gedrag smaragd pracht chiclide


Niels83

Well-known member
Lid geworden
23 november 2017
Berichten
263
Leeftijd
41
Hallo.

ik heb een koppel smaragd pracht chicliden. Doen het erg leuk.

nu doen ze sinds gisteren beetje vreemd. vooral de grotere. ik denk de man. ligt al de heledag in een hoekje van de bak waar hij een gaatje heeft gegraven.

het vrouwtje zie ik nauwelijk maar komt er soms roerloos naast liggen.

beide zijn vol op kleur terwijl ze dat doen.

is dit parings gedrag of zo.

Ik heb overigens geen kokosnoot maar wel veel stenen met kieren en gaten.
 
Kan je een foto toevoegen? Vermoedelijk een afzet locatie, maar een plaatje kan meer duidelijkheid geven
 
Jep ik dacht hierbij ook aan serieus paringsgedrag.
 
maar ze liggen doodstil doen niets de corry's zwemen er gewoon doorheen.

ik kijk even hoe ik de foto's kan uploaden.
 
Dat zou ik eerlijk gezegd niet weten ,ben wel heel benieuwd wat het dan wel zou kunnen zijn.
 
Aangezien ze een "kuil" gegraven hebben en het eigenlijk een echte holenbroeder is (die er op deze foto's eigenlijk niet lijken te zijn), neig ik er naar dat ze zouden willen afzetten.

Edoch, hoe zijn je huidige waterdaarden? Vooral op het gebied van NO2, NO3 en NH3?

Op basis van de kleur van de vissen lijkt er op het eerste oog niets mis, maar het is een optische waarneming van een foto
 
no2 is 0 no3 is 25 nh3 wordt niet gemeten met test stripje geloof ik.

de bak is gevuld met grote stenen waarvan 2 rijen op de bodem liggen en daarop nog 1 rij er op. dit levert veel kieren en spleten op. Als dat niet voldoende is ga ik toch zo'n kokos noot halen hoor maar die vind ik niet mooi in het aquarium.

ik heb er nu een steen overheen gelegd zodat de corrydora's niet steeds in zwemmen. die vinden zo,n kuil in het zand wel fijn natuurlijk. de chiclide doen overigens niets meer tegen vissen die in de weg zwemmen.
 
Ik heb tussen de stenen best wat gangen gemaakt. ik verwachtte dat dit voldoende was.

Heeft iemand tips wat voor hol ik kan plaatsen dat niet heel erg misstaat. dus liever geen pvc buisjes, kokosnoten of doodshoofd.
 
Stil liggen is niet het typische gedrag wat wijst op het afzetten van eitjes. Dan verwacht je dat de dame het mannetje probeert te verleiden door scheef voor het mannetje te hangen en te gaan schudden. Het vrouwtje is dan ook heel erg contrastrijk gekleurd. (Kan heel mooi groen-paars zijn, maar die van mij wordt soms bijna spookachtig zwart-wit.) Na het afzetten krijgt het vrouwtje haar broedkleuren: een horizontale zwarte streep en vrij kleurloos.

Ik zou proberen met stenen een hol te maken. Als ik naar je foto's kijk valt me op dat hij een open groef gemaakt heeft langs de hele zijkant van de bak, maar wel onder stenen door. Dit zijn echter geen holen en kunnen ze dus uiteindelijk niet mee uit de voeten en dit is ook niet goed te verdedigen voor zo. Wat me ook opvalt is dat de man zijn staart lijkt te knijpen. Ik ken dat van verschillende andere soorten als stress. Zijn er in het algemeen genoeg schuilplaatsen? Zou je eens een overzichtje willen posten?

Je kunt zou ook even kunnen kijken naar mijn bak (link in mijn handtekening), Ik heb een paartje Pelvicochromis kribensis "Kienke", die tot voor kort Pelvicochromis taeniatus = smaragd pracht chicliden genoemd werd. Bij mij groeven al het grind weg onder de achterwand (2-3 cm hoge kier) en gebruikten dat als broedplaats. Dat was natuurlijk niet handig (ze beschadigden zichzelf daar), dus tenslotte heb ik toch een kokosnoot doorgezaagd. Die kun je overigens ook deels ingraven en dicht beplanten.
 
Even dit topic opfrissen.

Ik heb een kokos gekocht aan de hand van dit topic. de vissen hebben er even ingezeten en vervolgens zijn ze er op gaan liggen. Dit is uiteindelijk weggegaan.
Ik vermoed omdat ik mijn filter heb omgeruild en de waterwaardes hierdoor overhoop zijn gehaald. Nu ca 2 maanden verder lijkt alles weer okee.

maar 1 van de 2 doet nu al 3 weken raar. Verstopt zich is wat grauw? heeft 4 dagen onder een groot blad gelegen? graafde zich onder een steen ed. er zijn veel gaatjes en spleetjes waar ze zich kan verstoppen maar dat wordt niet gebruikt. De andere verstopt zich ook maar zwemt ook veel rond en is mooi op kleur. Ik twijfel om er een bakje naast te gaan zetten voor dit vrouwtje. maar is dat verstandig?

In de beschrijving lees ik dat het vrouwtje vaak kleiner is en kleurrijker. nu is bij mij de grotere kleurrijker. iemand enig idee aan de hand van onderstaande foto's welke het vrouwtje is. ik vermoed de kleine maar wil het even zeker weten.

https://photos.app.goo.gl/H8vgzjFZ0Q0KyamQ2
 
Normaal gesproken is de man groter dan de vrouw.

Heb je nieuwe foto's? (Overzichtje van de bak en wat details van de vissen?) Zoals ik schreef kan de vrouw enorm van kleur verschieten rond de paring. Die van mij wordt daarbij de ene keer zwart-wit, de andere keer diep paars. Is het verstoppen niet toch gewoon een poging een afzetplek uit te graven?
 
Ik weet het niet meer. maar ze heeft het vannacht opgegeven. ze is dus dood...
ik denk dat ik het mannetje er ook uit ga halen omdat ze hier steeds in de problemen kwamen.
 
Spijtig inderdaad :-(
 
Terracotta bloempotje
Dit is wel een heel oud topic. Inmiddels heeft de nwe vrouw al jonge gehad die ook weer zijn opgegeten en nu gaan ze weer verder.

De nieuwe bak wordt gepland waarbij ik er wat neer op in ga zetten dat ze niet de hele tijd in 1 hoekje blijven.
 

Terug
Bovenaan