Keuze uit 2 lampen: Kelvin vs Epifyten


World Citizen

Well-known member
Lid geworden
16 mei 2018
Berichten
1,075
Leeftijd
39
Hoi!

Ik zit met een dilemma en ik krijg het niet duidelijk. Ik heb al wat gezocht, maar dit is iets waar ik ervaring zoek van jullie.

Mijn dagboek

Verlichting:
Ik heb heel weinig licht boven mijn bak. Op 120cm zit 1 18watt TL en 2 ledstips die zwak wit licht afgeven. De ledstrips moet je eigenlijk even vergeten.

Planten:
Ik heb enkel Epifyten, ofwel planten op hout gebonden. Er staat niks in de grond en ik wil enkel vloeibare plantenvoeding gebruiken. Co2 voorlopig niet.

Microsorum pteropus trident
Microsorum pteropus latifolia
Microsorum pteropus Broad Leaf
Pogostemon Helferi
Anubias barteri
Riccia fluitans
Anubias nana pangolino
Anubias nana
Vesicularia Dubyana Java mos,

Mijn voorkeur:
Ik zou het liefst de blauwere Amazone Day gebruiken, maar als mijn planten significant beter gedijen onder de Plant Special, dan steek ik er die in.

2 TL Balken waar ik uit kan kiezen:

Ik heb
Dennerle Trocal Amazone day 6000 Kelvin
Dennerle Trocal Plant Special 3000 Kelvin

upload_2018-6-18_20-54-0.png




Alvast vriendelijk bedankt!
 
Mijn inziens maakt kelvin niet heel veel uit..

Rood geeft een meer gerekte groei en blauw een wat meer gedrongen groei, heeft allemaal met fotosynthese en groei etc te maken.
Maar belangrijkste is dat je vooral genoeg licht geeft
 
Mijn inziens maakt kelvin niet heel veel uit..

Rood geeft een meer gerekte groei en blauw een wat meer gedrongen groei, heeft allemaal met fotosynthese en groei etc te maken.
Maar belangrijkste is dat je vooral genoeg licht geeft

Thanks!

Dat lees ik dus op meer plekken. Als dat zo is ga ik voor blauw. Mocht daarbij komen dat dingen gedrongen groeien, dan zou dat voor mijn ontwerp goed werken en dus een bonus zijn.

Ik lees vooral dat het om de voeding gaat en licht kleur inderdaad minder uitmaakt. Mijn planten hangen 10cm van de bodem en precies onder die ene TL. Ik probeer ze dus net genoeg licht te geven.
 
Dat is inderdaad weinig licht en voor een plant als de Helferi denk ik te weinig:

https://www.aquaplantsonline.nl/aquariumplanten/voorgrondplanten/pogostemon-helferi

Goed gespot John, Dit is de enigste echt risico plant die ik besteld heb. Hij wil eigenlijk Co2 en heel veel licht en dat kan ik hem eigenlijk niet geven.
Ik ga hem helemaal bovenin de bak op het hout binden. Het javamos komt helemaal onderin en de Helfiri dus bovenin. Dit zal op ongeveer 10cm onder de TL balk zijn.
Sowieso is het even afwachten of deze het goed op hout doet.. maar ik durf hem aan.
 
Uit eigen ondervinding is het niet zo'n risico plant, zeker niet daar hij hoger in de bak word geplaatst, het enige is idd of hij voldoende voeding kan vinden.
 
Misschien dat het bovenin plaatsen voldoende is maar ja de tijd zal het uitwijzen;). Soms moet je een gokje durven wagen he.
 
Ik gok het erop. als het niet werkt zoek ik iets anders. Ik moet een wat frisser groen hebben dus Javamos was iets te donker. Die Riccia en Helfiri zal ik eerst dus bovenin steken en dan eventueel steeds lager aanvullen. Hopelijk gaat het goed.
 

Terug
Bovenaan