Algen explosie


Tijd geven. Gaat meestal vanzelf weg
 
Vaak gaat het wel weg maar er moet een oorzaak voor zijn en vaak is dat in de opstartfase of als je onderhoud aan de filter of bodem hebt gepleegd.
 
Oke dus: niks doen. Heb het natuurlijk wel zoveel mogelijk zelf weggehaald.
 
Je bak draait nu ongeveer een maand en dan zie je ook nog weleens bruinalg hoor.
 
ah oke goed om te weten
 
het blijft terug komen, vooral op de bodem en tussen de lage plantjes, allemaal bruin. Weet niet of dit nou eigenlijk wel echt bruinalg is, is dit niet de aanslag die je ziet? Want op de bodem lijkt het misschien toch nog meer op draadalg? zie fotos een paar reacties terug.
 
Heb je nog een paar duidelijke close ups ervan?
 
C751783B-2445-42EA-A4C9-D4048A7EEDC6.jpeg


WhatsApp Image 2018-06-12 at 20.36.19.jpeg


ben vandaag weer veel bezig geweest met handmatig verwijderen
 
(ik lees gewoon mee, erg leerzaam!)

Zijn dit nog steeds de waardes? En wat voor stroming is er in je bak ook alweer? Ben wel benieuwd van een filmpje. 20 Seconden beeld vanuit 1 punt.

PH 7.5
KH 7
GH 13
NO2 0,3
NH3 0
NO3 20
PO4 2,0
 
Zal morgen ochtend de waardes nog eens meten en meteen een filmpje proberen te maken. Ben bang dat ik misschien te weinig stroming heb op de bodem, maar heb nog biks kunnen vinden hoe ik dat opgelost krijg.

Heb in iedergeval spraybar en filer inlaat links hangen allebei.
 
Als de no2 nog niet op 0 staat dan geeft dat al aan dat de bacteriecultuur niet op orde is of dat je niet voldoende circulatie hebt.
 
Huidige waterwaardes:

PH 7
KH 7
GH 14
NO2 0
NH3 0
NO3 20
PO4 2,0
 
Ik zou zoveel mogelijk algen met de hand weghalen en dan kijken met een goede circulatie of dat helpt. De bak draait al een poosje dacht ik dus op zich zouden de bacterien op orde moeten zijn tenzij je iets hebt gedaan met onderhoudt aan bodem of filter.

Het kan allemaal een gevolg zijn van de opstart.
 
View My Video

Ik heb al zoveel geprobeerd met de circulatie op dit moment is het zo.
 
volgens mij heb i kdus te weinig stroming op de bodem vooral in het midden. Kan dit komen door het stuk hout dat in mijn bak zit?
(oude foto, zodat julie een beeld van de opstelling hebben, of zie video) Stroming komt van links boven door een spraybar, en gaat links in de achterhoek weer in de filter.

De groene plantjes rechts bewegen wel door de stroming, alleen de kleintjes voor in het midden niet en vooral daarop zit alg. (en ook op de 'lelies' links voor.
Bekijk media item 1118
 
Ik zou om dat te testen het eens een poosje eruit halen maar als ik het zo bekijk dan kan dat best eens zo zijn. Als de instroom links zit dan weerkaatst dat tegen de rechter ruit maar als die rechts zit dan weerkaatst de stroming links en klapt dan ahw op het hout.
 
hmm nja de in en uitstromo zitten links, dus dat zou het dan niet moeten zijn
 
Als dat links zit dan komt het via rechts terug en dan zou je hooguit achter het hout een dood punt kunnen hebben volgens mij. Alles rechts van het steen zou voldoende stroming moeten hebben maar test dat eens met wat diepvries voer of waterverbeteraar.
 
Touwtje met
Als dat links zit dan komt het via rechts terug en dan zou je hooguit achter het hout een dood punt kunnen hebben volgens mij. Alles rechts van het steen zou voldoende stroming moeten hebben maar test dat eens met wat diepvries voer of waterverbeteraar.
Touwtje met paperclips.
Als ik eenmaal steen in de bak had hing ik een stuk of 20 draadjes met paperclips daaraan in het water. Dan zie je heel goed wat er gebeurd. Je kunt dit zelfs met motion trackers digitaliseren (pak wel gekleurde paperclips)
 
Nou dat hoor ik voor het eerst World:D:D. Waaraan bevestig je die draadjes dan?
 
