze kunnen ruim 20 jaar worden).
 
Hoe is het nu ?
 

Terug
Bovenaan