Ik zie dat de stromingn als volgt gaat,
Het draait als het ware door de bak, ik zie het voorlangs naar rechts stromen en dan gaat het langs de achterkant terug naar links. En zo voorts. Heb niet t idee dat t mijn filterin laat allemaal in gaat en ook niet dat get water dus tegen de rechterkant aankaatst naar beneden gaat en dan terug naar links gaat....
 
Nou dat hoor ik voor het eerst World:D:D. Waaraan bevestig je die draadjes dan?

Iets van latjes die je over je bak legt. Ik gebruikte gewoon wat hout wat op de bak leunde. Niks bijzonders. Het is erg fijn om het 10 minuten te bekijken . Zeker als je 2 storingpompen hebt dan kan het zijn dat het soms 2 minuten naar 1 kant stroomt, en dan weer 1 minuut naar een andere kant. Zo voorkom je dat je een conclusie trekt op basis van een paar seconden, of dat elke test weer een ander resultaat geeft. Ik heb het wel eens met kleurstoffen getest maar dat werkte niet.

Met zee was ik hier erg nauwkeurig in omdat niet elk koraal dezelfde stroming wilt, en zelfs bij een beetje te veel dood gaat.
Ik deed dus het licht aan en hing de bak vol met draadjes en ging er dan 10 minuten naar kijken. Ik had dan een ruw idee van wat voor stroming waar komt, en hoe lang dat hij daar staat.
 
Rustgevend dus;). Ik denk dat het met zoet minder nauw steekt dan met zeewaterbakken.
 
Rustgevend dus;). Ik denk dat het met zoet minder nauw steekt dan met zeewaterbakken.

Dat denk ik ook inderdaad. Het weefsel van koraal is nogal gevoelig, en planten hebben dat -denk- ik iets minder. Ik ga het in mijn zoet ook niet doen.

Mocht het probleem van de TS bij stroming zitten dan denk ik dat simpelweg verhogen al genoeg is. Ik ben van mening dat er heel wat geks moet gebeuren als er in zo een klein bakje ergens geen stroming komt. Het leek mij alleen niet sterk genoeg. Die algen die de TS op de bodem heeft zagen eruit alsof ze gegroeid waren in stilstaand water, terwijl de slierten uit de startpost meer in bewegend water zitten. Als alg zo op je bodem groeit als een tapijt wat niet echt leunt naar 1 kant, dan leek mij dat de stroming wat laag was.

Maar ik ben geen Zoet alg kenner... :)
 
De bak draait nog niet zolang dus wellicht heft het met de opstart te maken want een verhoogde nh3/4 is in die periode een echte boost voor algen. En al helemaal als er ergens wat minder stroming staat dan kun je nogal snel plaatselijk een verhoogde waarde krijgen. Soms is de oorzaak lastig te achterhalen en is het een kwestie van dingen een voor een uitproberen.
 
c751783b-2445-42ea-a4c9-d4048a7eedc6-jpeg.jpg
[/QUOTE]

Ik denk ook dat het bruinalg is doordat je bak nog niet in balans is.

Mocht het echt op langere termijn aanwezig blijven kan het ook synedra zijn maar het lijkt me niet echt "draderig".
Ik had ooit synedra in mijn plantenbakje en het heeft er iets van weg maar toch denk ik (ook na vergelijking met foto's van synedra) eerder bruinalg te zien op jouw foto's. Vooral doordat er ook zichtbare bruine aanslag is op de blaadjes.
Dus voorlopig zou ik het even aankijken en me niet teveel zorgen (proberen te) maken. Maar (dagelijks) blijven weghalen is natuurlijk altijd een goed idee.

Maar bruinalg en synedra lijken wel een beetje op elkaar dus het is niet altijd even makkelijk om met zekerheid correct te identificeren:
- Zowel bruinalg als synedra liggen eerder losjes op de bodem (op en rond de planten) en zijn vrij makkelijk af te hevelen.
- Beiden kunnen zeer snel terugkomen, de synedra die ik had vormde een dekentje over de ganse bodem op één nacht. Zelfs toen ik het af hevelde tijdens de lichturen zag ik het soms al terug opkomen na twee, drie uurtjes.
- Beiden verdwijnen/verslijmen als het ware tot 'niets' wanneer je ze tussen de vingers wrijft
- Bij beiden is geregeld en consequent verwijderen aan te raden.

Maar
-bruinalg is eerder wollig, net bruine wolkjes, terwijl synedra iets meer draderig is van textuur. Vormt langere, bruin-grijze vlokkerige plukjes.
-bruinalg zie je vooral bij opstartende bakken en verdwijnt zoals aangegeven meestal vanzelf, de synedra is iets koppiger en blijft langer aanslepen.
-Bruinalg kan soms iets meer tegen de blaadjes van planten kleven, net iets moeilijker te verwijderen. Terwijl synedra bij enkel afhevelen compleet loslaat en als geheel meegezogen wordt en dus geen (tijdelijke) bruine resten nalaat op blaadjes.
Misschien zie jij op basis van onderstaande foto's beter de gelijkenissen of verschillen?

q9U6JVN.jpg


(Let op onderstaande foto niet op de jonge orka in de bak, dat was maar tijdelijk en hij is overgezet naar een geschikt onderkomen voordat hij begon te vergroeien. Het was een lomp maar toch een sympathiek beestje... ;))

6MNIAKn.jpg


q9U6JVN.jpg


6MNIAKn.jpg
 
Laatst bewerkt:
Synedra is toch ook een diatoom Willem?
 
Het lijkt er wel erg op, heb alleen idee dat het bij de bovenste foto van jou groener is en dat van bij is wel duidelijk bruin... maar verder lijkt het op het eerste oog wel hetzelfde
 
Ik heb eerder foto s van Synedra gezien en dat is zover ik weet ook bruin maar goed er kunnen verschillende varianten zijn wellicht.
 
Synedra is toch ook een diatoom Willem?

Inderdaad.
Ik zei bruinalg maar eigenlijk bedoelde ik eerder dat synedra verschilt van de (veelvoorkomende) "standaard bruine opstartalgen".
Veel overeenkomsten maar opstartalgen verdwijnen gewoonlijk vanzelf na een tijdje (doordat de bak stabiel wordt) terwijl synedra veel hardnekkiger blijft terug komen.
Dus je kan het niet echt "uitzitten" zoals opstartalgen, je moet ze actief bestrijden om ze kwijt te raken.
Ik weet niet in hoeverre mijn uitleg logisch klinkt :S maar zo heb ik het alleszins ervaren.
 
Gelukkig heb ik er geen ervaring mee. Je ziet het ook niet zo heel vaak langskomen valt me wel op.
 
Ben toch bang dat het synedra kan zijn. Ik blijf het weghalen, maar mijn bodem staat er alweer vol mee. Geen idee wat ik er tegen kan doen, heb er al wat stenen uit gehaald om te kijken of dit hielp, maar tevergeefs.
Andere tips/ideeen? heb van alles geprobeerd met de spraybar om stroming te verbeteren op de bodem, maar niets lijkt te werken.

@willem666 hoe heb jij het weggekregen?
 
Wat is dat plantje op de bodem en doet die het goed?

Het is een vreemd probleem, of we zien iets simpels over het hoofd.
Die algen moeten stoffen hebben om op te groeien. Als die stoffen er niet zijn, dan groeien die algen niet en zullen je planten op het randje leven.
Maar je planten zien er prima uit. Ik vraag naar dat bodemplantje omdat die het goed lijkt te doen dus ik neem een beetje aan dat er wel voldoende voedingstoffen zijn.
De alg laat zelf de planten niet droog staan.. er is dus voldoende voer voor de algen en voor de planten naast elkaar.

Ergens moet er dus een voeding in de bak gebracht worden. Danwel via tabletten, vloeibaar, visvoer als via externe factoren (een kat oid).

Als je nu 80% waterwissel doet en vervolgens letterlijk helemaal niks, en de algen groeien nog steeds, dan zou ik naar je licht kijken of naar je bodem.

Ik ben echt nog een noob met zoet, dus hoop dat iemand hier feedback op kan geven maar ik zou het zo doen.

1. Ververs 80% water
2. Doe een week echt serieus helemaal niks. Geen voer, geen voeding, geen tabletten etc. niks niks niks ;D (ook niet aan je bak werken. dus niet door de bodem roeren of snoeien)
3. Kijk na een week of de algen er weer zijn
---- ja: Ga door naar stap 4
---- nee: Het is een probleem in de toevoegingen.
4. Zet je licht een week uit en kijk of je die algen krijgt
---- ja: Het probleem zit in je bodem
---- nee: Het probleem zit in je licht.


Volgens mij is dat een redelijks strategie mits het niet iets heel bizars blijkt te zijn.
 

Terug
Bovenaan